| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Otcovské fejetony: Ve službě

 Příspěvky 110 z 49 [Dalších 39 >>]
Renata - ročná dcéra
  • 
27.11.2003 16:51:10
Alebo sa stane výsadou rodín, kde matka uživí rodinu a otec je na materskej "dovolenke" - náš prípad. Nie je to ľahké a už vôbec nie spravodlivé. Tie naše deti budú v budúcnosti tvoriť mladú generáciu, ktorá by mala viesť krajinu - včera bol na Nove príspevok o starnutí populácie - vízia rok 2050 - populácia iba 75 % dnešnej + priemerný vek 50 rokov. Hm - situácia vôbec nie ružová. Tie bohaté detičky budú trochu osamotené....
Ale vážne: ani ja si nemyslím, že almužna 2500,- mesačne podporuje mladé rodiny s deťmi. Ale v Čechách a na Slovensku sú zrejme iné priority...
R
24.10.2003 13:49:40
Když jsem si četla reakce, zjistila jsem, že někteří přesně víte, jaké komplikace taková vyčůraná zaměstnankyně způsobí. Naštěstí se jí při neschopence delší než ...(už mi to vypadlo, přes rok nikoho nezaměstnávám, nechala jsem se zaměstnat sama, firma po 12 letech končí a JÁ JSEM UŽ 1/4 ROKU VELICE SPOKOKENÝ ZAMĚSTNANEC!!!!!)ale bylo tam asi 3 týdny nebo něco takového...takže, pokud ve zkušební lhůtě trvá neschopnost více než asi ty 3 týdny, přerušuje se běh zkušební doby. Tudíž jsem skutečně asi týden před svým odchodem přijala paní - velice solidní a šikovnou (Sosane, oni takoví zaměstnanci taky nerostou na stromě, víš.... a na malém městě abyc se svíčkou pohledal), ona se expres zacvičila a já mohla odjet. A po návratu té dlouhodobě nemocné jsem ji - jelikož byla ve zkušební lhůtě - propustila. (A pak to asi měsíc papírovala a její matriály musím světit ještě asi 30 let.......).
No prostě lidi jsou různí a pokud se setkáte s někým neseriózním, je fuk, jste-li zaměstnanec či zaměstnavatel. Pokud si nedáte pořádně pozor, tak na to doplatíte.
Jak jsem již psala, letos s podnikáním končím. Nejsmutnější na tom je, že s dluhy, holou p.... a přesvědčením, že lidi jsou vesměs svině, kteří se mně budou snažit utopit na lžičce vody (a bohužel stát tyto s...chrání).

No nic, jdu pracovat....
S.
24.10.2003 0:18:46
Sosane, původní článek jsem nečetla, nedá se říct, že by autor byl zrovna můj oblíbenec :o) Já reagovala na konkrétní příspěvek v diskuzi. Jistě, u nás jsou celkově pracovněprávní vztahy nějaké divné. Nicméně pokud máš odvahu něco měnit, můžeš si jít postěžovat na pracovní úřad a vyprovokovat kontrolu dodržování Zákoníku práce u zaměstnavatele :o) Takže ty aspoň nějakou obranu máš. Zaměstnavatel v dříve zmíněném případě ne, protože tam k žádnému porušení zákonů nedošlo...


S.
Jarma
  • 
23.10.2003 18:24:29
Ani v ČR se tyto údaje (věk, náboženské vyznání, zdravotní stav...) nemusí uvádět. Řeč byla o tom, že životopis, kde chybí například letopočty - od - do, kdy dotyčný byl někde zaměstnán v určité pozici, považuji za neúplný a žádala bych doplnění těchto údajů. Jsou to důležitá fakta vztahující se k profesnímu profilu.
Sosan
  • 
23.10.2003 9:42:37
Jistěže vyčůranost je špatná - na obou stranách. Za stejnou vyčúranost považuji to, když podnikatel požaduje pracovat 10 hodin denně bez ohledu na rodinu a případnou chřipku zaměstnanců. V prostředí, kde se pohybuju já, je běžný spíš tento přístup. Připomínám, že původní téma bylo, jak se podnikatelé dívají na zaměstnance, kteří se mimo "roboty" u podnikatele také věnují něčemu jinému (např. rodině) a občas si dovolí být s chřipkou doma. Já to považuju za normální a po zaměstnavateli toleranci tohoto tvrdě požaduju. Vždyť každý zaměstnanec je vlastně zároveň jakýsi "manažer", prodávající svojí pracovní sílu. V mé profesi si naštěstí mohu zaměstnavatele vybírat.
22.10.2003 22:30:26
Sosane, to jsem nenapsala, nepřekrucuj. Jenomže je rozdíl mezi nešťastnou náhodou a vyčůraností - ne sice z pracovního hlediska, pro malou firmu může být problém obojí, ale z hlediska lidského. Pokud hlavním motivem nástupu zaměstnance do práce je snaha vytřískat nemocenskou a zatají to před zaměstnavatelem, těžko mu můžu důvěřovat, že až bude práce schopen, že bude opravdu ochotný normálně pracovat. NIcméně kdo tohle pochopit nechce, ten to nepochopí.

S.
Corra
  • 
22.10.2003 19:41:20
Nevím,jak ostatní,ale nechápu,proč máma na mateřské,která nepracuje protože se chce věnovat dítěti,dostává podstatně mín,než flákač kterému se nechce dělat.Ten táta přece musí živit dva lidi a při dnešních platech to není zrovna lehké.Nebo se děti stanou výsadou jenom těch bohatších,jejichž otcové uživí celou rodinu?
Corra
  • 
22.10.2003 19:26:13
Opravdu si myslíte že to není problém?????Je to problém a hodně veliký.Co když takový chronický neschopenkář narušuje chod výroby?Díky němu jiní musejí zustávat v práci o několik hodin déle po pracovní době,místo toho,že budou doma a věnovat se rodinám.A zaučit pro naši firmu někoho jiného?To by zabralo dlouhou dobu.Ale zase na druhou stranu,minulou zimu nám tam10dní chodila do práce nemocná zaměstnankyně a chrchlala tam na všechny.Po těch 10 dnech odešla na neschopenku a spolu s ní dalších 12 zaměstnancu,což v dílně s 25 zaměstnanci je to dost poznat.A nemluvě o tom,že se dělalo deně 13 hodin a soboty.
Sosan
  • 
22.10.2003 18:59:44
No, zas taková tragédie to není, podle toho, co píšete. To jako každej, kdo třeba dostane žloutenku a bude 2 měsíce v nemocnici se má nechat napřed propustit s ohledem na nebohého podnikatele-zaměstnavatele? Pokud podnikatel není trouba, ví si s problémovými zaměstnanci rady, možností je celá řada.
22.10.2003 18:45:37
Sosane, měl jsi někdy zaměstnance? Nezlob se na mně, ale nastoupit do práce jenom proto, že hodlám být skoro na neschopensce a tudíž bezpracně dostávat víc, než být nezaměstnaná... to je vůči zaměstnavateli hodně sprostý. Za jedno jestli jsi si všimnul, tak zaměstnankyně byla přijatá právě proto, že Simona (joj, teĎ mi vypadlo jméno... doufám, že jsem ho nepopletla) sama měla nastoupit dlouhodobou nemocenskou. A on se takový zaměstnanec nezacvičí za den. A za druhé - co s tím dalším zaměstnancem, kdyby se čirou náhodou ten první nečekaně vrátil z neschopenky dřív, než by tomu druhému skončila pracovní smlouva? Ono taková výpověď rozhodně není zadarmo.

Takže - vo co gou? Nu, o to, že chod podniku může být ohrožen věčným zacvičováním nových zaměstnanců, protože sotva se jeden zacvičí a měl by začít normálně fungovat, tak se hodí marod a je potřeba opět začít zacvičovat dalšího. A o peníze, protože zaměstnanec,i když nemocný, je stále zaměstnanec. Jednak jde o drobné náklady, jako že každý měsíc musí někdo doručit potvrzení o trvání neschopnosti na sociálku (= někdo musí věnovat čas tomu, aby se to doneslo na sociálku nebo na poštu - v tom druhém případě navíc platit poštovné, pokud možno doporučené), přehledy se musí posílat i na zdravotní pojišťovnu, takže pokud by ji měla jinou, než ostatní zaměstnanci, opět další poštovné, musí se vést v eidenci mezd, takže účetní jí musí zbytečně věnovat čas, i když by mohla dělat něco jiného... Jistě, jsou to drobnosti. Jenže možná tomu nebudeš věřit, ale pro drobné podnikatele každá ušetřená koruna dobrá. A jednak jde o velké náklady, když se vrátí z neschopenky a není pro ni práce. Například.

Nemluvě třeba o další věci - když manžel shání v Praze zaměstnance, tak má smůlu. Naprostá většina našich zaměstnanců jsou mimopražští, protože pražáci u nás chtěj dělat maximálně tak na živnosťák, což je o hubu, protože to odporuje asi deseti zákonům...

S.
 Příspěvky 110 z 49 [Dalších 39 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.