| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Kapesné dávejte dětem pravidelně

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 32 [Dalších 2 >>]
katka+synek2007
19.3.2014 9:49:02
Jo, trochu jsem to přehnala. Na druhou stranu by člověk možná bez toho pocitu, že do práce musí, dokázal méně, ale to je věcí polemiky, málokdo z nás si to vyzkoušel (nemuset do práce). Spíš jsem tím chtěla říct, že je mi smutno z toho, že na otázku malých dětí "maminko, proč jdeš do práce?" snad devadesát procent lidí odpoví "abychom měli penízky" (ještě ta něžná zdrobnělina pro peníze- br). Tohle jsem opravdu nikdy synovi neřekla.Spíš odpovídám něco ve smyslu, že každý potřebuje dělat něco užitečného co ho baví a co umí, jinak by to v životě byla nuda, a taky za to dostane peníze, aby měl za co kupovat potřebné věci. Možná to někomu může připadat přepjaté, ale já to tak opravdu cítím.
Lexi.
18.3.2014 19:23:41
Já jsem ke svým rodičům nechodila žebrat, ani mi neschvalovali každý nákup. Prostě pokaždé, když mi docházeli peníze, přišla jsem za rodiči s tím, že mám málo peněz. Oni mi nějaké dali, např. 100 Kč (částka se různila podle věku, jako starší už jsem si řekla o konkrétní částku). Neptali se, za co jsem je utratila, popř. za co je chci utratit. A já jsem tak málo utrácivá, že jsem tohoto systému nezneužila a utrácela jsem málo (třebaže kohoutek byk stále otevřený).
Ale jak už jsem psala výš, tento systém by nebyl pro každého, někdo je od přírody škudlil, někdo marnotratník.
Lexi.
18.3.2014 19:16:06
Já do práce chodím taky jenom proto, abych měla peníze. Naštěstí jsem si vybrala takovou, která mě celkem baví, ale kdybych peníze nepotřebovala, realizovala bych se zcela jinak ~;).
Helena
  • 
18.3.2014 18:25:56
Ja nevim jak vy, ja do prace chodim hlavne kvuli penezum. A vybrala jsem si takovou, aby me to i bavilo. Zadarmo chodim tak maximalne vencit psy do utulku.

Podle me pravidelny prijem sebemensi hodnoty nemusi to byt prece stovky mesicne.. z vasich deti udela sebevedomejsi lidi. Nebo s kazdym prdem musi za maminkou, aby jim to schvalila a jeste vytahla penezenku ? Proc ? Dejte jim svobodu nezebrat.
Mohla bych stejne argumentovat opacne, ze vase " bezkapesni " metoda dela z deti takove, co se nauci, ze staci nahodit smutne oci a poradne vzdychat a penize vypadnou. Ale kdyz doopravdy po necem touzi a takovych celkem nedrahych pitominek v kramech lezi :-) tak vlastne nemaji sanci.
Helena
  • 
18.3.2014 18:18:47
no a prave pro toho tretiho utráceče by bylo nejlepsi , kdyby na vlastni kuzi zjistil ze kdyz utrati svuj pravidelny mesicni prijem hned prvni dny, nebude mit do konce mesice vubec nic... Ale chce to vydrzet , nepujcovat a nechat ho v tom machat :-). A deti ktere nemaji moznost si vlastni vuli rozhodnout, co s penezi udelaji, nemaji moznost si ani dusledky sveho jednani vyzkouset. U nas to fungovalo tak, ze pulka mesicniho kapesneho byla jejich a bylo nam jedno za co a na co je pouziji. Treba at to hodi z okna. S druhou pulkou jsme je ucili hospodarit tak, ze si setrili na neco vetsiho, treba na plakaty, lepsi mobil, lepsi kolo. S tim ze co usetri,my jim nakonec presne stejne penize pridame. Cili kdyz usetril tisic na kolo, my mu dalsi litr pridali. A jeste jsme to meli tak, ze JA bych koupila mobil treba za tisic, jestli chteli milackove drazsi, zbytek si museli usetrit / s nasi pomoci / sami. Musim rict ze to fugnovalo.Urcite znaji hodnotu penez a ze nenaskacou sami do penezenky. Myslim ze to bylo lepsi nez smutne povzdechy kamaradek : " mama mi na to nikdy neda, protoze to nepovazuje za dulezite. A ja kapesne nemam..." Ale co je dulezite pro dvanactiletou prece dospelak nemuze vedet, ne ?
Jája
  • 
18.3.2014 18:07:57
Taky bych chtěla 1.000,- Kč měsíčně jen na SVOJE potřeby.
Já se s penězi naučila hospodařit brzy, ze stýpka už na střední škole. To byly MOJE peníze, z nich jsem si platila ježdění na intr, intr a stravování. Co mi zbylo, bylo moje. Nikdy už jsem nebyla tak "bohatá" jako na střední nebo vysoké škole, protože pak přišla rodina, bydlení a podstatně větší finanční výdaje a povinnosti.
katka+synek2007
18.3.2014 16:53:15
Plně souhlasím. Navíc mi přijde, že pravidelné kapesné fixuje děti na peníze a nastavuje myšlení, které má mnoho dospělých, že do práce se chodí aby byly peníze (místo, aby se člověk realizoval) atd. atd. Peníze přestanou být prostředkem a stanou se cílem.
1kulička
18.3.2014 14:50:41
Mám úplně stejnou zkušenost, to by se zase mohlo úplně obrátit a prohlásit, že děti si zvykají na snadný a pravidelný příjem, který mají jen na své koníčky...a pak se v dospělosti neumí uskromnit, když na koníčky nezbývá.
Ono spíš záleží na tom, jaký mají k penězům přístup rodiče a co o nich dětem říkají.
Taky je rozdíl, jestli dostane peníze, kdykoli si dítě řekne nebo naopak jen když rodič uváží, že to je vhodné...(a vysvětlí důvody).
Byly jsme 3 děti, kapesné jsme nedostávaly, všichni máme vš a nikdo z nás neměl nikdy problém s dluhy, naopak majetek množíme :-).
jentak
  • 
18.3.2014 14:12:22
Myslím, že každé dítě potřebuje dozrát do určitého věku, aby se naučilo hospodařit s penězi. Dcera se to naučila v okamžiku, kdy si sama začala vydělávat, jeden syn to umí snad od malička a druhý - tam se bojím, že se to nenaučí nikdy, ten kapesný nemá, protože bez ohledu na jeho výši ho hned utratí. Někteří dospělí se hospodařit nenaučí nikdy bez ohledu na to, zda kapesné měli jako děti nebo ne.
Lexi.
18.3.2014 12:42:53
Také jsem nikdy nedostávala pravidelné kapesné, ani na VŠ (když jsem potřebovala peníze - prostě jsem řekla rodičům), přesto jsem utratila mnohem méně než většina spolužáků, žádné módní hadříky a tak. I když jsem začala pracovat a bydlela jsem u rodičů, kterým jsem platila symbolické "nájemné" (plat jsem tehdy měla slušný) - ušetřila jsem tehdy spoustu peněz. Více utrácet za své libůstky, hezké oblečení a tak jsem začala až když jsem byla 4-tým rokem na RD a uvědomila jsem si, kolik za své koníčky utratí manžel a kolik já. Ta nerovnováha byla natolik velká, že už jsem nechtěla být "blbá" a začala z rodin. rozpočtu odsávat víc peněz sobě pro radost.
Myslím, že hospodaření a penězi je hodně nastavené povahou, někdo je prostě škudlil, někdo marnotratník.
Mně nedělá problém nastavit výdaje tak, abych vyšla s penězi, na druhou stranu jsem naprostý analfabet v tom, jak uspořené peníze uložit tak, aby neztráceli hodnotu. Zmůžu se tak max. na termínovaný vklad nebo stavební spoření, investic se bojím, neboť jim ani trochu nerozumím.
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 32 [Dalších 2 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.