| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Povinné cyklistické přilby - ochrana, nebo alibi?

 Příspěvky 16 z 6 
  • 
10.7.2012 21:50:13
Souhlasim s Vami! To co ohrozuje deti mnohem vice je spise stav vozovek a prave myslenka, ze helma je samospasna a ochrani pri zbesile jizde:-(
L+2
  • 
22.3.2007 18:46:28
Mila Lenko,

to ta Vase vesnice mela stesti. To na nasi vesnici, kde se take jezdilo na kole, a lide vozili vsechno, vcetne cele rodiny na nosici. Tak na te nasi vsi za meho detstvi byly smrtici urazy dva. Jedno dite 10 let -zlamany vaz, jedna babicka, asi 80, zraneni hlavy.

takze ja si naopak myslim, ze helma je velmi dulezita jak pro deti tak pro dospele!
Milada.
22.3.2007 18:41:00
Lenko,
no to tedy cumim! :)

Predne: kdyz neni ve meste cyklostezka, nebude tudiz dite nikde jezdit na kole??
Dale: Predpis o helmach je hloupy??
A jeste: Na cyklostezce nehrozi uraz hlavy, kdyz tam se helma pouzivat nemusi?

Napsala jste opravdu vyborny prispevek:-(

Takze citace treba z tohoto clanku:
http://cestovani.idnes.cz/ig_kolo.asp?r=ig_kolo&c=A050909_174221_ig_kolo_tom

Stačí náraz v rychlosti 11km/hodinu

Na silnicích mají povinnost nosit přilbu pouze děti do patnácti let. "Ti ostatní nejsou ze zákona povinní," uvedla mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková. "Podle vědeckých výzkumů však může cyklistu zabít náraz hlavou do pevné překážky již při rychlosti jedenácti kilometrů za hodinu. Pokud mají cyklisté kvalitní přilbu, hrozí jim až osmkrát menší nebezpečí, že utrpí vážné poranění mozku, než když ji nemají."

O cyklistech, kteří utrpěli závažná poranění hlavy, protože si vyjeli bez helmy, by mohl vyprávět lékař Miloslav Rousek z traumatologie v Trutnově, který se už desítky let specializuje na sportovní úrazy. Podle jeho odhadu nejméně jedna třetina cyklistů, kteří skončí se závažnými zraněními na traumatologii, nenosí helmu.

"Přilba slouží jako výrazná prevence poranění mozku a přídatných zlomenin lebky. Dále chrání měkké pokrývky lební a jistým způsobem i krajinu čelní a jařmovou," vysvětluje MUDr.Rousek. "Kdo jezdí bez přilby, hazarduje se životem," zdůrazňuje lékař.



A jeste:
Značný efekt na veřejné mínění cyklistů v tomto směru měla smrt zpěváka a skladatele Vladimíra Tesaříka z kapely Yo Yo Band v červnu roku 2003. Muzikant tehdy spadnul z kola v pražské Stromovce, neměl helmu a nedlouho potom zemřel na následky zranění hlavy (otok mozku).

No proste nejel na cyklostezce a nevezl propanbutanovou lahev, ze? Kdyby alespon kosu vezl, to by se mu nic nestalo, nebo si to se svojí kosou mel rozdat s kosou od ZUBATE??


Lenka Nová, jedna dospělá dcera
  • 
22.3.2007 14:38:43
Jezdám na kole od svých 5 let, kdy jsem se sama naučila jezdit na dědečkově pánském kole. Jezdila jsem pak ve svém rodném městečku na kole denně, v zimě, v létě, v dešti i s deštníkem, na zamrzlém rybníce, po poli, po loukách, v lese.
Ve městečku jezdili na kole všichni - od 5 do 80, na kole si vozili nákupy, seno, cement, hrábě, kosy, propanbutanové lahve a co vás napadne.
Nikdy jsem nezažila, že by si někdo ublížil jinak, než že si odřel kolemo nebo loket, říkávali jsme tomu silniční lišej. A nikdo nejezdil v helmě.
Chci říci, že než povinné nošení helmy, které považuji za alibismus, by bylo lépe vysvětlit dětem a jejich rodičům, že na dnešní frekventované silnici nemají co pohledávat a zasadit se o stavbu cyklostezek důsledně mimo silnice pro automobily. Pak nebudeme muset mít takové hloupé předpisy, jako ten o helmách. Protože levná a špatně nasazená helmy stejně nic nevyřesí.
Eda
  • 
26.12.2004 20:21:18
Prilba v Nemecku je nepivinna!
  • 
1.11.2001 13:05:33
Asi jsem detailista, ale nedá mi neupozornit na to, že článek obsahuje věcné nepřesnosti:
- povinnost viditelného osvětlení a nošení přilby nevyplývá z jakési anonymní vyhlášky, ale ze zákona o provozu na pozemních komunikacích (zák. č. 361/2000 Sb.);
- v ČR mají povinnost používat přilbu cyklisté mladší 15ti let (nikoliv 18ti, jak je uvedeno v článku) – viz § 58 odst. 1 zmíněného zákona.
A jen na okraj – žádný právní předpis sám o sobě nic nevyřeší, pokud nebude ve společnosti vůle jej dodržovat (podpořená příslušnými sankcemi, které nám to nedodržování případně „osladí“).
A pokud jde o ty argumenty – mám jeden doma. Ondra (když mu bylo nějak kolem 4 let) se při jízdě na kole soustředil na něco jiného a v přehlédl (ve chvíli, kdy mu kolo jelo setrvačností s malinkého kopečku) schody u pošty. Díky přilbě to skončilo jen velkým leknutí (jeho i mým:-) a pár odřeninami; nebýt jí, bylo výsledkem minimálně pár stehů, ne-li něco horšího, protože Ondra o ty schody zabrzdil hlavou :-).
Podle mého prostě každý rozumný rodič dítěti nejen přilbu na kolo koupí, ale hlavně nedá pokoj tak dlouho, dokud se pro dítě nasazení přilby před jízdou nestane naprostou samozřejmostí. Odborné pomoci při výběru „té správné“ přilby stejně jako instruktáže o správném používání by se každému mělo dostat od prodejce. A pokud tyto informace prodejce nebude ochoten nebo schopen poskytnout, měl by jít člověk rychle někam jinam (jsou věci, které je lepší kupovat u odborníků, tj. ve specializovaných obchodech, zvlášť když tomu člověk sám úplně nerozumí).
 Příspěvky 16 z 6 

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.