| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku České matky a péče o děti do 3 let-rodina a (nebo) kariéra?

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 635 [Dalších 615 >>]
MIA
  • 
16.10.2005 23:26:27
Provozuji baby centrum kde nabizime hlidani deti od 2 let. Obcas se na nas obracuji take maminky s mladsimi detmi, ale ne vzdy jim muzeme vyjit vstric - zalezi totiz na osobnosti ditete, nektere zvlada vstup do takoveho zarizeni bez problemu, pro nektere je to stresujici. (Ono si nakonec zvykne kazde ale je strasne smutny pohled na apaticke do sebe uzavrene 3lete dite, ktere maminka od 1 roku odklada na cely den do takoveho zarizeni, protoze by prisla o misto).I kdyz maminka nechava dite doma hlidat a dite to zvlada, prechod do ciziho prostredi kde je vice deti, musi se udrzovat jiny rad atd. je skutecne neco zcela odlisneho. S trpelivym pristupem a postupnym zvysovanim casu ktery dite v takovem zarizeni stravi si postupne vetsina 2letych zvykne, ale vetsina mensich s tim ma problemy.To je nase zkusenost.
Osobne si myslim ze dite do 2 let potrebuje individualni pristup, idealne kdyz ho vychovava matka (vzdyt vychova v prvnich letech ma obrovsky vliv na pozdejsi chovani a s tim souvisejici spolecenske i pracovni uplatneni), ale vetsina deti si privykne na pecovatelku bez problemu. Je ale vhodne kdyz je to clovek se zkusenostmi nebo pedagogickym vzdelanim, detska sestra ap. Od 2 do 3 let je idealni doba na postupne zvykani na skolku, doporucuji ale puldenni dochazku - vzhledem k tomu ze ale nikdo nemuze predem urcit jak rychle si dite zvykne musi v tomto okamziku bud nastoupit babicky nebo musi mit matka moznost napr. pracovat doma, podle svych moznosti ap. Pocitejte take s tim ze jakmile se dite dostane kolektivu, vzhledem k tomu jak je male velmi rychle onemocni protoze jeste nema vybudovanou imunitu a pak samozrejme do takoveho zarizeni nesmi. Od 3 let by takto pripravene dite melo byt jiz schopne navstevovat celodenne skolku.

Pokud matka musi jit do prace protoze potrebuje penize, chapu to, materska po 6 mesicich je v tomto state skutecne smesna. Ja bych pak volila do 2 let chuvu, pozdeji postupne navstevy zarizeni a od 3 let skolku.

Vic nez investovat miliony do zarizeni 0-3 let bych navrhovala zamyslet se nad vyraznejsi podporou zen na materske, zejmena financni, dalsi podpora ve forme vzdelavani, poraden atd. je fajn ale v prvni rade musi byt vyreseny zakladni jistoty.A dale vetsi ulevy na danich ap. pracujicich zen s detmi do 3 let, tak aby si tu chuvu mohly dovolit.

Dale bych investovala do dalsich skolek (at uz soukromych nebo statnich), protoze leckde se neda umistit ani 4lete dite, natoz kdyz ma mladsiho sourozence. A Asi bych v nejakem procentu skolek zridila navykaci tridy od 2 let s vetsim poctem pedagogu a individualnejsim pristupem.

No a trapi me jeste jedna vec: pokud dava maminka dite do soukromeho zarizeni, napr. u nas je vetsina deti maminek, ktere chteji aby si dite zvyklo na pozdejsi skolku nebo proto ze se do skolky nedostalo, plati si za to samozrejme mnohem vic nez za skolku a jeste podle zakona prichazeji o materskou. Takze tady bych taky navrhovala nejakou upravu.
Martina, 3 děti
  • 
16.10.2005 1:00:14
Federiko,

tak jsem docela ráda, že jsme nakonec našly společnou řeč (i to je součást úspěchu v konkursu).

Víš, já mám asi nějakou mimořádnou kliku. Sedmý rok jsem na mateřské a celkem pravidelně se mi ozývá šéf z firmy, kde jsem skončila 3 roky před nástupem na MD (pak jsem dělala na vlastní triko). Dále se mi ozývají dva šéfové od konkurence. Obvykle zjistí, že čekám další a další přírůstek :-) Prý kdybych byla volná, tak okamžitě berou. A já jim říkám: Jó, holenkové, ale já nebudu moci vysedávat ve firmě od nevidím do nevidím jako za svobodna. Musím děcka vyzvednout ze školky, ze školy, musím s nimi být odpoledne doma, žádné šturmovačky ve firmě po nocích. A oni říkají: Uděláme ti podmínky, jaké si řekneš. A to nemám žádnou exotickou profesi, ani nejsem špičková vědkyně. Prostě jsem se snažila svou práci dělat vždycky dobře.

Ženy a matky zvlášť si často stěžují, že musí být tisíckrát lepší než muži a bezdětné kolegyně, aby práci vůbec získaly a dostaly za ni zaplaceno. Vidí v tom nespravedlnost. Já v tom naopak vidím obrovskou výhodu, která mě neustále popohání k celoživotnímu vzdělávání a zdokonalování se. Protože až někdo vezme dynamit a ten betonový blok v hlavách zaměstnavatelů odstřelí, tak jací byli, ti naši konkurenti a konkurentky.

Nevěřím tomu, že by s tím vláda něco rozumného udělala. Jednak proto, že osvícený panovník se v zemích Koruny české vyskytuje tak jednou za tři století a s politiky to nebude lepší. A dvak proto, že naše vrchnost je shcopna vymyslet tak kvóty a paragrafy. A doufám, že se mnou budeš souhlasit i v tom, že tudy cesta prostě nevede.

Duk
  • 
14.10.2005 16:06:46
Je mi 25 a deti jeste zdaleka neplanuji. Pred nejakou dobou me tu na Rodine kdosi osocoval, jaky jsem sobec, ze chci nejprve ukoncit studium, vybudovat si nejakou pozici v zamestnani a pak teprve myslim na rodinu.
"A co kdyz to potom nepujde?" Byl nejcastejsi argument v one diskusi.
Kdyz pominu, ze se na dite jeste necitim, i kdyz mam trvaly a harmonicky vztah, tak proste nemuzu zodpovedne rict "Chci mit dite". Proc?
Protoze je v teto zemi nerealne vychazet z jednoho platu,
protoze matka s detmi je az na vyjimky diskriminovana pri vyberu pracovniku,
protoze u nas neexistuje rovnost platu pri stejnem vzdelani, praxi a znalostech mezi muzi a zenami,
protoze v mem oboru jsou zeny casto povazovany za "menecenne",
protoze u nas neexistuje tradice prace z domova nebo na zkraceny uvazek
..a takhle by slo jeste chvili pokracovat.
Opravdu chtela bych mit jednou velkou rodinu, tri i ctyri deti. Ale copak se muzu sebrat, nechat vyzivu rodiny na partnerovi a pristich 10 let byt na materske dovolene? Nemuzu, nechci.
Ale jesle se mi nezdaji jako reseni tohoto problemu.
14.10.2005 9:10:08
Cizinko,
já jsem přece vůbec, ale vůbec nikde nenapsala (a ani nenaznačila), že bych jim ty příspěvky vzala. Naopak bych jim jich dala, klidně i víc, ale abych měla aspoň minimální jistotu, že za ně koupí dětem jídlo, školní potřeby atd. (V některých městech uvažují nad tím, že by jim nedávali peníze, ale přímo poukázky na jídlo, taky aby jim dávali míň a častěji -nevím jestli by to třeba nebylo řešení) A mmch jsem v příspěvku, na kterýs původně reagovala vyjmenovala X dalších věcí, který mi na hospodaření s veř.prostředky vadí. Já fakt nepochopím, jak mě můžeš nařknout z rasizmu na základě pár napsaných slov vytržených z kontextu.
A s těmi veř. prostředky je to v ČR tak: Sociální pojištění je součást státního rozpočtu, sice oddělená, ale součást. Ale z tohoto soc. pojištění se vyplácí a) důchody (starobní, vdovské, vdovecké, sirotčí) b)nemocenská, oš.člena rodiny, PPM -to je těch 28týdnů. Dál je taky součástí soc. pojištění tzv. příspěvek na státní politiku zaměstnanosti - z toho se nici nevyplácí lidem, ale jde na projekty.
RP a další dávky státní sociální podpory (přídavky, soc.přípl, porodné atd.) nejdou ze soc.poj, ale jsou přímými náklady státního rozpočtu, taky je nevyplácí SSZ, ale stát prostřednictvím městských úřadů (v současnosti úřadů práce) tzv. přenesená působnost.
Tohle výše uvedené vím, našla bych Ti i procenta, ale nechce se mi, kdybys chtěla překonám se :-))))
cizinka
  • 
14.10.2005 8:26:19
Martino, to co rikas o dulezitosti pozitivniho mysleni, je tezko nesouhlasit. Ja o sebe to rikam drsneji, za tim, ze se mne dari veci nemozne, stoji odvaha a optimizmus blazna. Ale take verim v zakony a smysluplnost socialnich opatreni, ktere by zenam (pripadne otcum, kteri pecuji o male deti) meli pomoct, a zda se mne, ze je velice smysluplne o nej diskutovat. Tvuj zkluz k psycholodii uspechu ted se uz zda relevantnim doplnkem, ale diskuse tady take byla o dost relevantnich a smysluplnych vecich.
cizinka
  • 
14.10.2005 8:16:14
Pavlo3, zdejsich problemu jsem dobre znala, prave proto ze jsem zvedava. Ze stejniho duvodu chodim do Rodiny. (I kdyz se priznam, prekvapila jsi mne, ze za penize za soc. pojisteni se muzou kupovat tanky. Mam nebo mela jsem pracovni vztah ve trech dalsich zemich, vzdy tam soc. pojisteni zpravovalo zvlastni sit uredniku, a ty penize se nehazeli do zadneho spolecneho pytle. Prozkoumam, jak to je ve skutku v CR .)
Jestli mluvis o problemech s Romskou mensinou, tak vim ze jsou. Co ocekavat od spolecnosti, ktera za poslednich 60 let zazila to co oni? Vezmeme jen ty komouske prohrisky: pitome socialne inzinyrstvi rozbilo jejich tradicni rodine vazby a hodnoty, deti se cpali do zvlastnich skol (kvuli odlisne kulture a neschopnosti jazykove stihat s vetsinovou spolecnosti) a do decaku. Vim ze reknes, ze z komousama nemas a tva rodina nemela nic spolecneho. Ale spolecnosti vylezaji ze sve ideologicke bryndy jen tehdy, az si zodpovednost za minulost vezmou - ne primo, ale statecne a plne, jako nemecka spolecnost bere zodpovednost za zlociny svych nacku. Komousi davali z ideologyckych duvodu jim praci. Ted z jinych ale take ideologickych duvodu praci nesezenou. Tak oni nejcasteji voli KSCM, ziji v getach a maji strach.
Problemy jsou, ale budou vetsi, jestli odsoudite romskou spolecnost pokracovat na ceste k drogam, prostituci a zlocinu. Ale ve skutku Cesi by meli mit take radost z nich - mluvi vasim jazykem, zdili vasi nabozenstvi, slavi vase (take statni) svatky. Co chces vic, abys mela duvod premyslet, jak jim pomoct a kamenovala kazdy rasisiticky projev? Vim ze hodne lidi ze skutecne liberalnich a take krestanske demokratickych kruhu na tom pracuje. Zatim jedna dulezita strana, pokud mluvi o socialnich problemach a parazitstvi pocetnych rodin vzdy pomery popisuje tak, ze nezbyvaji pochybnosti, o jake komunite se mluvi. A co jsi psala o tom, ze sama RP beres, ale lidem s tmavsi pleti bys je nedala, je stejny typ mysleni - mozna jsi to zformulovala blbe, ale takove zkratkovite reseni na socialni problemy je to, co mne tady dost desi.
Mimochodem, vis kdo stale prezentuje ceskou hudebni kulturu v tech nejdulezitejsich obchodech z medii v Parizi, vedle Smetany, Dvoraka a Janacka? Zadna nasladlym cesko-nemeckym vkusem zprofanovana medialni hvezdicka. Jednu z tech pani tady obcas nepusti do hospody. Druha hodne a otevrene cerpa z muzikality, temperamentu a hudebnich tradic sveho tatinka, a kombinuje je s folklornimi a klasickymi tradici ceske kultury...
14.10.2005 7:38:06
Ano Martino, já s tebou souhlasím, v obou bodech...Já se řídím podobnými principy a dokonce věřím, že zrovna já bych nejspíš u konkursu velký problémy neměla, přes počet dětí(haha, není nad dobrý sebevědomí). Jen jsem chtěla upozornit, že i ti lidí, kteří tu personalistiku dělají,případně šéfové, kteří si své zaměstnance vybírají, znají většinou veškerý taktiky, způsoby prezentace, metody, existuje na to zpousta kursů, knih...I oni je znají...Pokud jsou ale předem přesvědčeni o tom, že matku s dětma nee, tak je sebelepší přesvědčovací technikou neoslovíš...Jasně, pokud to z nich, jak ty říkáš, netryská a nejsou o tom stoprocentně přesvědčeny, žmoulají ten papír, pak neuspějou, jenže pak by neuspěly ani bez dětí...Měli jsme fitmy, kde přímo šéf řekl: ne matky s malýma dětma, ne ženskou nad 35, vůbec je ke konkursu nechci...Pak se těžko přesvědčuje...Rozhodně to nebyly ojedinělé případy...
No a ta druhá část...Připadalo mi, jako bys byla přesvědčená o tom, že pokud hledáš partnera dlouho,necháš si na to čas a hodně to " promýšlíš", máš tím nějak zaručeno to, že získáš jistotu na celý život...S tím nesouhlasím...S tím, co tvrdíš teď, už ano...
Martina, 3 děti
  • 
14.10.2005 1:20:53
Federiko,

Pokusím se ti odpovědět na dvě otázky, které mi kladeš:

1.Proč ony dámy neuspěly, ačkoliv jste jim poradili, co mají u konkursu říkat? To je jednoduché. To z tebe prostě musí tryskat. Ty o tom musíš být stoprocentně přesvědčená. Ne přede dveřmi žmoulat v ruce kus papíru a trnout, jestli jsem se ty rady nabiflovala správně.

2.Kde beru neochvějnou jistotu, že mě nepostihne žádná nepřízeň osudu? Já bych to nenazvala neochvějnou jistotou, spíše základním životním optimismem. Nač se mám trápit věcmi, které by se někdy v budoucnu eventuálně mohly stát, a vyvozovat z toho sáhodlouhé závěry pro svůj současný život? Na to je ten život příliš krátký. Jistě, mám bokem připravené nějaké alternativy pro případ, že by mě moji nejbližší opustili. Ale cítíš ten rozdíl mezi pozitivním a negativním přístupem k věci?

Přidám ve stručnosti jeden příběh, který jsem kdysi četla v jedné povídkové knížce. Kluk si jde od kamaráda půjčit sáňky. Cestou přemýšlí, jak na to. Kamarád je trochu hamižný, možná, že mu je ani nepůjčí. Ne, docela jistě mu je nepůjčí. Dojde, ke dveřím, zazvoní, kamarád mu otevře a než se stačí zeptat, proč přichází, kluk na něho vysype:“Já se ti na ty sáňky můžu …“

Přesně tak mi připadá přístup některých žen ke své kariéře. Mám děti, voni mě stejně nevemou.

Jestli tě to zajímá, tak přidám ještě jedno moudro, podle kterého se snažím žít a s diskutovaným problémem trochu souvisí:

Dávej pozor na své myšlenky, neboť ty se mohou stát tvými slovy.
Dávej pozor na svá slova, neboť ty se mohou stát tvými činy.
Dávej pozor na své činy, neboť ty se mohou stát tvým charakterem.
Dávej pozor na svůj charakter, neboť ten se může stát tvým osudem.

Martina
14.10.2005 0:38:18
Cizinko,
s tímm rasizmem, no tos mě pobavila. Já jsem naprosto tolerantní k jiné barvě pleti, pokud se chovají podle většinového vzoru. Víš, jsem vždycky nadšená, když mě někdo ozančí za rasistu, ad absurdum - abych to vysvětlila. Určitě si sledovala superstar, velmi se mi líbil Vlasta Horvát a vůbec jsem nepřemýšlela o tom, že je Cikán. Výborně zpívá, je sympatickej. Určitý demagogové to vysvětlují tak, že když někdo volil Vlastíka Horváta, je rasista, protože on Vl.Horvát se vymyká svojí komunitě. Potom jsem tedy rasista. Když se mě někdo zeptá jestli bych zaměstnala cikána, řeknu proč ne, když chce pracovat? Jen musí dodržovat stejná pravidla jako ostatní. Neuznávám tzv. pozitivní diskriminaci. A ještě proč je nazývám Cikány? No v angličtině jsou to taky Gypsies ne? Tak si laskavě nech ten rasizmus od cesty, protože jestli s tvýho pohledu rasista jsem, tak to rozhodně neskrývám, tak jako spousta jinejch. A podle toho co píšeš, snad nejseš neznalá zdejších problémů, ne?
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 635 [Dalších 615 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.