| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Proč si batole neumí hrát samo?

 Příspěvky 110 z 59 [Dalších 49 >>]
12.5.2011 23:11:31
Tak to je hezky napsané:) Taky jsme nejradši venku. Syna (3,5 roku) mi do školky nevzali, ale musím říct, že si to docela užíváme. Všechno ho zajímá. Poslední dny mi říká pojď, půjdeme ven a budeme si ukazovat stromy:-)) Jen jsem mu zmínila, když se teď všechno zazelenalo, co je kaštan, lípa, bříza, javor...pampeliška, sedmikráska, kopřiva, hluchavka atd., prostě co znám, on si to okamžitě všechno zapamatoval, stejně jako značky aut, to zase když jde s tatínkem:o) Už jsem si znalosti doplnila ale jednu dobu jich uměl víc než já:))stejně jako vlajek států. Tak nevím, jeho baví buď se pořád něco učit, povídat si, ptát se jak věci fungujou (a to už delší dobu, občas už celkem záludé otázky), a nebo mi pomáhat - nejvíc ho baví mytí nádobí, vyklízení z myčky a vaření. Nechám ho dělat všechno, co zvládne, takže např. sám třídí a uklízí příbory, zvládne oškrabat mrkev (lehce dočistím), strouhat jablíčka, krájet např. žampiony (příborovým nožem), sypat a míchat ingredience...to prostě miluje:) Takže když si chce se mnou hrát, tak mi řekne pojď něco vařit/ péct :o) Samozřejmě umí zapnout myčku, pračku, zametat, vysávat. Škoda přeškoda, že se tohle nadšení jednou vytratí :-) A dcera? Ta je v 10 měsících samostatná jednotka. Vydrží celý den stát a kramařit, vyhazovat věci z poliček, všechno prozkoumat:-) Samozřejmě si i hrajeme, ale zase spíš stylem komunikace. Znakujeme, hodně na ní mluvím, všechno jí vysvětluju. Klasicky hrát si s dětmi, třeba "na něco" moc neumím:-(( jednu dobu frčelo virtuální nakupování, tak to jsem ještě zvládla:o)
Ještě k článku - kdybych děti při samostatném hraní nechala být, myslím, že by byly klidně celý den bez jídla/pití/přebalení/wc...
3.10.2009 14:45:56
Alčo,
je mi naprosto jasné, z jakého důvodu chodíš s prckem každý den do klubu. Všude je to lepší, než doma. To by bylo na zbláznení. Já chodím do klubu taky někdy 3x týdně, už kvůli tomu, abych si odpočinula a on se pobavil. Je to asi měsíc, co začal mít svoji hlavu a protestuje, jakmile není po jeho a to je poměrně dost vysilující. Odjakživa byl svéhlavý, ale šlo to trochu sestavit tak, jako že to vypadalo, že na to přišel sám, nyní ho jakýkoli zákaz vyvede z míry tal. že rezignuje na vše ostatní. Ne že by člověk dítě zavaloval informacema, ono se na ten klub atp. těší!! Pěkný den všem
Veronika T. 1 dítě 1 a 3/4 roku
  • 
24.9.2007 23:26:31
S tím uklízením jsem na to naštěstí přišla a fungujeme dobře. Ale naprosto souhlasím s těmi dlouhými vycházkami. Jsme na tom stejně. Ne že bychom zanedbávaly knížky, vkládačky, telefonování, vláček, kutálení míčkem, divadýlko, ale s tím se dá pracovat třeba hoďku či dvě. Nevěřím, že by to někoho bavilo skoro celý den. Těch zajímavých věcí, co venku vidí! Okomentujeme to, pohraje si sbíráním a přemisťováním kamínků, kaštanů,klacíků či listí, nakrmí kačeny, občas juknem do obchodu, sklouzne se a zhoupne na hřišti nebo tam zkusí navázat kontakt s dětmi zapůjčením lopatky. Taky občas tlačí kočár. Nejvíc jí baví skejťáci, odtud ji nemohu dostat. Taky sleduje potůček a hází tam kamínky. Zeptá se kde jsou veverky, když zrovna nejsou v parku. Shání kočku, která se pravidelně vystavuje za výlohou. Super je koukat na kytky a čichat k nim, trhat trávu i když poblíž není žádné zvíře k nakrmení. Tuhle jsme jeli od babičky za tmy a bylo bezva jak s námi hrál měsíc na schovku. Vždy se nám schoval za panelák a jak jsme popojely, tak se zase objevil a malá dělala pořád překvapenou. Upozorní mě, že letí letadlo, jede kolo či vlak a tudíž se budem koukat. Je toho hodně, co se dá venku dělat.
Jiřina, Matěj 06/05 a Filip 12/06
  • 
14.4.2007 14:39:14
Mě teda článek taky pomohl pochopit, proč se mi starší syn pořád motá kolem nohou. Snažím se s ním hrát, co mi síly stačí, i když mě to taky moc nebaví. Ale je pravda, že mě jeho "pomáhání" při domácích pracech dost ničí, a tak ho od toho asi moc odrazuju. Teď, co se nám narodil malej, jsem totálně v koncích. Když ještě celý den prospal, tak to šlo, ale už si taky vyžaduje nějakou pozornost, takže nestíhám. Kluci jsou od sebe rok a půl a i když jsme je chtěli mít brzo po sobě, tak už skoro šílím. Vždycky jsem tvrdila, že z mých dětí nebudou televizní čumilové, ale když třeba kojím nebo uspávám Filípka, tak jediné, co Matýska alespoň na chvíli zabaví, je jeho oblíbená pohádka na DVD. Myslela jsem si, že ho bude bavit mi s malým trochu pomáhat, ale on se o něj vůbec nezajímá. Možná trochu žárlí, i když je ještě docela malej. Zkusím některé tipy z článku i diskuze. Doufám, že mi jiný přístup pomůže a hlavně vydrží.
  • 
6.1.2007 15:59:23
TENTO ČLÁNEK OPRAVDU VYSTIHUJE NAŠÍ DCERU.POMÁHÁ JAK MŮŽE UTÍRÁ PRAH,LUXUJE,VYBALUJE NÁKUP.VŠE DĚLÁ PROTOŽE TO CHCE DĚLAT A JÁ JSEM RÁDA ŽE JÍ TO BAVÍ.OPRAVDU SI NEDOKÁŽE HRÁT SAMA ALE POKUD SI SNÍ SEDNU A ZAČNU NĚJAKOU HRU TAK JE VELICE TRPĚLIVÁ A BA NAOPAK JÁ TU TRPĚLIVOST ZTRÁCÍM.JE UČENLIVÁ A UMÍ UŽ NĚKOLIK PÍSMENEK A TO TAKÉ CHTĚLA SAMA OD SEBE.DOKONCE I NAPÍŠE NA POČÍTAČI SVÉ JMÉNO ANIŽ BYCH U TOHO BYLA A JEN KOUKÁME JAK JE ŠIKOVNÁ.MUSÍM ALE ŘÍCI ŽE HRAČKY CO MÁME V ZÁSOBĚ SI STEJNĚ NEHRAJE TAK DLOUHO JAK BYCH OČEKÁVALA ALE STEJNĚ SE MNOU TRÁVÍ ČAS U VAŘENÍ A JINÝCH DOMÁCÍCH PRACÍCH.
25.10.2006 21:04:59
My máme už dlouho velkou krabici s hračkama. Jsou tam všechny hračky od miminka. Když mám čas si s Davídkem hrát, hrabeme se v krabici a vždycky si pohrajem s tím, co vytáhnem. Někdy dýl a někdy míň, ale vždycky něco zaujme, zvlášť když to vytáhnem zespoda. A taky jsme se hodně houpali na velkém míči a prohlíželi spolu knížky, dobrá je na to ta poloha s pokrčnými koleny a miminkem opřeným o kolena. Taky jsme chodili po bytě a vyprávěli si o obrázkách, co máme v bytě a koukali se, kolik je venku stupňů nebo jak pere pračka apod. A hráli jsme na pejska, teda já jsme byla pejsek, štěkala jsem a "funěla" s vyplazeným jazykem a Davídek lezl za mnou. Teď občas chodíme na balkon koukat se na auta, to když potřebuju opravdu odvézt pozornost :o) Nejlepší hry jsou ty, kdy se koukám na Davídka, co dělá a začnu dělat něco podobnýho. Třeba mu pomůžu ve skládání kostiček, když s tím sám začne.
přeju hodně zábavy
k.
  • 
18.10.2006 19:27:48
Ahoj.
Může to taky být povahou dítěte, některé děti prostě chtějí být více s maminkou než sami a osamostatní se později. Pokud je to návyk, půjde to odbourat, pomalu ji učit si hrát sama, třeba být v jedné místnosti, ale nevěnovat se přímo jí, pak jít třeba vedle a zpívat si a časy bez rodičů bez spěchu prodlužovat. Lucinka sama vydrží tak 5-10 minut (můžu čůrat či pro pití apod.) a nesmí být např. před spaním. Nejdéle vydrží ráno po probuzení. Občas ji uspokojí, když mě slyší, občas taky ne.. Ale do dovršení 6 měsíců tolik společnosti nevyžadovala, takže doufám, že je to jen vývojové období.

Navíc jsem se dočetla, že v 6 - 7 měsíci je zvýšená fixace na rodiče běžná, protože dítě si více uvědomuje sebe jako samostatného jedince a více objevuje svět, takže potřebuje mít svoje jistý a to jsou samozřejmě drazí rodiče.

Chodí teď spát v sedm, takže pak hurá uklízet, vařit apod. Vše samozřejmě se sníženou hlučností... Přes den jsem ráda, že zvládnu zabezpečit sebe.

Eva
marie
  • 
18.10.2006 15:32:18
pani Evo,
omlouvam se za styl psani ale pisi jen jednou rukou v druhe drzim malou /7m./ myslela jsem, ze problem s ditetem vyzadujicim neustalou pozornost ma jen hrstka tzv. vyvolenych. Mala mela tezkou asfyxii takze mi bylo doporucena Vojtova metoda cviceni a tak jsem poctive nekolikrat denne cvicila a hrala si s ni az si na to dokonale zvykla a nevzdrzi byt ani pri spani sama, doma nic nezvladam. Musim cekat az prijde manzel domu a prevezme stafetu, pak teprve muzu neco doma delat. marie
  • 
17.10.2006 21:44:23
Tak nám vylezl první zub:-). Vztek povolil a můžu jít v klidu čůrat!!:-)))

Eva
Helča
  • 
17.10.2006 12:38:31
Ahoj Šárko.Mě tento článek nepřišel vůbec blbý.Čast si s manželem pokládáme otázku"proč si nedokáže hrát sám a zda opravdu není mnou rozmazlený, když vyžaduje neustále mou pozornost"Takže jsme se z toho článku poučila a taky ted budu v některých věcech přistupovat jinak.Děkuji za článek pomohl mi.
 Příspěvky 110 z 59 [Dalších 49 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.