| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Je aspartam nebezpečný?

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 61 [Dalších 41 >>]
Jakub
  • 
20.8.2008 1:41:27
Rostlina amarant je za prvé spíše "pseudoobilnina", ale hlavně za druhé - E123 není rostlina amarant, nýbrž chemické barvivo amarant (amarantová barva je červeno-růžová), které nemá s rostlinou amarant nic společného. V USA je E123 zakázáno pro možné karcinogenní účinky.
Roman
  • 
10.7.2008 22:26:12
možná už to tady někdo uváděl, ale E 953 je Isomalt, ne aspartam, ten má označení E951, ale to jen pro doplnění:) jinak je to trus, tj bez debat
Lístek
  • 
8.7.2008 14:36:30
Děkuji za erudovaný rozbor, konečně něco čitelného v té záplavě polopravd.

Jen by mě zajímalo, jak je to opravdu s tím rozkladem aspartamu při 30ti stupních celsia a formaldehydem a pak s jeho rychlostí další přeměny a případně z toho vyplývající toxicita?

Osobně se aspartamu i dalším sladidlům a zbytným potravinovým přídatkům vyhýbám. Mít vše sladké není smyslem života a otázku finančních zájmů v tomto "obchodu" radši rozebírat nebudu i když o etice a morálce výrobců těchto kontraverzních látek moc valné představy nemám...

Nejvíce mě však trápí představa, že člověk vypustil "chemického džina" z lahve a úplně vše od vody, vzduchu, zeminy přes rostliny, ovoce a zeleninu až po maso či mléko tutově obsahuje stopové množství člověkem vyprodukovaných umělých látek, které v dalekosáhlém ekosytému porůznu páchají nečekané nabourání či selhání řady chemických pochodů, až po člověkem zpětně vnímané výskyty rakoviny, metabolických nemocí, poškození DNA a podobně, protože si to doslova nakonec "vždycky sám sežere"...
Možná víte jak to bylo s DDT, ale podle mě je to jen špička ledovce...

Nelze mávnout rukou nad tím, že "se to nějak vsákne", tenhle "chemický džin" jen tak nezaleze (už asi nikdy) a jeho dosah je nepředstavitelný. Tzv. "civilizační nemoci" bych se nebál označit za "nemoci z chemického zamoření". Zdravý člověk bude brzy jen ikonou a nedosažitelným ideálem, protože nejen genová degenerace pod vlivem působení toho všeho čemu jsme vystaveni (rozuměj "jsme se vystavili";) jednoduše nemůže neprobíhat. Přičtěte si k tomu ještě vliv reklamy a lobby peněz, morálku, náboženský fanatismus či pohodlnost a co Vám vyjde? Diplomaticky řečeno - levá a pravá strana rovnice je v příkré nerovnováze... Všechny organismy, tj. rostliny, zvířata, člověk a snad i Země, to vše je "jemná a citlivá" chemie.

Imspiroval mě kdysi jeden moudrý citát a odvodil jsem si toto - "mé tělo je mým mým chrámem a zaslouží si jen ty nejčistší dary". Tak si vybírám co nechám vejít do svého chrámu. :)
karel
  • 
5.6.2008 18:33:01
Aspartam
Jak posuzuje WHO jeho potenciální toxicitu?
Z toxikologického hlediska byl aspartam zhodnocen komisí JECFA/FAO/WHO jako sladidlo zdravotně nezávadné a tato komise také stanovila akceptovatelnou denní dávku (tzv. ADI) poměrně vysoko na 40 mg aspartamu na 1 kg tělesné hmotnosti denně. To znamená, že člověk o hmotnosti 80 kg může denně bez rizika zkonzumovat 3 200 mg aspartamu, což by v přepočtu na cukr odpovídalo 640 g cukru. Je prakticky vyloučené, aby byl člověk schopen denně zkonzumovat takovéto množství sladkostí a slazených nápojů.

Jaké je složení aspartamu?
V mnoha článcích je zavádějícím způsobem uváděna informace, která vyvolává ve čtenářích dojem, že aspartam se skládá ze tří samostatných složek – z kyseliny asparágové, fenylalaninu a methanolu. Ve skutečnosti se jedná o methylester kyseliny asparágové a fenylalaninu, jehož chemický název je N-L-aspartyl-L-fenylalanin-1-methylester. Vlastnosti této sloučeniny jsou zcela odlišné od vlastností kyseliny asparágové nebo fenylalaninu nebo methanolu jako samostatných látek.

Obsahuje molekula aspartamu methanol?
Tvrzení, že methanol je strukturální součástí aspartamu, je holým nesmyslem. Pokud to někdo tvrdí, je nutno pochybovat o jeho znalostech chemie nebo má toto tvrzení záměrně vyvolat ve čtenářích obavy z nebezpečnosti aspartamu. Pravda je taková, že součástí aspartamu je methylester, což je z hlediska chemického názvosloví i chemických vlastností úplně něco jiného.

Může z aspartamu methanol vzniknout?
Za určitých okolností ano. Aspartam zahříváním netaje jako jiné chemické sloučeniny, ale při dosažení teploty 196 °C se rozkládá na diketopiperazin a na methanol. Akceptovatelná denní dávka pro tento vedlejší cyklický dipeptidový derivát aspartamu diketopiperazin byla stanovena FDA na 7,5 mg/kg/den. Také při určité kombinaci vlhkosti, teploty a kyselosti potraviny může dojít k rozkladu aspartamu na aspartylfenylalanin a methanol. Jak diketopiperazin tak aspartylfenylalanin se mohou dále hydrolyzovat na jednotlivé aminokyseliny – kyselinu asparágovou a fenylalanin. Ani jedna z uvedených sloučenin, které vznikají rozkladem aspartamu, však nevykazují sladkost. Pokud tedy nedochází během skladování ke snižování sladkosti nebo dokonce k její ztrátě, nedochází ani k významnějšímu rozkladu aspartamu a tedy nevzniká ani methanol.

Může k tomuto procesu dojít v těle člověka až po zkonzumování potraviny nebo nápoje, které jsou slazené aspartamem?
Předně je nutné potvrdit, že aspartam podléhá v těle člověka metabolické přeměně a není tedy z těla vylučován beze změny. Zcela logicky byla snaha prokázat potenciální složky rozkladu aspartamu v tělních tekutinách nebo tkáních. Protože je však kyselina asparágová a fenylalanin obsažen ve všech bílkovinných složkách potravin v několikanásobném množství, než kolik může ze zkonzumovaného sladidla vzniknout, zaměřila se pozornost spíše na prokázání methanolu. Na základě získaných poznatků lze konstatovat, že obsah uvolněného methanolu je nižší než 10% možného obsahu. Zbylé množství prochází jinými metabolickými přeměnami. Poměrně značné množství přijatého aspartamu je rozkládáno bakteriemi, které jsou přítomny v trávicím traktu člověka a vzniklé rozkladné produkty jsou těmito bakteriemi využívány jako živiny.

Kolik může ve skutečnosti vzniknout z aspartamu methanolu?
Uvedu několik čísel a čtenář ať si udělá závěr sám. Pro názornost jsou údaje vztaženy na obsah aspartamu v 1 tabletě běžného stolního sladidla tj. přibližně 20 mg aspartamu, což sladivostí odpovídá 1 kostce cukru. Z 20 mg aspartamu může teoreticky vzniknout 2,1 mg methanolu. V těle člověka pak může vzniknout pouze 0,2 mg volného methanolu.
I kdyby se vycházelo ze spotřeby 3 200 mg aspartamu na 80 kg člověka/den (povolených 40 mg na 1 kg váhy - takové množství sladkostí však není prakticky možné zkonzumovat), může se teoreticky uvolnit asi 168 mg methanolu.Tento údaj však vychází z předpokladu, že rozklad v lidském těle probíhá zcela stejně, jako rozklad např.v chemické laboratoři. To samozřejmě není možné. Pokud vezmeme v úvahu spotřebu asi 3 šálků kávy nebo čaje denně, k tomu nějaký slazený nápoj, lze předpokládat spotřebu kolem 300 mg aspartamu denně. Z tohoto množství může teoreticky vzniknout asi 15 mg methanolu, ve skutečnosti se v těle uvolní mnohem méně, přibližně asi 2 mg. Jen pro názornost, v našem těle normálně denně vzniká 300 až 600 mg methanolu podle typu přijaté potravy. Z 1 kg jablek může vzniknou až 1 400 mg metanolu a konzumací 1 zralé meruňky, broskve nebo 3 švestek vznikne v našem těle tolik methanolu, jako po konzumaci 12 tablet stolního sladidla s aspartamem. Methanol je také normálně obsažen v řadě potravin a nápojů, např. v 1 litru šťávy z černého rybízu je to 230 mg methanolu, v rajčatové šťávě 214 mg, ve šťávě z červeného rybízu 127 mg methanolu a 1 kg banánů obsahuje 180 mg methanolu.
Nechci zbytečně polemizovat s uvedeným článkem, ale považuji za seriózní poskytnout čtenářům trošku přesnější udaje než jen konstatování, že z aspartamu vzniká metanol, který poškozuje zdraví.
Ivett a Rosalie Anna*31.12.06
9.11.2007 9:46:36
Naprosto souhlasím. Ono taky, když si zadáte do toho samého vyhledavače nejen "aspartam", ale i "sacharin" např., vyjedou vám i chemické stránky složení umělých sladidel.
Článek a jeho modifikace, zase souhlásím, protože mi to taky tak přišlo. Je to stejné jako s "dietními" programy. Vyjma cukrovkářů sladidlo berete na přechodnou dobu, např. když potřebujete shodit a nechcete se zbavit "chuti na sladké", nebo to z nějakých důvodů nejde. Sladivost umělých sladidel je tak extrémní, že je to dobrá cesta k tomu časem nesladit téměř vůbec a tady se pak můžete vrátit zpět k běžnému cukru, naučíte se tak "vědomě omezovat sladkou chuť". Celé to je totiž o životním stylu. Mnohem více jedů do sebe dostáváte nevhodnou konzumací "povolených" a třeba i bio potravin. Stejně tak mi může někdo psát, jak nezdravé je jíst maso. Nojo, ale co když jste člověk jako já, s klinickým potvrzením na to, že nekonzumace masa u vás postupně způsobí něco jako toxikaci.
Kromě toho si vemte, co jedů do sebe dostáváte v běžných lécích a doplňcích výživy. A stejné je to i s dětmi. V průběhu těhotenství jsem nebyla zrovna vzorná matka, co se týče jídelníčku a "zakázaných potravin", dcerka se vyvíjela a narodila naprosto zdravá a zdravá je dál. Sama v průběhu života bude běžně používat umělá ochucovadla a přísady, protože prostě takový je trh. Není v mých silách ji obstarávat jen bio, snad kromě vlastně vypěstovaných plodin ze zahrádky. Zkrátka všechno dělám citem a malá si taky citem vybírá - jak mi jednou doporučil primář v nemocnici "jez to, na co máš chuť a nauč se svým chutím porozumět", ale mimoto, trochu se zajímejte taky o to, "odbroníci přes výživu a hltači podobných článků", jak funguje lidské tělo a jeho trávicí systém (a to biologicko chemicky). Zjistíte to, co už tu zaznělo v článku předchozím, na který reaguji.
A co se týče cukrovkářů, většina z těch mladých, co znám (a to opravdu mladinkých), co tuhle nemoc neblaze podědili má zcela jiné složení jídelníčku a i oni používají sladidla spíš jako doplněk výživy.
K pochybnosti članku taky dost vede jeho uvedení na stránkách jako www.osud.cz, nebo jiné "rádoby duchařské" weby. Z vlastní zkušenosti vím, kdo takové weby píše, pseudoléčitelé a pseudoduchovní osvícenci a pseudoodborníci na výživu, např v pouhé snaze se zviditelnit.
Kdo chce kam ...
Nux
  • 
6.10.2007 14:26:05
je dobře, že k aspartamu se vyjadřovat nechceš.

Co se týče "čištění" přírodního cukru, je to asi jako "čištění" pšenice a rýže a nakonec i u jablek (zbavení slupek, které jsou nositelem živin).

Ale je fakt, že pořád lepší cukr (byť bílý), než aspartam...
Bivoj
  • 
6.10.2007 13:54:13
Nechci se vyjadřovat k aspartamu. Jedno mě ale "nadzvedlo" a to tvrzení o cukru a rafinaci.

Rafinace je cizí slovo, které znamená čištění, odstraňování nežádoucích příměsí a nečistot. Takže výsledkem tohoto postupu je čistší cukr než je cukr nečištěný(přírodní). Ale pořád je to cukr. Myslím, že každý, kdo jen trochu umí s internetem, si je schopen najít, co vše se s cukrem v rafinerii děje. A tak strašení o škodlivosti čistého cukru a neškodnosti nerafinovaného jsou blud. Teda pokud se stále bavíme o cukru z cukrové řepy. Mějte se fajn a přemýšlejte občas vlastní hlavou. Nenechte si vnucovat vše, co vám kdo napíše.
1.10.2007 15:17:29
Pane Němečku,
moje dcera váží 26 kg, a to jí je skoro 10 let. Možná máte v těch číslech trošku zmatek vy...
Milan Němeček
  • 
1.10.2007 15:11:42
U kritiků aspartamu vesměs postrádám objektivnost pohledu a srovnatelnost čísel a měřítek.
V článku se píše .." když například dítě vážící 25 kg vypije za horkého dne po fotbale či vybíjené dvě třetiny dvoulitrové limonády slazené aspartamem...."atd. Je třeba si uvědomit, že dítěti vážícímu 25 kg jsou asi 4 roky a pokud dělá výše uvedené věci je to buď zvláštní dítě a nebo jsou zvláštní rodiče. Takto se nedá stanovit měřítko údajné nebezpečnosti aspartamu.


S pozdravem
ing. Milan Němeček
Markéta
  • 
12.9.2007 12:45:19
Ahoj, mám přírodní produkt, který účinně snižuje cukr! Bohužel kvůli reklamě nemůžu tady napsat, co to je, ale můžete se mi ozvat na mail marketabusy@centrum.cz a ráda Vám o tom řeknu. Jsem v kontaktu i s lékaři a mám paní, které se díky užívání snížil cukr z 12,8 na 4! Jestli máte zájem, kontaktujte mě.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 61 [Dalších 41 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.