| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Kombinace angličtiny a němčiny na ZŠ?

Příspěvky 110 z 64 [Dalších 54 >>]
22.5.2011 16:47:09
Myslím si, že jazyky jsou v této době nepostradatelné a za další generaci bude naprosto samozřejmé se domluvit anglicky (případně druhým jazykem, právě němčina mi připadá velmi využitelná).
Na ZŠ učím angličinu, český jazyk a němčinu, takže přesně vím, oč jde. Jestliže se dítě učí jeden jazyk (obvykle AJ) od 3. třídy a pořádně, neměl by být problém si na 2. stupni ZŠ přidat němčinu. Hodně důležitá je, už zde zmíněná výuka. Pokud se děti tzv. "šprtají gramatiku a slovíčka, píšou plno definicí atd. a nudí je to, jazyk si nezapamatují, budou ho brát jako něco nudného a nezáživného a v tomto případě je nesmysl si přidávat další jazyk. Když učím své žáky, (2. st.)snažím se je maximálně zapojovat, mluvit s nimi (dávám stejný důraz jako na gramatiku na konverzaci), dávat jim zábavné domácí úkoly (např. přeložit oblíbenou písničku, kterou poslouchají, zjistit, jestli je to správně, chodit do knihovny půjčovat AJ/NJ knížky, projekty, atp.) a vidím snahu se oba (vlastně také matečský český jazyk) učit.
Také mi přijde nesmyslné dávat oba jazyky v jeden den. Snažím se, aby si děti v hlavě udělaly dva zámky - jeden na němčinu, druhý na angličtinu a, jak už tady nějaká maminka psala, přepínat. Někdy schválně NJ a AJ zkombinuju a procvičuju toto tzv. přepínání.
Důležitá je taktéž výuka v praxi. Naše škola pořádá různé výlety, exkurze a zájezdy i do zahraničí, kde není jiné zbytí, než se tamním jazykem domluvit.
Vše záleží na způsobu výuky a učiteli.
marama84
  • 
15.5.2011 14:29:01
Presne tak... Jsem rocnik 84 a deda mi na zakladce vzdycky rikal, at se ucim rusky, coz jsem brala jako spatnej vtip. Ted pracuju v UK jako sekretarka a tlucu se do hlavy, protoze plno skvele placenych pozic se tu nabizi se znalosti rustiny nebo spanelstiny. Ze jsem toho dedu tehdy neposlecla... :) Nemcina sla hned po maturite do kytek... :(
Tom
  • 
11.5.2011 21:24:06
Jasně, že se jim to plete. No a co? Na základní škole nemůžete od výuky jazyků čekat zázraky. Naučit se jazyk pořádně chvíli trvá a hlavně se do nedá zvládnout ve školních škamnech. Individuální dispozice a zájem o jazyk - vlastní motivace - jsou možná důležitější než progresívní metody výuky. V každém z jazyků potřebujete naládovat do paměti minimálně 5000 slov, abyste v něm nevypadal jako úplný hotentot. A to se moc zábavnou formou naučit nedá, to se prostě musí nadřít. Angličtina je pro začátečníka zdánlivě jednodušší svojí gramatikou, ale obtížná výslovností, idiomy, frázovými slovesy. Německé gramatiky musíte zvládnout poměrně dost, abyste mohli vůbec začít konverzovat. Až budou děti na SŠ nebo VŠ, ať využijí některého výměnného programu a vyrazí na půl roku za hranice. A problémy s jazykem budou rázem vyřešeny.
10.5.2011 18:45:40
Naprosto souhlasím.Angličtinou mluví celý svět a raděj mluvit jedním dobře,než dvěma špatně.
štěpánkaa
9.5.2011 18:55:05
No to nevím, kde se v ČR jazyky vyučují tak jak píšeš. Na škole kde učím (ne jazyky) a tam kam chodí moji kluci, mají učebici, kde není snad jediné české slovo, k tomu mají slovníček. A to jak na AJ tak i na NJ. Bohužel v době jejich nemoci (2 měsíce) nebylo v našich silách se s nimi probrané učivo naučit. Takže moderní učebnice jsou dobré pouze v případě, že dítě není nemocné a chodí do školy a druhou podmínkou je kvalitní učitel. Protože některým z těch, kteří na školách (zejména ZŠ) vyučují, žádná učebnice nepomůže~d~~d~~d~
Helena
  • 
9.5.2011 10:32:29
Zásadní chyba je v sysému výuky. Odborníci totiž mají zjištěno, že v kombinaci angličtina - němčina by se měla učit nejdříve němčina a až potom angličtina. Je dokázáno, že takto se ty dva jazyky nepletou. Bohužel u nás to asi bude těžko jinak. Co se týká samotného výběru jazyků, němčinu má jednak většina obyvatel naší země někde v genech, protože němčina tady byla odjakživa, jednak ve státě obklopeném z velké části německy mluvícími zeměmi budou mít děti asi nejvíce příležitostí používat zrovna tu němčinu. Ještě chci podotknout, že co se týká učení se cizím jazykům, každý další jazyk se učí lépe a lépe. Sama ovládám několik cizích jazyků a musím z vlastní zkušenosti potvrdit, že to tak opravdu funguje.
Milada.
8.5.2011 17:48:32
Chápu.
Milada.
8.5.2011 17:45:37
No já nevím, co na tom řešit. Úroveň tragická je, to víme všichni.
Chtít po některých školách např. rozdělení podle úrovně žáků ve třídě, přestože jsou 2 skupiny je také někdy neřešitelné. U nás prostě děti rozdělují ve třetí, když se s AJ začíná, podle abecedy a je jedno, kolik let výuky, či jak je dítě pokročilé. ~8~
Proto je nutné toto řešit rodičem. Mé zkušenosti jsou takové, že dětem platím soukromý kroužek AJ a to ať výuku ve škole již měly, či neměly. Starší dítě chodilo ve třetí třídě dokonce na 2 různé kroužky mimo školu.
A stejně to děláme i s druhým jazykem, též platím další doučování druhého jazyka.

Nic víc jako rodič nemůžu dělat.
Petr Peznar
  • 
8.5.2011 14:51:30
Trochu mě překvapuje, že tu nikdo neřeší otázku kvality výuky jazyků na českých školách...v 90% případů je výuka angličtiny na naprosto tragické úrovni, zdá se mi absurdní do toho zatahovat ještě další jazyk, pakliže děti pořádně nezvládají základy jednoho jazyka, tak přidání druhého to může úplně dodělat, pak mi ani nepřipadá divné, pokud se dva jazyky pletou.
hbf
5.5.2011 11:11:26
Holanďané u nás ve velkém skupují nemovitosti, protože jsou levné a daleko od moře a vysoko nad jeho hladinou. Zejména v horách je jich plno. Pak tu také docela výrazně investují / podnikají.
 Příspěvky 110 z 64 [Dalších 54 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.