| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Ad: Co jedí moje děti ve školce?

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 157 [Dalších 127 >>]
19.5.2007 21:26:54
Tak to je fakt zajímavé. A já si libovala, jak je prima, že moje dítě rádo chroupá syrovou mrkev.. :) No, mrkve se u nás jí spousta i v té tepelně upravené formě, což o to, ale pro jistotu kupuju bio.
Jen jsem nepochopila, jak se to myslí s tím týdenním skladováním mrkve. To jakože ji uvažím a potom ji týden skladuji, než se sní..? :))
madelaine
19.5.2007 20:57:50
Tepelně upravená mrkev neztrácí svou výživnou hodnotu a dokonce působí na naše zdraví pozitivněji než mrkev čerstvá. K tomuto překvapivému zjištění dospěli výzkumníci z University v Arkansasu.
Za prospěšné látky v mrkvi se považují především antioxidanty, které dokáží „zhášet“ nebezpečné volné radikály v těle, jež mohou zapříčinit velmi vážné choroby, včetně rakoviny, Alzheimerovy nemoci či syndromu dráždivého střeva. Strava bohatá na antioxidanty celkově prospívá našemu zdraví a napomáhá dožít se vysokého věku bez degenerativních onemocnění. Na základě měření antioxidační aktivity fenolových kyselin a betakarotenu bylo zjištěno, že bezprostředně po tepelné úpravě mrkve se zvýšila koncentrace antioxidantů o 34,3 % a toto zvýšení trvá po dobu prvního týdne skladování. Poté se koncentrace antioxidantů snižuje, ale nikdy neklesne na původní hladiny antioxidantů v mrkvi syrové. Výzkum také dokázal, že antioxidační hodnotu zvyšuje rovněž přítomnost slupky. Mrkev bychom proto neměli loupat, pouze omýt ve vodě a poté např. podusit s trochou oleje.


http://www.sciencedaily.com/releases/2000/09/000904124728.htm
http://www.newswise.com/articles/view/20183/
http://www.carrotmuseum.co.uk/nutrition.html
19.5.2007 19:49:51
Čím je vařená mrkev zdravější než čerstvá? Vyluhují se dusičnany..?
19.5.2007 16:06:23
Jee, to zni skvele, co je to za knizku???
madelaine
19.5.2007 15:35:32
Tak zrovna mrkev je typický příklad zeleniny, která je vařená zdravější než syrová :).
19.5.2007 11:35:46
Evčo ahoj,
klasickou českou kuchyni prostě nepovažuji za zdravou a vhodnou ke stravování pro děti v mateřských školkách, opravdu by mi nevadilo pokud by se tam objevovala dejme tomu 1x týdně… nemyslím tím samozřejmě párky, ty opravdu nechápu jak se jim podaří nacpat do spotřebního koše:-) „Tragická“ dle Tvých slov mi připadá týdenní skladba nabízených pokrmů… omáčka s knedlíky, mleté maso (mimochodem již takto kupované), uzeniny, tak to je na mne v jednom týdnu opravdu dost.
A co jíme my doma?
Ale předesílám, že jsem naprosto neorganizovaná kuchařka na baterky co se ve vaření nikterak nevyžívá. Popravdě ta česká kuchyně mi vlastně přijde při své nezdravosti ještě mnohem složitější než to co vařím já.

Dneska kuřecí špízy (dělám v alobalu), brambory, zelenina, zítra zapékaná ryba se zeleninou, rýže… a tenhle týden byla na jídelníčku vločková polévka, červená čočka, krůtí maso s rozmarýnem, kroupový kuba se zeleninou, tofu, cottage sýr, spetzle se špenátem, těstovinový salát s kysanou smetanou… mám vzpomínat dál?
Já Tě varovala, že jsem neorganizovaná.-)
Jo a starší syn snědl tenhle týden s tátou kousek párku a když jdem do města, dělíme se o kopeček zmrzliny… Abych nevypadala nějak moc extremisticky, on takováhle jídla ochutná.. i knedlík s omáčkou ochutná, ale prostě mu je nepodávám jako hlavní jídlo.

Už to tady myslím zaznělo… zkus nakouknout do „Vaříme dětem chutně a zdravě“ Horan, Momčilová, opravdu podařená knížka:-)

19.5.2007 2:08:11
Anouku, ani se ti nedivím, že ti je z toho smutno.
Po pravdě, jednu školku, která se nám jinak po všech stránkách líbila, jsme zamítli právě pro jídelníček: zapečené těstoviny s uzeninou, 2 x knedlíky s omáčkou, párek.. atd., vše v jednom týdnu.
Ještě víc, než složení stravy, která se dětem dostává, mi vadí, co se jim nedostává:
Dítě by mělo denně mít 5 porcí čerstvé zeleniny nebo ovoce během dne. To znamená, že pokud chodí do školky, mělo by ve školce dostat alespoň 2-3 porce zeleniny nebo ovoce, aby to za den stihlo :).
Bohužel, to je asi sci-fi představovat si, že dítě dostane ke svačině vedle rohlíku do ruky i kousek papriky (třeba), k obědu pokrájená cherry rajčátka, k odpolední sváče půlku jablíčka..
Taky by mě zajímalo, jak ve školkách řeší pitný režim. My jsme naše dítě naučili na čistou vodu. Tudíž školky, kde nám řekli, že děti mají k dispozici slazený (!) čaj (!) jsme vyřadili z výběrového řízení hned :)).
Je to fakt humáč, co se dětem ve školkách podsouvá k jídlu. Dospělý si může vybrat, ale dítě z toho ještě nemá rozum. Tak se toho vesele zneužívá. Tfuj.
Zuzana
  • 
19.5.2007 1:54:20
Několikrát tady zaznělo, že by děti měly mít teplé jídlo. Nechápu, z čeho to pramení? V zimě bych to ještě pochopila, přijde se z procházky ze zimy a teplé jídlo ohřeje. Ale v létě, nebo když je teplo? Nechápu, proč nestačí teplota vzduchu, ale musí se z talíře kouřit? Vždyť přece strouhaná mrkev je lepší než mrkvová polévka (aspoň u lidí, co nemají problémy se zažíváním). Vždyť tím vařením a ohříváním se to jídlo ničí.
19.5.2007 0:21:25
:))))))))))) hezký
18.5.2007 23:20:50
Tak ať je mimčo OK a ty taky a jezte co chcete, přiměřeně:))
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 157 [Dalších 127 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.