| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Děti s televizí v pokojíčku hůře prospívají

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 70 [Dalších 50 >>]
Lenka, 1 dítě
  • 
10.10.2006 16:31:17
Po přečtení všech příspěvků, které tu jsou mne překvapilo, kolik z nich obsahuje informaci o tom, že zapnutou televizi, kterou právě nikdo nesleduje, považujeme za normální záležitost, že nám chybí hluk. Jedna z maminek doslova píše, že se jí do 20 minut udělá špatně pokud je doma ticho, pokud jsem to dobře pochopila. Možná by to chtělo příspěvek nějakého "ušaře" a psychologa. Bezpochyby přirozená součást moderní doby, kdy se na nás valí hluky ze všech stran. Ale proč si od nich neodpočinou alespoň doma? Osobně mám pocit, že ze mě někdo dělá Pavlovova psa, když po čtvrté slyším stejnou znělku, stejnou reklamu jen než začnou večerní zprávy, natož to poslouchat celý den.
Lenka
  • 
10.10.2006 15:46:00
Mile matky, zeny, vedkyne i chytrolinky,
to je hrozne super, kdyz nekdo umi najednou poslouchat televizi a delat soustu veci a jeste ma bezva IQ a pocit, ze je borec. Ja jsem nicmene psala o TV v detskem pokoji v reakci na clanek o TV v detskem pokoji. Nehovorim o tom, co dela s detmi sledovani televize obecne a jake porady jsou ci nejsou vhodne. Je to nicmene rozhodne zajimave tema. Samozrejme, ze kdyz mluvim o vykumech, tak myslim vyzkumy, ktere jsou realizovane na reprezentativnich vzorcich atd. a presto netvrdim, ze jejich vysledky jsou absolutni a neomylne. (Omlouvam se, ze nemam cas najit webove odkazy.) Jen jsem chtela poskytnou informaci, na kterou jsem nekolikrat narazila v ramci sve prace, i ostatnim maminkam.
Mimo jine, Jana pise o moznosti kontroly sledovani TV ditetem. To je prave jedna z veci, ktere jsou velmi omezene, pokud je TV v pokoji ditete, jak jsem psala, ale at si to samozrejme kazdy udela po svem.
Prekvapuje mne nicmene, ze v diskusi, kterou sleduji a pisi maminky, ktere se chteji neco dozvedet a popovidat si, pripadne sdilet nektere informace, se neustale objevuji maminky, ktere taky jeste asi potrebuji neco jineho, nejspis se trochu predvest, nevim. Mozna je dobre na to zalozit nejaky jiny server.
Lucie, zatím bez bříška
  • 
10.10.2006 12:38:42
Vždycky jsem si myslela, že televizi budu prostě mít, protože je to normální, tedy obvyklé. Je pravda, že když mi bylo 11 a vybouchla elektrika, že jsme se hlasitě zaradovala, že teď si aspoň můžeme povídat. Pamatuju si přesně, jak blbě jsem se cítila, když v týdnu dávali nějaký film, druhý den o tom spolužáci na základce mluvili a já jsem byla úplně mimo. Tehdy jsem se cítila trapně, ale pak jsem zjistila, že nás bylo víc. Přísahala jsem si, že budu uvážlivě jednat, až budu mít jednou svoje děti a že je nenechám se takhle blbě cítit. Hmm. Televizi jsme zakoupili s manželem v době, kdy se ta pronájemní rozbila a my jsme se rozhodli koupit si vlastní. V novém bytě jsme byli mezi prvními nájemníky a rozhodovalo se o způsobu televizního signálu. Nějak jsme to ani jeden neřešili. Teď to je půl roku a my už se o tu telku ani nestaráme. Je v jednom pokoji v rohu, obrazovkou ke zdi a až nám udělají ve sklepě police, asi ji tam odneseme. Počítač sice máme, ale oba na něm pracujeme v práci a tak si většinou povídáme a nebo jdeme ven. Líbí se mi to, ale trvalo mi douho než jsme si odvykla a nechci to vracet. Chtěla bych, aby to tak zůstalo i při dětech, ale nevím. Určitě máme život hezčí a barevnější a tak nějak víc žiju ten svůj než ty půjčené. A víc se bavím o lidech a s lidmi, čtu a i zpívám, i ta práce mě baví a kulisu nepotřebuju. Je mi hezky. Jen teda nevím o těch tsunami a střílení a bouračkách a politika mě rozčiluje nějak míň, protože si prostě vybírám, co mě zajímá. Šlo by to i s televizí. Ale bez ní je prostě můj život milý.
9.10.2006 18:49:33
:o)) Ne, já holkám kupuju časopis "Země pohádek" s DVD. V předplatném to je 159 Kč komplet, mínus 29 Kč časopis, který by ze mně holky stejnak vymámily koupit a je to 130 Kč za DVD. Plus k půlročnímu předplatnému vždycky dají 1-2 DVD jako bonus. Plus dvě DVD máme z jiné edice, to fakt nevím z jaké, ale cena byla nějaká akční, ty dvě dvd mě vyšly do dvou stovek. Nevýhoda je, že si člověk nemůže vybrat, co chce. V7hoda je, že DVD jsou osvědčené večerníčky, takže vždy potěší - krteček, křemílek, rákosníček, hurvínek, medvědi od kolína, mikeš....

S.+++
Jana K.
  • 
9.10.2006 16:15:28
19 DVD za 2300,- ? To jsou z bazaru ne ? :-)) Nebo pirátské ...
Jana (2 děti)
  • 
9.10.2006 14:34:42
Souhlasím, musíte do toho zahrnout daleko víc faktorů, třeba jak se jinak rodiče dětem věnují, jestli má dítě snahu jenom na počítači hrát a nebo se časem dostane i k něčemu jinému (živím se jako programátor a syn mi překvapil, když se jednou u mne v práci zajímal o to, co dělám a pochlubil se vlastními stránkami - a já myslela že hrají přes internet s kamarády jenom střílečky) :-)
Pokud mají děti i dost jiných podnětů, tak jenom televize nebo počítač je nezkazí. (pokud si mají vybrat, jestli se večer dívat v pokojíku na televizi a nebo si dát se mnou a manželem turnaj v kanastě, jdu daleko radši hrát karty).
Takže myslím že článek je silně zjednodušující a nemá cenu se nad ním rozčilovat.
Zuzana, 2 vnoučata
  • 
9.10.2006 14:10:49
Já jsem tedy přesvědčená, že počítačové hry, pokud je dítě hraje často a nekontrolovaně, nemají dobrý vliv na nervovou soustavu. Problém je v tom, že dítě se na nich může stát závislé a pokud má k počítači přístup kdykoliv, hraje je třeba celé hodiny, zatímco rodiče jsou v práci a vůbec nemají tušení, kolik hodin se dítko této zábavě věnuje! Je to pak na úkor nejen učení, ale hlavně na úkor pohybu - proč asi přibývá tolik obézních dětí? Není to jen jídlem, ale právě nedostatkem pohybu. Samozřejmě - záleží na rodině, děti obvykle kopírují to, co vidí doma - pokud rodiče tráví víkendy aktivně, obvykle děti PC třeba používají, nicméně rozumně. Bohužel sledování násilí v jakékoliv formě je zvlášť pro dospívající děti absolutně nevhodné, na někom to následky nezanechá, ale jsem přesvědčena o tom, že právě násilné filmy jsou často návodem ..... jak si jinak vysvětlit případy, které ze svého mládí absolutně neznám - kdy spolužáci zavraždí spolužačku a ještě uvažují o tom, že by ji mohli sníst apod... V televizi bohužel lze najít opravdu velkou inspiraci...A něco jiného je, pokud takový film vidí dospělý jedinec a něco jiného odrostlé dítě! A nemá to vůbec nic společného s výší inteligence, ani s VŠ vzděláním rodičů apod. Někdy právě naopak..
asmara,syn 7let
  • 
9.10.2006 13:33:48
Já osobně jsem tak spíš na základě selského rozumu než různých výzkumů přesvědčena o nevhodnosti násilí,které na nás vyskakuje z televize/ačkoli například zpráv o tsunami nebo o zemětřesení jsem syna neušetřila a snažili jsme se o tom jako rodina mluvit/a z počítačových her,ale myslím,že každý rodič tohle dokáže v rozumných mezích ukočírovat.chápu,že to hrozně svádí-zapne se televize a vypne se dítě a vy máte svatý klid a pokoj.já osobně doma neustále balancuju na tenkém ledě,protože žijeme v garsonce a dítko samozřejmě,když už se večer nesmí dívat,alespoň špicuje uši,zvlášť,když jsem vyhlásila,jak je to nevhodné pro děti.Jinak má volný čas tak zaplněný tréninky nebo skautskými schůzkami,že čas,který stráví doma,je mu po školní přípravě tak vzácný,že opravdu ani sám nemá potřebu "zírat na bednu".Hodně se osvědčují také "černé hodinky"-večery bez televize a bez světla,kdy je možné ptát se na cokoli a nic není tabu...
9.10.2006 11:51:35
Ano, s tím nelze jinak, než souhlasit. Ale myslím, že každá máma má svůj rozum a rozhoduje se podle sebe, vychovává své dítě (díkybohu) často spíše citem, instinktem, nikoliv podle vědeckých výzkumů.
Víme, že TV nemůže za to, že ji některé mámy zneužívají k tomu, aby měly "od dětí chvíli pokoj"(-mmch. i to chápu), TV je pouze bedna. Nechce nám ublížit.
Mně se prostě příčí směšování vědy a mateřství. Mnohokrát se v (nedávné) historii potvrdilo, jak se věda mýlila, a jak mnohým vyloženě uškodila (hlavně v medicíně, ale nepřímo někdy i ve školství).
J.
  • 
9.10.2006 11:34:25
Je mi líto, pokud jsem se někoho dotknula. Nenapsala jsem však žádnou nepravdu.
Jen jsem alergeická na to, když někdo použije izolované výsledky studií tak jak se mu hodí. Obvykle arogantní nejsem, ale přesně tohle je to, na co bohužel vždy zareaguji.
Co se týká sledování TV u dětí - našla jsem několik výzkumů a ty výsledky zdaleka nejsou tak jednoznačné jak tu naznačila paní Lenka. Žádný globální výsledek o nevhodnosti TV pro děti z toho skutečně nevyšel, naopak třeba sledování Sezamové ulice dětmi kolem 3-5 let vyšlo jako inteligenci zvyšující. Stejně tak se v mnohých studií nijak nepotvrdilo, že by sledování televize omezilo čtení a jiné aktivity u dětí.
Ale jsou i studie, které toto naopak tvrdí. Tak to je světě vědy je. A já to připouštím. Dokonce pokud bychom si vzali téma vliv TV na obezitu u dětí, lze spíše souhlasit, protože aktivita doma je obvyle na úkor pohybových venkovních aktivit - a je k tomu četná vědecké dokumentace. Jsem však bytostně naštvaná, pokud někdo bude tvrdit, že ta jedna jediná věc je ta pravá.
Mohla bych vám sem dámy dát takové výsledky studií, že by vám to rozum nebral. Najde se pár prací, které např. tvrdí že užívání kyseliny listové před a během těhotenství zvyšuje riziko potraty... Přestanete ji proto brát? Protože ona zároveň omezuje vrozené defekty... To o potrácení už není v souladu se "střední linií", že. A přece i to v některých studiích vyšlo. Tak jak je to, kde je pravda. Vy to víte? Já ne. A zlobí mě, pokud si někdo bere do úst jedinou či omezené mnžství prací, které vyšly tak jak on chtěl. Je to samozřejmě možné, ale není to úplně košer. Jak říkám - obvykle nejsem arogantní a omlouvám se pokud jsem se koho dotknula, ale tohle je velmi nefér vůči těm, které budou tady čerpat základní informace a nepůjdou si je ověřit v rámci dalších věděckých prací, které lze nalézt i na internetových stránkách.

A ať to není opět "jedna paní povídala":

www.cdmc.ucla.edu/downloads/impactof.pdf
http://home.uchicago.edu/%7Ejmshapir/tv012606.pdf
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?db=pubmed&cmd=Retrieve&dopt=AbstractPlus&list_uids=16510645&query_hl=17&itool=pubmed_docsum
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?db=pubmed&cmd=Retrieve&dopt=AbstractPlus&list_uids=16452327&query_hl=16&itool=pubmed_docsum
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?db=pubmed&cmd=Retrieve&dopt=AbstractPlus&list_uids=15060216&query_hl=17&itool=pubmed_docsum
http://digitalcommons.wayne.edu/dissertations/AAI9118849/
http://www.literacytrust.org.uk/Research/televisionabstracts.html
http://www.aap.org/family/mediaimpact.htm
http://www2.hawaii.edu/~nahl/students/601-bib-Ikemoto.htm

Co článek to jiná tvrzení. Byly by jich desítky.
Záleží hlavně na tom, jak jsou děti kontrolovány rodiči co je jim v TV předkládáno. Nevadí samotná TV v pokoji, pokud rodič kontroluje a omezuje sledované pořady.
Protože jak je pěkné psáno v jednom z těch zdrojů, TV není ďábel, je to jen Tv a je na nás, abychom využili pozitiv a omezili negativa...

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 70 [Dalších 50 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.