| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Nastřižení při porodu: jeden názor

 Příspěvky 110 z 264 [Dalších 254 >>]
Klidná
  • 
29.2.2012 10:10:12
Nemyslím si, že to byl vtip. Tato reakce se mi zdá přehnaná. Můžete mít na to jiný názor, ale smysl toho příspěvku chápu tak, že dotyčná chtěla vyjádřit "až nezdravé preventivní zasahování" co do množství. Dělat nástřih preventivně v momentě, kdy není jisté, zda je to nutné či nikoli, je skutečně jen pohodlnost a ačkoli to někdo může mylet dobře (kupř. prevence problémů ve stáří), může to být kontraproduktivní a přehnané (kolik žen reálně ve stáří má problémy kvůli tomu, že nebyly nastřižené?)Proto asi ta paní či slečna přirovnávala tento zákrok ke zveličenému preventivnímu odstraňování prsu (rakovina prsu je skutečně velmi rozšířená).
23.8.2007 13:48:59
já se naštěstí tomuto vyhla na poslední chvíli jsem přebíhala přes chodbu na porodní sál a rukou přidržovala hlavičku kdyby náhodou :-( po skoro třech dnech bolestí jsem konečně byla u cíle a nástřih se nějak nestihl ale vím že v celé porodnici jsem byla jediná koho nešili a maminky mi strašně záviděli že si jen tak můžu sednout na židli :-)
toto je jediné video o porodu co jsem našla na netu po shlédnutí se mi docela chtělo brečet !!!!

http://www.lukas-hakos.com/index.php/2006/06/03/341-spontanni-porod-video.html
  • 
6.8.2007 20:11:57
Osobne jsem zabrousila na toto tema predevsim proto, ze me zajimalo, jak to probiha porod v Cechach. Osobne ziji uz par let v Anglii, kde se ma to moje male ma take narodit. Pri navsteve sezenich s porodnimi asistentkami jsem byla ujistena, ze nastrizeni pri porodu neni nutne, pokud je svalstvo spravne napjate. V tuto chvili vsak zalezi nejen na matce, ktera by mela poslouchat porodni asistentku (lekare v CR), kdy ma tlacit, jak ma dychat atp., ale take na pristupu porodni asistentky (lekare). Pokud se specha, tak se svalstvo spravne nenatahne a hrozi natrhnuti. Z tohoto duvodu zastavam nazor, ze episiotomie neni nutna. Pokud vsak lekar uzna za vhodne, ze svalstvo neni spravne ""natahnute"" a hrozilo by neprijemne natrzeni, nebo ohrozeni ditete, mel by predevsim zadat o svoleni provedeni episiotomie matku. Pokud by tak neudelal, jako v pripade Viki, nevahala bych a zadala odskodneni. Zuzka na to muze mit jakykoliv nazor, ale pokud pacient nesouhlasi s urcitym postupem pri porodu a lekar udela tak, protoze si mysli, ze je to tak nejlepsi, porusuje tak vsechna prava pacienta, ktery je v tu chvili plne svepravny.
  • 
22.4.2007 22:01:05
Tak já jsem byla u porodu taky nastřižená a vůbec toho nelituji, protože malý měl přes 4 kila a velkou hlavičku... Nástřih bolí, ale pokud se zachovává správná hygiena, tak se rychle zhojí a já osobně žádné problémy nemám. Moje kamarádka, která rodila nedávno si nástřih nepřála, a tak se natrhla a teď toho lituje.
Jen bych chtěla zdůraznit, že NEJSEM zastáncem masového nastřihávání!!! Ale lékaři to dnes mají těžší než kdysi - radši často nastřihnou třeba i pro to, aby je pak někdo netahal po soudech. To by si mnohé z vás měly taky uvědomit...
Viki,jeden syn 3 měsíce
  • 
10.4.2007 11:18:32
Ahoj, chci se zeptat,jak to funguje v porodnicích s přikládáním ledu na ránu po nástřihu,dělá se to?Já rodila ve Slaným,tam to nejen že nedělali,ale ani mi to neporadili,dozvěděla sem se až později,že to pomáhá.Vůbec to tam bylo hrozné,doktor mi ani neřekl že mě bude nastřihávat,šití bolelo, myslela sem,že sem se jen natrhla,ale až potom manžel mi řekl co se dělo.Vlastně dodnes nevím,proč mám jizvu a proč sem musela takhle zkusit,když porod šel jak na drátkách,žádné ohrožení dítěte,malý byl pár dní přenošený.Docela mě to štve,cítím se zmrzačená a psychicky mě to deptá.
  • 
15.12.2005 17:44:44
S Lukášem nesouhlasím, ale navážet se do něj jen proto, že je chlap, mi připadá hloupé. I muž toho přece může hodně vědět - např. o nástřizích - a rozhodně má právo mít svůj názor a prezentovat ho tady.
  • 
15.12.2005 17:37:15
Vy se tady pořád oháníte odbornými znalostmi, ale stejně důležitý je lidský přístup, respekt k matce, přístup k porodu jako k fyziologickému procesu, u něhož někdy může dojít ke komplikacím, ale většinou k nim nedochází. Matce je třeba poskytnout podporu a bezpečí, porod není nemoc, aby se léčil. Co třeba ten zmíněný oxytocin na vypuzení placenty? Není to blbost? Proč rvát do matky chemii, když placentu její tělo vypudí samo - jen to nebude za minutu, ale třeba za hodinu, což je pro zdravotníky nepohodlné. Ve všech výše zmíněných kvalitách rozhodně důvěřuji PA a ne doktorovi, pro něhož je aplikace léčebných postupů rutinní záležitostí bez ohledu na jejich nutnost.
Líza
17.10.2004 7:34:14
Karolo, pokud vím, Lukáš porodník je - ale to ti jistě napíše sám. Spíš mě pobavilo to zbožštění prof. Doležala - já jsem ho totiž zažila. Říkáš, že dobrý porodník musí být dobrý psycholog? Svéráznost prof. Doležala jde tak daleko, že často ani medici u zkoušky nechápou, na co se jich ptá - má opravdu zvláštní komunikační a vyjadřovací návyky. K rodičkám nepřistupuje jinak, a rodící žena má opravdu jiné starosti než přemýšlet, co ten pán myslí a zda ji nechtěl urazit - a teď nechci já urazit jeho. Hodně toho ví, to ano. Ale komunikace velmi velmi silně vázne, je opravdu svéráz a všechno jiné,jen ne psycholog. Já bych u něj rodit nechtěla.
16.10.2004 22:52:17
To o cem se tady pise - aby lekari brali pacienty jako partnery...muze nastat podle meho skromneho nazoru jenom kdyz se konecne zacne platit aspon castecne za lekarskou peci a budeme si moci vybrat svobodne dobrou porodnici i s dobrymi porodniky(protoze kapacity budou uz i v soukromych spitalech).
Nechapu, proce konecne vlada nechce pochopit, ze Zdravotnictvi je jediny obor, do ktereho chteji lide legalne investovat a nemuzou.
Muzou jenom podplacet, nebo nazveme to: oceneni za dobre vykonanou praci (nelegalne).
Tenhle socialni stat bez konkurencniho pristupu ma za nasledek jenom to, ze jsou lidi lini a neexistuje vesmes zadna ochrana "spotrebitele" - at uz je to jakykoli obor.
16.10.2004 21:34:39
Lukasi,
v zasade v nekterych vecech s tebou souhlasim,
nelibi se mi, kdyz nekdo znevazuje lidi a kapacity pokud o tom nema ani paru..jsou to jenom diskuze a kazdy ma PRAVO na svuj nazor i kdyz zoufalost nekterych maminek tady je fakt ubijejici.
Sylvie tady mela ale pravdu...Ty osobne (nevim jestli jsi student nebo uz lekar s praxi), ale pokud ti WHO nevyhovuje tak odkud cerpas informace ty? Co jsi ty udelal pro vyzkum v porodnictvi? a jake mas vlastni zkusenosti? Zas ber v potaz bolest nekterych zen, ktere u p. prof. rodili za totality a nezdal se jim az taky uzasny a to, ze p. prof tvrdil ze se zlepsuje sexualni zivot?;-) ja zas z vlastni zkusenosti (a i z jinych zkusenosti)...a od jinych profesoru vim, ze sexualni zivot po episotomii je mnohem horsi bohuzel.
Fakt jsem si vsimla (nemohla jsem byt uz zticha), ze ty jenom kritizujes ale nemas zadne konkretni priklady, napady. Pokud jsi nebo chces byt porodnikem, tak by bylo vhodne aby si se trosku vzil do role mnohych maminek, zen a trosku si prostudoval i psychicke trauma s tehotenstvim a porodem spojene (pokud to uz nemuzes zazit na vlastni kozi). Dobry porodnik musi byt i dobry psycholog a ne jenom kritizovat ale v klidu vysvetlovat. Dekuji za pochopeni
 Příspěvky 110 z 264 [Dalších 254 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.