Petra + dcera 32 měsíců |
| • |
8.2.2009 22:18:14
Chci poděkovat za pěkný článek a už se těším na pokračování - neustále sháním rady ohledně AE, dcerka ho má od dvou měsíců.... Nejdřív to byla hrůza, jako mimi měla obrovské rudé fleky všude možně, škrábalo ji to děsně, pořád plakala, zkoušela jsem všechno možné, nevyhnuli jsme se dvakrát ani krátkodobému mazání kortikoidy - to když se jí objevily už větší mokvající plochy a bylo nutné to rychle zarazit. V batolecím období se situace značně uklidnila - občas se objeví pár flíčků, ale většinou je zvládneme včas potlačit a zatím se díkybohu neopakují ty "miminkovské" strašné scénáře. A co se nám nakonec osvědčilo nejlépe? Pokud nesprchujeme, ale koupe se ve vaně, tak přidávat Balneum Hermal a po koupeli použít Excipial U-Lipolotio. Po sprchování nám stačí nějaké dětské hypoalergenní tělové mléko, ale mažu ji každý den po koupání (když byla mimi, tak jsme každý den nekoupali, teď už to jinak nejde). Mýdlo nepoužíváme moc často, tak 3x do týdně (jinak jen na zadeček a chodidla, která se jí dost potí) a pouze mýdla určená pro ekzematiky (atopiky). Jsou sice dost drahá (manžel se občas směje, že sám se ještě mýdlem za 80kč nemyl
), ale vyplatí se. A když má dcerka akutní fázi a nějaké ty skvrny se objeví, tak nám nejvíc zabírá natírat je Atodermem PP od Biodermy- ten je skvělý. Často doporučované konopné masti jsme zkoušeli dlouho a nám naopak vůbec nezabraly (vždycky došlo k avizovanému zhoršení, ale na tom to setrvalo a fáze zlepšení nikdy nenastala). A ještě mám dobrou zkušenost s glycerinovou mastí - pořádně promastit skvrny na noc (mastné je od toho teda všechno, ale když to vypadá už opravdu špatně, tak nám to zabere nejúčinněji) |
Borny - jedno dítě |
| • |
8.2.2009 22:18:02
Nám propuknul atopický ekzém ještě před třetím měsícem a zasáhl malému celé tělo. Tvořily se mu mokvající strupy, které si škrábal (i ze spaní) do krve. Když jsem chtěla aby se v klidu vyspal, musela jsem mu většinu noci držet ručičky.
V šesti měsících mu zjistili alergii na kravské mléko (a to jsme do té doby dávali mléko s označením HA), takže jsme najeli na mlíko s maximálně rozštěpenou bílkovinou kravského mléka. Ale ekzém neustupoval. Nakonec jsme dostali radu od primářky kožního (která se při pohledu na našeho chlapečka zděsila) - mazat po koupání Indulonou (modrou - na ruce) ničím dalším. Při koupání nepoužívat žádná mýdla, jen vodu a jednou za čas šampón. A hlavně koupat ho jen dvakrát týdně a raději spíš sprchovat. No a vyhodit všechno oblečení, které není z bavlny. Dávat mu jen volné oblečení a nenechat ho zpotit se. Hlavně to omezení koupání a to mazání Indulonou (po všem ostatním, i na předpis se mu to horšilo) fakt zabralo a cca do měsíce bylo po ekzému. Teď (ve dvou letech) už nám zmizela alergie na mlíko. Vajíčka nám sice zůstala, ale to se dá zvládnout. Přeju Vám všem pevný nervy, protože to nejhorší na světě je vidět trpět svoje dítě a nemoci mu pomoct. Ale my to nakonec zvládli, tak vy to taky dokážete. |
|
|
8.2.2009 20:15:09
Díky moc za tehle článek, už se těším na pokráčko. Naší malé se objevil atopák asi před třemi týdny a doktorka neporadila nic jiného, než mazat Indulonou. Když jsem se z ní snažila vytáhnout nějaké další info, jednala se mnou jako s hypochondrem s nezdravou obavou o zdraví svého dítěte... Takže ještě jednou díky!
|
jaňulice |
|
8.2.2009 17:48:27
Holky, já vřele doporučuju kosmetiku Karla Hadka. Není to kosmetika v pravém slova smyslu, ale aromaterapeutické preparáty. Mrkněte na www. karelhadek.eu. Nám i lidem z okolí to hodně pomohlo. Tak držím palce!
|
peťa syn 4 roky |
| • |
8.2.2009 15:32:16
Ahojte,
to co tady píšete je fakt hodně individuální,ať u jídla,mastí či pracích prášků. To co pomáhalo ve FN Černé pole nám,tak holčičce odvedle (spolupacientce)pomáhalo něco jiného. Pereme bez aviváže jen v Batoleti,chtěla jsem zkusit Lovelu,ale nač to měnit,když to vyhovuje mě ekzematikovi i synovi (4roky)?Manžel se musel podřídit. S ambidermanem máme dobrou zkušenost a se spešl H-mastí a Taninem KM na střídačku promazávání (lékárna FN Černé pole)a potraviny se také musí vyzkoušet. My měli ekzém od 2 měs. do cca necelých 2 let,docela přísnou dietu pod dohledem pí doktorky z interní kliniky taky v Brně. Promazávali jsme do nedávna,pak se na to vybodli a žili s pocitem,že je to dobrý. Teď se mu ekzém vrátil,nevíme,zda z jídla či že už nedodržujeme promazávání?Pak mě napadlo,že se v MŠ hodně potí,tam je horko,jdou oblečení dole se obout,čekají tak navlečení dost dlouho cca 30 minut i déle,pak jdou ven. Tak možná má ekzém z potu a možná i z jídla. Dokonce mu i vadí čerstvé parfémy a čistící prostředky,takže stíráme navlhko,ale v MŠ,když se uklízí,tak je tam smradu z těch prostředků. Taky si tam nosíme svůj ručník vypraný v Batoleti a svůj povlak na polštářek,měl totiž po tvářích ekzém,začali jsme používat svůj ručník a ekzém zmizel. Plavat také chodíme,snad se mu to nezhorší,uvidíme...A ještě 2x do týdne dáváme tzv.majzenu - černý čaj,škrob,oilatum olej,to smícháme dohromady a v tom se koupe ve vlažné vodě ne horké a chvíli a do tří minut promažeme H-mastí a přes den na střídačku ten Tanin,když byl malý spotřeba byla menší a teď nestíhám ho promazávat do těch tří minut po osušení po koupeli,pořád se u toho mele...Předtím mu ekzém i mokval,v Brně jej dostali z nejšhoršího v 6 měsících věku,pak jsme jen dojížděli do ambulance a pak vymizel kol.2 let,jak už jsem psala,teď se znovu objevil potvora...A svědí jej to hlavně před spaním... |
MM, 2 kluci |
| • |
8.2.2009 12:05:59
... tak ty ořechy jsem ještě nevyzkoušela, ale osvědčil se nám tekutý prací prostředek "Denkmit Sensitive" z drogerie DM. Je vyloženě vyvinutý pro alergiky, není parfémovaný a pere dobře.
A důležité je samozřejmě NEPOUŽÍVAT AVIVÁŽ! Myslela jsem že je to celkem jasné, nepoužívala jsem ji nikdy - již někdy koncem 80.let jsem se dočetla o tom, že ty látky co v ní jsou, dráždí kůži a navíc prádlo pak hůř saje pot, hlavně ručníky apod., protože je pokryté tou "vrstvou" aviváže, která na prádle zůstává), ale zjistila jsem že hodně lidí to zřejmě neví (nepřipouští si to?) a že i pro miminka s kožními problémy aviváž používají, což ale může problémy zhoršit a je to úplně zbytečné (jen zátěž pro pěněženku i životní prostředí)! |
Věra |
| • |
8.2.2009 9:08:06
Děkuji za informace. Kromě AE totiž malý je ve svém věku stále hypotonický a kromě rehabilitací běžnými metodami by mu jistě pohyb ve vodě jen prospěl. Uvidíme, zda v našem regionu máme bazén se slanou vodou a zkusíme to. Ještě jednou díky Věra
|
|
|
8.2.2009 8:08:39
Dobry den,
mam sestimesicniho chlapecka s AE, krevni testy nam tady nechce jeste niko udelat, protoze jsme pry mali a jsou drahe :-( Nicmene, od cca 2-3mesice se memu synovy po celem tele vyjima zad a briska rozsiril ekzem. Byla jsem zoufala, protoze me nikdy nenapadlo, ze moje miminko neco takoveho muze dostat. Me dve holky jsou zdrave a "zatim" se ekzem u nich neprojevil. Na doktory moc neverim, takze prvni mesic jsem sedela na internetu a hledala vsemozne i babske rady (na syrovatku teda nedoslo). Zkouseli jsme koupat v ruznych specialnich koupelich, vysictit vsechno co se ho dotykalo, vymenit prasky, procistit vetraky, dat pryc potkana (starsi dve to oplakaly), nakonec, jako u kazdeho - pomaha jina kombinace - zabralo toto: vim, ze po cokolade, kave a citrusech se osype zarucene. Nosi na kuzi jen bavlnene obleceni, mazeme jen prirodnimi cistymy studeno lisovanymi oleji (olivovy, mandlovy) a vazelinou (v CR je to asi indulona) a od 3 mesicu jsem drzela dietu na mlecne veskere vyrobky, lepek, vajicka... a jine alergeny. Ekzem se najednou zastavil bez vsech kortikoidovych a jinych "zazracnych masti". Postupne jsem po trech tydnech vracela vajicka, ty byly v pohode, soja taky v pohode, po dvou mesicich jsem zkusila mleko. Dopadlo na vybornou! Tyden po te jsem si dala krajic cerstveho chleba. A? Za tyden se mu ekzem vratil. Ovsem, na jinych mistech a v mnohem mnohem mensi forme. Rekli jsme si, pockame a uvidime, nekdy det.telicka se s tim velmi rychle vyrovnaji. Ja doufam, ze je to i nas pripad. Dnes, v sesti mesicich jim vse vyjima kavy a cokolady, chlapecek je bez ekzemu, nakonec ta mala mostecka po dvou tydnech zmizela. Mazeme nekolikrat denne prirodnim olejem nebo vazelinou (indulonou) a zase vidim, jak si v klidu muj broucek hraje, nesije sebou a usmiva, bez cervenych skoro krvave popraskanych skvrn. Verim, ze maminky se boj s AE vyhrajete a vase deti z toho vyrostou. Drzim moc moc palecky a nevzdavejte se, je to boj, ale usmevave dite stoji za to! kleri |
|
7.2.2009 23:10:13
Syn měl první projev AE v půl roce po virovém průjmu.
Také nedám dopustit na modrou indulonu a pokud to má trosku červenější -dám obklad z borové vody - té silnější, myslím, že je 3%. Hezky to po ní bledne. Byla nám, po dobrých zkušenostech, dopuručena léčba akumpunkturou "náš" dr. ji dělá laisrovým "perem" - nebodá. Zatím jsme v klidové fázi. |
helena + veverčátka |
|
|
7.2.2009 22:47:51
Bohužel k tomuto problému se druží ještě jeden a to je skoro ten horší problém. Lékaři často NEPOMOHOU a dokonce uškodí. To, že mi dětská lékařka tři týdny, kdy malá vypadala jako rajče, tvrdila, že to jsou hrozné potničky, to jsem dokázala překousnout (na alergologii jsem se objednana bez jejího vědomí sama), ale že mi alergoložka tvrdí při alergii na BKM a citrusy, že mám jíst jogurty a že moje tělo občas potřebuje i pomeranč
???Lékaři často neporadí ani se základní informatikou, neudělají pořádné testy, ale napíší kortikoidy, aby to měli "zaléčené". Často se setkávám s tím, že lékaři tvrdí, že na testy jsou děti malé, že stačí "mazat" a nedávejte to barevné oblečení a moc nekoupejte. Na jednu stranu tvrdí, že to nemáme přehánět (dieta), ale na druhou žádají maximální naplnění jejich nabídnutých opatření (vymlátit zvířectvo v širokém okolí i když na něj dotyčný alergický není)! Nelíbí se mi, že když mají na věc jiný názor než pacient, radši mu tají informace, nenabízení alernativy, nevysvětlují, aby se radši vůbec neptal!!! Když se člověk snaží vyvinout iniciativu, dostane se mu mírně soucitného pohledu s patřičným komentářem! *V* těším se na další články! Každá věta dobrá! ![]() |
Adventní víkendČeský Krumlov
Valašská výstava betlémůZlín
Vánoční koncert Chorea BohemicaPraha 3
Živý betlémVsetín
Štědrý den v Zoo OlomoucOlomouc Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.