| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Školní poznámka

 Příspěvky 110 z 150 [Dalších 140 >>]
17.10.2006 20:01:20
Viktore,
s Tvým srovnáním životní úrovně Tvé rodiny a rodiny učitele z Yorku nesouhlasím. Protože podobně by dopadlo srovnání většiny českých vysokoškolských profesí se stejnými profesemi ve Velké Británii. Mají prostě lepší ekonomiku, proto mají obecně všichni vyšší životní úroveň.

Ale s tím, že by učitelé měli mít průměrný plat, souhlasím jednoznačně. Nejenom to, myslím si, že by ho měli mít mnohem vyšší.




Viktor (38 let, učitel, 2 děti)
  • 
16.10.2006 10:43:41
Milá Šárko, ale o tom to přesně je. V našem školství nejsou kvalitní učitelé. Je to směs důchodců, suplentů, pár bláznů, co je to baví (sem se řadím já) a to je všechno. Kde jsou ti absolventi pedagogických fakult, do kterých stát investoval nemálo peněz, aby z nich byli učitelé. Můžeme stokrát diskutovat, jaký plat je dostatečný, ale pokud budou dobří učitelé utíkat z profese, tak je to signál, že ten plat je opravdu malý. Ať se to někomu líbí nebo ne, to nemá se spokojeností nic společného. Já jsem se svými 18 tisíci brutto celkem spokojený, díky tomu, že dělá i manželka, si zase tak špatně nežijeme. Ale když vidím stav pedagogů na našich školách, je mi smutně.
A o tom je, vážení, tato diskuse. Tady nejde o to, kdo bere víc a jestli jsou učitelé věčně nespokojení. Pokud budou ve školách zahnívat kantorky, které se chovají tak, jak psala autorka původního příspěvku (připomínám, že se pořád bavíme o zabaveném milostném dopisu), pak to znamená, že něco není v pořádku. A já opravdu nevidím před školami žádné zástupy kvalitních pedagogů, kteří se ucházejí o místo. Opak je pravdou, vážení. Ředitel radši zaměstná středoškolačku, co se nedostala na žádnou vysokou, než vystudovaného vysokoškoláka. Ušetří na mzdách a bude mít v zimě na topení.
Jediným řešením je pustit do školství víc peněz, aby bylo možné kvalitně zaplatit schopné a šikovné kantory. A tak, jako je to ve všech ostatních profesích, ty nekvalitní vyházet.
Viktor (38 let, učitel, 2 děti)
  • 
16.10.2006 10:18:45
Padla tady otázka, jaký plat by si učitelé přáli. Myslím, že by stačil průměrný - ale odpovídající věku a vzdělání. Stačí se podívat na oficiální statistiky, třeba stránky Českého statistického úřadu, a zjistíte, že muž ve věku cca 40 let s vysokoškolský vzděláním by měl brát 35 000 Kč (průměrný plat v této kategorii). Budu-li brát v úvahu, že tzv. průměrný plat je cca o 20% nadhodnocený oproti mediánu, tedy platu, kterého dosáhne 50% lidí v dané skupině, vychází mi 28 000 Kč. S takovým platem bych byl spokojený. Ale to je pořád o 10 000 Kč víc, než ve skutečnosti mám.
Mám pocit, že někteří lidé, kteří závidí učitelům jejich platy, pracovní dobu a prázdniny, trochu opomenuli skutečnost, že učitel je vysokoškolsky vzdělaný člověk. Stále ještě věřím, že již žiji v době, kdy vyšší vzdělání společnost odměňuje vyššími platy. Jestli tady někdo chce zavádět opět nivelizaci a třeba srovnávat platy doktorů se zdravotními sestrami (jak to občas v tisku vidím), tak s takovým člověkem mohu těžko diskutovat.
Zrovna nedávno byla na naší škole delegace učitelů z Velké Británie. Rozebrali jsme si svoje kolegy domů a starali se o ně. Ten "můj" byl z Yorku a vyprávěl mi, jak to chodí u nich. Žijí se ženou v rodinném domku, mají hospodyni, děti jim chodí hlídat au pair dívka. On je členem golfového a tenisového klubu, kde tráví dosti svého volného času. Když se mne ptal, kam já chodím na golf nebo na tenis, musel jsem jen zdvořile pokrčit rameny. Občas si chodím pinknout do tělocvičny, ale to se s jeho klubem asi srovnávat nedá. Jeho žena má ve městě síť obchodů s turistickými předměty, tak je také většinu času "busy". V létě jede celá rodina na 6 týdnů na dovolenou po kontinentu, jak oni říkají Evropě. Letos byli i v Tunisu.
Připomínám jedno přísloví: "Jak si společnost váží vzdělání svých občanů, poznáš podle toho, jak si žijí učitelé."
Nestěžuji si, hlady neumírám, nemusím stát fronty na sociální dávky, ale tvrdit, že český učitel bere plat odpovídající náročnosti jeho práce a významu jeho profese, to opravdu nemohu.
Mamka s Kačenkou
  • 
12.10.2006 15:28:25
Také jsme vyfasovali jednu báječnou... Moje dcera byla vloni v první třídě a měsíc po nástupu do školy přinesla v žákovské knížce rudě pomalu přes celou stránku napsáno:Katka nečinně přihlížela tomu,jak její spolužáci kopou do Radka L.Dcera ani nevěděla proč to tam má,za co a vůbec,proč jí p.uč. píše červeně do žákovské.Vyslala jsem tedy manžela do školy,dříve než se bude doma něco řešit.Vrátil se v němém úžasu a líčil mi,že p.uč.vlastně nic neviděla,zato to viděla nějaká maminka údernice a požadovala po učitelce poznámku nejen pro chlapce,ale i pro TU HOLKU,CO SI OPODÁL HRÁLA.Báječně jsme se u toho pobavili,s maminkou jsem si to vyřídila po svém,jen se dodnes zamýšlím nad tím,jak to tedy s těmi"poznámkami"je.
Ada, 2 deti
  • 
11.10.2006 15:58:18
Kdyz jsem jeste chodila na gymnazium (v Uherskem Hradisti) s koncem tretiho rocniku nam rozdali test, kde jsme meli zhodnotit praci jednotlivych pedagogu - pristup, spravedlivost atd. Byla to v nasem rocniku premiera a nebrali jsme to moc vazne, protoze jsme byli zvykli, ze zaci a studenti se proste vazne neberou. Asi to nebrali vazne ani profesori. Divili se s prichodem noveho roku ti, jejichz platy byly snizeny...
Ada, 2 deti
  • 
11.10.2006 15:35:32
U nas v rodine se ruzne poznamky a vyroky ucitelu tradovali. Napriklad: Vas syn je blbecek! Marecek (podpis ucitele...)
6.10.2006 8:18:47
Ano souhlasím,že může mít přístup učitele následky a táhne se to dál a dál a těžko se napravují.V našem případě,syn učitelku nemá rád vůbec.Když jsem se ho ptala proč?(je mu 9 let)Odpověděl : Neusmívá se,každou chvíli mlátí pravítkem o stůl ať je klid,nemám jí rád ! Co k tomu dodat?
6.10.2006 8:08:21
Dobrý den,
velmi Vám fandím jako paní učitelce,protože i já se se synem musím pozastavovat pomalu ob den nad pro mně neopodstatněnými poznámkami.Chodí do 4.tř. a je to také živý kluk a pro naší učitelku je moc důležité psát poznámky typu : nedonesl úkol........za 5,nepřipraven na výuku,nemá sešit na diktáty a na to jsme jeli do školy a sešit byl u ní ve skříni,tak jsem odepsala a ona na to,že nebyl mezi ostatními,což svědčí o tom,že věděla sama nejlépe kde ležel a mohla zvednout zadek a řešit to na místě jiným způsobem.Připadá mi to házení klacků pod nohy při jeho posudcích z poradny od první třídy pro jeho LMD.Já už jí jinak neřeknu než spisovatelka !!! Odepsala jsem jí jednou a naposledy! Myslím,že ten čas co věnuje především psaním poznámek,by měl patřit výuce a přátelství k dětem.Podle mého názoru je její chování neprofesionální a snad osobní.Neměla by učit,děti jí nemají rádi.
Lenka
  • 
4.10.2006 10:15:52
Dobře jste udělala, za milostné psaníčko přeci nemůže následovat trest.Shodou okolností moje dcera (taky ve 3.třídě) včera přinesla domů vytržený papír ze sešitu na kterém bylo velké červené srdce a pod ním napsáno Mám tě opravdu rád.Neznámý ctitel jí ho zanechal v šatně v botě. To byste museli vidět to štěstí, které ji zářilo z očí, pořád si to prohlížela a až do večera přemýšlela kdo by to tak mohl být.První nevinné lásky bývají ty nejhezčí.
Zuzana, dvě vnoučata
  • 
3.10.2006 9:27:43
S tímto příspěvkem je nutno souhlasit, protože je sice hezké říci, že učitelství je poslání, jenže z něčeho se žít musí. A pokud učitele dělá muž a má živit rodinu, kdy třeba manželka je na mateřské dovolené, pak jde veškeré nadšení z poslání stranou - zvlášť když od nikoho nic nedostanou, nezdědí apod. a např. musí splácet byt a to v dnešní době je často otázka milionů..vím o čem mluvím, syn splácí z nepříliš vysokého platu garsonku - za milion,nic levnějšího nesehnal, takže příštích deset let se musí snažit co nejvíc vydělat, aby se vůbec do čtyřiceti let mohl oženit...a takové problémy určitě mají i učitelé,takže naprosto chápu,že pokud se jim naskytne jiné, lépe placené zaměstnání, ze školství odejdou a nelze to odsuzovat. Nadšení je jedna věc a nutnost uživit rodinu druhá.
 Příspěvky 110 z 150 [Dalších 140 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.