| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Beton nad zlato

 Příspěvky 110 z 81 [Dalších 71 >>]
Miška - dvě dcery
  • 
1.9.2003 15:26:33
Moc dobře se všechny předcházející články čtou. Mám již dvě sice dospívající děti, ale ještě v dobré paměti, jak jsem všechny schody v metru měla spočítané a zmapované, aby byl výstup s kočárkem obtěžkaným ještě po čase druhým malým dítětem(dcery byly od sebe 15 měsíců)co nejjednoduší. V té době navíc neexistovaly bezbariérové autobusy jako dnes, do téměř žádných obchodů se s kočárkem nesmělo, což znamenalo, buď to risknout a kočár s dítětem nechat venku, nebo kočár venku, v jedné ruce košík, na druhé dítě a pak nakupujte - cha, cha, cha. A legrace úplně největší bylo čtvrté patro - 110 schodů bez výtahu bez možnosti ponechání kočárku v přízemí - (příliš úzká chodba, kočárkárna nebo podobné prostory žádné, sklep - pouze 22 schodů vhodný maximálně pro uhlí).
Monika (2 děti)
  • 
14.8.2003 13:48:45
Já ho používám také ráda na cesty. Jenomže nevím co budu dělat až z miminka bude malý desetikilový otesánek.
13.7.2003 22:43:45
Ahoj,
kdysi jsem si přečetla knihu od Johna Graye Muži jsou z Marsu a ženy z Venuše. A tam mě zaujalo tvrzení, že ženy velmi často očekávají, že muži jim budou "číst myšlenky", že prostě budou sami od sebe vědět, co ony chtějí. A uvědomila jsem si, že přinejmenším v mém případě je to pravda, a to nejen ve vztahu k manželovi, ale tak nějak všeobecně - očekávala jsem, že lidi prostě poznají, když je mně dejme tomu špatně nebo jsem zraněná či nemocná, a pěkně mě pustí sednout, pomohou mně s tím, co potřebuju atd.. A řekla jsem si, že to zkusím změnit a vždycky, když něco budu potřebovat, si o to zdvořile říct.
No, je to trošku problém, hlavně to "zdvořile", mám tendenci říkat to spíš ukřivděně a naštvaně (ve stylu "když ti to nedojde samotnýmu, ty blbče..."), ale myslím si, že jsem se to nakonec docela naučila, a je to paráda.
Když potřebuju pomoct s kočárkem - tak slušně poprosím. Proč taky ne? Třeba si mě ti pánové fakt nevšimli, třeba jim něco dělá starosti a nesledují okolí, třeba si myslí, že některý z ostatních pánů patří ke mně a pomůže mně, třeba... A i kdyby za tím nic takového nebylo a jim se prostě jenom nechtělo - je to zkrátka příjemnější řešení, než zůstat na zastávce (kočár sama nenaložím) nebo se s těma lidma pohádat. Totéž, když potřebuju pustit sednout - zejména v tom případě, že v trolejbuse je volno, ale ne jedno z těch mála míst, na která si může sednout i ten, kdo má kočárek, se ukazuje, že ti lidi sice vidí maminku se třema dětma, ale vidí taky volná místa a nedojde jim, že pro mě jsou nepoužitelná, kolikrát se pak ještě deset minut omlouvají. Takže já bych doporučila si prostě s klidem a zdvořile poprosit - není se za co stydět!
Na druhé straně vím, že v Praze je to horší, toho jsem si všimla, už když jsem tam byla na škole, takže tam se možná těm kyselým pohledům a ukřivděným ksichtům nevyhnete - tady v Brně to není tak zlý, zažila jsem to jenom párkrát.

Ahoj a držte se!

Žaba
4.7.2003 2:24:38
Ja jsem zase kdysi cetla v nejakem casopise, ze takove ty pani co obvykle sedi v budkach v metru maji mimo jine v popisu prace pomahat na schodech maminkam s kocarky. Nezkusil jste je nekdy nekdo pozadat o pomoc ? Ja nejak nemela odvahu...
Simona
  • 
3.7.2003 20:33:18
No ja teda musim rict, ze prazske metro chvalim pri kazde prilezitosti, jsem asi jedina, co? My bydlime v New Yorku a myslim si, ze to tu je o hodne horsi. Vzdyt si jenom vemte, je tu neco malo pres 30 tras a kazda ma okolo 50 stanic, coz dela asi 1500 stanic celkem, fakt se mi je nechce presne pocitat :o)) Takze to by bylo vsechno fajn, az na to, ze jich je jenom 33 bezbarierovych!! Jinak vsude kde jedu musim zdolavat aspom patery dlouhe schody (ne pohyblive!) a vetsinou jeste k tomu nekolikrat prestupovat. Ochoty se tady taky moc nenajde, vetsinou ani kdyz jsem byla tehotna...Tak to jenom tak pro srovnani. Ale zase musim priznat, ze tady neuvidite ceduli "s kocarkem vstup zakazan" a skoro ve vsech patrovych obchodech jsou vytahy. Jenom v nekterych restauracich musite "zaparkovat" na vyhrazenem miste.
No nic, za mesic jedu i s kocarkem domu na dovolenou, tak mozna zmenim nazor:o))
30.6.2003 19:19:22
Market, ne místo u plošiny, já myslela to místo NAPROTI plošině pro kočárky v těch hranatých tramvajích. Z jedné strany je plexisklo a ze druhé sedačka... vzhledem k tomu, že na té plošině je obrázek kočárku a nikde jinde se stát NEDÁ (zezadu kočárku je to plexisklo, zepředu sedačka - zkus se kymácet ZE STRANY, zvlášť když jsou v těch tramvajích popruhy na zavěšení), logicky předpokládám, že to JE místo pro doprovod kočárku.
Market, 27 tt
  • 
30.6.2003 16:21:50
No, já už kolikrát přemýšlala, proč to "Mladší uvolněte místa starším" z našeho MHD zmizelo. Asi aby zmizelo všechno z dob socialismu, ale mě zrovna tohle přišlo celkem dobrý. Není mi teď jasný, na základě čeho se má osmdesátiletá stařenka domáhat na mladíkovi práva sedět. O právu "slušnosti" asi nemá smysl uvažovat, zvláť ti cizinci to vůbec nepochopí.
Market, 27 tt
  • 
30.6.2003 16:14:23
Monty, nechci šťourat, ale ono je to někde napsaný, že to místo u plošiny patří doprovodu kočárku? Určitě budu ráda, když mě někdo pustí sednout, ale že by mi to místo "patřilo", o tom slyším poprvé?
Babelle
30.6.2003 11:06:57
...a je mi docela jedno, co si kdo o mně myslí. Kočár přede mnou, ve směru jízdy, s předkem zvednutým do vzduchu.

Taky se mi jednou stalo, že při jízdě nahoru se přese mě a kočár snažily dostat dvě dámy. Předesílám, že jsem neblokovala jinak volné schody, ale poctivě se zařadila do davu lidí. Kam se chtěly dostat, opravdu nevím. Na tyto typy lidí platí jedině asertivita.

Mám ale i zkušenost s přílišnou ochotou lidí. Jsem zvyklá si poradit vždycky sama, takže mě velmi zaskočil jeden starší pán, který ke mně na Andělu přiskočil a jal se chápat držadla kočáru tak iniciativně, že mě od něj málem odstrčil (já byla samozřejmě v panice, že mi chce ukrást dítě). Dopadlo to tak, že jsme málem spadli všichni, pán, já i kočár s dítětem...
Babelle
30.6.2003 10:45:40
1. Veřejné nevyřešené prostory
Přiznám se, že jsem víceméně rezignovala, nechci se zbytečně dnes a denně rozčilovat nad něčím, co nemůžu (hned tak) změnit - když jsme měli holčičku malou, nosila jsem ji v baby vaku a pak jsme kromě velkého kočárku pořídili taky golfky - ty se vejdou prakticky kamkoli, pokud jsem MHD opravdu musela jet a nešlo to prostorově jinak, golfky jsem složila a vzala dítě do ruky. To platí i o schodech.(Přiznám se však, že nejsem typ, který používá kočár k transportu ještě jiných věcí než dítěte, takže to šlo...)
MHD však používáme minimálně i dnes, všeude po Praze chodíme pěšky - dítě v kočáru beru z té lepší stránky, jako dlouhodobou tréninkovou akci (měly byste vidět ty překrásné paže a vysportované nohy)- a nikdy jsem neměla tak úžasnou kondici, jako dnes - bydlíme totiž na strmém kopci nad Andělem...

2. Komerční prostory se zákazem vstupu
Tak na ty je jediná šance, tvrdě bojkotovat. Jak mi tuhle sdělili v pokladně DM drogerie, plánují zakázat vstup do prodejny s kočárem, "protože ty matky šíleně kradou, strkají věci pod peřinku". Oznámila jsem jim tudíž, že jakmile to zavedou, přestávám k nim já i ostatní matky chodit nakupovat.
 Příspěvky 110 z 81 [Dalších 71 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.