| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Plenky, aneb jak jsem si vybírala

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 372 [Dalších 352 >>]
  • 
22.7.2006 16:30:13
Proč ta agresivita? Já se třeba po použítí ultra tenkých super vložek oprudím a co je nepoužívám trpím méně na záněty. Nemám tedy své dceři dávat papersky?

Pleny střídám, přes den látka a na noc a ven pampersky. Používám klasické čtvercovky a teď v létě přes ně bavlněnou upevňovací plenu bez neprotékajích kalhotek přes to. Ať to větrá. Sice to může provlhnout, ale nestává se to často. Radši občas přeperu deku, než aby se mi dcerka pařila. Plenky už nežehlím, skládání ke hnedka. Používám prášky bez fosfátů, mám pračku A a peru ji jen úplně plnou. To k ekologii.

Jednorázovky vysušují až moc, kámoščina dcera skončila na gyndě se zánětem.

Mě připadal nejlepší kompromis. Ne nejsem nepříjemná na matky, co zvolily jinou cestu.

Eva
  • 
11.7.2006 11:38:13
Používám látkové přes den, na cesty a na noc jednorázovku.
Mám 40 látkových a stačí to, peru každý druhý den. Naházení do pračky a pověšení je otázka pár minut, navíc se o to dělím s manželem, výlet na nákup by byl náročnější. Skládání je taky hned, Lucinka mě s velikým zájmem pozoruje. V papírové se Lucinka v těch vedrech opruzuje a má na těle hodně otlačené boční lemy.

Nejtěžší bylo teď v těch vedrech vymyslet, co přes plenku, tedy plenkové kalhotky. Mám banbiomio, stejně mi ale připadala moc v teple. Nakonec nedávám doma kalhotky, ale vlněnou plenu, která má sloužit pouze místo draka na přichycení pleny. Není nepromokavá, ale při jedné čtvercovce uvnitř mi prosákne málokdy.
Taky nutno říci, že Lucinka čurá jen po probuzení a po kojení, takže dvě hodiny mezi tím je většinou v suchu. A kaká většinou hned ráno. Často ji nechávám nahou, to je taky dobrá varianta:-)).

Eva
Majka
  • 
26.6.2006 10:49:50
To je jako bys vysypávala odpadkový koš z okna, protože je stejně bordel všude, tak co se namáhat. Než jít vysypat koš do kontajneru, radši budu ušetřený čas věnovat dítěti :-)
Já nejsem extrémista, používám obojí, ale tyhle argumenty typu :"vložky jsou také jednorázové", nebo "odpadu je stejně všude plno" mě naprosto dostávají. Nejde o to spasit svět, ale alespoň se trochu snažit. I pro naše děti to bude dobrý příklad.
Majka
  • 
26.6.2006 10:28:46
No, já nevím. Mě se ten argument moc nezdá. Papírové plenky jsou samozřejmě praktické, ale pokud opravdu myslím na to, co je pro dítě nejlepší, tak to asi nebude igelitový produkt se spoustou chemikálií - navíc ještě nikdo tak úplně nevyvrátil možný zdravotní dopad na dítě. V dnešní době alergii a různých jiných neduhů si myslím, že bavlna je bavlna. I když nejsem odpůrcem jednorázovek - myslím, že budu kombinovat. Mám eko pleny - taky mi nejde o korunu a pokud použiji občas jednu na cesty a občas na noc tak mě to nezruinuje.
Také souhlasím s tím, že nechci, aby mé dítě vyrůstalo v tunách odpadků, které jsme vyprodukovali my, jen tak z pohodlnosti.
Marika
  • 
16.5.2006 10:19:55
Hlasuji pro obojí.
Marika, 1 dítě
  • 
16.5.2006 10:14:31
Pokrok je pokrok, ale je spousta nových, pokrokových věcí, od kterých se již upouští, protože nejsou zas až tak výborné. Jestli je dítě v mokru a musí se častěji balit, nebo je zabaleno v chemii a igelitu, to je ta volba, která je na Tobě. Nezávadnost jednorázových plen není 100 % prokázána, a tak i já se budu snažit alespoň kombinovat s látkovými. Co kdyby náhodou?
Vložky používám jednorázové, ale tu volbu dělám sama pro sebe, bez ohledu na to, jestli to je nebo není pro mě to nejlepší. Je to pohodlné. Ale pro své dítě jsem ochotna trávit večery žehlením a skládáním plen.
Iva
  • 
1.5.2006 1:22:59
Katko, tady nejde o ušetření tvých pár korun, ale o ekologický přístup. Nikdo netvrdí, že používat látkové pleny je pohodlnější, naopak. Ale když ty tak "vše pro dítě", tak by sis měla uvědomit, že je taky trochu na nás jestli budou naše děti žít mezi haldama počůranejch pampersek nebo v aspoň trochu snesitelnějším prostředí. A klišé o tom, že "radši než prát a žehlit se budu věnovat svému dítěti" je směšné, praní ti zabere zmáčknutí knoflíku a žehlit se pleny nemusí, a přebalování je prima způsob jak se s dítětem pomazlit a "věnovat se mu". Nikomu ale používat látkovky nenutím, jen mi jde o to, že tvé argumenty jsou trochu mimo mísu, tak jsem se musela k tomu vyjádřit.
Dalharian
  • 
30.4.2006 17:37:47
Má zkušenost s látkovými plenkami je pouze pozitivní. Již během těhotenství jsem pro kombinaci Popolinky a BambinoMio byla rozhodnuta. Po dvou měsících jejich používání bych neměnila, ať už z ekologického hlediska, tak i z hlediska pohodlí svého mimča. Je sice pravda, že látkovky měním tak 10 za den a na noc po prvním kojení dávám jednu pampersku kvůli prokopání prdíků, ale vyžehlení těch 10 plenek mi denně zabere cca. 10 minut. Vše je pouze o přístupu.
20.4.2006 9:55:28
V těhotenství jsem čistě náhodou zabrousila na nějaké strány ohledně možností i jiných než papírových plenek. Děsila mě představa, že bych denně plenky vyvářela a žehlila jako moje mamka, ale reklama tvrdila, že toto není při moderních bavlněných plenkách nutné. Pátrala jsem ve svém okolí po zkušenostech, něco jsem našla na internetu a nakonec jsme se s manželem rozhodli koupit balíček od Bambinomio. Známí i rodina nás považovali za blázny, ale nedali jsme se a nelitujeme. Syn má 9 měsíců, bavlněné plenky používám téměř pořád kromě měsíčního pobytu v nemocnici a týdne na horách. Na víkend k rodičům a celodenní návštěvy beru papírovky, k doktorům a kratší návštěvy normálně bavlněné. Relativně vysoká byla počáteční investice, koupili jsme balíček od narození až po nočník za asi 6 tisíc (v ceně jsou gatěčky i plenky) - ale pečlivě si zapisuju počet praní a vypadá to, že už se nám ty peníze jakoby vrátili (koupí papírových bychom teď utratili asi 7 tisíc). Že v tom není započítaná moje práce? Papírovku jdete vyhodit do koše - já do kýblu v koupelně, jednou za tři dny je naházím do pračky, dám bezfosfátový prášek, nastavím kolečko, zmáčknu čudlík - to je fakt fuška:-). Po 2 hodinách jdu věšet - cca 5 minut práce. Suché posbírám a poskládám, to je asi tak to nejpracnější, protože si je skládám rovnou do "tvarů" jak je potom vkládám do gatěček. Nežehlí se! ani se to nesmí! Až teď jsem se dověděla, že by možná stačily jen ty gatěčky a do nich klasické bavlněné plenky, ve kterých každá z nás vyrostla, investice je potom ještě výrazně menší. Na dotaz co s bobkem odpovím jednoduše. Půl roku (kojení) jsme to pod tekoucí vodou spláchli do umyvadla (mamka to tak prý taky dělala), po příkrmech přidávám do plenky separační vložku. Bobek zůstane (aspoň jeho velká část) na ní, takže vezmu a hodím do záchodu (separační vložky od Bambinomio záchodem projdou a rozloží se, např. Aničky ne, ty se musí vyhodit do koše!). K rozhodnutí používat bavlněné plenky nás vedly 2 důvody: ekologické (nejsme žádní šílenci, ale co je v našich silách, to děláme, např. třídění papíru, plastů, v obchodech si neberu igeliťáčky když to není nutné apod.) a taky finanční. V plánu je i druhé mimčo a tam už nebude žádná počáteční investice, plenky máme doma, takže jen náklady na praní. Kdo by chtěl víc informací, ať se klidně ozve na mail (zuzka.sim@centrum.cz), vím, jaké to bylo, když jsem marně sháněla inf.já, takže ráda poskytnu.
Bumbi&05,08,10
7.4.2006 23:34:22
Me teda naopak desive smrdi miminka v jednorazovkach - ten pamperskovych zapach naseho "chemickeho Aliho" nas v nasich slabych chvilkach opravdu spolehlive odradil :-) A navic - diky tomu smradu jsme prebalovali po kazdem ucvrknuti /pachne totiz ten gel, ktery reaguje s moci - podotykam, ze to bylo u plne kojeneho ditete, takze zadny nadbytek vitaminu C.../, takze jsme za tyden sdelali jeden a pul JumboPacku pampersek. S takovou bychom utratili za pul roku jenom 8,5 tisice za plinky. No, to radeji prckovi kopim hezkou hracku a investuji do biopotravin...
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 372 [Dalších 352 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.