| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dřív, než se stačí narodit

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 20 
Zuzana
  • 
26.6.2007 14:00:18
Teď se dívám, že můj příspěvek se celkem mine účinkem, je napsaný o více než 3 měsíce později než ten, na který reaguji. Škoda, třeba pomůže někomu jinému.
Zuzana
  • 
26.6.2007 13:56:00
Ano, máš pravdu, takto nevyzrálou bytost by mateřství sotva změnilo či aspoň kladně ovlivnilo. Promiň, ale toto cítím z tvého příspěvku. Myslím si, že možnost volby je dobrá pro ženy, které otěhotněly např. po znásilnění, při vadách plodu neslučitelných se životem a při podobných ojedinělých příhodách. I rozhodování v takové těžké životní situaci je dost složité. Ale řešení partnerské "nehody", navíc v 21 letech? Kdy chceš být vlastně dospělá? Jen aby to nevypadalo, že je mi 40 a jsem svatá, jsem o pár let starší než ty a byla jsem taky postavena před řešení jedinné "nehody". Jenže já si tehdy řekla, co by bylo lepší. Slyšet od doktorky: "Slečno, jste gravidní." nebo "Slečno, nikdy nemůžete mít děti." Zůstalo jen na mě s partnerem, jestli to vezmeme jako výzvu ke společnému soužití nebo budu s dítětem sama. Taky jsem si myslela, že se mi hroutí svět, ve kterém jsem žila do té doby, ale on se jen měnil a měnil se k lepšímu, kvalitnějšímu. Dnes už čekáme druhé, tentokrát plánované, nebylo vše jednoduché, ale ničeho nelituju. Přeju ti, abys taky nikdy nemusela litovat.
Zuzana
  • 
26.6.2007 13:37:50
Nemám právo měnit tvé rozhodnutí nebo tě k něčemu přesvědčovat, jen ti napíšu možná jiný úhel pohledu na ty finance. Žít v podnájmu se dá i s dítětem (mnohé rodiny tak žijí). Ostatně podnájem byste platili asi stejný, jestli tam žijete 2 nebo byste byli 3. Mateřská se odvíjí od platu, vyplácí se po dobu zhruba půl roku, pokud nedosahuje částky rodičovského příspěvku (dnes 7600), tak se zbytek do rodičáku vyplácí ze sociálky. Takže jsou to peníze, které má žena po celou dobu jisté. Podle mě to vůbec není málo. Plenky se dají prát a není to žádná zátěž. Pračku jistě máte, plenky se žehlí max. v šestinedělí, nemusí se kupovat žádné drahé prášky, stačí obyčejné mýdlové vločky (jsou ke kůži stejně nejšetrnější). Papírové plenky jsou výborné na cestování, na ten balík na 2-3 měsíce (vlastní zkušenost) se penízky najdou. Pokud žena kojí, má stravu po půl roku pro miminko vpodstatě zdarma. Příkrmy se pak dají vařit (celý hrnec, rozdělit do jednotl. porcí a zamrazit). Kočárek se dá koupit dobrý a starší z bazaru. Výbavička na miminko v sekáčku, divila by ses, jaký je výběr nádherných věcí za pár korun. Občas něco ochotně půjčí kamarádky nebo rodina, miminko toho moc nezničí. Porodné je dnes tuším zhruba 16-17 tis, to je slušná částka, za kterou se toho dá spousta koupit (já přemýšlím, jestli jsem vůbec tolik peněz za mimčo utratila, asi leda časem). Opravdu to máš všechno dobře spočítané nebo jsou finance jen výmluva, protože miminko stejně nechcete?
  • 
26.6.2007 12:37:52
Živé tlukoucí srdíčko je "problém" ?
  • 
26.6.2007 12:35:28
Není to tak dávno, Ivi, co jsi sama byla tímhle komárem. To, co píšeš mě moc bolí a stydím se za to, že jsou schopny ženy zformulovat takové věty. Je taky smutné, že do toho "práva na rozhodování" nezahrnuješ ani otce ani to své maličké, kterého se to týká nejvíc. Kdybys někdy viděla (třeba na ultrazvuku) jak cíleně uhýbá před tím popravčím nástrojem a jak se mu zrychluje tep... Ohledně "materiálního zabezpečení" patříme mezi jedny z nejbohatších států této planety. Ani tímhle to teda neomluvíš. Ale v jedné věci souhlasím : není to vražda. Tu totiž člověk často spáchá v afektu, kdy ani nestíhá uvažovat. Potrat je spíš nájemná vražda. Zaplatíš někomu, aby zabil, koho nenávidíš...
Pavla
  • 
21.6.2006 23:14:42
Nechápu lidi, kteří jsou proti potratům. Je to sice zdravotní riziko, ale ne každý dítě chce a ne každý má možnosti, aby se o něj mohl správně postarat. Je mi 21 a asi před půl rokem jsem nechtěně otěhotněla. Už když se mi poprve nedostavila menstruace a ještě než jsem si vůbec udělala těhotenský test, byla jsem rozhodnuta, pokud by byl pozitivní, podstoupit interupci. Jiná možnost nepřipadala v úvahu. I žena je člověk a má svá práva a ne každá chce sedět doma s věčně plačícím dítětem, nevyspaná a částečně izolovaná od společnosti. 6ena která chce být matkou už by měla být vyzrálá. Vzadt se v jedna dvaceti svého vlastního života, zábavy a volného času jen kvůli dítěti, je pro mě nepředstavitelné a ještě dlouho bude.
tehotna
  • 
21.3.2006 17:18:48
No..........ale kazdy delame v zivote chyby, ze. I na pilulku clovek muze zapomenout a problem je na svete. Take jsem mluvila takto, nez jsem se do teto situace dostala. Nechci ale udelat dalsi. A privest na svet clovicka do nevhodnych podminek je mozna chybou. Mozna ne, nevim.........
6.3.2006 17:38:47
jediné slovo- antikoncepce.

Když nechci, či nemůžu mít dítě, tak udělám vše proto, abych neotěhotněla- to je ta svoboda rozhodování o tom, kdy mít dítě. Ne potrat....

Ivana
  • 
6.3.2006 15:18:19
Dobrý den. Cítím potřebu se vyjádřit k tomu, zda má žena rozhodovat o tom, zda půjde na potrat nebo si nechá dítě. Jsem za tuto svobodu rozhodování moc ráda. Dnes jsem zjistila, že jsem těhotná. A jen kvůli a díky penězům si dítě ponechat nemůžu. Nemám vlastní bydlení, bydlíme s přítelem v pronájmu a jediné, co máme jsou úvěry. A jsem ráda, že mohu rozhodnout o tom, do jakých podmínek své dítě přivedu. Vim, že vše se naplánovat nedá, ale nechci si teď dítě nechat a po porodu být nešťastná proto, že pro něj nemám pleny a nemám se na koho obrátit pro pomoc. A že nejde o vraždu víme všichni, co máme trochu rozumu pohromadě. Jsem ve 2. týdnu a v tuto chvíli nemůže být o dítěti ani řeč. Jsou to "pouze" buňky vyvinuté méně než komár. Jsem ráda, že se mohu takto svobodně rozhodnout, ale na druhou stránku mě moc mrzí, že rodina je základ státu a já kvůli nízké mateřské nemůžu dítě mít. Opravdu absurdita. No, přeji všem hlavně ta plánovaná rodičovství a co nejméně takovýchto rozhodování.
  • 
16.1.2006 12:24:17
dobry den,chci vám napsat na tena inerupce,je mi 26 let právě jsem těhotná v 7 týdnu a trpím až paranoidnim strachem o sve nenarozne dítě stale čtu o chorobach a syndromech...,a mám také strach jake me dítě bude,mám s toho až panickou hruzu,ja jsem asmatik ale spiše se jedna op alergii sve vlastní rodiče jsem nikdy nepoznala vychovavala me maminka v pestounské péči,přítel má rodiče v celku zdrave bez žadnych vad a chorob ale i tak mam strach,nemohu se toho pocitu zbavit a stale se modlim o sve detako,dloho jsme čekaly nemohla jsem otehotnet,a neumím si představit že bych dala díte prič a postoupila na interupci
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 20 

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.