| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Odběr na genetiku - nutnost nebo podivný český nadstandard?

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 128 [Dalších 108 >>]
Jitka,dcera3 roky,19tt
  • 
26.6.2007 12:16:21
Při prvním těhotenství jsem prožívala stres,protože mi vyšly pozitivní genetické testy a lékařka mě odeslala na amniocentézu.Přestože mě uklidňovala,že výsledky někdy bývají tzv. falešně pozitivní a dítě bývá zdravé,ta doba 14 dní,kdy jsem čekala na výsledek plodové vody-to bylo nejdelších 14 dní mého života.Nakonec vše dopadlo dobře a já jsem (sice ve 35.týdnu)porodila zdravou holčičku.Nyní jsem v 19. tt a genetické testy dopadly dobře,ale i kdyby ne asi bych už na amniocentézu nešla. A to proto,že znám případ maminky,která byla na amniocentéze a za pár dní potratila zdravého chlapečka.
Michaela
  • 
5.11.2006 19:02:01
Zdravim vsechny maminky a budouci maminky.Ja jsem moc rada, ze v dnesni dobe, tahle vymozenost je.Je mi 32 a v breznu jsem prerusia me prvni tehotenstvi.Z odberu pl.vody nam zjistli, ze holcicka ma o 1 chromozom navic, coz by znamenala lehka mentalita.Ale take se nedalo rici do jake hloubky to bude.I, kdyz to bylo me 1 tehotenstvi, rozhodli jsme se to s manzelem ukoncit.Bylo to dost tezke, ale ja bych to nezvladla.Ted jsem po druhe tehotna a na odberu jsem byla opet.Vysledky jsou zatim dobre.Preju vsem budoucim maminka hodne stesti a at se rodi jen a jen zdrave deti.
DENISA
  • 
3.11.2006 18:37:55
Jo, mas naprostou pravdu. Reci o preziti silnejsiho taky nesnasim, to bychom pak jako meli vymlatit nemocne ci stare nebo co. Me jenom desi, ze neda moc odhadnout rozsah poskozeni. Jedne zname vysly geneticke testy hodne spatne a kluk je postizeny tak, ze neslysi na jedno ucho a je mensi postavy. Takze me jima hruza ze by kvuli takovym drobnostem byvala sla na potrat. Ale muze to byt samozrejme naopak, kdy napr. doktori ujistili matku, ze priduseni u porodu nebylo tak zavazne, ze bude cvicit Vojtovku a do roka bude dite vporadku. Dneska je diteti 8, nechodi, nevmina, jenom vydava zvireci zvuky a vyzaduje neustalou peci, jeho postizeni je opravdu velice zavazne a oba rodice se shoduji v tom, ze kdyby to byvali vedeli, ze voli ustav. Ale ono je to ted tezke, kdyz ho maji tolik let doma. Je to hruza, vubec na tyto veci nemyslet.
3.11.2006 13:37:40
Deniso,
mám to ohromné štěstí, že takové rodiny znám. Neodvažovala bych se říci, že je pro ně postižení dítěte požehnáním. Ale srovnali se s ním, a to obdivuhodně. Samozřejmě, že by si tento fakt přáli změnit, vědí a jsou smířeni s tím, že to nejde. Znám třeba rodinu, kde narození dítěte s postižením skutečně prohloubilo vztah mezi rodiči, dalo jim jistotu v toho druhého, že až přijdou v životě další krize, zase je spolu zvládnou. Pokud s nimi trávím čas (a znám je dobře), je mi s nimi příjemně. Jsou optimističtí, veselí, prostě báječná normální rodina.
Ale ten můj předchozí příspěvek vyšel i z reakce na poznámku, že "přežívá silnější". Protože opravdu nevím, kdo je kdy silnější. Takže osobovat si právo někomu upřít život, protože on je teď ten slabý, je pro mě osobně už za hranicemi etického uvažování a jednání.
Nechci tím však tvrdit, že jiný názor je apriori špatný, je to hodně citlivá oblast, v níž rozhodně neexistují jednoduchá řešení.
Přeju všem pohodová a příjmená těhotenství a spokojené mrňouse.
Denisa
  • 
2.11.2006 23:56:23
Zazi, nemusi to byt zniceny zivot cele rodiny, ale ver nebo ne, ja jediny pripad kdy by postizene dite bylo prinosem a rodina to zvladla - neznam. Naopak vim o nekolika pripadech, kdy trpi rodice, sourozenec/ci, prarodice, velmi casto to nemocemi stihane postizene dite. Nikde bohuzel nevidim stesti v tom, ze zena je uvazana 365 dni v roce u ditete, diva se jak ono trpi, nema cas na jeho sourozence, na manzela, ztrati profesi, casem i kontakt s dalsimi lidmi (vsak vime jak se nase spolecnosti k postizenym stavi odtazite) apod. Nejhorsi asi na tom je, ze kdyz se zena rozhoduje zda si postizene dite necha ci ne, tak ji doktori nejsou schopni dost presne rict jak velke to postizeni bude. Muze to byt roztomily, neohrabany clovicek s Downem, nebo muze mit tak rozsahle poskozeni, ze cely svuj (casto kratky) zivot travi v nemocnicich, operacich a utrpeni. Ja na amnio jdu a jenom se modlim, abych toto rozhodnuti nemusela delat.
1.11.2006 20:43:39
Jano,
narodí-li se dítě s postižením, proč rovnou mluvit o zničení života celé rodiny? Je to těžká zkouška, ale právě v takových zkouškách se ukazuje, jak moc dovedeme být lidskými. Znám rodiny, které příchod dítěte s postižením těžce zkrušilo. Některé z nich z pohledu zvenku situaci nezvládly - manželé se rozešli, rodiče své dítě odložili do ústavu. Ale znám také mnohé, kterým tato zkouška skutečně pomohla dostat se dál. Je i spousta zdravých sourozenců, kterým rodiče pomohli se s těžkou situací srovnat a oni své sourozence s postižením milují a s plnou zodpovědností jim pomáhají.
Omlouvám se, že mé psaní vyznívá tak frázovitě a pateticky, ale opravdu si nemyslím, že by narození dítěte s postižením automaticky znamenalo rozpad rodiny a trauma pro sourozence.
Jana
  • 
1.11.2006 15:18:54
Mate pravdu. Otazka nestoji preci jestli amnio ANO nebo NE. Toto rozhodnuti je pouze na rodicich, ale kdyz tu mame tolik zodpovednych maminek , schopnych se starat i o postizene dite proc jsou plne ustavy??! Protoze malokdo je schopny za svoje rozhodnuti a ciny byt ZODPOVEDNY.

Redukce pred porodem je pro mne prijatelnejsi nez znicit zivot cele sve rodine. Plati tu pravidlo zivota - silnejsi prezije, pokud zatizim sve druhe zdrave dite postizenym sourozencem, pravdepodobne jeste zacnu mit problemy ve vztyhu s manzelem a navic nehrozi v zadnem pripade zadne dalsi tehotenstvi, co bych tim dokazala?
Denisa
  • 
31.10.2006 23:58:26
Katko, jak to dopadlo, doufam ze dobre, co konkretne tak vydesilo na UTZ?
oIgava
13.10.2006 13:59:49
CR se chlubi nejnizsi porodnosti Downova syndromu.......
Hm. To je nejaka bomba ?
Nemela by se spise chlubit, jak s temito lidmi pracuje, jak je dokaze dostat do normalniho zivota. Jak "normalni" lidi jsou ohleduplni ?

Mmch, ziju v Nemecku. Zde se triple test pro naprostou nepresnost neprovadi. Nahrazuje se NT screeningem ( mereni UTZ s krevnim testem. Meri se ale jine hodnoty nez u triple ), ale nic zde neni plosne.
Pokud maminka chce, zaplati si je.
Pája
  • 
12.10.2006 21:58:43
Katko...určitě to dopadne OK..budu držet všechny palce...a my už víme, že čekáme zdravého chlapečka :o)
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 128 [Dalších 108 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.