| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Zdravotní a očkovací průkaz není zbytečný

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1117 z 17 
  • 
16.7.2001 23:06:26
Velký očkovací průkaz je fajn. U prvního kluka jsem ho dostala a naše paní doktorka do něho všechno poctivě zapisuje. Zpětně si v něm ráda čtu a porovnávám s tím mladším. Ten bohužel tento průkaz nedostal. Dostal ten malý, kam se píše jenom očkování. Přitom moje spolubydlící na šestinedělí, které byly propouštěny stejný den tento průkaz dostaly. Když jsem se ho zpětně dožadovala, tak mě bylo řečeno,že nebyly. Upozornila jsem že byly, protože přede mnou i po mě se tyto průkazy maminkám dávaly. Hned mě bylo řečeno, že asi byly, ale mě ho nedají, protože už mám ten malý a ten je stejně platný jako velký a tím pádem nemám na jiný nárok. Je mě to dost líto a stále bych ho chtěla. Lékařka by mě tam zpětně prohlídky dopsala. Nevíte náhodou kde by se dal sehnat? Ráda bych ho i zaplatila. Předem děkuji za odpovědi.
Hanka
  • 
9.7.2001 15:13:05
Naše paní doktorka zaznamenává všechna očkování i prohlídky a já si tam vkládám všechny papírky od jiných lékařů a tak, které pak příležitostně předávám (nebylo jich málo, starší dcerka trpěla záněty středního ucha a vždycky to skončilo pohotovostí, pak náš ušař, pak předat naší paní doktorce...). Teď po přečtení článku jsem se rozhodla, že zajdu k paní doktorce a doplním si tam (jestli na to není přímo místo, tak vložím sešitek do toho obalu) všechna antibiotika i jiná vyšetření... to bude mít paní doktorka radost! (Je trpělivá, ona mi to určitě umožní). Poněvadž vzpomínat, kdy měla antibiotika naposledy a jaká to byla, nebylo vždy lehké:(
Míša, syn 4roky
  • 
25.6.2001 20:54:05
Ahoj Milado,
my ani žádný malý průkaz na povinná očkování nemáme. Jen když byl Junior miminko, měli jsme kartičku, kam se zapisovala váha a datum další návštěvy v poradně (vzhledem k nedonošennosti jsme jich absolvovali výrazně víc, než ty, co jsou naplánované v očkovacím průkazu).
S těma očkováníma, která nehradí pojšťovna, jsem se špatně vyjádřila - máme je zapsaná ve velkém průkazu v kolonce "očkování proti ostatním nemocem" a mimo to máme ještě dva speciální očkovací průkazy zvlášť pro klíšťovku a zvlášť pro žloutenku. Ty jsou ale taky docela šikovné, protože je na nich napsáno v jakých odstupech se má přeočkovávat.
Marcela
  • 
25.6.2001 11:31:09
Nám tedy paní doktorka do očkovacího průkazu zapisuje VŠECHNA očkování. Tedy i ty, které nejsou hrazeny pojišťovnou.
Milada, dcera 7,5 m, syn 5,5 roku
  • 
25.6.2001 9:20:28
Ahoj Míšo,

váhu dítěte nám sestra v ordinaci píše do kartičky Průkazka o zdravotní péči – kde nám zapisuje i termín příští návštěvy. Ovšem píše tam pouze váhu! Délku (výšku) a obvod hlavy pouze změří a pokud to nepřeslechnu, dopíšu to až doma (většinou to však cestou zapomenu). Všechny údaje si paní doktorka píše do PC.

Očkování: zapisuje pouze do takového malého očkovacího průkazu, jako jsem měla já, když jsem byla malá. Porovnávala jsem oba očkovací průkazy (tento „malý“ a „velký“ - o kterém je článek). V malém se u některých očkování vůbec kolonka č.š. a vakcína číslo nevyskytuje! Naše paní doktorka tam tyto údaje opět nepíše, její záznam je tvořen pouze datumem a podpisem. Záznam s vyplněným sloupečkem vakcína číslo mám tedy u obou dětí pouze z porodnice.

Jinak já mám k dispozici 2 průkazy. První byl vydán v roce 1994, druhý (jde o 6. vydání) z roku 2000. Dívala jsem se, že v tom novějším je již tabulka nazvaná Očkování proti ostatním nemocem, kde si myslím, že by lékař zapisoval právě Tebou zmiňovaná pojišťovnou nehrazená očkování. V článku se také píše o té problematické kroužkové vazbě. Nám by se asi nerozpadla, ale syn se na ni jako malý jednou podíval :-)) a drží nám už jen půlka. Ale určitě to půjde svázat znovu. U dcery je to již svázané drátkem a tak předpokládám delší životnost.

Osobně si myslím, že průkaz je dobrá věc, proto tam všechno opravdu zapisuji velmi pečlivě.
Chtěla bych to podpořit příhodou své kamarádky:
Kamarádka dala syna očkovat proti klíšťovce. Při poslední dávce paní doktorka neudělala záznam ani v malém očkováku ani u sebe v PC. Teď, po cca 1,5 roce paní doktorka tvrdí, že dítě dávku nedostalo. Chlapce poslala na krevní odběry, aby tam zjistili, zda dávka byla dána či ne. (naštěstí byl zrovna touto dobou poslán i na odběry kvůli alergii, takže mu krev vzali najednou). Ovšem potom kamarádce řekli, že to z té krve stejně nepoznají. Jsem opravdu zvědavá, co bude dál, kamarádka si je na 100% jistá, že dávku dostal.

Teď mne ještě napadlo, že by možná bylo dobré mít stejný průkaz i pro dospělého. Např. mojí mamince zjistili alergii na ajatin (jedná se o desinfekci) při 2.porodu. Nikde to uvedené neměla, pouze při odběrech krve to vždy hlásila – tudíž ajatin nedostala. To, že tato alergie může být dědičná, ji vůbec nenapadlo. Až když já měla obličej jako meloun (a ruku také), hrála všemi barvy a na pohotovosti lékař rodiče podezíral, že mne zmlátili :-)) se to ukázalo. Ovšem mamce hned nedošlo, že já to mám také po ajatinu, kde bych se k němu také v 10 letech dostala, že? Otoky vznikly tak, že jsme si v rámci „branného cvičení“ čistili kyslíkové masky právě touto desinfekcí a ještě mokré si je nasazovali na obličej. Pak jsme se o tom velmi náhodně bavili doma z bráchou (to už otoky byly menší), brácha vyslovil ajatin a mamce všechno došlo… Tudíž moje děti mají hned v průkaze v rodinné anamnéze napsáno: matka:alergie na ajatin. Předpokládám, že to mají, ale zkoušet to nebudu :-))

Milada
Míša, syn 4roky
  • 
23.6.2001 9:38:23
Ahoj Milado,
naše paní doktorky (máme druhou, ta původní šla před třemi lety do důchodu) do očkovacího průkazu zapisovaly vždycky poměrně pečlivě. Jen při tříleté prohlídce mě paní doktorka požádala, jestli bych si údaje o výšce a váze nemohla doplnit sama, protože měla čekárnu plnou miminek.
Co ale zapisuje zvlášť pečlivě jsou očkování. Vážně po vás nechtějí průkaz ani v těhle případech? Nezapisují datum a šarži vakcíny (taková ta čísla z krabičky, aby se v případě nějaké špatné reakce dalo zjistit, jestli reagovalo jen moje dítě, nebo je vadná celá série).
Trochu mi vadí, že na očkování nehrazená pojišťovnou (klíšťovka, žloutenka) jsou zvláštní průkazky, ale mám je vložené vzadu v průhledných destičkách s "osvětovou brožurou", tak je snad taky neztratíme.
Jo, a ta umělohmotná kroužková vazba se nám už zcela rozpadla. Snad půjde nahradit nějakou novou (mám v plánu to vzít do Copy General, kdysi mi tam kroužkovou vazbou svázali pracovní verzi diplomky, tak snad dokážou i tohle).
  • 
22.6.2001 20:13:48
Průkaz je dobrý, ale... Náš lékař do něj začal zaznamenávat až po mé prosbě. Bohužel jeho záznamy jsou psány doktorským rukopisem, takže nejsou čitelné. Zapisuje vždy jen to nejnutnější a ostatní záznamy musím dopisovat já.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1117 z 17 

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.