| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Vojtova metoda - nejde o poukaz na zdravé dítě, ale o velkou šanci

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 101 [Dalších 81 >>]
Luckaaa
4.8.2008 18:01:10
to ale musíš brát také v potaz, že po mrtvici je dost častá změna citlivosti postižené strany
naší babičku (po mrtvici)někdy bolí pohý dotyk, něžný dotyk podotýkám....druhý den třeba vůbec ne to záleží na spousta okolností
v dospělosti také už máme spoustu svalů zkrácených a protahování také někdy bolí...nemělo by , ale pokud máte zvýšenou nebo změněnou citlivost....
že vojtění nebolí 100% netvrdím, opravdu nejsem mimino ale s největší pravděpodobností ne, spíše je nepříjemná ta poloha a bríná se, také jsem byla vojtěná nebolelo mně nic
vkaždém případě bych nesrovnávala člověka po mrtvici s miminkem
4.8.2008 12:55:37
Všichni tvrdí, že vojtění miminka nebolí, že je jim to jen nepříjemné. Tak jakto, že vojtění bolí dospělého. Otec mého přítele je po mrtvici a docházeli k němu fyzioterapeutky a dodnes s hrůzo vzpomíná jak ho to bolelo!!! Je to zpátky cca 5-6 let. Takže mi nikdo nevymluví, že miminka to nebolí, když to bolí dospělého člověka. Ono to mimčo totiž nedokáže říct, že ho to bolí. Andrea
Simona a Pavlík 2 roky
  • 
29.7.2008 20:56:10
Ano je mi jasné, že i to se může stát, ale v tom případě není něco správně nemyslíte? Z mých zkušeností fyzioterapeut s dítětem cvičí a má větší šanci poznat, kde jsou nějaké odchylky než neurolog, u kterého jste pár minut. Doporučila bych změnit minimálně neurologa.
  • 
25.7.2008 12:40:40
Milépisatelky a všechny ostaní čtenářky, přečetla jsem si článek a všechny příspěvky o Vojtově metodě, jak napovídám, nedám na ní doppustit, a určitě to není tím, že jí mám vlastně okolo sebe celý den v práci. Nejsem sice fyzioterapeut, ale pracuji v Dětské lázeňské léčebně Nové lázně v Teplicích. U nás se léčí malé i veliké dětičky a já za svá léta praxe vidím některé děti od miminek až do dospělosti.
Souhlasím s Prďolou, lepší je cvičit dřív, než pozdě a zase naopak ve spoustě věcí nesouhlasím s Andrejkou. Vojtova metoda určitě není móda dnešních dnů, jenom se dnes o níc asi více mluví, protože i postižených dětí je více, dnes se zachrání miminka s porodní váhou i 600-800g, to se dřív nestalo ani náhodou, novorozenecká úmrtnost byla vysoká a teď rok od roku klesá díky vysoké a vyspělé péči o nedonošené děti. Říkáte, že na všechno se ordinuje Vojtovka, ale malé mmiminko, kojence nebo i batole vám nebude plnit pokyny jako dospělý člověk, jemu se musí pomoci, musí se stimulovat, a tom ta Vojtovka je.
Souhlasím s Jibi, že kvůli, cituji: celkovému vývoji nervové soustavy je dobré, aby dítě pročlo všemi vývojovými stadii. Profesor Vojta měl např. jako 4. lokomoční stadium tzv. "hopsání", t. j. stadium mezi plazením(3. stadium) a lezením(5. stadium), kdy dítě provádí hopsání bez střídání končetin a toto stadium u zdravých dětí není.
Souhlasím s Markétou, že článek kritizují ti, kteří nikdy problém s postiženým dítětem neměli a nebo nikdy neviděli, jaký pokrok může dítě udělat.
Tak se na mě moc nezlobte za můj názor, ale vlastně každý den si povídám s maminkami, které jsou u nás se svými dětmi a vím, že některé vaše názory by je určitě nepotěšily.
Hana
  • 
24.7.2008 2:09:48
Jsem maminkou dvojčátek-holčiček a u obou byla diagnostikována predilekce hlavičky a problémy s kyčlemi.
Stále si říkám, že jsme měli více štěstí než rozumu, protože nás naše pediatrička pečlivě sledovala a ve 2 měsících nás odeslala k neuroložce a následně k rehabilitační sestře. A všechyn tři dámy byly a jsou úžasné.
Cvičila jsem s oběma holčičkama 4 cviky denně od 3 měsíců. Bylo to náročné, hlavně psychicky, ale jako naprostý laik jsem věřila naší skvělé fyzioterapeutce, která se holkám věnovala a mě neustále dodávala sílu cvičit a eliminovat možné problémy do budoucna. Stále jsem si opakovala, že to vše dělám pro holky a jejich dobro.
Jedna slečna mohla s cvičením skončit v 11 měsících, byla a je velká čipera, a ta druhá, klidná a rozvážná, si ho ukončila rovněž, v den, kdy se začala plazit, styl a lá Meresjev.
Na kontrolách jsem poslouchala, že tu klidnou brzdí v rozvoji právě ta její mírumilovná a klidná povaha. Jenže holčička neseděla a neměla ani snahu si sednout ještě ve 13 měsících.
Vždy jsem se snažila nesrovnávat a nechat holkám jejich čas. Nikdy jsem ani jednu neposazovala, ani nevodila za ruce. Ale v těch 13 měsících už jsem opravdu začala nervóznět. První holčička se druhé závratně, co se dovedností týče, vzdalovala.
Nechtěla jsem se dočkat dne, kdy mi třeba v jejich dvou letech budou vykládat, že nesedí, protože je klidná. Podle mě jsou i klidnější děti a sedí. Navíc jsem slýchala, že cvičené děti většinou předčí ty necvičené. Jenže já to pořád nějak u té naší klidné holčičky nepozorovala.
Tak jsem si pro svůj klid vyžádala některá vyšetření - krevní obraz, UTZ hlavičky, vyšetření na metabolické vady. Chtěla jsem mít jistotu, že problém není někde jinde. Všechna vyšetření dopadla dobře a tak jsem si znovu říkala, že potřebuje jen svůj čas.
V té době už jsme bydleli v zahraničí a tak jsem se na jedné kontrole u místní dětské doktorky zmínila o tom, že nám jedna holčička stále nesedí a že mi odmítá cvičit Vojtu. Že jen leží jak placka a čeká, až uběhne čas cvičení. Paní doktorka se rozhodla odeslat nás na jejich rehabilitační pracoviště, že začneme zase cvičit. Diagnostikovali nám ochablé břišní a zádové svalstvo.
Už jsem se psychicky připravovala na další cvičení Vojty a jaké bylo mé překvapení, když nám rehabilitační sestra řekla, že sice Vojtu znají, ale oni že budou cvičit Bobatha. V ten moment mi název cvičení nic neříkal. Ale pustili jsme se do toho a já zjistila, že to vlastně žádné cvičení v pravém slova symslu není. Je to terapie hrou, žádné vysvlečení do naha, pro nás na začátek jen kutálení a přetáčení. Holčička si to užívala. Navíc toto cvičení necvičení nijak nenarušovalo náš denní režim a nemuselo se cvičit pravidelně jako Vojta (jako antibiotika).
A já měla možnost sledovat pro mě zázrak v přímém přenosu. Za první tři týdny cvičení se holčička posadila, za další tři týdny lezla po kolínkách a za další tři se postavila.
Samozřejmě jsem přemýšlela nad tím, zda by nebylo bývalo lepší cvičit Bobatha od začátku, když má takové výsledky. Zda nebyl Vojta zbytečné trápení mě i holčiček. Do mých úvah vstoupil i manžel, který řekl, že Bobatha měl možná u nás takový úspěch právě proto, že byla naše holčička vycvičená a připravená Vojtou. Možná má pravdu, kdo ví.
Každopádně náš ďáblík začal chodit v 15 měsících a náš kliďánek v 18 měsících. A to je nejdůležitější.
Jak už zde bylo řečeno, možná bychom se k tomuto výsledku dopracovali i bez cvičení, ale kdo ví. Třeba ne nebo spíše ne, protože ta predilekce tam byla (i když jsem ji já v prvopočátku samozřejmě neviděla). Pak bych si to mohla vyčítat, že jsem pro holky neudělala nebo nezkusila udělat to nejlepší. Kdysi někdo řekl, že se před námi v každém okamžiku otevírají dvě cesty a my volíme jednu z nich. Ať už si vybereme kteroukoliv z nich, nikdy se nedovíme, kam by nás dovedla ta druhá.
Já jen vím, že nebudu nikdy litovat toho, že jsem cvičila jak Vojtu, tak Bobatha (toho ještě stále nemáme ukončeného). Ani kontrol u neuroložky, na které jezdíme domů. Aspoň mám jistotu, že jsou pod kontrolou a pokud by se někdy vyskytl nějaký problém (doufám, že ne, ťuk ťuk), budeme v nejlepších rukou a můžeme ho začít řešit.
Všem přeji hodně štěstí--těm, co cvičit nemusí že mají to štěstí a hlavně těm, co cvičit musí, aby měly jen ty nejlepší výsledky.
23.7.2008 20:23:44
S vojtovkou jako prevencí taky nejsem nadšená. My dostali zkraje jen protahovací cviky a dnes nám rhb sestra řekla, že zlepšení je, ale že nám přidá další cvik, tentokrát už reflexní. Chodíme, protože jedno z dvojčat má větší hlavu a neuroložka nás pro jistotu poslala na rhb. TAm sestra zjistila, že má Petruška trošku tužší svaly a že při předklonu nedá ručičky před sebe a že se v 6 měs neotáčí na bříško - děti se narodili o 6 týdnů dřív. Po 14 dnech se Petruška začala otáčet na bříško a dnes nám rhb sestra přidala další cvik,že prej ještě trochu prohýbá záda,ručičky při předklonu pořád nedává před sebe a když ležela a ta sestra vedle ní plácla rukama tak se lekla - což mi přijde normální,to by se lekl každej:(. Vůbec se mi do toho dalšího cvičení nechce a ráda bych se vás zeptala, zda je tady nějaká mamina, co cvičit měla a necvičila a nebo necvičila tak poctivě.Můj názor je, že se dětem má nechat čas a oni si s tím sami poradí.
23.7.2008 20:23:07
S vojtovkou jako prevencí taky nejsem nadšená. My dostali zkraje jen protahovací cviky a dnes nám rhb sestra řekla, že zlepšení je, ale že nám přidá další cvik, tentokrát už reflexní. Chodíme, protože jedno z dvojčat má větší hlavu a neuroložka nás pro jistotu poslala na rhb. TAm sestra zjistila, že má Petruška trošku tužší svaly a že při předklonu nedá ručičky před sebe a že se v 6 měs neotáčí na bříško - děti se narodili o 6 týdnů dřív. Po 14 dnech se Petruška začala otáčet na bříško a dnes nám rhb sestra přidala další cvik,že prej ještě trochu prohýbá záda,ručičky při předklonu pořád nedává před sebe a když ležela a ta sestra vedle ní plácla rukama tak se lekla - což mi přijde normální,to by se lekl každej:(. Vůbec se mi do toho dalšího cvičení nechce a ráda bych se vás zeptala, zda je tady nějaká mamina, co cvičit měla a necvičila a nebo necvičila tak poctivě.Můj názor je, že se dětem má nechat čas a oni si s tím sami poradí.
Martina, 2 kluci
23.7.2008 16:14:44
Dano, ja bych "pro jistotu" udělala cokoliv. Ublížit jsi jí asi nemohla, ale pomoci ano.
Já kdysi souhlasila s operací slepáku "pro jistotu" u 4letého syna - měl u toho i salmonelózu, takže nález na utz, bolesti a pod. bylo silně nejasné. Zánět slepáku se potvrdil, takže operace "pro jistotu" se najednou změnila na operaci, která byla nutná. Jen to dopředu nikdo nevěděl. Pak jsem si povídala s více pediatry na téma dětský pacient - určovat u nich diagnózu je občas jako věštění z křišťálové koule. Taky pracuju s lidmi, takže jsem velice opatrná v soudech, zda se něco dělá "pro jistotu" nebo úplně nutně...
Radka
  • 
21.7.2008 18:24:26
Taky mám pocit, že článek je jednostranný, cvičit pro jistotu se tu vynáší. Taky jsem byla s dvojčaty poslána na cvičení - "osvícená" Mudr. mi řekla, že jedno z dvojčat chodit nebude a jestli ano tak búh ví jak - byla jsem na mrtvici. Přestala jsem s dětmi cvičit, děti začaly krátce po roce krásně chodit a já byla tenkrát hloupá, že jsem se nechala tak stresovat.
dana, dvě děti
  • 
20.7.2008 20:32:38
To je možné. Já však svému dítěti věřím už proto,že každý máme jiný práh bolestivosti. Proto bych si nikdy netroufla tvrdit, že někoho něco bolí nebo nebolí.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 101 [Dalších 81 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.