| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dítě na "učňáku"? No fuj!

 Příspěvky 110 z 68 [Dalších 58 >>]
Majkl
  • 
10.2.2017 22:09:50
jestli vám toto vtloukali odiče do halv,y tak to jsou idioti.
Jana + 2
  • 
19.1.2015 10:29:06
Souhlasím s těmi obavami - hlavně ze zdejší společnosti. S manželem (ač oba VŠ) vůbec nezavrhujeme možnost, že by se náš syn vyučil řemeslu – jednak víme, že pracovitých a kvalitních řemeslníků je zoufale málo, jednak syn asi nebude studijní typ po nás. Nicméně vzhledem ke své zkušenosti bych mu asi hooodně bránila, aby šel na učňák rovnou ze ZŠ. Ta zkušenost je taková, že jsme bydleli pár let nedaleko jednoho velkého učiliště v Praze a občas se potkali s jeho svěřenci na autobusové zastávce – a to byla síla – z několika takových setkání (kterým jsem se pak již cíleně vyhýbala) jsem nabyla dojmu, že slušně vychované dítě má v takové „společnosti“ pouze 2 možnosti – buď a) zapadne mezi ty grázly (sorry, ale jinak se ta individua nazvat nedala) se vším všudy – a to pak kouření, alkohol a katastrofální slovník jsou asi ještě „soft atributy“takového statutu nebo za b) bude mezi nimi trpět (opovržením, vyčleněním, šikanou...) I když zas na druhou starnu máme ve svém okolí celkem dost kamaráddů, kteří nějakým tím učňákem prošli a zůstali „celí“ (fyzicky i psychicky) a slušní... Má zkušenost s osazenstvem učilišť je ale bohužel taková a nejsem si vůbec jistá, zda se přes ní dokážu přenést. A hlavně své dítě do něčeho takového uvrhnout...
pavla
  • 
16.1.2015 17:41:45
Prodavačky samozřejmě nemusí mít maturitu, ani ty za kasou.
jentak
  • 
13.1.2015 22:51:25
Jsem poněkud starší a tohle jsem nikdy neslyšela - spíš - uč se, nebo skončíš u pásu. Ale v současný době jsou u pásu i vysokoškoláci~d~
Petr P.
  • 
13.1.2015 21:09:09
Nevím co slyšela autorka, ale já si to moc dobře pamatuji, když jsme se hlásili na SŠ. Je mi 22, takže to tak dávno není. Nebylo to tak, že bychom veřejně zesměšňovali ty, co šli na učňák, ale když jsme se tak mezi sebou ve škole bavili a přišla řeč na studium po ZŠ, bavili jsme se o těch co šli na učňák jako o těch ""horších"" co nemají na to, aby šli na školu. A mám-li mluvit za sebe tento názor mi byl vždy vtloukán i doma - ""Uč se, nebo skončíš mezi poloblbama na učňáku!""
jentak
  • 
13.1.2015 16:42:02
No - vzali by mě do místní cukrárny, ovšem k praxi, jakou si představuju, se nedostanu ani náhodou - a to by mě vzali jen proto, že šéfem tam je můj spolužák. Ale to je praxe, kterou nevyužiji - vše je zautomatizované - a navíc po mně chtěli závazek, že tam budu pracovat po "vyučení" 2 roky - no to ani náhodou.
A v soukromé by mě nevzali, protože i kdybych chtěla tam pracovat, tak mě nepotřebují - a popravdě, nemají zájem o rozšiřování konkurence. O tom žádná a taky mi to řekli.
jentak
  • 
13.1.2015 16:37:20
Prodavačku bez maturity nevezmou, protože ji nemohou použít na kasu.
Irena
  • 
12.1.2015 19:58:45
No tak nevím, já svého času hledala práci třebas i jako prodavačka a s maturitou mě nechtěli, protože jim prej uteču až najdu něco lepšího :-)
Ananta
12.1.2015 11:48:03
Kudlo, před revolucí jsi se běžně s trojkama nedostala SŠ s maturitou, takže tím sítem do učnovského školství propadlo mnohem víc chytrých dětí, takže to na učnáku vypadalo trochu jinak než dnes kdy tam chodí opravdu nejhorší z nejhorších a ostatní jdou na maturitní obor. To mi potvrdily i starší učitelky z učnáku, teda spíš výchovné poradkyně.
Irena učitelka na SOU, 2 děti
  • 
11.1.2015 20:44:44
Pracuji 8 let jako učitelka angličtiny a němčiny na učilišti technického zaměření a musím souhlasit s tím, že pokud bych měla dát svého syna na učiliště, měla bych opravdu velké obavy. Velkým problémem jsou hlavně žáci se špatným prospěchem už ze ZŠ, kázeňskými problémy a hlavně u těchto žáků NEFUNGUJE RODINA!!! Ti pak "rozhodí" celý kolektiv, stáhnou mnohé žáky k záškoláctví, drogám, alkoholu atd. Ale abych jen nestrašila, tak mám i optimistické příklady, kdy žáky na první pohled "odepsané" začalo bavit řemeslo na praxi (zde je velice důležitá osobnost učitele odborného výcviku čili mistra!),začali pracovat na zakázkách pro firmy za peníze), začali být chváleni za to co dokážou a ve 3. ročníku byste je nepoznali. Toto by měla být jedna z možností, jak žáky motivovat, určitě spolupracovat s firmami a schopné řemeslníky si vychovat. Lepší ocenění by si zasloužili i pedagogové na učilištích, protože jejich práce se někdy podobá práci psychologů a speciálních pedagogů!
 Příspěvky 110 z 68 [Dalších 58 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.