| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Klub pro rodiny s více než dvěma dětmi. Co vy na to?

 Příspěvky 110 z 648 [Dalších 638 >>]
Jitka
  • 
3.8.2015 9:03:36
Jsem po rozvodu sama se 3 dětmi a velmi často mi odmítají prodat vstupné 2+2, takže nakonec musím platit víc... je to v dnešní době, kdy je každý druhý rozvedený, diskriminace.
2.11.2009 10:34:33
Našla jsem tento článek bohužel trochu se zpožděním. My máme také tři děti a nepřipadá mi to tak hrozné, samozřejmě život se mění a může přinést různé situace - i nemilé a tak "nespím na vavřínech" - tedy jsem připravena, že může být hůř a snažím se být na takovou situaci aspoň trochu připravena..
Mám ale dotaz ohledně autosedaček. Do auta se nám tři vejdou, ale dvě starší děti už jsou větší a jsou připoutány normálním pásem v autě. Problém ale je, že se pás hodně špatně zacvakává, sedačky jsou u sebe, že tam člověk taktak strčí ruku a pak tam musí po paměti "šmátrat" a snažit se zacvaknout pás. Napadlo mě, že kdyby bylo nějaké prodloužení na tu "zacvakávací" část pásu, co je mezi autosedačkami, že bychom to mohli vyvést výš a poutání dětí by bylo snažší a rychlejší.. Snažila jsem se najít něco na netu, ale bohužel bezvýsledně. KDybyste někdo o něčem věděl, budu ráda za každý tip... Markéta
Hanka+2holky
2.10.2009 18:54:42
Někdy se ději i zázraky-nezoufej!
Hanka+2holky
2.10.2009 18:51:17
Netřeba popisovat-učil se to Tvůj manžel,já i moje kamarádka-obě jsme doktorky!V tomto případě nošení dříví do lesa.Jinak učebnicově napsáno.Ale manžel má štěstí,že lékař je on,možná kdybys byla Ty-třeba bys měla dítka taky později.....
lenka
  • 
25.9.2009 17:26:15
Tak vidíš, já se o první dítě snažím od svých 24 let...je mi 31 a stále nic...asi už to vzdám (vlastně už nejsou peníze na "výrobu" dítěte, natož na výchovu, pokud by se nějakým zázrakem zadařilo)
Jíťa
  • 
23.9.2009 14:39:13
Monty, já se s tebou nechci přít. Je možné, že průměrně měla rodina skutečně o 1-2 děti více, ale zase byl mezi nimi dost velký věkový rozdíl. Takže v době, kdy rodina živila ty mnou zmíněné 2-3 děti, ty starší už byly dávno nezávislé a měly vlastní rodinu.

Do matrik se zapisovaly i mrtvě narozené děti (i ty nepokřtěné), i když pravděpodobně ne všechny a ne všude. Už jsem se s takovým zápisem mnohokrát setkala.

Čerpám z demografické studie p. Kysilky, která vychází z dat sčítání lidu v r. 1829 tehdejšího poličského okresu/panství.

Sama mám dost podrobně prostudované matriky z let 1648-1900 této oblasti a můžu tě ujistit, že průměrný počet narozených dětí na ženu zde byl přibližně 6-7, a stejně tak i počet těch, co se dožily dospělosti je 2-3. Samozřejmě jsou výjimky kdy bylo dětí podstatně více jak narozených, tak přeživších, ale stejné výjimky jsou i opačným směrem. Obdobné zkušenosti mám i z jiných oblastí, i když tam nemám data tak komplexní jako právě z poličska.
Kolemjdoucí
  • 
23.9.2009 12:36:23
Zkus se zamyslet: kolik odvede na DPH jedna svobodná bezdětná kamarádka a porovnej s tím, kolik odvede na DPH 7 členná rodina. Výsledek je zajímavý...
Petra, 5 dětí
23.9.2009 10:39:20
Znám organizaci, která se snaží něco pro vícečetné rodiny dělat. Vzhledem k některým záporným reakcím ostatních bych ti to spíš napsala do mailu. Můj mail je ryapetra@seznam.cz.
23.9.2009 9:21:10
Tak mi to nedalo.

"Z matričních údajů se dovídáme, že ze sta zapsaných (a tedy narozených) dětí jich umíralo v českých zemích dvacet až třicet dříve, než se dožily jednoho roku. Přitom je nutné si uvědomit, že do matrik byly zapisovány pouze křty a nebyly evidovány mrtvě narozené děti ani děti, zemřelé při porodu nebo krátce po něm, kterých bylo rovněž hodně. Od 19. století, kdy se začaly na celém našem území vést statistiky, již máme o dětské úmrtnosti přesnější údaje. Ale i tehdy zůstávala kojenecká úmrtnost na relativně vysoké úrovni - minimálně 1/4 živě narozených dětí umírala před dosažením jednoho roku.

...

Vysoká porodnost a téměř každoroční těhotenství žen, typické pro celou agrární Evropu, u nás přetrvávaly ještě v 19. století. ... Mít děti, popřípadě hodně dětí, patřilo k přirozenému údělu ženy i k potřebě společenství. Jejich většímu počtu se lidé většinou nebránili - říkalo se, že děti se rodí z vůle Boží. ... Proto mívaly v rodinách dětí jak čečétek (10 - 12) nebo aspoň tolik, jak čmelů v hrnci od medu (3-5). ...

Na Hostýnsku se tvrdilo, že každá žena má mít sedm dětí a má-li jich více, má je za jinou, neplodnou. Větší počet dětí, zvláště když dorostly, znamenal ekonomický přínos a dával i větší šanci na zabezpečení rodičů ve stáří: Má-li grunt prospívat, mosí mět nájmeněj pět děcek.
Více dětí bývalo zvláště v chudých rodinách v horských oblastech jako např. na Rusavě, kde bylo po chalupách šest, osm i dvanáct dětí. ... Podobně tomu bylo i jinde.

Alexandra Navrátilová: Narození a smrt v české lidové kultuře
23.9.2009 8:57:03
Měření 6322 obyvatel v 920 domech v poličském okrese je fajn, ale pracovat se s tím moc nedá. Je to příliš malý statistický vzorek a krátké časové období (měření z jedoho konkrétního roku - taky mohla zrovna v tom roce na poličsku řádit nějaká epidemie). Navíc je tu ještě jeden faktor - děti odcházely z domu daleko dříve než dnes, tudíž "přítomnost" dvou dětí mladších 15 let v jednom domě neznamená, že nemohly být třeba dvě další někde ve službě.


Fakt nemám čas teď nic dohledávat v knihách, nicméně kdyby byl nejběžnější model 2 - 3 děti při kojenecké úmrtnosti 50% (např.), připadalo by na jednu ženu 4 - 6 porodů za život a to se obávám, že bylo podstatně víc. Liší se to podle krajů, podle sociálních skupin, ale rozhodně to bude vyšší číslo. Jen pro příklad, rodiče Boženy Němcové měli kromě Boženy dvanáct dalších dětí narozených mezi léty 1821 a 1840. V dětském věku jich zemřelo šest, což by zhruba odpovídalo té 50% úmrtnosti, i když je pro tuto chvíli vycucaná z prstu. Ostatní se dožili dospělosti, tj. zemřeli ve více než 20ti letech. Babička Boženy Němcové měla dětí devět, prokazatelně zemřelé v dětském věku z tohoto počtu 4.
 Příspěvky 110 z 648 [Dalších 638 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.