| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku České matky a péče o děti do 3 let-rodina a (nebo) kariéra?

 Příspěvky 110 z 635 [Dalších 625 >>]
Jana, 1 dítě
  • 
1.8.2007 19:40:46
Pro matky, které chtějí při malých dětech pracovat, by měly být zřízené jakési chráněné dílny, podobně jako pro postižené, protože sehnat práci na zkrácený úvazek je nadlidský výkon. Zároveň by měla být státem finančně podporovaná dlouhodobá rodičovská péče o děti, protože podle mého názoru ji nenahradí žádná babička ani chůva, či superjesle. Pro udržení rodinných tradic je nutné pěstovat rodinné vztahy již od narození dětí. Až vás děti šoupnou do domova důchodců, nedivte se, pokud jste se jim v dětství dostatečně nevěnovali.
Víla
  • 
26.10.2005 13:13:28
hanko, moje rec. Katka mne pekne nadzvedla a hlavne nema co kecat, kdyz dite jeste nema. Ja jsme taky mela vselijake plany, jak budu 3 roky doma a pak po pul roce jsme chtela z "vezeni" pryc:o))
Hanka, dcera 28.mesicu
  • 
26.10.2005 12:58:38
Jo Katko tak jsem na tebe zvedava jak budes mluvit za takovy dva roky. Taky mi prijde, ze tvuj nazor je jediny spravny. My treba do jesli chodime od zari. Nejdriv na zkusebni provoz 5 dni v mesici a od rijna 3x v tydnu. Prospelo nam to obema. Dcera je natesena na deti, libi se ji tam a tesi se tam. O tom, ze si prohloubila slovni zasobu, kazdej den se nauci novou pisnicku nemluvim. Ja chodim trikrat v tydnu do prace, kde prijdu do kontaktu s "normalnima" lidma, kde tematem hovoru neni curani, kakani, kojeni, prani apod. Jak uz tu psaly holky - ne kazde vyhovuje byt tri roky doma. A opravdu mi neprijde, ze by nase generace tricatniku byla nejak fyzicky poznamenana kratkym kojenim ci psychicky pobytem v jeslich. Zajimal by me i tvuj nazor na delku materskych dovolenych v zahranici - tam ji totiz kolikrat nic jineho nezbyde nez si najmout chuvu nebo jesle jeste driv nez v 1 roce ditete. Nase jesle jsou totiz od 1 do 3 let.
Milada.
26.10.2005 12:37:18
Pardon, to bylo pro Katku, Lucie ten clanek psala:-) Omlouvam se :-)
Milada.
26.10.2005 12:33:51
Lucie,


ne, prvni nejsi...debata k tomu byla predlouha, to jen zmizely vsechny prispevky..na Rodine uz zcela bezna vec:-((
Víla
  • 
26.10.2005 12:28:08
Katko, jasně, bud si doma, pokud chces, ale nechapu Tvuj nazor, proc by nemely byt otevirany nove jesle. Ja stejne jako dalsich x holek chci chodit do prace a proto si myslim, ze by se nove jesle zakladat mely. Tvuj nazor mi pripada jako "jedine muj nazor je spravny". Uz jsme to tady psala x-krat, ze kazda jsme jina a ne kazda chce sedet doma s ditetem tri roky. proc teda brat matkam, ktere chteji pracovat, moznost pracovat?????? Fakt to nechapu. Jo a moje mama mne kojila jen 2 mesice, do jesli jsme sla, kdyz jsme mela 2 roky a pripadam si uplne normalni...Moje kamoska chodila do jesli od pul roku, nebyla kojena a taky je zcela normalni a zadne trauma nema. Tak proc generalizovat! A navic, pokud by jesle zanechavaly takova traumata, tak by cela zapadni Evropa byla plna traumatizovanych jedincu...totez by platilo o Cesich, kteri se narodili v 70. letech....
Katka, 10 dní před porodem :)
  • 
26.10.2005 11:06:23
Jsem první koho napadlo reagovat na tento článek? Je to asi proto, že částečně spadám do skupiny těch, o nichž mluví. Je mi třicet, vdávala jsem se před rokem a čekám narození prvního potomka. Nikoli však z výše uvedených důvodů- studium, kariéra, dobré místo apod. Prostě jsme se s manželem potkali později, co na tom. Teď si to na mateřské užívám, těším se, že budu s mrňetem doma a plánujeme určitě víc než jen dvě děti. Myslím, že nové zavádění jeslí je hloupost. Generace našich maminek může potvrdit, jaký "kladný" dopad to na nás mělo, že jsme museli být odkládáni do jeslí. Opakované nemoci, nemožnost kojení vlastních dětí a s tím spojené problémy apod. Já považuji za nejlepší být s dětmi aspoň do těch tří let doma. Je jasné, že pak už děti potřebují aspoň občas do kolektivu. Moje kamarádky to řešily občasným dáváním do školky (tuším 5x měs.), aby nepřišly o rodičovskou. A to dětem prospělo. Zkrátka to, že se maminka věnuje dětem doma je pro ně obrovské plus co se týká vývoje osobnosti dítěte, vztahů v rodině a vůbec... Co se do dítěte vloží v prvních letech života, to mu nikdo nevezme. Stačí, že potom už má na něj "vychovatelský" vliv škola a kolektiv, které bohužel nemůžeme často ovlivnit ani změnit, i když jsme nespokojení.
jana
  • 
18.10.2005 10:21:35
Nevim, nevim. Se mnou byla maminka doma az do peti let a ted jsem dusevne deprivovana tim, ze jsem na materske dovolene a nemuzu chodit do prace.
Hana, 3 děti
  • 
17.10.2005 18:15:07
Osobně mi připadají jesle dobré leda tak jako nouzové řešení pro matky samoživitelky. Myslím, že jsme si za socialismu užili kolektivní "výchovy" až až. V té době to ještě zachraňovaly v mnoha rodinách babičky, které se o děti staraly (a když byly děti větší, bývaly doma a měly napečeno :)). Dítě v prvních tech letech potřebuje jistotu "svého" člověka (matky či otce) a ne ústav či instituci. Jak říkal prof. Matějček, jesle jsou zařízení pro rodiče, nikoliv pro děti. Myslím si, že dnešní doba je žel velmi sobecká. Mně prostě připadá naprosto normální, že s vysokoškolským diplomem jsem doma, jelikož mám malé děti. Je to někdy (velmi) únavné? Ano. Utíká mi kariéra? Ano. Musím snášet útrpné poznámky? Ano. Lituji toho? Ne. Vychovám, dá-li Bůh, sebevědomé, duševně zdravé lidi, kteří této společnosti snad dají více, než institucemi odchovaní duševně deprivovaní jedinci. Vím, že to zní tvrdě, ale to, jak funguje dětská psychika, se okecat nedá. Lidské mládě je prostě nastavené tak, že si potřebuje vytvořit pevné citové vazby právě do těch 3 let, a to se nevynahradí tolik omílaným "kvalitním" časem (jehož důležitost nepodceňuji) - kvantita je pro malé děti prostě
nenahraditelná.
Petra 30 let, šestinedělka
  • 
17.10.2005 9:52:23
Ve vašem článku mi chybí jeden podstatný důvod, který vede dnešní rodiče k odkládání založení rodiny, a tím je bytová situace. Již nežijeme v době, kdy je pro průměrného občana možné získání bytu od obce nebo státu. U nás bylo důvodem splacení hypotéky, což by při výši rodičovského příspěvku a plánovéní vícečetné rodiny nebylo možné, takže jsme museli brát jedno po druhém. Manželé jsme 6 let, a pokud bychom měli děti hned, tak někde pod mostem nebo bychom strádali hlady....
Situace se jistě nezmění do doby, než budou moci ,,mladí" snáze bydlet a než vzniknou další jesle a nebo obdobná zařízení; případně se změní legislativa tak, aby matky měly lepší možnost zaměstnání během péče o dítě do 3 let.
 Příspěvky 110 z 635 [Dalších 625 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.