| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku „Zbit romskými spoluobčany“

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 421 [Dalších 401 >>]
Jana Vlková
  • 
22.1.2008 7:59:35
No, alespoň Etyna ví, jak se píše slovo b í l ý, na rodzdíl od tebe.
Jana Vlková
  • 
22.1.2008 7:59:16
No, alespoň Etyna ví, jak se píše slovo b í l ý, na rodzdíl od tebe.
22.1.2008 0:49:40
Nebo jedna dvojka, jedna trojka a dvě jedničky :) Za předpokladu čtyř maturitních předmětů :)

Každopádně hodně slušný výsledek :)

L.
Míša
  • 
21.1.2008 23:27:29
Ano, věřím tu bezmoc a bolest, bohužel u vás víc než u jiných platí, že vás házejí do jednoho pytle, a trpíte kvůli chybám jiných.
přeji hodně sil, hodně přátel, kteří pomohou a podrží.
Margita
21.1.2008 22:53:18
Na otázku odpovím upřímně a jednonuše. Kdykoli čtu nebo slyším něco, co se mě údajně týká (protože jsem Romka) ale ve skutečnosti se to netýká ani mě, ani nikoho z mé rodiny...bolí to. Ale nikdy jsem nezažila tu pravou bolest, než jsem měla děti. Je to hrozný pocit bezmoci - vidět, jaké jsou nevinné, chtít je ochránit před všemi těmi zlými, nesmyslnými řečmi a nevědět jak to udělat. Kromě další nesmyslné a smutné taktiky: musíš se chovat líp než bílí. Nevím, proč by se moje děti měly chovat líp, když jsou od přírody tak slušné a jsou to jenom děti.
Kaťas & 2 kluci
21.1.2008 17:01:52
Nestihla jsem sice přečíst všechny příspěvky, nicméně bych ráda přidala i ten můj.
Jsem matka dvou přijatých dětí s romskými kořeny a téma článku je tím pádem pro mne krajně aktuální. Náhradní rodičové jsou o situacích, o kterých Maceška píše, informováni a jsou připravováni na to, že se jim podobné případy prostě budou stávat. Lhala bych, kdybych tvrdila, že jsem nad věcí a mám to vyřešené a zpracované a vím jak na to. Nemám a nikdy mít nebudu a útoky na lidi jiného etnika, notabene na mé děti se mně dotýká do hlouby duše a velmi mě trápí.
Jsem toho názoru, že KAŽDÝ ČLOVĚK MÁ PRÁVO NA ÚCTU. Z toho vycházím a snažím se podle toho chovat (sama na sobě samozřejmě také musím makat). Reakce prodavaček je tedy krajně neadekvátní. Jsou opravdu jiné formy, jak s lidmi (dětmi) jednat, pokud má člověk podezření. Ostatně jak už to tu bylo psáno.
Všichni víme, že doba se zásadně změnila a jak už tu opět někdo psal, chtě nechtě, žijeme v multikulturní společnosti. Nemyslím si, že je to naškodu. Naopak, může nás to velice obohatit a záleží skutečně na každém z nás, jak naše společnost bude v budoucnu vypadat. Zda budeme jako Češi proslulí svojí nenávistí a neochotou přijmout jinakost a nebo opakem. Je jasné, že to jednoduché nebude a není, ale na druhou stranu to vnímám jako úkol pro naši generaci. Když to doženu do absurdna, ty minulé se zase musely vyrovnat s 1. a 2. světovou válkou. Nám věřím žádná nehrozí, ačkoliv to v zásadě záleží opět na naší toleranci, ochotě a otevřeném srdci. A jak to vypadá, když je to naopak, víme každý. Stačí se podívat více na východ. Základem je vzdělání, snaha se o kultuře druhého dozvědět více a dojít pochopení či porozumění. Bez toho se asi neobejdem. Takže nemá cenu nadávat a sedět se složenýma rukama.
Díky všem těm, co to vidí stejnýma očima. Mám tak naději, že naše děti budou moci žít "normální" život jako každý jiný aniž by byly na každém kroku ponižovány a odsuzovány za skutky jiných.
Hanka 75
19.1.2008 15:01:26
Chránit majetek by si ale měla a mohla jinak. Stačilo se těch klučinů slušně zeptat, jestli jim nemůže nějak pomoct, a hned by se dozvěděla, že jí nic nehrozí. Takhle zranila dost ošklivě děti. A zbytečně.

Povinností prodavačky jistě je dohlížet na zboží, ale kdyby si tohle dovolila k vám nebo vašim dětem, připadalo by vám to, že je její jednání na místě ? Asi ne, že ?
Hanka 75
18.1.2008 17:24:01
Ne, vůbec to bohužel není samozřejmé. A samozřejmé dokonce není ani to, že píšete Romové, a já jsem moc ráda, že když jsem zběžně prolítla tyhle příspěvky, tak se tu psalo o Romech. Na mě padalo deprese z toho, že brácha Macešky, tedy člověk, který se setkává s autorkou článku, považuje (nebo považoval, nevím jestli nezměnil názor) za normální používat pro Romy označení cikáni. A argumentem je mu i to, že je přece film Cikáni jdou do nebe. Já jsem teď ráda i za takové "maličkosti" - podle mne důležité věci, že se píše alespon Romové a ne cigáni.
Já mám to štěstí, že se pohybuji ve společnosti a rodině, které je naprosto nerasistická a přijímající a to, že na mě z podobných příspěvků nepadá deprese, mě vlastně vyléčil Maceščin brácha. Teď už mě nic nepřekvapí. Je to jako s tou doktorkou, nepředpokládám, že by chtěla někoho diskriminovat, ale prostě si neuvědomuje, co píše a jaký dopad to má. Jednou tohle napsat bude neslušné, ale budeme si muset ještě chvíli na tu dobu počkat.

leli
  • 
18.1.2008 14:18:27
Já jsem to myslela tak, že hážete Romy do jednoho pytle zrovna tak jako ti ostatní. Spousta rodin nekočuje od 1. republiky, ale jak vidím, tak se téhle nálepky asi už nezbaví. Tchyně nikdy nekočovala a kočovat už asi nebude, o její inteligenci taky nepochybuji, tedy přesněji o jejím zdravém rozumu a na tyhle řeči o kočovnících je celkem alergická. Hlavně na to, že je součástí nějaké minority. Není, je součástí naší rodiny.

I mezi dostudovanými lékaři jsou velké rozdíly, aspoň podle mě, možná máš zkušenosti jiné.

Beéli
18.1.2008 12:53:49
Léli! "Kočovník" snad není nic hanlivého. Někdo bydlí v paneláku, někdo má domek a někdo kočuje:-)

Pozitivní diskriminace funguje. A myslím, že neschopného lékaře roma bychom se bát nemuseli. Když na studium nebude mít, tak ho nedokončí.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 421 [Dalších 401 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.