9.2.2025 11:31:34 Vítr z hor
Re: Čím si mažete tělo?
Apoleno, recept úplně nemám, vařím to jak pejsek s kočičkou. Čím víc věcí, tím víc dobrý. Dělám vždy 250g najednou (víc nemám, kde skladovat, docela by se mi to sice hodilo, ale zas by to nebylo čerstvé).
V ekokoze jsem taky kdysi něco kupovala - většinou to beru na různých místech, podle toho, co zrovna potřebuju.
Na 250 g dávám 200 g vodní složky, zbytek oleje, másla, emulgátory, na závěr po smíchání vitamíny, glycerin a vůni (esenciální olej, já dávám pouze levanduli, jinak rodina brblá - na ničem jiném se neshodne).
Toho glycerinu by mělo být maximálně 10 procent, já dávám míň, něco kolem 5 procent. Dohromady to dává právě těch 250 g, což je ideální poměr hustoty, mastnoty atd. Je tam zdánlivě strašně málo olejů, ale ve skutečnosti je to takhle akorát. Jo a nějaký šetrný konzervant, aby se to nekazilo.
Do vodní složky lze kromě vody použít všechno možné, třeba květinové vody (dají se koupit tak nebo pod názvem hydroláty) nebo aloe vera. Kupovaná kosmetika má ve vodní složce obvykle jen vodu a šmytec.
Člověk si do toho zkrátka může upatlat všechno, co je mu sympatické

Odpovědět