| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dovolte si chyby ve výchově

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 44 [Dalších 24 >>]
kili
  • 
17.8.2010 7:05:46
obecné informace (bez specif. genet. dat) jsou i na

http://www.aacap.org/cs/root/publication_store/your_child_adhd
kili
  • 
17.8.2010 6:53:19
- je to možné

- nevím, co míníte referenční literaturou, ale zkusím např.

Nelson Textbook of Pediatrics 18th edition,
strana 146

nebo dohledat thema na i-net (nevím, zda Vás to všude pustí bez registrace) :

http://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/adhd/Pages/ADHD-Basics.aspx

http://www.aap.org/

http://www.nslij-genetics.org/search_omim.html

http://www.cdc.gov/ncbddd/adhd/
Sarka, Adrian04, Amalie06, Evelina08, Vilem10
  • 
17.8.2010 5:06:14
No, tady v Kanade exot jsem. Varim, pestuji zeleninu a ovoce, susim na snure, siju (nedavno folklorni kroje i kozene krpce), opecovavam kytky na zahrade, sbiram houby, susim bylinky, pecu kvaskove pecivo a stiham i kojit. Latkove plenky stridam s jednorazovymi a ucim deti zehlit kapesniky, tedy jen ty dve starsi. No, ale zase na druhou stranu nemusim do prace, takze mam na to vsechno cas. Obdivuji zeny, ktere chteji ci musi do prace a na domactnost jim zbyva par hodin odpoledne a vecer a stihaji vetsinu veci taky! Casto vzpominam, jak rodice vychovavali me a bratra. Maminka teda nechodila do prace, ale vesmes to mame podobne.
Dlouhý
17.8.2010 0:43:15
Pardon, pri psani z dovolene z pda se mi nejak zmenil subject zpravy.
Dlouhý
17.8.2010 0:40:45
Nam hyperaktivitu diagnostikovala klin.psycholozka taky pred 5 rokem veku, a vedle toho neurolog, profesor a prednosta detske neurologie popsal totez na zaklade zrejme nikoli klasicke psychiatricke symptomatologie, ale neurologickeho vysetreni jako hyperkineticky syndrom.

Co se tyce genetickych predpokladu, docela by mne zajimala referencni literatura.
Binturongg
16.8.2010 19:54:43
Před dvaceti, ale ještě spíše před třiceti a více lety zavařovaly a želírovaly hlavně babičky, resp. prababičky.
Babičky také ještě chodily do háku - téměř neexistovaly "staré" matky ~t~ ~t~ ~t~
16.8.2010 19:48:29
Ja to z clanku vnimam trochu jinak - proste pred 20 lety se pod slovem vychova rozumelo hlavne to materialni zabezpeceni, pripadne pobyt na cerstvem vzduchu, zatimco dnes je to spis o psychologii, jak deti rozvijet, jak se neuchylovat k telesnym trestum atp. Memu detstvi clanek pomerne odpovida, rodice si s nami moc nehrali, nad vychovou myslim moc nepremysleli (ve smyslu "dala jsem ji facku, ale zaslouzila si ji opravdu? Nebylo to proto, ze jsem unavena/podrazdena? Nemam se ji omluvit?", ale meli jsme vzdycky nazehlene veci a domaci stravu (to na rozdil ode dneska bylo ale dano tim, ze v obchodech zas takovy vyber nebyl). Ja dnes travim cas treba vic v parku a na hristi, min u plotny a zehlenim, a jsem presvedcena, ze premyslim vic o zpusobu vychovy nez moji rodice ci prarodice. Ale taky s jistotou vim, ze me rodice milovali stejne jako ja svoje dite, na svoje detstvi mam krasne vzpominky, ale skutecne si myslim, ze je dnesni doba jina.
Hilly.
16.8.2010 17:42:03
Tak já jediný rozdíl v péči o domácnost v porovnání s matkami před dvaceti-třiceti lety vidím v tom, že tehdy nebyly běžné myčky na nádobí...To mi přijde opravdu podstatná pomoc do domácnosti.No a tím to asi končí.

Že tehdy byly ženské zmanipulované a převařovaly plíny a potom je dlouhé hodiny žehlily, jejich hloupost.Nevidím jediný důvod. Používám na doma látkové a zase tak hrozné to není.
Nežehlím, ale sušičku nemám.

Tehdy se taky moc nepropagovalo kojení. Spíš naopak se ženy tlačily do umělého mléka, aby byl odbyt a mohly jít brzo do práce. Takže spousta ženských jak pakošky vyvařovaly lahvičky a míchaly sunary. Já jsem tím, že jsem první dítě kojila, ušetřila asi 18 000 Kč...času jistě také hodně. Kolik stálo umělé mléko tehdy, si neodvažuji odhadnout, ale určitě to taky do peněz lezlo.

Zavařuje se i dnes. Třeba taková rybízová marmeláda/džem(pořád si pletu co je co) na linecké na vánoce, nenastavovaná jabkama, se normálně koupit nedá.
(jestli jo, tak mi řekněte kde a já nebudu muset shánět po známých)

V obchodech se u nás prodávají samý hnusy, takže stejně nakupuji většinou základní potraviny jako za komoušů.
Pomazánky, buchty a tak, si většinou dělám sama.
Zeleninu a ovoce je také lepší kupovat přímo od zahrádkářů a ne v supermarketech. To samé i u masných výrobků.

Ženy si to tehdy dost často komplikovaly samy.

To se ale vyjadřuji čistě jenom k péči o domácnost, ne k životnímu stylu, mnohahodinovým frontám a strkání dětí v půl roce do jeslí. Tehdy bych opravdu žít nechtěla!
kili
  • 
16.8.2010 17:29:34
- tu nejde o to, co se komu líbí či nelíbí. Jsou kriteria pro ADHD. Jsou projevy, které mohou ADHD něčím upomínat nebo vést k myšlence, že by mohly s ADHD souviset. Ale stanovitz diagnosu, to vyžaduje splnit kriteria. Ta jsou dána (v USA DSM-IV, v Evropě pak KD-10 HKD).

- napsal jsem, že před pátým rokem je diagnosa obtížná až nemožná - v tom smyslu, že někdy možná je a jindy se musí vyčkat.

- Neznám kriteria pro ADHD u kojenců. ADHD se nezabývám a nemám jiné než běžné informace. Možná někde kriteria pro ADHD kojenců jsou, ale dost o tom pochybuji, už i proto, že se vedou diskuse o standardních kriteriích pro batolecí věk a jejich validitě a stejně tak pro předškolní děti mladší pěti let.

- hledat symptomy u daného dítěte kojeneckého věku nemám za smysluplné. Jistěže by někdo mohl - a třeba tak i činí - zkoumat různé projevy a pokoušet se je určit jako nějakou předzvěst či dokonce symptom ADHD, jen nevím, k čemu by to bylo dobré, nicméně budiž. Ale - a teď napíšu něco špatně obsahově, ale snad vhodně pro ilustraci - přeci nelze dost dobře určit, že ten který kojenec bude asi dysgrafik. Nechci tím směšovat d-d a ADHD, jsou to různé věci, ale jen ukázat, že jisté markery vývoje se nemohou hodnotit dříve, než nazraje správný čas.
Hanka 75
16.8.2010 16:53:46
Cením fakt, takže díky za fakta, ale musím doplnit, že stejně jak se mi nelíbilo vyjádření autorek čánku k tomu, že úzkostná matka v těhu souvisí s ADHD se mi ale nelíbí pro změnu vaše následující:

***** příznaky u kojenců

Stanovit diagnosu ADHD před 5. rokem věku je obtížné až nemožné,. Hledat symptomy v kojeneckém věku nemám za smysluplné, už proto, že jejich interpretace není dost dobře možná.


Proč je to nemožné před 5. rokem ? Ani následující větě nerozumím. Např. dítě extrémně plačící - proč by se s tímto nemohlo pracovat v studii ? Proč hledat symptomy v kojeneckém věku nemít za smysluplné, třeba by se došlo k překvapivému výsledku. Každé extrémně plačící dítě nemusí mít ADHD, ale kolik dětí s ADHD bylo extrémně plačících ? Nebyla by to zajímavá čísla ?

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 44 [Dalších 24 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.