| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak na to, aby porod nebolel?

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 116 [Dalších 96 >>]
Irene
  • 
19.11.2007 8:18:27
Díky
hexe
  • 
18.11.2007 20:06:24
To je fakt zajímavé. Asi záleží na doktorovi a jeho názorech či informovanosti.
štěpánka
  • 
18.11.2007 15:12:41
ŽIVOT NIKOMU NENALOŽÍ VÍC NEŽ UNESE. Tak to nevím. Zkusila jste někdy tohle říci třeba pacientům psychiatrie? Lidem, kterým bylo naloženo tolik, že to prostě neunesli? Tuhle větu si přece můžou říct jenom ti, které jakkoli těžký život nepoložil a oni to "unesli" Ti co neunesli se léčí, berou antidepresiva, nebo jsou mrtví, protože spáchali sebevraždu. Každý má jinou míru toho co unese. Někdo přežil hrůzy koncentráku a nesložil se, jiný je na prášky po rozchodu s partnerem... Soudit nelze nikoho. Každý máme jinou náturu a odolnost.
jana š, dcera syn
  • 
17.11.2007 22:09:17
Ještě naposled - článek je jako podnět k zamyšlení a inspiraci úžasný!!! Bohužel téma bolesti u porodu je tak složité - tedy téma "vnímání bolesti, nebo vnímání porodu ženou obecně", takže dobrat se nějakého konce, "pravdy", snad ani není možné, jde snad jen přidávat další a další příspěvky, číst další a další články, pokud to člověka zajímá, a potom si vytvářet skládačku té zázračné doby porodu, té naprosto universální lidské zkušenosti, a přitom nepochopitelné . . .
Jana Šrámková, dcera /3/ a syn/1/
  • 
17.11.2007 21:58:25
Díky za odpověď, myslím, že Vám rozumím, když píšete: "není to universální návod, ale zkušenost" - to mi dává smysl, jasně, jsou takové ženy, pro které to může znamenat cestu, které jsou na toto připravené /fyzicky i duševně, svou minulostí, tím, co prožily, tím, jakou povahu mají apod./ a podobný trénink funguje. Takže určitě pro určitý typ žen význam má, jen si myslím, že u nás, v této kulturní oblasti, je to něco výjimečného.
Například já - do takového tréninku bych se mohla pustit, ale nebyla bych to prostě já, moje povaha, nevyšlo by to, nezapřela bych svou osobnost, nějaký okultista by možná řekl, že ta bolest ke mě patří, že si ji potřebuji prožít, že se přes ni dostanu dále . . .
nějak se do toho zaplétám, tak raději končím, moc to komplikuji, omlouvám se
AUTORKA ČLÁNKU
  • 
17.11.2007 21:36:37
Není to o bagatelizaci bolesti a už vůbec né o jejím vytěsňování.O bolesti je v knížce připravovaná celá kapitola:-)
Já ve Vašem příspěvku vidím hned několik věcí,které mohli ovlivnit Váš porod.Ale rozhodně se nechci stavět do role toho "kdo všechno ví"Moje zkušenost nebyla náhoda,ale dost těžce vysledovaný proces, který dokáži dekódovat a vysvětlit.Ale tady na to není prostor.Není to univerzální návod, ale zkušenost.A článek neposkytuje tolik možností vše popsat.Je to jen prostředek k zamyšlení,inspiraci či možnost upevnění si svého vlastního názoru.At´je jakýkoliv.A také protiváha k převažujícím názorům,že porod bolí - musíme to vydržet.
Ps.:Třeba zrovna to zvracení je naprosto v pořádku.Tělo se čistí, aby mělo co nejvíce energie na porod samotný.Takže zkušený pozorovatel ví,že porodní proces probíhá v naprostém pořádku....Za všechny příspěvky velice děkuji.Jsou podnětné.
Jana Šrámková, dcera /3/ a syn/1/
  • 
17.11.2007 21:17:05
Úplně s Vámi souhlasím - lepší je ženám přímo říci: porod bude dost bolet, připravte se na to a naučte se tuto bolest přijmout, spolupracovat s ní a nebojovat proti ní.
Slyšela jsem několik příběhů o porodu (připomínám, že zde v ČR, ne někde v domorodých indiánských kmenech), který nebolel, věřím, že je to skutečně možné - jedná se o nějakou dokonalou souhru povahy rodičky, genetické výbavy, . . . prostě se to "výjimečně nějak podaří". Je to určitě fajn, když to takto vyjde. Ale nevěřím, že je to věc nějakého duševního tréninku. Podle mého to prostě nestačí. Jsme lidé vyrůstající v konkrétním prostředí této společnosti, naší rodiny a porod je tak silná zkušenost, taková zkouška, že tento psychogenní trénink nestačí.
Takže určitě gratuluji všem ženám, které zažily porod téměř bezbolestný. Jestli Vám nějaký trénink pomohl, možné to je, ale těch skutečností se tam sešlo jistě více!
A gratuluji i všem ženám, které si prožily ten "obyčejný" porod s bolestmi (tak jako já) a zvládly to, nakonec porodily a setkaly se s děťátkem. Takových žen je většina, takže jestli máte porod před sebou, připravte se na tuto variantu. I ta je snesitelná. Ta úleva, kterou potom pocítíte, ten pocit, když se setkáte s děťátkem . . . to prostě stojí za to!!!
Simča
  • 
17.11.2007 20:45:11
Lado, tak jestli sis všimla,tak nejsem neústupná ve svých názorech,spíš vstřícná různým pohledům ale s tím, že neustoupím od názoru,že porod OPRAVDU BOLÍ-at už připravenou nebo nepřipravenou rodičku.Mě články podobného typu vyznívají tak nějak "duchovně" až mysticky já si myslím,že nelze porodit ve stavu štastného nevědomí, s vypnutím mozku atd.Mám za sebou 3 různé porody,pokaždé jsem taky zažila stav bláznivé euforie,ale přiznám se,až potom,s odstupem několika dní nebo týdnů,....euforie z toho, že to mám za sebou,že jsem to zvládla a že mám krásné zdravé dítě.
Jardine
  • 
17.11.2007 19:23:20
Milá Lucie, vážím si Vašeho názoru, rozhodně je moudřejší než přehnaná panika z porodu, která mnoha maminkám kazí radost z těhotenství. Přece nemohu souhlasit ... Indiáni říkají, že druhého nepochopíme, pokud jsme se neprošli v jeho mokasínách. Tj. například i pokud jsme na vlastním těle neprožili jeho porodní bolesti. Sama jsem před porodem byla "vzorem" pozitivního myšlení ... strach nulový, pevná víra, že to bude bez bolesti, těhotenství strávené cvičením, posloucháním relaxační hudby, pitím maliníku .... skutečnost byla ale jiná: deset hodin jsem se neotevírala, úporné křížové bolesti, které už nešly ani rozdýchávat (natož si namlouvat, že mě nic nebolí), zvracení ... nemyslím, že to bylo tím, že "jsem udělala něco špatně". Prostě to byla kombinace věku (31 let) plus mojí genetické výbavy.

Přesto, a to znovu opakuji, na porod nevzpomínám ve zlém - naopak. Jsem hrdá, že jsem jej zvládla (bez jediného výkřiku, poznamenávám). Ale hrdé mohou být i maminky, které křičely nebo požádaly o epidurál. Porod je prostě těžká i krásná životní zkouška a spíše než maminkám nemlouvat, že je to nebude bolet, je podle mě produktivnější povzbuzovat je v tom, že to zvládnou, ať už ve vaně, v kleče, ve sprše, manželovi v náručí nebo s epidurálem. Učit je s bolestmi spolupracovat, protože mají svůj smysl, mi připadá lepší než hlásat, že to nebolí. Protože každé tělo je jiné a bolest druhých bychom neměli bagatelizovat.
nadi dvě děvčátka
  • 
17.11.2007 18:44:32
Porod bolí, šíleně bolí, větší bolest jsem nezažila, ale... Kdysi jsem četla, že východní národy se k porodům stevějí jako k příchodu k novému životu a ostatní vypustí z mysli. Nastane velké těšení se na miminko, které se změní v euforii. Takhle jsem se na porod připravila i já a celý jsem si úžasně protrpěla, hrozně to bolelo, ale já se ve chvíli bolesti procházela rozkvetlou jarní loukou a říkala si, že bolest je jen stav mysli, že teď přichází konečně ta vytoužená chvíle...jsem ráda, že podobné názory se dostávajído podvědomí rodiček, že porod není jen oxitocin, kontrakce a vypuzení.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 116 [Dalších 96 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.