| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Nestihla jsem to!

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 58 [Dalších 38 >>]
Sosan
  • 
26.11.2003 9:58:51
Omlouvám se těm, kterých se moje odbočka dotkla. Nicméně vaše utrpení z přečtení mých příspěvků nebylo zbytečné, dozvěděl jsem se pro mne užitečné informace a za tuto příležitost vám děkuji a na rozdíl od Zrzečky (které se omlouvám, že jsem jí do toho zatáhl) se až tak provinile necítím. Ta domělá necitlivost může být způsobena tím, že mám záložku rovnou na duskusák a reaguji tedy na konkrétní příspěvky, i když se k původnímu článku vztahují jen volně. A diskusi beru (patrně typicky mužským způsobem) jako fórum k řešení problémů, nikoliv jako fórum k vyjadřování soucitu. Tady byl problém s výčitkami, že autorka neřekla slovy vše, co cítila. Mnoho lidí už odpovědělo stejně, jako bych odpověděl já a proto jsem se k původnímu již nevyjadřoval, ale řešil jsem reakci, která mne zaujala. Takže k původnímu tolik: Slova jsou dosti hrubým nástrojem, mohou být i falešná nebo špatně pochopena. To, co jste chtěla sdělit jste vyjádřila svou účastí, přítomností - neverbálně - patrně mnohem lépe, než kdybyste se to snažila říct slovy. Kdyby byla k tomu vhodná příležitost, jistě byste to udělala. A když vám vaše empatie radila se do takového vyznání přímo nepustit, bylo to patrně lépe, než kdybyste se o to křečovitě pokusila. Jak by to patrně dopadlo bylo opravdu v tom díle seriálu "Jsem do tebe blázen", co tady ale bohužel nikdo neviděl. V jejich okolí neočekávaně někdo zemřel a oni se rozhodli, že všem svým známým a příbuzným řeknou, že je milují, pro případ, že by k tomu už neměli příležitost. Jak se na jejich vyznání ti dotyční tvářili si jistě domyslíte sami.
If & 3♥
26.11.2003 9:11:38
Cítím se provinile, i když jsem tuhle debatu nezačala. Omlouvám se všem, kterých jsem se dotkla. Jen jsem odpovídala na dotaz Sosanovi.
25.11.2003 17:38:27
Jak jsem uz uvedla naprostou souhlasim, ze tahle odbocka byla netaktni bezcitna, nic nerikajici a vuci Henri, i vsem kdo vzpominali na sve blizke urazliva.
Věrka
  • 
25.11.2003 15:13:53
Musím jenom souhlasit. Právě mi umírá maminka a já se při čtení příspěvků pohybovala mezi soucitem s ostatními, s námi a předsevzetím, že to musím stihnout mamince všechno říct. A pak BUM a řeší se tu takové věci. Jistě důležité :), ale do této diskuze naprosto nevhodné :(.
Bobina
  • 
24.11.2003 22:59:24
Příspěvky do téhle diskuse jsem pouze prolétla očima, co by k nim mohl člověk dodat jiného, než je třeba vážit si každého okamžiku, který můžeme prožít se svými blízkými a snažit se ho využít tak, aby nám nezůstal pocit dluhu vůči druhým i sobě. Že se to vždy nepodaří, to je věc druhá. Když se ocitneme v situaci, kdy už není možné nic vrátit, zpytujeme svědomí mnohem kritičtěji, než bychom to udělali kdykoli dříve...

Co mně zaráží je fakt, že jste si diskusní odbočku na téma umírání zvířat neudělali někde jinde. Vzhledem k tématu by to snad bylo přirozeně zdvořilé vůči autorce i všem, kdo oživili své vzpomínky.
mamča od silné šestky
  • 
24.11.2003 21:35:35
Milá Henri,
věřím, že čas, který již milosrdně uplynul od odchodu Tvé milé kamarádky, trochu Tvou bolest zmirnil. Vím, jak se cítíš. Já jsem měla milovanou tetu, která pro mě znamenala v určitých okamžicích života víc než maminka. Odešla před téměř čtyřmi lety, ani já jsem neudělala to, co bych mohla udělat...zkrátka tak to někdy v životě chodí. Vzala jsem si z toho poučení, že už to nikdy v životě neudělám. Pokud se stále obviňuješ, věř, že to není třeba. Všichni jsme jen lidé-máme svoje chyby, poklesky a slabosti. Pokud si ze svých chyb postavíme odrazový můstek a ne hradbu, za kterou se schováme, naše chyby se stávají začátkem něčeho nového...
Pokud bys chtěla přečíst si něco opravdu moudrého a zajímavého na toto téma, tak vřele doporučuji dílko MUDr. Marie Svatošové: Hospic a umění doprovázet, vydáno pro hospic Anežky České v Červeném Kostelci.
Přeji Ti, abys dokázala přijmout své "selhání" a jít dál.
Dana
24.11.2003 17:48:40
Souhlas, taky mi odbocka od Henrinina smutku nad umrtim pritelkyne, k tomu jestli zvirata maji strach ze smrti nebo ne, pripada nechutna a nevhodna, vzlast vuci Henri.

Taky nechci, aby zadny zivi tvor trpel, ale neodvazila bych se do debaty tak vazne davat "zlehceni" ci ,co to melo byt, tohoto druhu. Je to skutecne bezcitne.
If & 3♥
24.11.2003 12:52:37
Sosane, podívám se doma (ale myslím, že knížky z etologie zůstaly u rodičů). V každém případě stačí navštívit jakékoliv větší knihkupectví, kde mají i odbornou a školní literaturu a poptat se. Oba autoři jsou angličané (američané?). Welfare je fialová knížka a Etologie je světle zelená:o)
Sosan
  • 
24.11.2003 12:45:50
Budu rád, když mi napíšeš přesný název + autora a kde se to dá sehnat. Opravdu rád bych si o tom přečetl něco, co se této problematiky opravdu týká (nechci se zabývat zoologií obecně, ale konkrétně prožíváním zvířat ve vztahu ke smrti). Případně bys mi mohla přímo něco konkrétního k přečtení půjčit (kdyžtak se můžeme domluvit přes e-mail: sosan@atlas.cz). Potřebuji si v hlavě srovnat svůj vztah k vegetariánství (v souvislosti se zdravou výživou v tom mám celkem jasno). Dík.
If & 3♥
24.11.2003 12:20:24
Sosane, je to tak! Kráva prostě nemůže zoufale bučet! Nemá-li k tomu jiný důvod (tzn. že ji bezprostředně někdo týrá hlady, žízní nebo nepohodlím!). Přečti si knížku Welfare v chovu zvířat (už si nepamatuju autora) a nebo cokoliv z etoligie.... Vcítíš se do zvířecích instinktů a duše....
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 58 [Dalších 38 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.