| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Kde rodit

7.11.2003 22:30:43 Hela

Re: Porod jsem nezvládla - Pro Misu2

Vis Miso, taky jsem to uplne nechapala, zvl. po otresnem zazitku behem prvniho porodu. A pak jsem narazila na jeden clanek (ho-o-odne dlouhy) na netu od nejake ruske vedkyne, antropolozky nebo etnografky, uz nevim. Zaujal me uz samotny nazev a pak jsem ho cetla asi 3! hodiny, byl to snad nejaky uryvek z jeji vedecke praci o tom, ze i v moderni spolecnosti (na priklade Ruska)prezivaji prvky porodniho obradu, ktery je znam u primitivnich narodu, kde pro zenu to byla jakasi zkouska dospelosti. Nejpodstatnejsim pry bylo to, ze zena byla OBJEKT obradu, nemela do toho co mlouvit, musela jen poslouchat a mlcky snaset vsechno, jak bolesti, tak arogantne, SCHVALNE ponizujici chovani porodni baby. Proste komplet jak to bohuzel zname z ceskych porodnic. Bylo toho v tom clanku hodne. Zaver byl, ze takove chovani lekaru-porodniku a PA v soucasnosti nejde vysvetlit tim, ze je necemu podobnemu ucili na fakulte, neni to ani v knihach, neni to tim, ze tito lide jsou hulvati; pry casto ani neuvedomuji, ze tim skodi rodickam. Pry tradice, ktera pokracuje od praveku, je silnejsi, nez jednotlivec, je nekde v podvedomi, lekar nebo PA CITI, ze je to "spravne" chovani, ze tak delali lekari a PA pred nimi, ze tak to ma byt,ze proste je to jako silny proud reky, ktery unasi cloveka.
Beru to jako zajimavou teorii. Bohuzel jestli neco na tom je pravda, nebude tak jednoduche zmenit nese porodnictvi ;-(
Odpovědět

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

Všechna témata

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.