No tak ja treba cisare za porod nepovazuju, opravdu to beru jako operaci. Je to muj pocit a nazor, nikomu ho nevnucuju, ale mam to tak. Mluvim o tech cisarech, ktere byly dopredu naplanovane. Pokud zena ma porod, ktery konci akutne cisarem, tak to jako porod beru
Nastesti mam moznost srovnani: dva prirozene porody do vody bez epiduralu a jeden poloakutni cisar (jako Red - z kontroly rovnou do porodnice na pozorovani a mereni CTG, dalsi den zatezak, a po nem do nekolika hodin cisar - take nefungovala placenta). Musim rici, ze cisar byl pro mne prakticky bezbolestna zalezitost, mela jsem spinal, ktery pretrval 12 hodin po zakroku. A pak uz jsem si nic na bolest nebrala, az po 24 hodinach, a to jen kvuli bolestem v ramenou (jak ho ze mne rvali ven). Bricho bylo v pohode, mela jsem svorky, zadne siti (jen ty spodni vrstvy se sily). Ale proste ty pocity byly jine, uplne chybelo vyplaveni endorfinu, proste takovy ten poporodni raus. Ano, strasne se mi ulevilo, ze miminko je zdrave, ale s tim, co jsem prozivala po dvou predchozich porodech se to nedalo srovnat. Nicmene nemela jsem absolutne zadny pocit selhani, prave naopak, bylo mi receno, ze normalni cestou by mimco neprezilo, takze fakt nebylo co resit. S kojenim problemy nebyly ani jednou, po cisari prislo mleko po 36 hodinach, nicmene do te doby jsem mela neuveritelne mnozstvi mleziva.
Urcite je to strasne invidualni, co a jak koho boli. Nevim, jestli s tim muze mit neco spolecneho i kvalita lekaru, kteri zakrok delaji. Protoze jinak jsem strasny bolestin, prah bolesti mam opravdu nizko, u prvnich porodu jsem fakt trpela hodne, ale diky teple vode se to dalo snest i bez epiduralu (toho jsem odmitla hned). Fakt nechapu, jak mne mohlo nebolet rozrizle bricho, v zasade jsem citila jen takovy tlak. Chodila jsem druhy den rano, maleho jsem mela u sebe v posteli hned od zacatku (narodil se v 19h), jizva mi pomalu mizi (v lete to budou tri roky), nikdy mi nehnisala, nemela jsem zadny dren, proste fakt si nemuzu na cisare vubec stezovat. Samozrejme ani na ty prvni dva porody si vubec nestezuju, nemela jsem ani trhlinku, zadne siti - to zase pripisuju pobytu v teple vane a to, ze se do to detem nikdo nepletl, samy se pekne zrotovaly, nikdo na ne nesahal, dokud nebyly venku - proste parada. Ale bolelo to, to jo