No, ale ono to objektivně asi jinak nepůjde, než chtě nechtě pochopit, jak ta půlka uvažuje, co je k tomu vede.
Souhlasím, že zkratky - už jsou staří (=blbí), málo inteligentní, málo vzdělaní, chudí... doplň si, co chceš, tak volí blbě, fakt nefunguje.
Takhle to není.
Já se v kontextu své práce bavím s lidmi napříč komplet vším sociálním, geografickým, národnostním, příjmovým ... spektrem (fakt od romské pomocné kuchařky z Mostu po podnikajícího multi(stovky)milionáře lítajícího furt někde po světě), politické názory sice primárně nezjišťuju, ale ani takovým debatám se někdy nevyhneme...
Nakonec jsem vyhodnotila, že opravdu asi nejvíc ze všeho dělá vlastní bublina. Rodinné vzorce, společenské vzorce, okolí... Někde tě "ukamenujou", když řekneš, že volíš Babiše, jinde, že volíš Fialu.
Objektivně - ANO mělo lehce méně procent, než součet SPOLU + STAN (tj. současná vláda). Kdyby ten zbytek byl někdo jiný, než SPD a Motoristi, tak ten někdo jiný by byl jazýček na vahách, jestli se přidá k ANO nebo k dosavadní vládě (dřív to bylo ČSSD x ODS a jazýček KDU-ČSL, že...). Tohle rozložení podle mě není záležitost posledních pár (tj. cca těch 12) let, ale dlouhodobé.
Mě i přijde zcela fér, že se vlády střídají, mnohem lepší konec konců, než aby furt vládl jeden xyz let... A to, že to nemá nikdo jistý a fakt se musí snažit, je taky fér.
Průser je, že místo rozdělení levice x pravice v tom klasickém smyslu, tu spíš máme populisti x racionalisti, nebo jak to říct. A místo toho umírněně středového jazýčku na vahách (tj. střed, který může vládnout a bude lehce korigovat jak pravici, tak levici), tu máme extrémistické populisty (kupodivu tedy jenom napravo), kterým holt (ačkoli jsou naprovo) příjde lepší spojit se s populistickým levičákem (co si budem), než s pravicovou (racionální) vládou.
Mě to programové prohlášení fakt bude zajímat - Motoristi - vyrovnaný rozpočet, podpora střední třídy, zejména podnikatelů..., vždyť to zní hezky...

Co chce SPD vlastně nevím (krom NATO, EU ... což nedostanou, protože to Babiš řekl jednoznačně) a Ukrajinců (což nevím, ale lehce si dovolím předpokládat, že i Babiš chápe, že je tu potřebujeme). No a vládu nesestaví bez nich obou... Tak jsem na něj zvědavá...
Já vlastně nechápu, proč on z těch výsledků voleb měl takovou radost. Jestli si je fakt prostě koupí?
To, že obě ty skupiny vůbec nemusí být soudržné, to se taky píše pořád... To jsou prostě spíš takové divoké osobnosti, by mě zajímalo, jestli je (kdo a čím) zkrotí a udrží na uzdě...