| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Odběr na genetiku - nutnost nebo podivný český nadstandard?

 Příspěvky 110 z 128 [Dalších 118 >>]
22.9.2009 23:42:03
A jen ještě k tomu srovnání mezi lidmi s DS a lidmi s autismem - obojí má natolik různorodé projevy a velikou šíři reálných dopadů na konkrétního jedince, že se nedá říct, co je "lehčí" a co "těžší". Obojí umí být setsakra náročné...
22.9.2009 23:38:43
Davdan,
autismus (byť se v současné době mnozí odborníci přiklánějí k názoru, že i na jeho vzniku má genetická výbava svůj podíl) se v současné době při prenatální diagnostice zjistit nedá, on se většinou diagnostikuje až někdy po dvou letech věku dítěte.
Bohužel, je to jedno z mnoha rizik, které každý z nás, který chce dítě, musí podstoupit. Přijmout určitou míru nejistoty...
Davdan
22.9.2009 15:02:14
:) Zdravím všechny! Pročítám to a pročítám, nicméně mi vyvstává otázka... Žádným testem se nedá zjistit autismus, že?... "Dowňáček" je sice postižení, ale s autistou si myslím, že je to ještě horší. ~;((
S prvním dítkem mi vyšly testy výborně, teď čekám druhé a na amnio bych nešla ani v jednom případě.
Popudily mě tu výše zmíněné "silnější přežije"... Copak jsme snad zvířata??? Jako nezlobte se, ale SILNĚ mi to připomíná totalitu hnědých košil. ~:( Nechápu, jak tohle vůbec někdo může vyplodit...
Katka
  • 
16.8.2008 8:20:06
Preji vsem pekny den!
Zacnu strucne: cekam druhe miminko, i mne tentokrat vysel screening pozitivní (riziko Mr. Down 1:60), ani v jednom ze dvou ultrazvuku (ve 13. a 21. tydnu) nebyly nalezeny zadne priznaky jakekoli vrozene vady. Treti ultrazvuk na kardiologii mne jeste ceka (pry se takove vady casto projevuji defekty v srdecni cinnosti). Sla jsem take na genetickou konzultaci, genetik tvrdil, ze riziko potratu pri amniocenteze neni zadne a ze je 100% spolehliva.
Muj nazor: pri podpisu zpravy sepsane genetikem jsem si vsimla jedne vety: "pacient byl informován o mozných komplikacich spojenych s AMC 0,5%". Jak mi bylo vysvetleno dalsimi lekari, riziko komplikaci, ktere mohou vyvolat potrat, tu je (misto vpichu musi byt dostatecne desinfikovane, ukon muze zpusobit krvaceni do delohy), takze podstatnou roli tu hraje i lidsky faktor, ktery nemuze byt nikdy zcela spolehlivy (neb vsichni chybujeme). Neco podobneho vsak plati i o vysledcich z odberu plodove vody. Uz jen s ohledem na obrovske mnozstvi testovanych vzorku, ktere musi laborant denne vyhodnotit, se prece neda pocitat s tim, ze se nikdy nedopusti omylu (at uz pri samotnem vyhodnocovani ci pri zapisu vysledku). A muze vubec skutecny vedec tvrdit, ze je nejaky test stoprocentne spolehlivy? (U tripple testu je dokonce uváděná pouze 1% spolehlivost - viz udaj na genetice v dětské nemocnici v Brně).
Osobne si neumim predstavit, ze bych jen kvuli pozitivnimu vysledku z amniocentezy sla na potrat, jestlize vsechny ostatni ultrazvukove testy neodhalily zadnou vadu. Proto bych radila vsem nastavajicim maminkam, aby pri svem rozhodnovani postupovaly maximalne obezretne a prihlizely ke vsem vysledkum, ktere maji k dispozici, rozhodne ne pouze k vysledkum zjistenym z plodove vody. Bohuzel se nezverejnuje statistika, kolik deti, jejichz maminky se rozhodly pro potrat jen na zaklade vysledku z plodove vody, bylo skutecne postizenych (ne vzdy je to na prvni pohled videt a podrobny vyzkum by byl jiste drahy - kdo by ho jen s ohledem na nejake eticke otazky v dnesni dobe hradil?!)
Preji vsem, aby tyto problemy vubec nemuseli resit, a pokud ano, aby to pres vsechny "spolehlive" vysledky dobre dopadlo!
Katka
18.7.2008 9:16:13
Plne s Tebou súhlasím, že amniocentéza len znižuje šance dieťaťa, či je postihnuté, len iné (napr. Down) alebo zdravé. AMC sa však v druhom trimestri nikdy ani z iného dôvodu nevykonáva než: "Vyhľadaj a prípadne usmrť!" Nikto, komu ide hlavne o záujem dieťatka a má dostatok rozumu alebo aspoň vhodne podaných informácií na AMC nemôže ísť.

Inak, pokiaľ sme pri matematike základnej školy, "chybička se vloudila" do tvojho prepočtu. Šanca Tvojho dieťatka na prežitie by nebola v prípade pristúpenia na AMC 3x nižšia, ale dokonca o niečo menej ako 4x nižšia. Keď zaokrúhlime štatistiku potratov po amnio na 1:100, pri 300 tehotenstvách by Ti zomrelo prirodzene jedno postihnuté dieťatko, ale aj tri po potratoch v dôsledku vyšetrení, teda spolu 4 deti, teda 4x viac než bez vyšetrení.

Pomer 1 : 4 však ešte musíme nepatrne znížiť, lebo je tu aj istá, takmer nepatrná šanca (1 : 30 000), že potratíš po vyšetrení práve vtedy, keď čakáš dieťatko s postihnutím. Nikto nemôže zomrieť dvakrát a ani potratené dieťatko už nemôže zomrieť súčasne aj na svoje postihnutie. Medicínsky je síce vtedy aj potrat bezprostredne po AMC pravdepodobnejší, ale keď to zoberieme čiste matematicky, dieťa, spolu s matkou ušetrení vyšetrenia AMC majú pri Tvojej diagnóze (Ak by sme ju vôbec mohli brať ako spoľahlivú) PRESNE 3,99 x väčšiu šancu na prežitie (pomer 1 : 3,99).
8.7.2008 13:30:25
Bajzinko, myslím, že tohle nemůžeš sama posoudit. Jsou postižení se kterými se dá žít a není to o bolesti. Navíc některé se dají řešit (třeba právě roštěpy rtu, patra) a pak tyto osoby žijí normální život. A já si myslím, že o život je třeba bojovat. Navíc kdo může říct, jestli třeba člověk s DS je nešťastný???? Já myslím, že to posoudit nemůžeme, protože nejsme v kůži toho konkrétního člověka.
7.7.2008 14:53:01
Ahoj všem,
i já sem musím něco vepsat. Osobně totiž vědu velmi obdivuji a uznávám a jestliže na světě existuje nějaký způsob vyšetření, který by mohl někoho ušetřit od života plného bolesti a trampot, tak to udělám. Kdybych já byla postiženým dítětem v matčině bříšku, strašně bych si přála, abych se nemusela narodit, abych nemusela prožívat hroznou bolest, kterou bych na tomto světě nesla. Což o to, narodí-li se vám postižené dítko, a člověk na to má vnitřní sílu a věřím, že pokud se jedná o jeho dítko, tak ji často má, tak se o něj postará. Ale každá matka by se měla rozhodnout svým srdcem a tím se já rozhoduji podle toho, jak sama bych to chtěla v životě mít, kdybych měla tu volbu. A postižené by se mi tady žít nechtělo, byť bych měla tu nejlepší péči a milující rodiče, chtěla bych to zkusit ještě jednou někde jinde...Kdyby se mi stal hrozný úraz a já se předtím mohla rozhodnout, jak pak naložit se svým životem, také bych si přála eutanasii. Za každou cenu svou láskou tedy nestojí za to někoho trápit. Ač, každá maminka má právo to vidět jinak, proto je jen a jen na ní, jak se rozhodne, ač je to kruté. Ale kruté je to v obou případech, obě rozhodnutí jsou svým způsobem krutá. Proto si myslím, že tohle se nedá nikdy posoudit.
Myslím si ale, že tato vyšetření nejsou zbytečná, určitě ne ve všech případech
Katka P., syn v 5. měsíci
  • 
14.4.2008 16:27:37
Chtěla bych upozornit, že AMC se u nás skutečně někdy doporučuje nelogicky. Například mně bylo po krevních testech řečeno, že mám vyšší (cca 1:300)pravděpodobnost na nějaký vzácný syndrom. Ten znamenal jednoduše, že by miminko zemřelo ještě během těhotenství nebo při porodu. Lékaři doporučovali AMC a připouštěli riziko potratu 1:99. S použitím matematiky úrovně základní školy jsem si spočítala, že by AMC mohla v daném případě jen ublížit. Původní šance mého dítěte na přežití byla totiž 3krát vyšší než po AMC! Přesto mi byl odběr plodové vody opakovaně doporučován.

Nadto jsem se setkala již se dvěma případy, kdy si byli lékaři po AMC jistí, že dítě bude postižené - a nebylo. Určitá hormonální odchylka byla jen přechodná, došlo k chybě vlivem odbytého vyšetření, ... kdo ví? Kdyby matky podlehly nátlaku, zabily by zdravé děti.

A poslední argumet - co se vlastně dá zjistit odběrem plodové vody? Jistě, vyloučí se riziko Downova syndromu. Není to za to riziko trochu málo? Vždyť je tolik chorob a koplikací, které Vám tahle metoda stejně nezjistí: dítě může mít těžké astma, schizofrenii či jinou podobnou a z genetického obrazu těžko zjistitelnou chorobu. K tomu je spousta věcí, které souvisí např. s průběhem porodu (viz. spousta článků výše). Takže si NAJISTO zjistíte, že dítě bude zdravé, a o to více Vás pak může zaskočit, že bude postižené třeba právě kvůli komplikovanému porodu či zranění v prvních týdnech. Jako moje švagrová, která byla zcela zdravým plodem, od narození je však na vozíku.
15.1.2008 16:31:52
Mikulinko, to bude proto, že většina matek je natolik sobeckých, že radši riskuje potrat než postižené dítě. Až začnou své děti stavět před svoje zájmy, tak ubude amniocentéz (tak jako je to v jiných zemích) a tudíž i potratů.
15.1.2008 13:55:45
Pročítám tuto diskusi a mě samotnou udivuje právě to, že se nikdo nezmiňoval o riziku potratu po amniocentoze. Mě nepřijde riziko 1:100 nijak malé. Kolem sebe mám teď hodně těhulek, jak z řad mých kamarádek, kolegyň tak z diskuse na Internetu. Celkem asi 40 mamin. Na amnio šla asi 1/3 (já jsem naštěstí nemusela). Z toho dvě holčiny potratily (u jedné amnio vyvolala předčasný porod, druhá dostala infekci). Myslím, že jenom z toho vzorku co mám já jsou 2 potraty až dost. A výsledky byly negativní!!!
 Příspěvky 110 z 128 [Dalších 118 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.