| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Klub pro rodiny s více než dvěma dětmi. Co vy na to?

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 648 [Dalších 628 >>]
Jíťa
  • 
22.9.2009 23:38:00
Tak jsem si to vyhledala v materiálech:

V r. 1829 žilo dle soupisu obyvatel v Poličském okrese 6322 obyvatel v 920 domech. Průměrně tedy bylo 6,9
obyvatel v jednom domě.

Věkové složení obyvatel: 30 % děti do 15-ti let, 60% v produktivním věku, 10% staří nad 60 let.

Když ta čísla porovnám, tak mi vyjde: z 6,9 obyvatel jednoho domu byly 2,1 děti, 0,7 stařečci a zbytek 4,1 dospělí lidé.

Zhruba to tak i odpovídá zběžnému pohledu na seznamy, kdy ve většině domů žil majitel s manželkou, 2-3 děti, 1-2 svobodní sourozenci majitele a rodič-výminkář.
22.9.2009 23:34:29
Mám nejasný pocit, že ten průměr byl 5 přeživších dětí, ale nemůžu to tvrdit na 100%. Už je fakt pozdě a vstávám ráno brzy.
22.9.2009 23:32:00
Jíťo,
to je ale dost blbost, co píšeš. I přes ohromnou míru novorozenecké (dětské) úmrtnosti nebyly rodiny s více než třemi dětmi výjimečné. Možná v prostředí městské buržoazie, snad. Ne šlechty, ti mívali dětí víc a úmrtnost byla nižší díky lepší péči a vyššímu životnímu standardu.
Nemám teď už čas hledat, neřku-li opisovat zdroje z odborné literatury, nicméně mám dojem, že na toto téma je příspěvek ve sborníku "Fenomén smrti v české kultuře 19. století", něco asi i v knize "Člověk českého raného novověku". Víc si z hlavy nevzpomenu, ale kdyby mi vyšla chvilka, tak to dohledám a opíšu.
Jíťa
  • 
22.9.2009 23:05:16
To o těch mnohadětných rodinách v minulosti jsou pohádky. Průměrná rodina měla 2-3 žijící děti. Z těch ostatních narozených se většina nedožila ani 1. narozenin. Dětská úmrtnost byla tak vysoká, že při některých sčítáních se ani děti do 12-ti let nezapisovaly. Rodiny s více než třemi dětmi byly dost vyjímečné.

Vyjímku z tohoto tvoří první polovina 20. století, kdy zřejmě už byla hygiena i lékařská péče na takové úrovni, že přežívalo více dětí. Stačily ale cca 2 generace a lidé se začali uměle vracet k původnímu modelu 2-3 dětí na rodinu.
21.9.2009 15:00:07
Zajímavý článek, mnoho problémů rodin s více dětmi si člověk ani neuvědomí. Sama mám tři děti, ale ve věku 18let, 14 let a 2,5roku.
- bod 1- nedostala jsem dítě do MŠ, prtože v našem městě se tříletí neberou, 4letí pokud věnujete sponzorský dar (to mě dost naštvalo). s p. učitelkou je potřeba se domluvit a vysvětlit situaci - rozumná pochopí, od nerozumné raději dítě ze třídy pryč, než stačí nadělat hodně škody (nerozumná např. nepochopí, že dyslektik píše úkol 60min, oprati zdravému dítěti, které ho píše 15min, ale úkol nezkrátí)
- bod 2 - pracuji naštěstí v rodinné firmě, takže se na nástupu zpět do práce
domluvím, jinde ale zcela jistě argument, že nemám školku neobstojí.
- bod 3 - autosedačku díky starším dětem potřebujeme jen 1, MHD u nás funguje, ale dostat se do autobusu s kočárem je záležitost na 4-5 spojů.

Vstupné kamkoli starším dětem platíme plné, taktéž např. letenky na dovolenou (žádná množstevní sleva), takže za kulturou chodíme, když jsou vstupy zdarma, do divadla jen s nejmladším (starší jsdou raději do kina)a na dovolenou jezdíme autem.
Na dovolené se těžko starším dětem vysvětluje, že my na výlet lodí nepojedeme (zatímco kamarádi s rodiči ano), protože je nás moc.
PetrS
  • 
21.9.2009 9:22:15
Úplný souhlas až na tvrzení:
"A co třeba matky dvojčat? S kočárem nikde neprojedou, rodičák taky dostávají jeden, i když náklady mají dvojnásobné..."
Není to pravda, máme nad miminkama v postýlce jeden kolotoč s hračkama a baví je to oba (oči vykulený a koukaj). A šestiletý brácha jim to natahuje (původně to byl JEHO kolotoč). Kurňa, takže jsme vlastně 2/3 ceny ušetřili ~o~~p~~p~:-)~q~
PetrS
  • 
21.9.2009 8:48:25
a co ti, kteří mají jedno dítě a jaksi se přepočítali a pořídili si dvojčata??? Taky to mají mít spočítané - je to tak snadné?
~d~
Vážný
  • 
20.9.2009 22:11:29
Máme jen 2 děti, ale jedno velmi často nemocné, druhé s LMD, takže se ke stavu 3 děti taky blížíme.

Souhlasím s tím, že by se měly přepočítat důchodové odvody podle počtu dětí (řekněme do 3) a pak dál zvyšovat důchody podle sociální pojištěnosti dětí. Prostože ti kdo mají 0-1 dítě na pár jsou v podstatě černí pasažéři důchodového systému, protože nebude z čeho jim platit důchod. Čili by tu částku buď neměli dostat (jejich odvody jdou na jejich rodiče !!!) a nebo by to měli kompenzovat zvýšenou částkou odvedenou do důchodového systému. Je to věc navrhovaná některými špičkovými ekonomy už řadu let (ekonomy analytických a investičních společností a bank, žádnou levicí, ta hájí u nás níže-středostavovské vyžírky) a konečně pravice to letos vznesla jako téma.

Co se týče sedaček, není třeba mít tři, střední pás přes břicho se pro nejstaršího uznává. Ale pokud mohou se na silnici pohybovat patnáctiletí milionáři ve Smartech s rychlostí do 45 km/h, tak si myslím, že při snížení rychlosti na 60 km by mělo být možné posadit dítě od 3 let na normální sedačku podloženého dekou apod. My jsme jako první auto měli před 10 lety užovku (Škoda 120) bez pásů vzadu (protože nebyly v techničáku, nesměli se namontovat, i když jsem je měl koupené z vrakáče) a tak jedno dítě sedělo vzadu, druhé leželo ve vaničce od kočárku přiražené přední sedačkou (manželka jezdila skoro v leže). Zažili jsme drobnou čelní nehodu - nedobrzdil jsem to, kdy se dětem sedícím vzadu nic nestalo, manželka měla naražené koleno.

Líbí se mi bavorský model slev, tj. 1+1, 2+2 a 2+x (pokud 2 jsou rodiče, nebo prarodiče) se účtujou jako 1 nebo 2.

Co se týče školy, normálně jsem psal dítěti v autě omluvenku do OL vždy, když přijedeme pozdě. Dojížděli jsme cca 7 km. Časem jsem to zoptimalizoval na jednu řádku, kam jsem jen napsal datum a podpis. Dítě mělo v případě pozdního příchodu už při vstupu do třídy nalistovaný OL. Mohlo se to stát tím, že byla zácpa, že silnice byla rozkopaná, nehoda, ... nebo že jsem třeba já zaspal. Ale niz z toho není problém DÍTĚTE.

Pokud bylo druhé dítě, nebo manželka nemocná a syn byl malý, tak se někdy do školy prostě nejelo. Povinnost živit a pečovat je stejně významná jako docházka. (Ono to druhé dítě stejně bylo často už "načaté".) Podobně jako navrát do školy na 2 hodiny, pokud jsme jeli přes půl Prahy k doktorovi. Máme všichni významné problémy v imunitě, takže manželka prakticky přes zimu z problémů s HCD a s virózami nevyjde a mně pomohla až diagnóza cukrovky a PAD. Obě děti mají sníženou imunitu a dcerka na to měla 4 léta POB/PnP. Takže výpadek je docela častý, já sám mám průměrně 23 dní neschopnosti ročně. Dcera měla nejhůře za rok přes 80 dní (320 hodin) zameškaných.

Považoval bych i za rozumné stanovit lépe systém sociálního bydlení, protože na jednu stranu jsou u nás lidi, kteří jsou nepřizpůsobiví, ale řvou hned o rasizmu, na druhou stranu jsme ve škole zažili pár rodin (většinou samoživitelky 2-3 dětí), kde děti byly rády, že mají kde spát. Ale ve škole fungovaly relativně normálně.








štěpánkaa
20.9.2009 21:30:35
Sháněla jsem v únoru - to výlet byl v červnu (samozřejmě takové věci nelze řašit na poslední chvíli, asi jsem to jenom špatně napsala), výsledek jsem napsala. Menší bus stál stejně jako velký, rozdíly v ceně byly minimální. To mi do tel. zdůvodnili srovnatelnou spotřebou. Jediná firma, která byla srovnatelně levná s link.busem se "ztratila", po předběžné objednávce přestali zvedat telefony a už se neozvali (možná zanikla, nevím). Prostě jsem asi neschopná sehnat levnější bus. Lituji jen ztraceného času. Takže jsem cestu tím linkáčem vybrala jako nejlevnější a také nejspolehlivější. Na místě jsem zjistila, že to tak dělá většina účastníků, takže to asi nebude až tak nezvyklé, že školy využívají běžnou dopravu. Příště to vyřeším nejspíš stejně.
Líza
20.9.2009 20:31:03
štěpánko, samozřejmě, že si můžeš objednat menší autobus, který nemá 45 míst, a ten pak vyjde levněji, než kdybys platila ten velký. A pokud chceš jet v červnu na výlet, tak doporučuju neshánět v červnu, ale aspoň s měsíčním předstihem, abys měla fakt jistotu, že seženeš, a pak taky nečekat, kdo mi odepíše na mail, ale všem dopravcům, které si vytipuješ na internetu, zavolat.
Vlastní zkušenost. Sehnali jsme vždycky.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 648 [Dalších 628 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.