Dáša 50 let |
| • |
10.12.2002 13:56:52
Totalita lidí byla vystřídána totalitou peněz. Co je lepší? Nakonec - můžeš to dnes také vysvětlit dělníkům v dolech (pokud nějaké najdeš).
|
Hanka |
| • |
10.12.2002 13:50:14
Víš, dnes se nestojí fronta na banány, ale na úřadě práce. Do Bulharska dnes nemohu jet ani já. A nakonec k tomu bydlení - víš, jak dnes bydlí bezdomovci? Vše, co jsi napsala, je svatosvatá pravda. Ale co je dnes?
|
Miriam |
| • |
10.12.2002 11:53:53
Milá Věro z USA, věřám, že u vás v Carlsbadu v USA to vidíte tak, jak popisuješ. My v Česku (já na kladensku) vidíme i nevýhody polistopadového vývoje. Jsou, a jsou velké. Manžel bez zaměstnání, dcera bez zaměstnání...jen ta brutalita kvete.
|
Jana |
| • |
10.12.2002 8:09:50
1) V roce 1989 mi bylo 34 roků
2) V KSČ jsem nikdy nebyla. 3) Neztratila jsem ani oči, ani paměť, ani rozum. Ale nic ve zlém. Tato diskuse je a bude zkreslená, protože bezdomovci a nezaměstnaní se k internetu nedostanou. Vám všem přeji hezký život. |
Iveta |
| • |
9.12.2002 22:29:21
Byla jsem jednou z těch studentů,kteří vylepovali plakáty,nespali více než dva dny a proč? Věřila jsem,že je to k něčemu dobré.Rodiče se o mě báli,měli stlumenou televizi,aby náhodou někdo neslyšel,že se dívají na to,jak se tady hroutí 40.letý systém.Otci se hodně líbily moje trikolory ve vlasech,ale když jsem šla promlouvat k dělníkům v dolech-nevěřil.Já jsem tehdy řekla:Vy jste to v 68 taky zkusili. Teď v 89(všimli jste si té analogie,že?),my,studenti jsme začali,ale dokončit to musíte vy, dospělí,kteří víte,jak tady těch 40 let bylo.Já pamatuji fronty na banány,co to je "vložky"?,takže,Jano,a ostatní,kteří myslíte,že by vám bylo líp za totality,kolik vám bylo? Nesoudím vás,ale já třeba musela dávat pozor v občanské výchově,abych neprokecla,že to tak vůbec nebylo.Mamka mě ani nemohla zkoušet,jak jí to bylo proti srsti,konkrétně 68.Kladla mi na srdce:tak o tom ale nesmíš mluvit.Chceme,aby naše děti měly lepší svět,ale dovedeme si vůbec představit svět našich rodičů? Pokud nebyli v KSČ,nebo neměli "vlivmé známé",děti,tedy i já,, vůbec bychom se nedostaly na školu.Asi nevíte,jak to bylo-hrozné.
|
Míša, Junior *97, Beruška*2006 |
|
|
9.12.2002 15:02:08
Jani,
no jo, čert nám ho byl dlužnej, ale bez toho 17. listopadu by sis mohla nechat o přístupu k internetu jenom zdát a o psaní vlastního názoru taky (pokud by tedy pravda nebyl zrovna v souladu s tím, co si myslí strana a vláda) :-)) |
Ája, 21. týden |
| • |
9.12.2002 13:51:33
Ještě něco k tomu 17. listopadu...
Spousta diktatur (HItler, Franco a další) se vyznačovala nižší úrovní kriminality, a přesto to pro mne nejsou období, ve kterých bych chtěla žít... Ne že by dneska bylo všechno v pořádku, to ani zdaleka. Ale pořád je to pro mne osobně milionkrát lepší než předtím... |
Lida a 2holky |
|
|
9.12.2002 13:06:14
Mila Jano,
take se musim pridat - je to v kratke pameti a nebo jsi tak mlada? A co takhle - chces studovat, ale nemuzes (ne kvuli tomu, ze by si byla hloupa); na banany stojis frontu, resp. stojis jakoukoliv frontu, kteroeu vidis, protoze vis, ze mozna dostanes neco (co je dnes naprosto samozrejme); cestovat nebudes nikam, mnohdy ani do toho Bulharska, protoze proste nebudes mit narok na cestovni pas. Zamestnana budes, ale at pracujes jak pracujes, tak dostanes stejne penize jako ten, ktery nepracuje nebo do prace vubec nechodi. Doma na vane si budes vystavovat umelohmotnou lahvicku od Palmolive a myt se tim samponem jenom "vyjimecne na nejakou prilezitost", protoze si jiny nekoupis. Jeans si budes kupovat v Tuzexu, ale jenom za te podminky, ze si "na cerno" nakoupis "bony" u vekslaka. Na auto se budes muzet zapsat do cekaciho poradniku. Jako mlada budes muset bydlet u rodicu, protoze neco jako "pronajem" neexistuje. Take budes muset drzet "hubu" a "krok", nikde nic nerikat - protoze "tajni" jsou vsude. A kdyby se ti to nahodou nelibilo, tak muzes za cenu riskovani zivota emigrovat za hranice, byt odsouzena v tve nepritomnosti a nikdy v zivote jiz nevidet tve pratele a rodinu. Tak nevim, co je lepsi. |
Ája, 21. týden |
| • |
9.12.2002 12:50:35
Hm, zato před 17. listopadem jsme se měli všichni dobře, měli jsme dost peněz, mohli jsme cestovat, kam se nám líbilo a nikdo nás v ničem neomezoval. Lidé byli na sebe hodní, nepodráželi se, nepomlouvali a nekradli. Mohli jsme pracovat ve vedoucí funkci, i když jsme nebyli členy KSČ, zdravotnictví i ostatní služby jsme měli na vyspělé světové úrovni, neexistovaly pořadníky na byty a na auta a fronty na banány a mandarinky před vánocemi, a hlavně jsme si mohli říkat a dělat, co jsme chtěli, bez obav, že nás třeba zavřou nebo že se naše dítě nedostane na školu.
Jano, kolik let Ti bylo v roce 1989? To jsi byla tak malá, nebo máš jen tak krátkou paměť? |
Jana |
| • |
9.12.2002 10:59:04
Tento den se opravdu nedá přehlédnout. Stačí si poslechnout zprávy o růstu nezaměstnanosti a přepracovanosti lidí, o růstu cen, o lidech, kteří se nepodívají nejen do Bulharska ale ani do vedlejší vesnice, protože na to nemají, o růstu kriminality a brutality,... má vůbec cenu pokračovat? Čert nám byl ten 17.listopad dlužen.
|
Adventní víkendČeský Krumlov
Valašská výstava betlémůZlín
Vánoční koncert Chorea BohemicaPraha 3
Živý betlémVsetín
Štědrý den v Zoo OlomoucOlomouc Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.