| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku (Ne)(Vše)mocní psychologové

 Příspěvky 110 z 77 [Dalších 67 >>]
mil007
11.9.2013 8:48:09
Neřekla bych, že to má něco společného s tím, jestli pomáhal v domácnosti, jako dítě. Skoro bych měla podezření na drogy. Zkuste pozorovat, jestli by v to nemohl být tento problém, pokud ano, je potřeba postupovat s rozvahou.
  • 
21.3.2009 19:23:14
Také Vám všechny poznámky paní Báry připadají, jako výlevy labilní ženy?
Jarka-pěstounka,8 dětí
  • 
13.4.2007 20:54:03
Naše zkušenost s psychology je také velmi negativní.Každé dítě je jiné,každé si nese s sebou menší, či větší zátěž z minulosti.Psychologové papouškují naučené fráze,každý radí, jak vychovát naše děti,ale sami se svými mají většinou problémy,které neumějí vyřešit! Každé dítko potřebuje individuální přístup,co platí na jedno,neplatí na ty ostatní.Je třeba,řídit se mateřskými instinkty,pokud je poslechneme,najdeme východisko a řešení situace.Máme 2 děti dospělé (biologické),2 osvojené a 4 v poručnické péči,nejstaršímu je 23 let,nejmladšímu 6 let.
Leona
  • 
16.1.2007 13:01:51
Ahoj, naše rodina je problematická celá, od vztahu mezi mojí maminkou a tátou(kde je velký věkový rozdíl), sestrou a mamkou, sestrou a tátou, no a konečně i mne(28), která to všechno občas trochu lepí, ale víceméně utíká žít do zahraničí. Největším problémem je vztah mých rodičů kde nefunguje komunikace. Můj otec(67) vše řeší bouchnutím dveří a měsíci mlčení. Žijí odděleně, ale setkávají se téměř denně, tedy ani od sebe ani spolu. A z tohoto vyplývá problém, který mě trápí mnohem více a to má mamka, která má ve svém životě jen práci a sype se mi před očima. Chtěla bych žít svůj život v zahraničí, ale cítím hrouznou vinu ji tu takhle nechávat, neboť ve svém partnerovi oporu nemá atak zůstává úplně sama. Byla bych jí ráda našla nějakého koníčka, ale žijeme na malém městě atak tady moc vyžití není a také myslím, že je workoholik či se bojí své práce vzdát, neboť je to ta poslední jistota co jí zbyla. Řešení by bylo pravděpodobně v otci, kterého opustit nechce i z toho důvodu, že je sám a nemocný, který kdyby se však k ní choval přívětivěji a snažil se řešit problémy mluvením, mohlo by být vše snazší. Zkoušela jsem s ním promluvit, ale nepomohlo. Potřebovala bych poradit jak na to. Prosím o radu ohledně mých rodičů (jen ne poradnu, to i já vidím jako řešení, ale to bylo rezolutně odmítnuto) a také radu pro mne, jakožto dcery, která si vybrala život v cizině. Mám právo vše hodit za hlavu a žít si po svém? Děkuji. Leona
10.7.2006 16:15:57
Asi jsem měla štěstí na skutečné odborníky. Já mám s psychology zatím jen dobré zkušenosti. Dlouhou dobu jsme se s manželem snažili o miminko a nedařilo se. Zažádali jsme si o adopci a paní psycholožka, která s námi dělala pohovor a testy byla velice milá, ochotná, vše na co jsme se ptali nám vysvětlila a dala i několik rad do budoucna.K adopci nakonec nedošlo, jelikož jsem po letech přišla do jiného stavu.
Další, a to mnohem významnější zkušenost s psychologem, jsem měla po narození dcerky. Přišla na svět velmi brzy - v 29. týdnu těhotenství. Vážila 1240 g a měřila 38 cm.Měla velké zdravotní problémy a trvalo celých dlouhých 7 měsíců, než jsme si ji přivezli poprvé domů.Velkou část té doby jsem strávila s ní v nemocnici a zažila jsem si tam opravdu své. Paní psycholožka, která v té době s odd. neonatologie spolupracovala a každý týden tam docházela, mi velice pomáhala. Návod na to, jak řešit problémy vám nikdo nedá, ale je dobré některým věcem lépe porozumět. A ten pocit, že někdo skutečně chápe, o čem mluvíte je skutečně úžasný. I dnes řeším neobvyklé problémy s dcerou, které se odvíjejí od jejího zdravotního stavu, a i když s kamarádkami o nich mluvím, vidím, že to nemá smysl. Nikdo skutečně nechápe. Někdy je podezírám, že si myslí, že přeháním. Paní psycholožka věděla, jak to je. I když možná pouze z knih. A mě to dodávalo sílu.
Marcela Svobodová, syn 6 let
  • 
4.4.2006 15:07:55
Neznám sice autorku tohoto článku, ale z textu je mi sympatická a vřele s ní souhlasím. Mám taky dost nepříjemné zlušenosti s psychology. Když se u naší osvojené Klárky začaly projevovat různá opoždění, měla různé fobie (strašně se všeho bála, nesnesla jakékoli změny ..), opožďovala se v motorickém vývoji, měla potíže s rovnováhou, byla malinká a trašně špatně jedla - po všech vyšetřeních jsme navšívili psycholožku. S vážností prezidenta republiky a s trochou výčitky nám (hlavně mě jako matce) sdělila, že je na hranici normy, že jí připomíná chováním romské etnikum - to asi jako že jsme si špatně vybrali - a že je na mě nemístně závislá a já roli matky nezvládám. Odcházela jsem s pocitem, že se na rodiče zkrátka nehodím a že selhávám. Další psycholog následoval v první třídě, kterou Klárka jedním slovem nezvládala. Vyšetření jsme si vyžádali sami, protože bylo jasné, že Klárka normální základní školu navštěvovat nemůže.
Pan psycholog mě tak šokoval, že jsem na to dodnes nezapomněla a asi jen tak nezapomenu.... "Překvapivě" mi sdělil,
že je na hranici normálu ...atd atd nic nového pod sluncem. Před tím Klárku asi hodinu vyslýchal a to stylem:
Víš co je to popel? Ona: NE nevím a vy to víte?
Víš co je to nůž? Ona: Ne a vy to víte?

Evidentně s ním nehodlala spolupracovat, ale on svůj přístup nezměníl a doslova ji tam hodinu a půl ždímal.
Na závěr mi řekl, že se mu zdá, že má oči moc daleko od sebe a jestli tam náhodou nebude zamíchanej nějakej vietnamec. Asi jsem na něj zírala jako blázen, protože hned rychle dodal - nic proti Vietnamcům, to jsou taky dobrý děti. Doporučil nám rozhodně přitvrdit, co nejvíce samostatnosti, školu sledovat atd. atd.... v podstatě žádnej výsledek.
Možná bych se tomu už dneska zasmála - je to už pár let zpátky - kdyby všechno mělo šťastnej konec. Jenže nemělo - Klárka už 7 let nežije, nakonec 3 měsíce po zmiňovaném vyšetření zemřela. Dodnes pořádně nevíme, na jakou nemoc. Po všech možných rozborem atd., se jednalo zřejmě o nějakou vrozenou degenerativní chorobu nervové soustavy, nevyléčitelnou. Ale těch osm let s ní stálo za to.....i když to bylo někdy moc těžký....
Jen tím chci říct, že nikdo není vševědoucí a nemá patent na rozum a výchovu dětí - včetně psychologů. Kdo mohl vědět, že Klárka něčím takovým trpí od narození? Nikdo, jenže máma vždycky vycítí, že něco není v pořádku a taky intuitivně ví, co má dělat. Já jsem to prostě dělala, protože to Klárka potřebovala. Co bych pomohla jí a sobě, kdybych na ní byla tvrdá a chtěla po ní věci, kterých nebyla schopná. A proto ... nenechte se udolat šablonovitými závěry psychologů, častokrát - myslím - ani oni nevědí, jak problém řešit (samozřejme výjimka potvrzuje pravidlo, ale já na výjimku nenarazila).

PS - Naštěstí nám osud dopřál Pitríska, blonďatého modrookého andílka (čertíka) teď už skoro šestiletého. Je to nádhera zažít zdravé dítě, které se vám rozvíjí pod rukama jako kytička.... a já si zase věřím, že jako rodič funguju úplně v normě.
Na Klárku teď vzpomínáme společně, i když jí Péťa neznal.
ZuziP
  • 
6.6.2005 12:28:12
Helena, skoda, ze tieto problemy si clovek uvedomi, az ked je dieta velke. Co robil syn, ked bol mensi? Pomahal v domacnosti? A co robi teraz? Kto mu vari a kto mu perie? Kto mu kupuje veci, ked sam nezaraba? Co takto nechat ho trosku "napospas" osudu? Nechat ho robit domace prace.... Len strielam, lebo netusim, aka situacia je u vas doma a ako to vzniklo. To tazko radit.
Helena Novotná, 1 dospělý syn
  • 
6.6.2005 9:12:45
Máte, prosím, někdo zkušenost v následující situaci? Mám dvacetiletého syna, který nechce pracovat. Je pouze na úřadu práce. Spí do tří hodin do odpoledne, do noci leží u televize a pak zase spí. Co s tím mohu dělat? Děkuji mnohokrát za Vaše rady.
Dlouhán
  • 
5.5.2005 21:35:45
Až když jsem se dal trochu do pořádku a můžu se podívat dozadu co se dělo v předcházejících měsících - můžu říct ... byl to stres ... byl to syndrom vyhoření... Nebojte se slova psyhiatr. Chce to zapracovat na sobě s pomocí lékaře... a Bůh se snad dívá.
  • 
28.7.2004 1:50:35
"Můžete zapálit svíčku na obou koncích. Bude více svítit, ale dříve vyhoří." Syndrom vyhoření znamená, že pracujete (vydáváte ze sebe) více, než čerpáte zpět. Na internetu existuje vyhledavač Google, zde zadejte jednoduše "syndrom vyhoření" a najdete spoustu článků o tom, co to je, jaké jsou příznaky a jak se mu vyvarovat. Existuje o tom také kniha s názvem Syndrom vyhoření, vydalo ji nakladatelství Návrat domů. Odepisuji vám, protože tento stav vyhoření právě prožívám. Jsem křesťanka, a tak je mou jedinou a největší pomocí Pán Bůh. Protože "všechno napomáhá k dobrému těm, kteří Boha milují..." Není větší jistoty na světě než jistota toho, že je s vámi Bůh, který nás za žádných okolností neopustí a bezpodmínečně nás miluje.
Sabina
 Příspěvky 110 z 77 [Dalších 67 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.