| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Nesem vám noviny...

 Příspěvky 110 z 29 [Dalších 19 >>]
14.12.2003 16:05:55
ahoj Kamco,
Jsem jedna z tech, kteri bydleji daleko od civilizace. Jak to delame? Docela jednoduse, musime do nemocnice o 14 dni dopredu:) kdyby si nahodou mrne vzpomelo.....Pochopitelne nelezime 14 dni v nemocnici, ale bydlime v hotelu a cekame na onen specialni den. Na hotel nam prispiva medikalni pojisteni, ale pokud vim, cast jsme hradili sami. Manzel pochopitelne je u porodu, takze vetsinou ceka s vama..problem je kdyz mrnous ne a ne prijit:( Jinak zsmestnavatele maji pochopeni....Problem byl kdyz jsem potratila svoje prvni dite (to tady byl silenej doktor v Dawsonu) tak nelitaly letadla a on rekl, ze musim nutne do nemocnice. Bylo to hrozny, mela jsem bolesti a tak jsme se vydali na cestu 550 km ve vanici a snehu. Po ceste byla jedna osetrovna asi 15o km od Whitehorsu. Tam jsme se zastavili, ale ani tam mi nebyli schopni poskytnout prilis mnoho pomoci, jako napriklad nemeli sanitku...
Vysla jsem ven a najednou jsem mela nedefinovatelny pocit a vedela jsem, ze dite je pryc..vrarila jsem se za sestrickou a ta zjistila, ze opravdu je to tak. Ale nebyla jina moznost....pokracovali jsme v ceste. Ve Whitehorsu uz na mne pred nemocnici cekal personal a jela jsem okamzite na sal......
Tim to ale neskoncilo.
Kdyz jsem se vratila zpatky domu, tak jsem porad krvacela. Doktor idiot mne ubezpecoval, ze to je po tomhle zakroku normalni, ale nam se to nezdalo. Musela jsem nutne do Whitehorsu kvuli obcanstvi a manzel mne upozornoval, abych se zastavila v nemocnici. Tak jo...bylo strasny naledi, abych mela ssebou spolecnost tak jsem si vzala Barunku (stene). ktery mne proptne pozvracel cele auto:( Byl a to silena cesta, drzela jsem volant takovou silou, ze jsem nebyla schopna rozdelat prsty:) Po ceste jsem videla asi 20 aut v prikopech...byla tma.no strasny, fakt;))
A tak jsem se stavila v nemocnici a tam mne vysetrili a rekli mi, ze musim okamzite znovu na sal. Branila jsem se, ze mam tady sebou psa:) Rekli mi, ze ho musim nekam dat, ze nevedi jak jsem se sem dostala, ale cestu nazpatek bych patrne uz neprezila...Tak to jsou radosti, kdyz zijete v "remote aree":)))
8.12.2003 15:19:19
ja souhlasim s Petrou. Nastesti moje deti jsou zdrave ale problem mam ja - a ony ty cesky nemocnice nejsou nic moc co se tyce pece o lidi, i kdyz tam mate vynikajici lekare, tak jedna protivna sestricka to hodi do negativu. Vite ja jsem byla v cesku loni v zime a byla jsem velice prekvapena, co vsechno clovek muze sehant kdyz ma pratele na spravnych mistech. Pres jednu sestricku jsem zdarma sehnala prasky co jsem potrebovala a pres jineho lekare zase jine prasky (mohl je predepisovat jenom specializovany lekar) ty dalsi, drahe, ktere jsou v cene 20 000 za mesic. opet zdarma...ja jsem byla velice rada, prooze jsem je opravdu potrebovala a opravdu byly prilis drahe, ale prece jen..uveomuju si, ze takovych lidi je strasna spousta. Nemelo by se tohle treba nejak vic kontrolovat?Me to pripadne ze tam to porad jede systemem mam znameho pokryvace, vymenim za znameho zednika..a to je strasny system. U nas je lekarska pece zdarma, neplatime ani pojisteni(tyka se Yukonu pouze) a leky co potrebuju na svoji chorobu take dostavam zdarma (na to je list nevylecitelnych nemoci). Fakt je, ze jsme tzv.remote area, to znamena, ze zijeme daleko od nemocnice. Tady mame jenom osetrovnu se dvema lekari, ale nemuzeme zustat pres noc. Takze kdyz ma clovek vetsi problem, tak ho odvezou do naseho hlavniho mesta do nemocnice medivakem (550 km) to je opet pochopitelne zadarmo. Kdyz to neni tak dulezite a jedu jenom ke specialistovi na prohlidku tak mi plati nemocenska 200 dolaru za cestu autem...citim se velice bezpecna v tomhle systemu a doufam, ze nam vydrzi:))) Ale protoze mam spoustu kamaradu v Cesku a ne vsichni jsou zdravi, myslim, ze ruseni nemocnic je katastrofa a lekarske pece by mela byt peci anprosto zakladni..kazdy z nas muze onemocnet, nebo muze onemocnet neci dite....clovek nikdy nevi....

7.12.2003 23:51:03
Iveto,
kde bereš ten názor, že pouze matky s dětmi pro svou vytíženost nemají čas na spolky apod?
MMCH některé maminky vozí také děti vozíčkáře......... a to, že dnes různá OS, kluby, spolky fungují je dáno především chybějícími zákony, službami ať v rovině sociální či jiné.
Prostě nejde srovnávat nesrovnatelné, každopádně těch co přidají ruku k dílu a jen neremcaj naštěstí přibývá. A tím si myslím můžeme vzniklou situaci v sociální sféře,( bez ohledu o kterou skupinu se jedná) jedině změnit k lepšímu a zároveň k obrazu svému.
Zdraví Daniela


7.12.2003 23:36:26
Je na čase založit nějaké občanské sdružení matek, dříve, než zruší všechna zařízení pro děti. Či snad se chceš angažovat v rámci stávajících polit.stran? Pokud máš na mysli to první, hlásím se také.
7.12.2003 23:16:55
Už jsem o tom víckrát přemýšlela - maminky by měly mít svou stranu. I pejskaři, vozíčkáři, důchodci mají zde silnější lobby než matky s dětmi - ty totiž pro samé starosti nemají tolik času. Ale už je načase, než zruší poslední školy, nemocnice a dětská hřiště, měly bychom se spojit. Dej mi prosím vědět!
Kamca
  • 
4.12.2003 19:01:55
Peto, kdyz mluvis o tom, ze nektere staty nam zdravotnictvi zavidi, tak potvrzujes moje myslenky: tedy napr. Svycarska ekonomika je na dost vysoke urovni a presto si nemuze dovolit financovat kvalitnejsi zdravotnictvi. Jak je tedy mozne, ze by nase ekonomika (ktera neni tak dobra jako ta Svycarska) mohla ufinancovat soucasne zdravotnictvi?? (abstrahuji od toho, ze se financnimi prostredky plytva nekde jinde).
Vubec, ale vubec ti nezavidim tvoje a dceriny zdravotni problemy. Mozna kvuli tomu, ze jsem neco podobneho dosud nezazila, mohu videt tuto problematiku objektivneji.

V soucasne dobe jsem sice v zahranici, ale jsem tu jen nekolik mesicu. Myslim si proto, ze srovnavat mohu (v ramci tehu jsem poznala cast mistniho zdravotniho systemu). Ceske nemocnice jsem poznala zejmena diky babicce a dedovi, se kterymi jsem v dobe studia absolvovala hodne navstev doktoru apod. (hold zbytek rodiny by si musel vzit dovolenou, tak jsem jezdila s nimi ja:-))

Urcite by vsak jen ruseni nekterych luzek nasemu zdravotnictvi nepomohlo. Jak jsem psala drive, tech zmen by bylo potreba vice.
  • 
3.12.2003 23:36:02
Ahoj,
před pár dny jsem do nějaké diskuse psala, že pány poslance nejvíc zajímá upravené poprsí Petry Buzkové a neváhají to "po chlapsku" komentovat v bulvárním tisku. A ptala jsem se, jestli je budete zase příště volit ? ...
Chodím volit, vyberu si stranu (no, to dá práci) a zaškrtám ženy, aby bylo jasno, dám jim preferenční hlas. Zkuste to taky, jinak se tu NIC nezmění! I když Součková je taky ženská, možná ...
Já vidím problém v tom, že žádné odvětví nemá koncepci. Pořád zřizujeme a rušíme. Od úřadů a formulářů až k těm nemocnicím. A zřídit např. úřad stojí neuvěřitelné množství peněz. Buďme rádi, že nemáme víc informací o tom, jak to chodí. Jak se hlasuje o zákonech, jak se prodává - ty mi zvedeneš ruku na tohle, já tobě na tamto.
V televizi jsem viděla dost dlouhou zprávu o tom, jak naši vrchní vojáci byli na exkurzi v Číně. Mluvčí ministerstva se mohl přetrhnout, aby to vysvětlil ale sami potrefení vojclové to zazdili, že to bylo úplně k ničemu (ale jeden měl s sebou i manželku a viděli kdeco, včetně čínské zídky). Jen jsem si říkala - to je tak ... nedůvtipnej, že to řekne na plno na kameru?
Mirka
Alena, 4 měsíční dcerka
  • 
3.12.2003 23:16:14
Maminky, tatínkové, příbuzní těch malých dětiček,
snad nečekáte, že námi zvolení "zástupci lidu" a další politici, když už jsou u moci a peněz, budou dělat něco pro obyčejné lidi? Copak má v této společnosti něco nějakou, alespoň malou logiku?
Nemá cenu se už ani rozčilovat, protože člověk by byl permanentně rozhočen. Stačí si jenom uvědomit ten paradox - dětská hřiště jsou likvidována kvůli psím výkalům. Nejsou postihnuti majitelé psů, kteří venčí své miláčky na trávníku u ploch na hraní. Jsou postihnuty matky s dětmi - zrušením hřiště. Kde je logika? Myslím si, že pokud by hrozil peněžní postih za venčení psa na dětských hřištích, bylo by možné jít s dětmi ven a nevrátit se domů se psím vzkazem na botě nebo na kolech kočárku. Ale to už jsem někde jinde. Jen čekám, jaké další skvělé rozhodnutí nás čeká.
Petra N.
  • 
3.12.2003 21:37:36
Jako matka nemohu prostě souhlasit.
Sama jsem žila nějakou dobu v zahraničí,konkrétně ve Švýcarsku.Naši péči (a teď budu mluvit především za naši rodinu,to nás nejvíce zajímá) nám v zahraničí velmi závidí.Prenatální péči a vůbec péči o děti a dorost máme na velmi dobré úrovni.To se týká nejen Švýcarska.Mám spoustu přátel po světě a Ti jsou stejného názoru.
Víte,vůbec jen to pomyšlení,že musí moje dítě znovu být hospitalizované je strašné a představa, že nebudu moci být s ním a také ho třeba případně navštěvovat, je ještě horší. Nevím,zda jste byla někdy s dítětem v nemocnici.MOje dítě prodělalo závažná onemocnění,které rozhodně nešlo vyléčit během několika dní.Bohužel to nebylo jen jednou (již 6x a nevím,kolikrát se bude něco podobného opakovat).Mohu vám s klidným svědomím říci,že žádná nemocnice se nesnažila náš pobyt prodloužit, naopak pokud to jen šlo,propustili nás ( a to dokonce i po porodu,kdy dcera nejen předčasně narozená,prodělala velmi těžkou infenkci).
Od lékařů (jsme spolu kvůli vážné chorobě neustále v kontaktu)vím,že se chystají rušit nemocnice a oddělení,které jsou na té nejvyšší úrovni.Nemluvím o těch,kteří o naše životy bojují.Měla jsem tu čest seznámit se skutečnými kapacitami ve svém oboru a mrzí mě to i kvůli nim.
Je lehké o něčem takovém mluvit ze zahraničí a nemít srovnámí a zkušenost s realitou.
Nemluvila jsem o stresu, který bychom zažívali pokaždé,kdybychom hledali volné místo a tom, jaké by to bylo,když budete hledat zrovna toho odborníka,kterému důvěřujete,protože věřte mi i váš lékař,který případ zná je naprosto nezbytný.......................
Je to velmí nepříjemné,že vůbec něco takového se připravovalo,jak tvrdí.
Petra Nová ,matka 2 dětí (5let,1 3/4roku)
3.12.2003 9:51:42
Kamčo, Sylvie,
ještě mě napadlo jedna důležitá věc, která by zefektivnila zdravotní péči, a to je docházení ošetřovatelek/ošetřovatelů/ domů k pacientovi, výhody vidím následující:
a) zkrácená doba hospitalizace (konec s šachováním drahé / levné lůžko na klinice),
b) pozitivně působící domácí prostředí na rekonvalescenci pacienta,
c) trvající přehled zdravotníků o podávaných lécích a zdravotním stavu pacienta,
d) při jakékoliv komplikaci přímý kontakt pacient-ošetřující lékař.
Určitě by se toho našlo spousty. Stačilo by začít s možností ambulantních porodů a docházením porodní asistentky domů k maminkách (na Moravě to snad i funguje). Prostě chyba je v systému jako takovém a že nám politiky ovliňují různé finanční skupiny je jasné. Jeden známý říkal, když ho lákali do politické funkce: "Ještě nejsem tak bohatý, abych mohl jít do politiky!" - něco na tom bude. (K tomu přidejme ještě vtíravý pocit moci - tomu se ještě nikdo neubránil, nejde to.)
Zatím je to tak, že všude člověk musí prosit, aby ho pustili z nemocnice domů :-(
Vzdálenost zdravotnického zařízení od místa bydliště je věc velice individuální. Pro rodinu, která má 1 nebo více aut, je třeba 20-100 km vzdálenost přijatelná, pro ostatní je přijatelný okruh kam jezdí MHD (nebo meziměstská) doprava nebo kam dojdou pěšky. Něco jiného je také vzdálenost nemocnice, kde můžeme (ale nemusíme) být jednou za život, a něco jiného lékař, kterého navštěvujeme často a pravideleně (pediatr, zubař, gynekolog).
P.S.: Hrozně mě zlobí, jací lidé naše zdravotnictví reprezentují, u ministrů zdravotnictví to jde od 10 k 5, o současném předsedovi LOK ani nemluvě. Ach, jo!
 Příspěvky 110 z 29 [Dalších 19 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.