| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Atopický ekzém - 1. díl

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 182 [Dalších 142 >>]
kili
  • 
15.2.2009 14:18:45
jak je Vaše dítě staré a odkud jste ?
Zuzana
  • 
15.2.2009 14:17:10
No ja bych rekla, ze kvalitu zivota u meho syna ekzem ovlivnuje uplne zasadne. Zdedil ho po me a ac se snazim delat maximum, casto placu nad tou hroznou bezmoci memu diteti pomoct. Ekzem ma skoro vsude a neskutecne trpi, zachvaty svedeni jsou priserne a to ve dne i v noci. Kvuli ekzemu temer nespi a my s nim. Nemuze si hrat na pisku, jest spoustu veci, koupat se v bazenu, nosit v lete kratke obleceni a ani chodit do skolky...
Je to hrozne a je mi ho tak priserne lito, ze to ani nemuzu popsat.... Vsem maminkam ekzematiku preju hodne trpelivosti a sily.
Lucie (Veronika 18 měs)
  • 
12.2.2009 14:19:45
Moc dekuji za odpoved a za rady, problem je spis v tom, ze dcera miluje mleko (kojenecke) a nenecha se o tuto slast osidit. Je to svym zpusobem zavislost. Jogurty davam jen zridka. Nekdo mi radil davat syrovatku, je to ale vhodne pro 18mes dite?
jaňulice
11.2.2009 19:36:20
Holky, nám se hrozně osvědčila kosmetika Karla Hadka. Jsou to 100% přírodní aromaterapeutické přípravky-koupací olej, sprcovací olej, balzámy a tak. Zkuste se podívat na www.karelhadek.eu, v poradně tam doporučuje, co zvolit.
10.2.2009 23:30:25
Netřeba jezdit do FN Motol. I na Moravě je nepřeberně alergologů, kteří udělají krevní testy, je-li to třeba *V*

10.2.2009 23:18:54
Nejdřív opisuju z jednoho z dílů stať o vápníku:

Vápník: vzhledem k tomu, že nejčastějším alergenem u dětí jsou bílkoviny kravského mléka, vyvstává otázka, jak dodat do stravy dostatek vápníku, pokud je nutné mléko vysadit z jídelníčku. Není to však takový problém:

Srovnání: mléko …120 g vápníku na 100g

„Alternativní“ potraviny s Ca (v závorce poměr Ca na 100g potraviny):

mořské řasy (např.Wakamé – 1300mg, Hiziki – 1400mg, mořské řasy mají velmi dobrou využitelnost Ca; existuje Rýžový nápoj obohacený vápníkem z mořských řas Alnatura, k dostání v DM drogeriích, 2 dcl denně dodají skvělých 240mg vápníku), mandle (240mg), sušené meruňky (87mg), vlašské ořechy (94mg), lískové ořechy (140mg), sezam (700 mg), semínka slunečnice (110mg), sardinky v oleji (354 mg), mák (1400mg), cukrová melasa (550mg), fazole, hlávkový salát, pórek (80 mg), pomeranče, fíky sušené (193mg), brokolice (105 mg), kapusta (115mg), sójová mouka (227mg), celozrnný chléb (54mg), kedlubny (68mg), dušené zelí (212 mg), listy pampelišky (170mg - v těch je více vápníku než ve špenátu), špenát (125mg, vápník ze špenátu je ovšem obtížně vstřebatelný), merlík chilský (quinoa), amarant (341mg) a vaječné skořápky (které se dají rozdrtit na prášek a přidat do jídla – pro zajímavost - naše babičky to dělaly tak, že vaječné skořápky nejprve rozdrtily na prášek, poté přidaly citronovou šťávu – prášek se rozpustí za cca dva dny a takovýto výluh je pak plný Ca), atd.

Pití tvrdé vody může poskytovat 200mg vápníku denně, ale měkká voda neobsahuje skoro žádný (v ČR je ale pramálo lokalit s měkkou vodou). Minerálky se také liší obsahem vápníku a jejich konzumací také lze dodat dobře využitelný vápník – např. kojenecká voda Fromin (74mg/l), atd.

Z čajů – Rooibos, Lapacho čaj obsahuje Ca, Lapacho ale není vhodný pro děti do 3 let a kojící ženy – v těchto kategoriích není dostatek studií o vlivu účinné látky čaje na lidský organismus.Nesmí se pít během těhotenství -více http://www.drugdigest.org/wps/portal/ddigest).

Abychom prospěli svým kostem, nestačí pouze zajistit přísun vápníku - je nutný také jeho správný poměr s hořčíkem, ale důležité jsou i další prvky (vitamín D, fosfor, zinek, atd.). Na vylučování vápníku z těla se negativně podepisuje kofein, alkohol, přílišné solení a nadužívání antacid.

Pro zdraví kostí nepříliš vhodný a nevyvážený poměr minerálů bývá vyčítán právě mléku, takže pokud budete konzumovat stravu bohatou na zeleninu, luštěniny, semínka, celozrnné výrobky, které dodají hlavně hořčík tolik potřebný k dobrému využití vápníku v organismu, nemusíte se nedostatku Ca obávat.

Tak. Co se týče mléčných výrobků, nemusí na ně být alergie, přesto je někdo nemusí dobře snášet. Vynechat mléčné výrobky není z hlediska vývoje (jde jen o to vhodně nahradit danou potravinu) tragédie - viz povídání o vápníku. Zkuste, jak dcera reaguje na např.jogurty, sušenou mléčnou výživu, atd. - když to nebude dělat dobře, nenuťte jí a nabídněte alternativní zdroje vápníku. *V*
10.2.2009 23:09:24
Určitě bojujte. Snad pro vás budou užitečné další díly. *V*
10.2.2009 23:07:04
Nelze jednoduše odpovědět - bylo by nutné vědět víc informací, souvislosti (kdy se AE projevil, atd.) *V*
nanai
10.2.2009 16:10:56
Chtěla bych se Vás zeptat, vzhledem k tomu že mě trápí ekzém podobně jako Vás, jaký druh kortikoidů a v jakém rozsahu jste v těhotenství užívala?Já jsem 10 týdnů těhotná, ekzém mám t.č. na 80% povrchu těla, bohužel bez kortikoidů se opravdu neobejdu, ač se opravdu snažím je omezovat maximálně, přesto jsem cca 1 tubu 15g Elocomu za 2 měsíce těhotenství spotřebovala. Je to moc? Můj kožní lékař příliš zkušeností s léčbou těhotných ekzematiček nemá, samozřejmě mi doporučil abych kortikoidy pokud možno alespoň v 1. trimestru vysadila, aleto prostě není možné..pro bolesti a svěddění v noci téměř nespím, už vůbec nevím co dělat..cca 1x ze 4 dny potřu alespoň několik nejhorších míst na těle trochou Elocomu ve vazelíně, ale to ke stabilizaci mého stavu kůže opravdu nestačí. jinak samozřejmě neustáleč promazávám vším možným, do sprchy přidávám Balneum, snažím se dodržovat nedráždivou dietu, pojídám pupalkový i rybí olej....~;((
10.2.2009 14:06:54
Atopická zátěž tedy v rodině je - syn je tzv. rizikové dítě ohrožené alergií – preventivně se u takových dětí doporučuje jako umělá výživa HA mléko, v případě projevu alergie na bílkoviny kravského mléka UM typu Nutrilon pepti, Alfaré (tj. UM více naštěpené, tj.s nižší alergenicitou), než HA formule.
Zda je synův AE projevem potravinové alergie na BKM je nutné prokázat. Jediným správným postupem je pak nasazení vhodného UM a ohledně příkrmů- každopádně, s ohledem na atopickou zátěž v rodině zavádět tak, jak píši v předchozím příspěvku. Kortikoidy neřeší příčinu (v každém případě neopomeňte zásadu interval.léčby- např.3 dny mazat, 3 dny ne, lépe však 6 dní pauza). Pokud byste kortikoidy užívala neustále, AE by se sice nevrátil – ale jednak je užívání kortikoidů bez pauzy velká zátěž pro kůži, navíc - pokud by se skutečně jednalo o potrav.alergii, bez adekvátního dietního opatření můžete urychlit (i ztížit) budoucí atop.obtíže. Trvala bych na návštěvě alergologa.
Píši email, kde jsem konkrétnější.*V*

PS:pro všechny maminky, které čtou tento vzkaz – pokud máte potravinovou alergii – např.svědění rtů, jazyka, jak píše tato maminka – je samozřejmostí nekonzumovat tyto potraviny v těhotenství, především v jeho druhé polovině.
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 182 [Dalších 142 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.