| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Chválením nic nezkazíte

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 63 [Dalších 43 >>]
Ráchel, 3 děti
  • 
10.5.2007 9:05:09
předesílám, že ani v nejmenším nechci obhajovat matky, které jsou vulgární a zlé na své děti. Nicméně přiznávám, že jsem jedna z těch matek, které na ulici ječí "Co děláš?!", když dítě zakopne nebo spadne... jednoduše protože se strašně leknu :) Navíc ho většinou vedu za ruku, takže mne strhne s sebou - o to se leknu víc. Nebo včera - dítě prošlo kolem sporáku a málem na sebe shodilo pánev s rozpáleným olejem. To byl jekot :)! Ne, protože bych ho neměla ráda, ale právě naopak. Vždycky když se pak uklidním, tak dětem vysvětluju, že jsem křičela, protože jsem o ně měla strach a lekla jsem se - a myslím, že to je pro ně docela dost dobře pochopitelné - a také jim vysvětlím, co se mohlo stát...
Takže jen že se snadno na první pohled posuzuje, zvláště, je-li člověk klidná, flegmatická povaha - ale prostě ne každý, kdo zaječí na dítě, je zloduch :)
babička, 3 dospělé děti, 2 vnoučata
  • 
10.5.2007 8:16:27
opravdu byste se měly ke svým dětem chovat aspoň tak slušně, jako se chováte k cizím lidem. Málokdo se osopí na neschopného kolegu v práci tak drsně jako doma na své dítě. Kolikrát na ulici žasnu, co maminky vykřikují na dítě. Mají zafixované od svých matek neustále dítě buzerovat a říkat mu samé černé předpovědi typu spadneš, umažeš se, nastydneš atd. Dítě zakopne a matka zaječí : CO DĚLÁŠ? Žádnému cizímu člověku na ulici, který zakopnul by to neřekla ... Také mi připadá šílené, když maminka pomlouvá dítě před ostatními matkami a dítě to slyší. Dítě má totiž stejné pocity jako dospělý, jen má méně zkušeností. Někdy nemá náladu, něco mu nechutná a má chuť na něco jiného, je líné, má vztek, nechce se mu spát, je mu smutno nebo veselo. Jako my.
9.5.2007 16:56:43
Káčo,
to "šikulkování" není jen o tom, že chybí informace.. Knížka se poměrně dost zabývá odlišením pochvaly (ty jsi šikulka!) od ocenění (vidím, že jsi si obul bačkůrky správně..). To první je forma odměny udělená ze strany autority (v dítěti vytváří radost z toho, že se maminka raduje - ne z toho, že se mu něco podařilo), to druhé je zkonstatování kladného výsledku, aby dítě dokázalo samo cítit radost přímo z toho, že se mu něco povedlo. Nechci tu podávat zkreslené info - lepší je si knížku přečíst.
markéta,
  • 
9.5.2007 11:38:21
Kdysi jsem tu už psala o případu v příbuzenstvu, kdy holka ze druhý třídy četla nahlas článek z čítanky. Přečetla to jakž takž plynule, ale bylo vidět, že se musí na čtení soustředit tak, že obsah nevnímá. Protože jsem byla přesvědčená o tom, že ta holka je docela chytrá, jenom doma moc nečte, což jsem považovala za chybu její i rodičů, pochválila jsem ji, že to sice přečetla plynule, ale dodala jsem, že už je ve druhé třídě a to už by měla vnímat o čem čte. A toho ona není schopna. Protože ve druhé třídě už je čtení pouze způsobem získávání informací, ne činností samo o sobě. Řekla jsem to schválně i před její matkou, protože ta holka byla v celym příbuzenstvu jedináček a dost rozmazlená a babička jí za to čtení pouze pochválila. Byla tam ještě další příbuzná a ta mě sprdla, co holku kritizuju, že je přece důležitý děti chválit a ne kritizovat. Mně to přišlo, že se všichni rozplývají nad tím, jak krásně čte, ačkoliv v jejím věku a při jejích schopnostech už měla být podle mě dál.
Káča
  • 
9.5.2007 10:00:59
Nejspíš jsme si opravbdu neporozuměly. Plně souhlasím s tím, že dítě má dělat věci kvůli sobě ne kvůli tomu, aby mi udělalo radost. Snažím se no to, ale není to vždy jednoduché. Přemýšlela jsem, co na pochvale typu "šikulkování" nemusí být v pořádku, než mi došlo, že myslíte zjednodušení a nevysvětlení, za co vlastnně chválíme. Po pravdě tu větu používám až jako tečku za pochvalou. Když se syn vykadí do nočníku, tak se "rozplývám" nad bobečkem, že je tam, kde má být apod., a pak teprve je to šikulka. Knížku r.b.r. si určitě přečtu, docela mě oslovila, podle toho, co jsem se tady o ní dočetla, nicméně na všechny knížky se musí člověk dívat kriticky. A navíc je od českého autora, myslím, což je pro mě důležité. Přece jen každá země je jiná a jinak se přistupuje i výchově dětí.
Zuzana+Jony, 2 roky
  • 
8.5.2007 16:56:30
Výstižně řečeno - je třeba určit především pravidla pro chování a být důsledný.... Někdy je to sice těžké, ale vyplatí se to. Někdy mi je opravdu velice líto těch dětí, na které matky útočí takovými slovy, jak to jen někdo může vůbec pustit z pusy....
mateřídouška
  • 
7.5.2007 23:14:24
no sílu, já byla knížkou také nadšená
ne vždy se mi tedy daří hlavně proto, že styl mé výchovy byl jiný a také jsem potřebovala trochu nasměrovat a děkuji za tuto publikaci ....

ale buď tvrdá pohledy babiček když koukají na dvouleté dítě jak po sobě utírá počůranou podlahu to je pro ně trochu tvrdé ony by jim daly přes prdel....:-) atp
mateřídouška
  • 
7.5.2007 23:03:51
grrr neslyší atd....
mateřídouška
  • 
7.5.2007 23:02:14
zrovna jsem si říkala jak tu čtu jestli to nemáš z r.b.r. a jo :-)
já se právě také snažím to šikulkování nahrazovat popisem co dělá dítko dobře...ale není to vždy jednoduché prostě mi vždy naskočí ta šikovná holčička ....je to zkrátka jednodušší,naučené...jasně dítko dělá tu danou věc proto že je to tak správné něčemu nebo někomu tím pomůže udělá méně škody....v momentě když tu šikulku zrovna nesliší se cítí ochuzeno,ale kdysi podaná informace je tu stále v lepšímpřípadě se nemusí ani tolikrát opakovat dítě ví proč ikdyžmu to zrovna nepapouškujeme
7.5.2007 21:26:48
No, možná jsem to špatně vyjádřila.
Já kupříkladu nechci, aby si moje dítě šlo večer vyčistit zoubky proto, že tím udělá radost mamince (že ho maminka pochválí). Zoubky se čistí, protože bez čištění se snáze začnou kazit. Nechci, aby dítě věci dělalo proto, že jako odměnu dostane pochvalu od maminky (nebo jiný úplatek - třeba bombón).
Pochvaly typu "Ty jsi ale šikula" nemám ráda mimo jiné i proto, že nedávají dítěti pražádnou informaci, co skutečně dítě provedlo správně. Zkusím příklad: v poslední době moje 2,5 letá dcerka moc ráda nalívá sama vodu z petlahve (1,5 l) do své lahvičky na pitíčko. Někdy to vyjde, někdy ne. Jako pochvalu bych mohla třeba jen tak zvolat "Ty jsi ale šikula", nebo můžu říct (pozitivním tónem) "Držela jsi flašku správně oběma rukama na obou stranách, nalévala jsi vodu pomalu a vyšlo to prima, bez ukápnutí."
Nechci tu moc rozumovat, protože se víceméně jedná o myšlenky z knížky "Respektovat a být respektován". Kapitola o rizicích odměn (pochvala je taky odměna) mě oslovila z celé knihy snad nejvíc..
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 63 [Dalších 43 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.