| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Kde se narodil Ježíšek?

 Příspěvky 15 z 5 
6.12.2005 11:59:40
Vánoce jsou svátky klidu a míru. To je heslo tak zprofanované, že už ho nikdo nedodržuje. O Vánocích je shona a chvat a hádky. To je moje představa Vánoc. uznávám, že Vánoce má každý takové, jaké si je udělá. U nás byli vždy plné napětí, nervozity a citových výbuchů. Proto je nemám rád.
K narození Ježíše - Ježíšek u mě naděloval dárky do nějakých sedmi let. Byl to fajn čas. Těšil jsem se, že něco dostanu - bohužel jsem byl už jako dítě sobecké stvoření a měl jsem pocit, že všem Ježíšek nadělil víc než mě. Nakonec jsem zjistil, že je to pravda:-) Ale to už jsem byl větší. Na Štedrý den jsme nesměli být byti - kdo dostal o štědrém dnu, dostával pak celý rok.
Ideální Vánoce si představuju u přátel - a dalko od rodiny. Mám svou rodinu rád, to jistě, ale chtěl bych si aspoň jednou vychutnat vánoční pohodu podle sebe. Příští rok si budu přát k Ježíšku, abych nemusel byt na Ježíška doma:-)
Bedrun, 5 teček
26.12.2002 16:52:00
To mi pripomina, u nas, jelikoz jsem byla vychovavana v neverici rodine, jsem si vzdycky myslela, ze Jezisek je akorat maly jezek, ktery nosi na bodlinkach darky. :o) No a samo se skoro porad cekalo na zlate prasatko. :o)
Mirka, Jakub *28.7.02
23.12.2002 14:17:47
Trochu jsem patrala, jak je to s tim narozenim Jeziska a nasla jsem tohle:

Svátek Narození Páně se objevuje ve IV. století. Na Západě se slavil 25. prosince na památku betlémského tajemství (Narození a uctívání Tří králů). Na Východě naproti tomu 6. ledna a připomínal Narození a křest. Později byl v Římě zaveden další svátek, dne 6. ledna, kdy se připomínalo Klanění Tří králů. Na konci IV. století zavedla, podle svědectví sv. Jana Zlatoústého, církev v Cařihradě také druhý vánoční svátek tak, že anticipovala na 25. prosince památku Narození a 6. leden byl vyhrazen památce křtu. Tato zvlášť velká oslava narození byla spojena s vítězným bojem proti ariánskému bludu.

S ohledem na tato dvě data (25. prosinec a 6. leden) a na důvody, pro které byla zvolena se dlouho mělo za to, že pravděpodobně došlo k "pokřesťanštění" dřívějších pohanských svátků. Ale z nedávných výzkumů vyplývá, že jak jeden, tak druhý svátek jsou výsledkem počítání data od velikonoc. Kvůli silně symbolickému smýšlení prvotních křesťanů událost, která znamenala počátek Vtělení a tedy Zvěstování Páně, musela souviset s velikonočním obdobím. Cyklus života Páně musel být celistvý, uzavřený, od narození po smrt. Vyjde-li se z data 25. března, které se velmi brzy v křesťanství ujalo jako pevný svátek oslavy Zvěstování Páně, dospělo se přirozeně k 25. prosinci jak dnu oslav Narození.

Mimla
  • 
22.12.2002 17:32:56
Vánoce měly nahradit pohanské svátky narození světla. Na celé severní polokouli lidé každým rokem prožívali nadšení z toho, že přestal ubývat den a ve všech kulturách se tyto svátky nějakým způsobem objevují, aby taky ne. S ježíškem to opravdu moc nesouvisí, ale to je jedno, jsou to hezké svátky ať je ježíšek malý Ježíš, skřítek, andělíček nebo co, každý si ho představuje jinak.
Bedrun, 5 teček
21.12.2002 17:57:34
Otazkou neni kde se Jezis narodil, ale kdy se Jezis narodil. Jezis se nenarodil v zime, ale na podzim, kdy dalte zraji.

Citace z Koranu:

"A otěhotněla dítětem a uchýlila se s ním na místo vzdálené. A zastihly ji bolesti poblíže kmene datle palmové a zvolala: "Ach, kéž bych byla raději již dříve zemřela a upadla v zapomenutí úplné!" I zavolal na ni zpod jejích nohou: "Nermuť se, vždyť Pán tvůj dal pod tebou téci říčce plynulé, a zatřes kmenem palmy nad sebou a spadnou k tobě datle čerstvé a uzrálé! Jez a pij a buď mysli radostné! A až spatříš ze smrtelníků někoho, rci: ,Přislíbila jsem půst Milosrdnému a nebudu dnes mluvit na člověka žádného"!" (Surah Marie: verse 22 - 26)

Takze proc se slavi vanoce kdy se slavi? Maji snad jiny vyznam, nez oslavovat Jezisovo narozeni?? Spousta veci, jako je stromek a beltem prisly daleko pozdeji, ze by snad na pouhe plane, bezvyznamne okrasleni tohoto "svatku" a vyzdimani penezek a tyrani nasich lesu???

A jen na okraj. Pred zdobenim stromku Bible varuje!!

Zrejme pochopim vanoce jako svatek nevericich, ale proc se tomu dava pridavne jmeno Krestansky svatek? Vzdyt to nema nic spolecneho s Jezisem?!
 Příspěvky 15 z 5 

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.