| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Ze Slovenska až na konec světa IV

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 29 [Dalších 9 >>]
Hanka 75
31.3.2011 17:38:42
já myslím, že hlavně mamince vadilo, že si tatínek dělal se svým majetkem co uznal za vhodné (bez ohledu na její přání). Když někdo z manželů dostane dar (tatínek polovinu baráku), tak to není jen zcela jeho věc. Je to také věc jeho ženy a jeho okolí, třeba dětí.
Ano může si s ním udělat co chce, ale když to udělá bez ohledu na přání (podle mne důvodné, převést polovinu baráku na Věrušku, at mají obě holky stejně a stejně jisté), své ženy a drží si ten majetek jen pro sebe, aby v důsledku toho jednou jedna vlstnila většinu baráku a druhá jen podíl na něm (vímě všichni jak je to šíleně nevýhodné pro menšinového vlastníka, je to často vlastnictví naprosto k ničemu), tak chápu zcela, že tím ničí rodin. vztahy. Neudělal dobře, největší chybu udělal tatínek podle mne.
No mohla to napravit i Anuška v dospělosti a převést polovinu své poloviny na sestru. Já myslím, že Věrka by to na jejím místě pro svou sestru udělala - též v tom je možná zakopaný pes. že ona svou sestru milovala moc a trochu jinak než ona ji. Což je ale v tomhle rodiné x-úhelníku docela pochopitelné. Ml to prostě spravit tatínek, a myslím, že celk. nespokojenost všech by byla mnohem menší, než v součtu to co udělal.
Zdá se mi to od něj vlastně hodně nefét, vůči mamince i Věře. Nechápu, jak to zdůvodnoval po smrti prarodičů, že barák nepřevede na Věrušku (tedy tu svou půlku).
Hanka 75
31.3.2011 17:30:16
A kdyby maminka Věrušky zemřela a tatínek se znovu oženil, mohla by dědit Věruška jen čtvrtinu té jeho poloviny a nebo nedostat nic. Je to vždycky nejisté. Já nechápu, proč se tatínek nepostavil za obě své dcery. Měla každá dostat polovinu baráku a byl by klid. I maminka chtěla mít dcerku Věrku zabezpečenou.
Též je nefér, že i když do baráku nic nepřinesla, tatínek dal kus své budoucnosti (byla to budoucnost i pro jeho ženu a dcery), maminka dávala práci a svůj čas. To také není málo a není to zcela samozřejmost. Co dával tatínek baráku na Kysucích ?

A jde hodně o pocity, ano každý může naložit se svým majetkem jak chce, ale musí si uvědomit, že může spravedlivě a může nespravedlivě. Byla by nespokojená Anuška, kdyby polovinu baráku tatínek minimálně po smrti babičky přepsal na Věrušku ? Já myslím, že ne.
A byla by spokojená maminka. Vždy je to vůči Věrce nefér. Až by se dědilo po tatínkovi, dostala by ve výsledku menšinový podíl na baráku.

A kdyby to bylo tak, že by maminka Věrky, řekla, že se o Anušku starat nechce, vůbec se o ni nestarala, pak prosím. Postarali se prarodiče a rozdělili majetek takto, ale nikde jsem nevyčetla, že by to tak bylo. Spíše, že to muselo být pro maminku bolestné, když jí babička už Anuška nevrátila, po jejím zotavení.

myslím, že tatínek mohl všechno spravit, nechápu, proč prostě nepřevedl půlku baráku na Věrušku, obě holky by dostaly stejně-proč to neudělal, to je možná i otázka, proč na to maminka naléhala a vnímala to úkorně.
Eva
  • 
31.3.2011 0:40:56
Stepanko
neprojektuji na Verin zivot svoje spatne zazitky nebo zkusenosti
jenom davam otazky kde je mi to co pise Vera nejasne
napriklad ty krtiny
nekdo to nazval "stourani"

proc je jedno dite pokrtene v katolickem kostele a druhe dite a Ceskobratske cirkvi?
Je to jenom proto, ze Pepisek byl chlapec a jako chlapec by zdedil cely dum Pepicek?
nesl by jmeno rodu Nemcu a proto Pepicka maminka "musela" nechat pokrtit Pepicka tchanovci v jejich cirkvi a jejich vire?
Vera jako devce by dum "nededila"
byla tady jako dedic uz prvorozena Anuska,
proto "mohla" byt Vera pokrtena v katolickem kostele?

Very rodice se odstehovali z domu v cervenci 1946
Anuska se v tom dome narodila a vyrustala tam,
Vera ne, narodila se jinde a mela domov jinde
tak proto mne i prekvapuje
proc tam Very maminka "neco chtela"
nereknu kdyby v tom dome Anuska a Vera obe vyrustaly
kdyby v tom dome zily dve generace tchanovci i mladi
pak by to bylo nespravedlive na Veru pul domu nenapsat
ale takhle mi prijde ze babicka a deda udelali
podle sveho svedomi zavet a
asi Very tatinek s nima souhlasil
protoze na nic na tom na nalehani sve zeny nezmenil

nevim jak ty Stepanko,
ale ja ma z toho cteni dojem
ze ta rodina Patockova byli z Ceskobratrske cirkve,
panimama Patockova by jako katolicka nevystrojila svatbu
v Ceskobratrske cirkvi
urctite jim statek komunisti sebrali
ale o tom Vera nepise co se stalo s Patockovyma
štěpánkaa
30.3.2011 21:24:02
jo a byli to moji praprarodiče, zase jsem se o generaci sekla~f~~f~~f~
štěpánkaa
30.3.2011 21:18:24
P.S. moji prarodiče (švadlena v domácnosti a zámečník) si ve stejné době postavili zděnou chatu za Prahou. Moji rodiče ani já jsme si za své učitelské platy nedokázali "našetřit" ani na bydlení. myslím, že o době 1. republiky víme obě houby, těžko můžeme něco hodnotit~d~
štěpánkaa
30.3.2011 21:16:47
Evo, jistě, holčička, které umře maminka je určitě chudinka, to je bez diskuse. Ale z popisu mi připadá, že se o Anušku starali hezky, jak jim síly stačily, dokonce bych řekla, že na tu dobu až nadstandartně. Který tatínek např. v této době (mých prababiček a pradědečků) vzal o víkendu děti na výlet? To je vysloveně výjímečné a bral je obě, ne jen "novou" holčičku Věru. Nemyslím si, aspoň z toho co bylo napsáno, že by Anuška trpěla jejich nezájmem nebo neláskou. Připadá mi, že si projektuješ nějaké své špatné zkušenosti nebo zážitky z tvého okolí do tohoto příběhu~d~~d~~d~.
Eva
  • 
30.3.2011 19:21:04
Stepanko
ja jsem pochopila Veru tak ze babicka si vnucku Anusku osvojila
stejne jako vera ma osvojenou Clarisku
na osvojene dite pobirala babicka destske pridavky (mozna tam byl i sirotci duchod po mamince)

chuda pradlena si za poctive vydrene penize v dobe celosvetove krize koupila barak
syn komunista=predseda ROH si v dobe rozkvetu komunismu svuj vlastni barak pro novou rodinu koupit nemohl???

chudak sirotek Anuska
štěpánkaa
30.3.2011 16:22:43
Evo, já zase nechápu tebe. Naopak mi připadá logické, že když už přepisovat baráky, tak každé vnučce stejnou část, ne? Pokud chtěli být spravedliví. Pokud ale spravedliví být nechtěli, pak samozřejmě si každý se svým majetkem může dělat co chce.~d~~d~~d~
30.3.2011 9:09:51
Jen jak jsem zjistila, že tu máte pokračování udělala jsem si kafíčko a s chutí si ho přečetla. Hnedle mám lepší náladičku, musím říci, že to píšete moc krásně a poutavě... Abych neztratila souvislosti, tak jsem si přečetla raději ještě jednou ty první tři...! Děkuji moc a už se těším na pokračování!!!~x~
hmr
  • 
29.3.2011 22:45:04
(taky jsem myslela, že Clarisska je dcera), ale teď musím říct - ano Vám Anuška vadila - a dodnes leží v žaludku. Proč se právě nad tohle nedokážete povznést? Ona přišla už na samém začátku o mámu, to je hodně zlé... Kdo to dneska zažije (a hezkých pár desítek let nazpátek) a může posoudit?
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 29 [Dalších 9 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.