|
26.11.2010 10:12:48
Dobrý den,
nevím si moc rady a proto se na vás obracím s tímto dotazem. V současné době jsem zaměstnaná, ale uvažuji o změně zaměstnání, ale i zároveň plánujeme s manželem miminko. Nevím jak by to bylo v případě, kdybych v současném zaměstnání dala výpověď, nastoupila do nového zaměstnání a ve zkušební tříměsíční době otěhotněla. Jestli je vůbec nějaká ochranná lhůta. Bojím se, že v případě nástupu do nového zaměstnání a průběhu 3měsíční zkušební doby po zjištění mého těhotenství by mě mohli vyhodit bez udání důvodu a zůstala bych na ÚP. Děkuji za odpověď. |
|
|
26.11.2007 20:35:33
Anet, málo informací.
1. Mateřská dovolená je název pro volno v zaměstnání. Ty zaměstnání nemáš, ty jsi živnostník, ty nárok na mateřskou dovolenou nemáš, tedy tohle bych být tebou včas probrala s firmou, pro kterou pracuješ. Aby třeba nedošlo k tomu, že ty bys chtěla být doma s miminkem, ale firma by předpokládala, že pro ně dál budeš vykonávat činnost. 2. Peněžitá pomoc v mateřství, tedy dávky z nemocenského pojištění, které se pobírají zpravidla po dobu celkem 28 týdnů, by ti náležela, pokud na PPM splníš podmínky. Tedy: - ke dni nástupu na PPM (zpravidla 8-6 týdnů před termínem porodu) budeš nemocensky pojištěná a budeš mít zaplaceno pojistné - budeš mít alespoň 270 dní nemocenského pojištění ke dni porodu počítáno za poslední dva roky - z toho jako živnostník musíš být pojištěna minimálně 180 dní v posledním roce před porodem - po dobu pobírání PPM nebudeš osobně vykonávat živnost - musíš porodit a starat se o dítě Čili záleží na tom, jestli jsi se přihlásila k nemocenskému pojištění (to je nepovinná součást sociálního pojištění), jestli si platíš zálohy a jestli celkově splníš potřebný počet dní pojištění. U OSVČ se nemocenská/mateřská počítá z nemocenského pojistného zaplaceného v předchozím kalendářním roce (pokud v tom roce byla OSVČ přihlášena k nemocenskému pojištění - pokud by nárok na nemocenskou/mateřskou vznikl v tom roce, co se k nemocenskému přihlásila, tak se samozřejmě počítá z aktuálního roku) 3. rodičovský příspěvek - v příštím roce je třírychlostní a doba a výše RP závisí i na tom, zda jsi měla nárok na PPM a v jaké výši. 1. pokud budeš pobírat PPM ve výši alespoň 380 Kč na den, tak po skončení PPM můžeš požádat o RP ve výši 11.400 do dvou let dítěte (nebo si můžeš zvolit variantu 2 nebo 3) 2. pokud budeš pobírat PPM, můžeš si zvolit, že po skončení PPM budeš do tří let věku dítěte pobírat 7.600 Kč (nebo si můžeš zvolit variantu 3) 3. pokud nárok na PPM nemáš, tak budeš od porodu do 21 měsíců pobírat 7.600 Kč, a dále do 4 let 3.800 Kč (pokud bys nárok na PPM měla a tuto varinatu si zvolila, tak samozřejmě RP nebudeš dostávat hned po porodu, ale až po skončení pobírání PPM). Tak snad si z toho vybereš, co se ti hodí :o) ---------------- ![]() |
Anet 1 dítě na cestě |
| • |
26.11.2007 15:11:31
Hezký den,
chtěla bych se zeptat jak je to s mateřskou dovolenou, pokud pracuji na ŽL a mám podepsanou smlouvu o asistenstke činnosti na dobu neurčitou a mám stanoven pevný plat..Jak bude vysoké má mateřská dovolená, když pracji na ŽL 3měsice...a platím si sama soc.poj a zdrav. poj.... Děkuji |
|
|
16.11.2007 13:10:51
Odpověď NENÍ v rozporu. Zaměstnavatel nemůže dát VÝPOVĚĎ, ale pokud byl pracovní poměr sjednán na dobu určitou, tak zaměstnavatel žádnou výpověď nedává. Pracovní poměr končí sjednaným datem, to není výpověď.
|
zenobia |
| • |
16.11.2007 13:03:31
Zdravím,
doporučuji Vám, podívat se na níže uvedený odkaz - myslím, že je naprosto v rozporu s tím, co zde odpověděla paní doktorka. http://business.center.cz/business/pravo/zakony/zakonik-prace/cast2h4.aspx - mrkněte na paragraf 53 a 54 |
Janča |
| • |
6.2.2007 18:01:38
Moje známá má taky problém s dobou určitou a těhotenstvím, ale je to složitější. Během doby určité zjistila, že je těhotná. Dohoda jí samozřejmě zkončila a ona šla na nemocenskou u obvodního lékaře. Asi po dvou měsících na této nemocenské jí napsal gynekolog nemocenskou (vzniklé potíže). Tím pádem byla ukončena nemocenská u obvodního lékaře, protože ten odmítl pokračování nemocenské do mateřské (asi 3 týdny). Jinak by gynekolog tu nemocenskou nenapsal. Tak jsem se chtěla zeptat, kdo jí vlastně platí nemocenskou a pak bude platit mateřskou? Neumím jí s tímto poradit a taky mě to zajímá, protože je to šílená situace.
|
| • |
8.7.2006 9:03:08
zdravim potrebovala bych vedet,od 26 listopadu jsem tehotna mam sjednany prac pomer na dodu urcitou ale mam to jako brigadu na 4 hodiny smlouva me konci 31.prosince a chci se zeptat jesli mam pak nejaky narok na nejake prispevky a nebo poradit co nmam delat dal.jinak jsem normal ne zamestnana ale jedna se me spise jestli se ta brigada k tomu pocia a co delat dal po ukonceni smlouvy dekuji za odpoved.
|
lucia |
| • |
7.6.2006 0:46:37
a jak se bude vyvijet muj pripad? pracuji mimo CR a zdravotni pojisteni si platim v zahranici. v 7. mesici prijedu do CR a co pak? posledni pracovni pomer v CR byl pred 5 lety. manzela nemam, v CR mam jen trvaly pomer a nulovy ucet v bance. baby radte, at neco nepropasnu.
no a jeste jedna vec, jsem rozvedena jeste z CR a protoze jsem si nezmenila jmeno, mam stale jmeno po byvalem, to se jako dite bude jmenovat po mem ex nebo muzu dat jmeno po otci ditete? a co kdyz nebude moct prijet se mnou, jak to prokazu kdo je otcem? |
jarma |
| • |
2.6.2006 23:42:33
Pokud to měla být reakce i na moje příspěvky, bohužel, jsem jí nepochopila. Z mého pohledu ale tu nejde o hrdost nýbrž o čest. Podvod je podvod a lež je lež.
|
S. |
| • |
1.6.2006 21:30:52
V současné době se to do důchodu započítává, ale nepočítejte s tím, že to bude v době, kdy se vás ten důchod týkat bude. Už několik let se uvažuje o zrušení.
Navíc v době, kdy my do důchodu půjdeme se budou pravděpodobně důchody počítat uplně jiným způsobem. |
Živý betlémVsetín
Štědrý den v Zoo OlomoucOlomouc
Advent na KarlštejněBeroun
Předsilvestrovský výstup na BrdoKroměříž
Pražský Nový Svět pod rouškou nociPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.