| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Bilingvní rodina

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 127 [Dalších 107 >>]
24.3.2009 22:32:44
Neco podobneho se stalo jednomu pribuznemu meho manzela. Je Egyptan, zenaty s Francouzkou, ziji ve Francii. Chteli doprat diteti schopnost domluvit se s prarodici, a tudiz otec leta predstiral, ze neumi francouzsky. Jakozto univerzitni profesor ovsem francouzsky umel, a to dokonce lepe nez arabsky. Jednou se v nejake emocne narocne chvilce prorekl, ditko vykulilo oci: "Tati, ty umis francouzsky?" ~t~
24.3.2009 22:28:11
Zdenko,
vis o nejake publikaci pro vicejazycnou vychovu? My sice budeme mit "jenom" tri jazyky, ale i to je celkem dost.
O dvojjazycne vychove se toho da sehnat hodne, ale o vicejazycne nemuzu sehnat nic.
radkark
24.3.2009 21:49:05
Ja jsem Ceska, manzel Vietnamec, zijeme v Nemecku.Muj syn zde chodi na gymnazium a s jazyky zadny problem nema.Je pravda, ze vietnamsky umi nejmene, ale je to i tim ,ze manzel je skoro cely den v praci a kluk se to nema od koho naucit, ale cesky, nemecky, anglicky a slusne francouzsky mu nedela problemy.Ale je jiz vetsi a tak umi delit jak bude na koho mluvit.A o prazdninach ve Vietnamu muze rec tak trochu oprasit.
Badrea
24.3.2009 20:37:52
Amharsky se mluvi v Etiopii
Cita
24.3.2009 19:05:54
Teda, mimo mísu, ale kde se mluví almharsky? ~k~..fakt nevím..~f~

No a s těmi třemi roky se nám to jako povzbuzení zrovna hodí...děti chodí na anglinu...starší si vede, řekla bych dobře, malá teda fakt nevim...někdy mám pocit, že to jde úplně mimo ní..i když někdy mě překvapí..děti začaly najednou, obě se učí stejný věci..
24.3.2009 19:01:00
Děkuji Ti, milá "Efko", za inspirativní článek, který otevřel další debatu nad způsobem uchopení jednoho z článků výchovy našich bilingvních dětí.
Naše občanské sdružení Class Acts, o.s. sdružuje rodiny bilingvní, cizojazyčné i rodiny českých monolingvních dětí. Je nám příjemné být součástí multikulturní komunity, která je navíc velmi aktivní díky pomoci našich spřátelených rodičů. Od ledna loňského roku se navíc pod hlavičkou Class Acts etabloval projekt České asociace pro bilingvní vzdělávání, která sdružuje nejen rodiče, ale také pedagogy škol, jež mají zájem o inovace v jazykovém vzdělávání.
Doporučuji naše webové stránky www.classacts.cz, www.bilingualeducation.cz, kde si přečtete více o našich aktivitách. V současné chvíli běží kurzy pro předškolní děti, od září plánujeme více aktivit také pro školáčky. Komunikativním jazykem je v našich kurzech angličtina, kterou se děti neučí, ale v ní tvoří.
Bohdana za Class Acts,o.s.
Iris
  • 
24.3.2009 16:24:38

Jde o to, že sebelepší český rodič nikdy nebude mluvit jako rodilý mluvčí- vždy tam bude nějaká ta chybka v přízvuku, většinou i gramatice a stylistice. Prý do sedmi let se dítě učí každý jazyk jako rodilý mluvčí. Pokud pojme jako normu jazyka třeba "Czenglish", bude se to v budoucnu těžko odnaučovat. Z pohledu naší ceské kotliny bude výborně mluvit anglicky, ale z pohledu rodilého mluvčího bude jeho jazyk trochu směšný. Chyby se pak hůře napravují, než když dítě začně s výukou jazyka později.
Znám rodinu, kde český tatínek se rozhodl na děti od narození mluvit anglicky. Připadá mi, že se tím jeho vztah s dětmi dost ochudil, protože on sám se baví s dětmi pouze o jednoduchých věcech a děti mu sdělují pouze věci ještě jednodušší.
Dcera chodí od čtyř let na angličtinu s rodilým mluvčím -je to hodinka týdně, takže jsem od toho moc nečekala, ale po roce a půl slušně rozumí, mluví jen málo, ale bez chyb a její přízvuk je aspoň z mého pohledu naprosto perfektní. Domnívám se, že v tomto věku je přízvuk to hlavní, co se dá v angličtině naučit.
Zeyna, syn 3
  • 
24.3.2009 16:23:19
My jsme taky z Jihu, ale z Alanye. Takze ne daleko:-) Do CR jezdime vzhledem k nasemu povolani s manzelem 1x za rok na max. mesic. Dele tam nevydrzime... Ale az bude maly trosku starsi, tak ho tam planuji babicce obcas behem roku nechat dele, nez pujde do skoly. Se skolkou mame zatim dobrou zkusenost, kdyz pominu minuly rok, kdyz zacinal, neustalou nemocnost. 14 dni ve skolce, tyden doma, tyden ve skolce 14 dni doma. Letos jsme zacali pomalu (v zime jsem doma)3 dny v tydnu a zatim (tuk tuk) je to lepsi. Skolku mam na doporuceni zname, taky cizinka zde zijici, je soukroma, jako vetsina zde, a aktivity tam maji bohate. Uz od lonska zacali anglictinu, hudbu maji, kresleni, od tusim 5 let i pocitac, chodi do divadla, v lete plavat, organizuji jim tam narozeniny pokud rodice chteji, na konec skolniho roku organizuji krasna vystoupeni v kulturaku, ke dni matek nam nechavali delat krasnou zaramovanou fotku tridy apod. Do nedavna byla i moznost zive se divat pres net co prave delaji, ale pry to je uz zakazano. Neoverovala jsem to, ale uz jim verim, tak neni problem. No, co se tyce ceny, tak je to opravdu dost drahe, ale jsou i drazsi.
STASIX
  • 
24.3.2009 16:01:23
MY TAKY ITALSTINA CESTINA...
MAME 7 LETOU HOLCICKU A AZ NA TO R TO JDE DOCELA JDE..
OBCAS VZNIKAJI VESELE KOMBINACE CESKO ITALSKYCH SLOV ALE MYSLIM SI ZE KDYZ K TOMU PRIDAM SKOLNI ANGLICTINU, BUDE S NI VE STARSIM VEKU ZABAVA.
Kimmy, 2 deti
  • 
24.3.2009 15:42:16
ja nejsem v CR danovy rezident...

nemam pocit, ze mi CR neco dluzi - spis bych byla radeji, kdybych si mohla za veci priplatit treba ve zdravotnictvi a mit za to zdvorileho doktora a vysetreni bez cekani...

no ale to je na jinou diskusi
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 127 [Dalších 107 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.