| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Televizní děti

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1117 z 17 
  • 
16.10.2000 19:07:06
ahoj Heleno,
Portál vydal knížku 365 zábavných činností bez televize. Mám ji doma,přestože klukovi je teprv 17 měsíců, je tam 365 pěkně vypadajících her, ke kterým potřebuješ jen domácí materiály, ale jestli se to opravdu dá s úspěchem použít na velké děti nevím. Tedy ono to právě pro velké děti je určené, ale co já vím o puberťácích, že... Ale jestli to bylo u vás při absenci televizního přijímače takové, jaké píšeš, tak by to snad šlo.
Helena, dva kluci
  • 
16.10.2000 11:35:05
Ahoj holky, děkuji moc za názory,
zkusím promyslet a vyzkoušet některé fígle , a napasovat je na naši rodinu.
Mě se před rokem povedl jeden dost drsný pokus,ale nejde opakovaně praktikovat.
Moje tchýně byla na operaci s kyčlí, a protože nemají televizi s dálkovým ovládáním, půjčili jsme jim s neochotným schválením celé rodiny tu naší./ Vymyslela jsem to já, jako možnost, jak děti přivést na jiné myšlenky. /
Měli ji měsíc, a v tu dobu kluci malovali, lepili , četli,
navštěvovali kamarády , hráli hry, lítali venku a po třech dnech po televizi ani nevzdechli.Až to děsí, co najednou měli volného času.
Když se pak vrátila zpět /přece jenom je to součást kultury /, trvalo asi dva týdny , než je pohltily ty příšernosti na Nově a jinde. Jo ,to byly časy. Ale zase vyhodit televizi úplně, to opravdu není řešení , a tak mi držte palce , jdu válčit.
  • 
14.10.2000 21:55:30
Ahoj Heleno,
podobný problém mám já také s mladší dcerou. Zatímco syn dojíždí na gymnázium do nedalekého města a bývá doma tak akorát, aby stihnul trénink fotbalu anebo se chystal na druhý den do školy, ona sama tráví i přes své mimoškolní aktivity přece jen tu a tam část odpoledne doma sama a v tu chvíli se vrhá automaticky k počítači nebo k televizi. Samotný fakt sledování televize by mi nevadil tolik jako skladba programu, obvzlášť bezduché seriály na Nově, které blbnou spoustu dospělých, natož pak dětí. Jak sama říkáš, zakazování či přikazování bez možnosti kontroly až tolik efektivní není. Ale přece jen... Jelikož naše dětičky nejsou příliš přátelé knížek, máme doma nepsanou dohodu, že se přečte 1 knížka za měsíc, v opačném případě následuje zákaz televize a hraní her na počítači. Obvykle začátkem měsíce u nás tedy bývají obě tyto vymoženosti techniky vypnuté a děti statečně louskají porci literatury za uplynulý měsíc, kterou samozřejmě v termínu nestihly (respektive se o to ani nepokusily). A já vím, že si zapnout něco tajně nedovolí. Možná se divíš, proč si jsem tak jistá, ale zkrátka si v tomhle důvěřujeme. Není to plošné řešení, ale zkus nějak čtení vkomponovat do programu tvých opuštěných školáčků, aby jim na případné zhlížení televize nezbývalo tolik času. A jinak co se týče jejího zapínání, nevidím nejmenší důvod, proč by se děti neměly jít dovolit, když to hodlají učinit a ty jsi doma. Nepřipadá mi to nikterak ponižující a rozhodně to považuji za lepší řešení než že ti synek svým přístupem dává demonstrativně najevo, že zrovna v tu chvíli na tebe peče.
Ahoj Šárka
Lída
  • 
13.10.2000 12:32:41
Já mám jen úplně malou radu: možná, když budete mít doma program, bude si Váš syn vybírat, na co konktrétního se podívá.
Marie,dvě děti
  • 
12.10.2000 11:30:46
Milá Heleno,
já mám podobné problémy, když je dítě nemocné a musí zůstat přes den samo doma.Pak jsem ale velmi tolerantní, neboť si uvědomuju, že prostě v té době je počítač nebo televize jeho společník.Je to smutný fakt, ale je to tak. Vybírám si své bitvy a tahle mezi ně nepatři.Naopak ,když jsem doma, televize ani počítač se bez dovolení nezapínají. Mým dětem je 11 a 8 a nepřipadá mi divné, že se musí zeptat.
S pozdravem
Marie
Helena, dva kluci
  • 
12.10.2000 10:50:46
Jsem zaměstnaná máma, manžel chodí domů v noci, a můj mladší syn / 10 let/ je pravidelně každé odpoledne sám doma. Někdy hodinu, a pak ještě odejde , někdy je sám až do půl šesté , než přijdu z práce. Je podle mě vytížený tak akorát . Chodí na Skauta, navštěvuje dramatický obor zakladní umělecké školy, hraje na klavír ,chodí na nauku. Je neklidný od malička, ale je pohybově nadaný a šikovný,máme velký byt, v předsíni kruhy, lano a hrazdu, takže jeho zvýšená potřeba pohybu nezpůsobuje potíže.
Mám ale problém, jak ho odstavit od televize. Nudí se doma dost často, kamarády sice má a chodí si k nám domů hrát, ale hrají autíčkové závody na počítači . Jak se ocitne doma sám, skončí u televize. Vím , že je to špatně, vím že by se neměl dívat, ale nevím, jakým způsobem lze dítě přimět k tomu, aby si našlo jinou činnost. Zakazování bez možnosti kontroly mi nepřijde moc vhodné.jen by ho tonaučilo lhát. Poslední dobou mě také zaráží, že když má nějaký konflikt, buď se mnou, nebo s bratrem / ll let /, odejde nasupeně z místnosti a JDE SI PUSTIT TELEVIZI.
Přijde mi, že nařizovat klukovi v deseti letech, aby se chodil dovolit, když se chce dívat na televizi ,je takové nedůstojné. Pokud jsem doma, ještě to jde .Ve všední den ho zaměstnám, a třeba v sobotu se dohodneme nad televizním programem / pokud ho máme / co kdo chceme vidět, a pak sladíme zájmy.
Upřesňuji, že já televizi nepustím prakticky celý týden, a televizní program máme výjimečně.
Nevím, co s tímhle odpoledním čučením dělat. Na večerní programy jim občas dovoluji se dívat, a to spíš na komedie, Olympiádu , Dobrodružství kriminalistiky, a podobně ,a to ještě jen někdy.
A tak prosím o radu. Třeba někdo našel způsob, jak dětem přenastavit žebříček hodnot a posunout televizi někam dolů.
  • 
11.12.1999 0:11:33
Mám dojem, že hraní počítačových her není ten stejný případ, jako sledování televize. Při hraní hry není dítě pasivní divák, ale naopak aktivní hráč. Hraní her podle mne rozvíjí schopnosti dítěte a učí rychlému rozhodování atd. Samozřejmě je třeba dbát na výběr her a kompenzovat sezení pohybem.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1117 z 17 

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.