| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Děti jako dar

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1119 z 19 
Jáá - 2 děti
  • 
23.3.2004 11:41:46
Zdroj: www.fod.cz
Dávky pěstounské péče
Hmotné nároky (dávky) pěstounské péče upravuje zákon č. 117/1995 Sb.o státní sociální podpoře v ustanoveních. §§ 36 až 43 takto:

Příspěvek na úhradu potřeb dítěte
Dítě svěřené do pěstounské péče má nárok na příspěvek na úhradu potřeb dítěte. Výše tohoto příspěvku za měsíc činí u nezaopatřeného dítěte dvojnásobek částky životního minima na osobní potřeby dítěte. V případě dítěte mladšího 18 let, které ukončilo povinnou školní docházku a nepřipravuje se na budoucí povolání, aniž by mu v tom bránily závažné zdravotní důvody, nebo pokud již pracuje, tj. nejde-li o nezaopatřené dítě, činí výše příspěvku 1,20 uvedené částky životního minima (§ 37 odst. 1,2).
V případě dítěte dlouhodobě nemocného nebo dlouhodobě zdravotně postiženého a dlouhodobě těžce zdravotně postiženého činí násobky částky životního minima na osobní potřeby k výpočtu výše příspěvku 2,10 nebo 2,60 a v posledním případě 2,80 (§ 37 odst. 3).
Příspěvek náleží i zletilému dítěti mladšímu 26 let, které bylo ke dni dosažení zletilosti v pěstounské péči, pokud trvale žije ve společné domácnosti s bývalým pěstounem a je nezaopatřené, tj. pokud se připravuje na budoucí povolání nebo ze zdravotních důvodů není takové přípravy ani výkonu povolání schopno (§ 38).
Odměna pěstouna
Pěstoun, kterému bylo svěřeno dítě do pěstounské péče, má nárok na odměnu za výkon pěstounské péče, a to až do zletilosti dítěte a poté po dobu, po kterou má dítě nárok na příspěvek na úhradu potřeb dítěte (§ 40 odst. 1).
Výše odměny pěstouna činí měsíčně za každé dítě svěřené do pěstounské péče polovinu částky životního minima na osobní potřeby pěstouna (§ 40 odst. 2).
Příspěvek při převzetí dítěte
Pěstoun má nárok na jednorázový příspěvek při převzetí dítěte (§ 41 odst. 1).
Výše tohoto příspěvku činí čtyřnásobek částky životního minima na osobní potřeby dítěte (§ 41 odst. 2). Pro srovnání lze uvést, že porodné činí pětinásobek této částky.
Příspěvek na zakoupení motorového vozidla
Nárok na příspěvek na zakoupení motorového vozidla má pěstoun, který má v pěstounské péče nejméně čtyři děti nebo má nárok na odměnu pěstouna z důvodu péče o čtyři děti, včetně zletilých nezaopatřených dětí, pokud zakoupil osobní motorové vozidlo nebo zajistil nezbytnou celkovou opravu motorového vozidla a toto vozidlo nepoužívá pro výdělečnou činnost (§ 42 odst. 1).
Výše příspěvku činí 70 % pořizovací ceny osobního motorového vozidla nebo prokázaných výdajů na opravy, nejvýše však 100 000 Kč. Součet příspěvků za posledních deset let před podáním žádosti nesmí přesáhnout částku 200 000 Kč.


JAK je to v praxi, nemohu říci, čerpám jen ze stránek Fondu ohrožených dětí, které poslední dobou pročítám, protože bych ráda dítě do pěstounské péče.
M.
  • 
23.3.2004 8:36:59
Moc vás obdivuju a taky trochu závidím. Měla jsem podobný sen, ale nepodařilo se mi najít partnera, který by to viděl podobně. Musíte být báječná rodina!!!
22.3.2004 22:33:37
Tak tomu bych moc nevěřila - dávky totiž jsou: životní minimum pro každé dítě - podle věku (ale zase na ně nedostáváte běžné dětské přídavky, a kdo máte děti, určitě si spočítáte, že své životní minimum dítě za měsíc hravě utratí za jídlo a oblečení, do 6 let je to teď asi 1560 Kč). A pro pěstouna za každé dítě polovina jeho životního minima, což je asi 1000 Kč. Nevím jak si žije prase v žitě, ale i kdybych k tomu připočetla "štědrý" rodičovský příspěvek 2552 Kč měsíčně, nepřijde mi to jako finanční výhra.
Maja,Adam 2.8.2003
22.3.2004 20:26:59
Přeju vám hodně síly a všem vám podobným a taky ať jsou všechny vaše děti zdravé a šikovné.Lidi jako jste vy jednoduše obdivuju! Já mám malého synka,zcela zdravého,dělá mi radost a to si občas postesknu,že nemám vůbec čas na sebe,jak jsem sobecká!
Článek mně dojal,já bych na to neměla.
Petra
  • 
22.3.2004 19:48:38
A víš že existují dávky pro pěstounské rodiny? Nejsou sice horentní, ale jak jsem někde zaslechla "když jsem měla v pěstounce 4 děti, žila jsem si jak prase v žitě"
Jířa
  • 
22.3.2004 18:39:13
Vždyť se tam píše, že Jirka je na rodičovské "dovolené". Marta bude nejspíš na mateřské s jejich vlastním synem.
Anna Novotná, bezdětná
  • 
22.3.2004 12:18:08
Chtěla bych se zeptat kde berete peníze? Stíháte při tom oba chodit pracovat?
Lucia,4-ročný synček
  • 
22.3.2004 11:39:25
Veľmi vás obdivujem za to, čo robíte. Ja som tiež pomerne mladá mamička, ale môžem povedať, že skúsená. Náš syn sa narodil čiastočne telesne postihnutý, podstúpili sme množstvo operácií, navyše má syndróm ADHD, je to hyperaktívne dieťa s poruchou pozornosti. Veľa som s ním už prežila, veľa pekných, ale aj ťažkých chvíľ. Môj sen je síce mať druhé dieťatko, ale chcela by som si ho osvojiť. Veľmi túžim dať domov dieťaťu, ktoré ho nemá. Chcela by som mať raz na staré kolená pocit, že som spravila niečo dobré pre tento svet, že som dala jednému životu šancu. Môj manžel je, žiaľ, zásadne proti. Má strach, že to nezvládneme, bojí sa, aké to dieťa bude. Ale veď aj keď človek čaká vlastné dieťa, nikto mu nezaručí, aké bude. Vždy je to svojím spôsobom riziko, bez ohľadu na to, či je dieťa vlastné, alebo nie. No, keďže som na to zatiaľ sama a to rozhodne nestačí, neprichádza naplnenie tohto môjho sna zatiaľ do úvahy. No chcem vyjadriť svoj veľký obdiv za to, čo robíte a raz sa vám za to určite poďakujú aj vaše deti. Držím palce.
Kačík
  • 
22.3.2004 9:43:17
a držím palce, ať se vám povede všechno, co si přejete. Já sama jsem dřív měla podobný sen jako vy, ale dnes si už zdaleka nejsem jistá, že bych ho zvládla - musela bych sama na sobě ještě moc zapracovat a samozřejmě záleží také na partnerovi. Moc mě ten článek v pondělí ráno potěšil.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1119 z 19 

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.