| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Budeme psát spojitě, či nespojitě?

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 78 [Dalších 48 >>]
4.9.2010 23:36:10
To je tedy pecka... Nejen, že už děti nepíšou v běžném životě čárky, háčky protože jsou zvyklí z mobilů... Tak ještě tady toho kousek... Budeme stejní ,,negramoti,, jako v Americe... To co se u nás učí na středních školách to oni mají až na vysokých... Budeme-li se chtít podobat Americe tak za chvíli nebudem mít ani kousek vlastního soukromí natož nějaké svobody... Jen se nad tím zamyslete....
Slunce+3
4.9.2010 21:37:37
Jsem pro klasické psaní jako doted,ale angličtina se na naší škole povinně učí už od první třídy~z~
4.9.2010 18:58:24
Taky jsem pro zachování spojitého písma, argumenty autora mi připadají platné.
Navíc se mi velmi líbí i argument z jednoho z předchozích článků na toto téma - že psaní spojitým písmem je mentální trénink, něco jako kaligrafie nebo tai-chi (zvládnout napětí, plynulý pohyb...)
Navíc mi strašně pije krev ten pseudoargument zastánců Comenia scriptu, že při užívání spojitého písma se píšou háčky a čárky až po dokončení slova a zapomíná se na ně - není to pravda, resp. nemusí být, my jsme se je učili psát hned a další písmeno napojit (napojení vidět NENÍ) - 1. třída roč. 1984 ~q~
Mona
  • 
4.9.2010 12:25:33
Dobře a jak si jednou tyto děti podepíší doklady, jak poznají v bance jestli to není falešný podpis?
3.9.2010 15:03:50
No, vtipné... Ale to, že by někdo zařadil mé dítě do experimentální třídy bez mého souhlasu mi tedy vůbec vtipné nepřijde.
  • 
3.9.2010 8:45:52
No, já tedy nevím...Z dítěte snad morče udělat nelze, ať už pokusné, či obyčejné, čili "nepokusné" Já myslím, že dítě zůstane dítětem, tedy alespoň do té doby, dokud nevyroste v dospělého člověka. Některým se to podaří dříve, některým později. A s tím žraním ředitele školy - člověk snad ani nežere, spíše jí. Ale jíst jiného člověka...? A ta soda - má se jednat o sodu bikarbonu jinak též zvanou zažívací soda? A co s ní? Že by ten ředitel....

  • 
3.9.2010 8:16:20
Na to jsem nepomyslel. To je velmi zajímavá úvaha. Já si myslím, že pro ty, kdo se naučí znát a používat pouze Comenia skript, se opravdu dřívější texty, psané spojitým písmem, stanou ne snad nečitelnými, ale rozhodně alespoň dost obtížně čitelnými, za cenu vyvozování z kontextu a domýšlení si. Na druhé straně, s jakým množstvím takových textú se bude setkávat, kromě např. dopisú napsaných dříve anebo v současnosti těmi, kdo píší dúsledně spojitým písmem? Co si o tom kdo myslíte?
P.S.: Omlouvám se za ta čárkovaná u, není to chyba, nebo snaha o novátorství po vzoru toho účastníka diskuze, který chtěl zrušit i/y a kterého je třeba opravdu nechat bít - vlastně být, ale nemám na klávesnici kroužkované.
Dalila
  • 
2.9.2010 21:37:49
Jeden důvod přece existuje - spoustu lidí si namastí kapsu z peněz daňových poplatníků. Od paní (nebo slečny) autorky písma počínaje a prodejců papírnického zboží a učebnic konče! Vyškolit učitele, vytisknout nové pomůcky s novým typem písma......
Winky
  • 
2.9.2010 18:59:32
já bych se toho zavedení Comenia Scriptu nebála. Život se vyvíjí, písmo se vyvíjí.... hliněné tabulky, hieroglyfy, runy, provázkové kipu..... tehdy si taky asi mysleli že vynalezli vrchol všehomíra a předají svědectví budoucím generacím..... a ono to dá docela fušku (třeba kipu nerozluštil ještě spolehlivě nikdo). Potom písmo gotické, renesanční, ten zmiňovaný švabach..... a taky to už je pasé. Takže beru jako fakt, že to co je tu dnes (návazné psací písmo) tu není navěky a definitivně.
Celistvost slova - ano, možná to bude krapet drhnout než se to dítka naučí oddělovat "čitelně" (ono ale u psacího napojovaného to také leckdy nebylo znát kde slovo končí a kde začíná). Ovšem "vnímat slovo jako celek, znát slabiky, předpony" mi přijde v kontrastu s globální (snad to píšu dobře) metodou čtení - kdy se hláskuje slovo a pak se rovnou řekne...... když se řekne "k-o-č-k-a" tak dcera z toho slovo "kočka" teda nevydedukuje... slabiky jí jdou mnohem lépe, ve školce vždy vytleskávají slabiky..... A čtení s psaním podle mého souvisí dost.
2.9.2010 12:30:54
no, psacím píše většina z nás, ne? Prtoto by bylo dobré, kdyby to mladá generace uměla přečíst
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 78 [Dalších 48 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.