| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Otcovské fejetony: Ve službě

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 49 [Dalších 29 >>]
Sosan
  • 
22.10.2003 15:47:03
Nemocenskou snad neplatí podnikatel-zaměstnavatel ze svého ne, tak vo co go? Přijměte ještě někoho a bude to OK.
22.10.2003 14:56:23
V době, kdy jsem začala podnikat byl můj manžel "obyčejný" zaměstnanec. Já měla jednání mimo město, účasti na veletrzích a pod. a on musel z práce včas (neboť dojížděl), aby vyzvedl dítě ze školky. Co všechno vyslechl od šéfa, ale i od spolupracovníků - to si neumíte představit. A to ne že by práci dělali za něho - on svou práci musel udělat stejně sám... "Dítě je věc tvé staré, co ty s tím máš společného" byl jeden z nejmírnějších názorů, o sprostá slova a "pipky" na mou adresu a "pod pantoflem" na jeho nebyla nouze. Byl z toho dost nešťastný. Kdo mne znáte víte, že babička je 270 km a tchýně 180 a k tomu nepoužitelná...
Ta situace je ale strašně problematická: já byla taky na "obou stranách barikády", takže dobře vím, co to je přijmout zaměstnankyni, která 14 dní po nástupu odejde na (později zjištěno, že dlouhodobě plánovanou )operaci žlučníku, po té lázně, po té operace gynekologická, opět lázně a celková neschopnost asi 9 měsíců. Od lékaře jsem dodatečně zjistila, že to VŠE měla naplánované dopředu, o obou operacích i lázních věděla a tak nechtěla být na podpoře.... Jenomže já ji zaměstnávala proto, že asi 3 týdny po jejím nástupu (na zacvičení) jsem měla s dítětem nastoupit do nemocnice a moje nepřítomnost se očekávala na 4 - 5 měsíců....
Někdo tu radil nevyhazovat apriori papír, kde se žena "přizná k dětem" do koše, ale přijmout na zkušební dobu. Jo, tak to je vidět, že si tento člověk nikdy nezkusil, co je papírování s přijetím zaměstnance (a to je fuk, že na zkušební dobu). A potom opět ještě větší papírování s propuštěním...... No není to vůbec jednoduché. A ke zkušenostem s mým manžou: milí "zaměstnávající", může se vám klidně stát, že přijmete muže, který je otcem a chce se (či z rodinných důvodů musí) podílet na péči rovnou měrou. A vyhazování "maminek" do koše je vám k ničemu.....
Tak to jenom příspěvek pro větší pestrost reakcí :o))))
Markéta
  • 
21.10.2003 20:52:27
Pro Henri a Sarku - chápu vaše obavy, ale ...
jak už tady řekla spousta holek přede mnou, i mně připadá, že příliš zjednodušujete, obzvlášť Sarka - zatím se nic neděje, její zaměstnankyně plní vše tak, jak má, nezdá se, že by chtěla při první příležitosti letět na rizikový těhotenství, tak oč jde? Napadlo tě, Šárko, že můžeš do jiného stavu přijít ty a celý projekt zhatit ty? Krom sterilizace, o které nemluvíš, není žádná antikoncepce stoprocentní. Co když si zlomíš nohu a fakt nebudeš moct bádat? Připadá mi to, že ze sebe děláš apriori lepšího člověka - matku, než jsme my ostatní, protože ty jsi všechno zvládla, ale ty ostatní jsou jenom hloupé pipiny, které to rozhodně nedodrží.
Byla jsem v pozici vybírajícího a ani ve snu by mě nenapadlo životopis ženy hodit do koše. Nepopírám, že jsou takové, které jejich práce obtěžuje, ale jsou i takoví chlapi a hlavně to vůbec nesouvisí s dětmi. Možná by těžiště vašich pohovorů mělo být zaměřeno na kvality člověka po nejen pracovní, ale i lidské stránce - lempl je zpravidla lemplem i v životě, nejen v práci. A mimochodem - naprosto se ztotožňuji s názorem, že žena - čekatelka či matka si práce většinou mnohem víc váží, má-li solidního zaměstnavatele, který její situaci respektuje - tedy ne že ji nakládá méně, než nematkám, ale že uznává, že je třeba, aby si svůj čas mohla zorganizovat po svém - třeba tak, že o naléhavé práci dá vědět dopředu. Je minimum situací, kdy člověk dopředu neví, že dneska fakt musí zůstat přesčas. Já třeba dělám právničku a vím, že když mi v jeden den končí čtyři lhůty, tak že den předtím asi budu v práci fakt dlouho. Ono tohle je totiž zase obecně o tom, jak zaměstnavatel respektuje volný čas svého zaměstnance. Ať mi nikdo nevykládá, že práce přesčas je normální -kde tomu tak normálně je, tak tam je nějaká chyba, buď v řízení, protože je buď málo lidí nebo nesprávný způsob přidělování práce, nebo v zaměstnancích,protože jsou neschopní. Práce přesčas, ať už pro matku, muže nebo třeba trpaslíka, by fakt měla být jen výjimečnou,odůvodněnou, ne běžnou událostí.
Jo a byla jsem v pozici vybíraných, setkala jsem se s dotazy na moje rodičovské plány, ale většinou po okamžité reakci, že tohle je přece zakázaná otázka, ale že já budu tak laskavá a odpovím na ni, všichni zkrotli. Nikdy by mě ale nenapadlo do životopisu psát stav nebo dokonce počet dětí, tříletá pauza se podle mě objevit vůbec nemusí, pokud jste byly celou dobu zaměstnány u jednoho zaměstnavatele (tak tam prostě jste osm let na stejné pozici no a co), a pokud jste nebyly, tak jste třeba mohly být v cizině či co. A jestli je to tak zajímá, tak ať se zeptají, ale nabízet jim to v životopisu nehodlám.
Zuzava*
19.10.2003 18:46:53
Sally, máš pravdu v tom, že to může být těžké, ale můj názor je prostě takový, že to není maminama, ale NĚKTERÝMA maminama, a že stejný problém můžeš mít i s nemaminama, takže není v pořádku je už preventivně vyřazovat z možné nabídky. Věř mi, že kolem sebe vidím stále spoustu lidí, co by s nimi paní Šárka nedodělala ten projekt včas ani omylem a nejsou to matky malých dětí. Jo, hodně lidí pořád postupuje způsobem, co jsi popsala. Když jsem chodila s dítětem do dyslektické poradny, připadala jsem si divně. Začínalo to v půl páté, já tam běžela přímo z práce a dítě mě čekalo na zastávce, abysme to stihli, a tam pak všechny ostatní matky pokaždé svorně bědovaly, že děti měly školu dnes až do půl jedné, tak zatím jenom s dětmi napsaly úkoly a jak jim to zabere celé odpoledne a nic už nestihnou...Když jsem se podivila, že asi žádná z nich nepracuje, protože já takhle chodím denně, dostala jsem vysvětlení, že to ony by přece nemohly, že jak by to dělaly, že kdo by vyzvedával děti...Dalo by se říct,že to jsou vzorné matky a já ty své děti zanedbávám, skoro jsem se tak cítila, ale i pscholog mi potvrdil,(psychologické vyšetření je součást léčby těchto poruch) že moje děti jsou na svůj věk velice samostatné, a mají i ke mně dobrou vazbu, takže dcera se od první třídy prostě vyzvedává sama (sama to tak chtěla, po cestě není silnice kromě jedné se semaforem a cestu jsem nacvičily). Tím jsem se nechtěla jen pochlubit, já uznávávám, že matka s dětmi to má horší, kdo jiný by to měl vědět, co je to občas za dřinu, že je víc rizika, že bude v práci chybět, a že jsou ženy, co se tím i zaštíťují a dělají za děti víc, než je nutné. Ty maminy bych taky do práce nevzala, ale myslím, že by se mělo víc rozlišovat, a ne zjednodušovat si to tím, že ženu teda ne, protože si to děláme samy proti sobě, a k těm, co jim nestačí jen vodit děti do a z družiny, ale chtějí i jinak něčeho dosáhnout, tím komplikujeme cestu. Takže chápu obavy paní Šárky, ale prosím ji, a ostatní s tímto názorem, aby se nad tím ještě zamyslely, než tyto postupy uplatní v praxi. Kbyby to totiž tak udělali jejich nadřízení, tak nikdy příležitost přijímat dalšího zaměstnance ani dokončovat nějaký projekt mít nebudou.
sally
18.10.2003 20:16:12
Zuzavo,
no já Šárku docela chápu. Když jsme potřebovali recepční, tak jsme potřebovali někoho, kdo v té práci opravdu bude. Když jsem já (nebo někdo jiný) musela sedět místo své práce na recepci a pak svojí práci dodělávat po večerech a víkendech - tak si to člověk zatraceně rozmyslí. Nejde o nějaké "nepochopení", ale o to, že člověk, za kterého stejně musí dělat práci ti ostatní (napřed je týden nemocné jedno dítě, potom týden druhé dítě a pak týden sama matka), není pro firmu žádným přínosem.

No, mamina s dvěma dětma nakonec tu práci dostala - protože měla hlídání a doma byla jen výjmečně (třeba první den dva nemoci, když bylo dětem opravdu špatně) a protože se prostě snažila vyjít vstříc a ne jen urvat co se dá. Ale přišla mi docela jako světlá vyjímka. Také jsme měli na pohovoru paní, která nám řekla, že v pátek nepřipadá v úvahu, aby ONA byla v práci "až do čtyř", protože ONA má dvě děti a musí nakoupit na víkend a sbalit k odjezdu na chalupu :-)) Takže s maminama je to někdy fakt těžký.
Zuzava*
18.10.2003 19:46:47
Jak jsem to tak pochopila, Šárko, ta vaše spolupracovnice sice už je těhotná, ale zatím v práci nic nezameškala, takže jde jen o "co když". Nebo ne? Pak ovšem nechápu, proč se tím zbytečně trápit. Jak se tu už psalo, to se nedá moc ovlivnit, když příště přijmete mladého muže, taky s ním můžou být ohromné problémy, navíc nejen mladá žena může otěhotnět, to byste musela vyřadit všechny ženy skoro do padesáti, pak už zas hrozí potíže z klimakteria nebo jiné chronické choroby. Mladí zas řeší jak tu Henri psala srdeční záležitosti, a to je taky docela dokáže vyhodit z tempa. Je pravda, že když je někdo v pozici zaměstnavatele, tak má starosti. Ale vzít si z toho takové ponaučení, že ženy příště ne, asi nic neřeší, vybouchnout může každý.
A myslím, že když ta žena odejde na neschopenku, její peníze, zvlášť pokud jsou z grantu, u vás zůstávají, takže zbývá jedině dohodnout se s ní předem na případném náhradníkovi, kdo by ji v případě potíží zastoupil, a věřit, že potíže nebudou. V tom vám držím palce.
Zuzava*
18.10.2003 19:24:22
Já jsem byla na poslední MD do necelých dvou let dítěte, předtím jsem mezi MD pracovala, sice jen na několik měsíců, ale když se tam napsaly jen roky, žádná mezera tam moc vidět nebyla, tak nějak mi to vyšlo. Protože jsem vystřídala víc míst, nepsala jsem je všechny, ale jen výběrově, co se vztahovalo k tomu, o co jsem se ucházela, takže i tímto jsem zaměstnavatele asi mátla.:-))) Ale skutečně se mě na děti přímo nezeptal nikdo ani jednou, kromě jednoho podnikatele, u kterého mi ovšem už po dvou minutách v jeho přítomnosti bylo jasné, že by mi mohl ten slizoun nabízet i hvězdný plat, ale k němu bych rozhodně nešla(kdoví jak to vlastně s těma dětma myslel!:-)))))
A co se týká OČR, tak to jsem čerpala celkem asi pětkrát, děti prostě skoro nemocné nebyly, dokonce ani to jeslové dítě, což se všichni diví, ale za celý rok, co byla v jeslích jsem s ní byla jeden týden doma a dvakrát jsme ji nepřivezli z víkendu od babičky, protože si ji tam chtěli nechat a vymluvilo se to na rýmu. A dnes je například sobota, ale protože máme termín, pracuju, takže mě hrozně vytáčí ty předpojatosti o tom, že "matku bych nevzala", tím spíš, když to tady klidně napíše vlastnoručně nějaká mamina, co by mohla mít sama pochopení. Jenže ho má, jak se tady už objevilo, jen pro sebe. Bohužel.
Boadicea
17.10.2003 17:18:35
Neviem ako je to v CR, ale v SR je protizakonne vyzadovat od uchadzaca informacie o presnom veku, rodinnom stave, pocte deti, nabozenstve, povode, planovanom tehotenstve, vojenskej sluzbe a zdravotnom stave (vynimkou su povolania, kde je potrebny 100% zdrav.stav a zdrav.prehliadka pred nastupom do prac.pomeru). Takze zivotopis s udajmi prist moze, ale tie sukromne/vyssie uvedene nema zamestnavatel pravo vyzadovat. Osobne udaje sa nahlasuju az po podpise zmluvy na pers.oddeleni pri registracii. V opacnom pripade ma uchadzac pravo udat firmu a vysudit tusim 1,5 nasobok platu, aky by na zelanej pozicii mohol dostat. A dost uchadzacov takyto sud uz vyhralo a firmy museli platit....
Jarma
  • 
17.10.2003 15:09:44
Jen poznámka z pohledu člověka, který se zabývá výběrem pracovníků: od uchazeče s takovým životopisem "bez dat" si vyžádám zpřesněný životopis s udáním všech letopočtů, protože jsou to údaje důležité pro rozhodování o vhodnosti uchazeče na danou pozici.
Petra, 3 kluci
  • 
17.10.2003 13:42:36
Jak je s "mateřským" příspěvkem v cizině vím z vlastní zkušenosti pouze ze 2 zemí - značně liberálního a sociálního Švédska a teď už liberálnějšího Irska. Ve Švédsku to funguje tak, že se rodiče mohou střídat v čerpání péče o dítě stejně jako u nás až do věku 3 let dítěte, ale pouze 1/2 roku se zde pobírá jakýsi "příspěvek" - pokud se to tak dá nazvat, protože kolikrát překračuje mzdu toho zaměstance, který ho pobírá. Po tomto půl roce záleží na tom, v jaké firmě byl člověk zaměstnaný a kolik si určil, aby mu bylo strháváno na sociální pojištění. Je tam totiž dělba soc. pojištění na "povinnou" část a "nadstavbovou" část. Ta "nadstavbová" část může být různá - prostě kdo myslí "na zadní kolečka", dostává pak víc, kdo nemyslí vůbec, nedostane nic. Takže je poté možno si požádat o naspořenou částku třeba na výplatu "mateřského" příspěvku, případně si ji ponechat na důchod apod. A ještě tam byly nějakou měrou zvýhodněni pracovníci v určitých oblastech, vím o zdravotnictví a sociální péči, ale jak to taky nevím. Mám pocit, že dostávali ještě něco na svůj "účet" ze státního rozpočtu.
V Irsku to fungovalo v době našeho pobytu tak, že se příspěvek pobíral podle počtu dětí (ale do max. 5) a podle toho, jak se rodina v sociální oblasti sama "angažovala", tj. kolik sama přispívala, tolik také mohla později odebrat. Ale přiznávám, byli jsme tam poměrně krátce (necelý rok), jako cizinci jsme neměli nárok prakticky na nic a navíc jsme tam byli v době počínající sociální reformy, která byla poměrně složitá a pro nás dost nesrozumitelná. Takže nevím, jak to tam funguje dnes. Ale pokud vím, tak i ve Švédsku se to teď nějak měnilo, ale jak opravdu nevím. Ale mohla bych to zjistit, máme tam poměrně dost dobrých přátel.
Samozřejmě v obou dvou státech fungovala poměrně dobře sociální síť, pomoc státu ale byla daleko adresnější a průhlednější než u nás - neexistovalo např. aby mohl někdo pobírat podporu v nezaměstnanosti, aniž by se zúčastňoval rekv. kurzů a odmítal pracovat, sociálně slabé rodiny, kteří nebyly schopny hospodařit s penězi a propíjely je např. v hospodách a jejich děti nedostaly nic, nedostávaly peníze na ruku, ale nakupovaly v obchodech tzv. na účet, který měl jasnou výšku a potom ho stát proplácel přímo majiteli obchodu atd.
No myslím si, že se náš stát také bude muset k něčemu takovému propracovat, ale bude to asi hodně dlouho trvat.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 49 [Dalších 29 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.