Vyzkoušejte s dětmi nová dobrodružství při společném objevování chuti nových receptů…
Suroviny: 6 celých menších vajec, 500 g hrubé mouky, 500 g hladké mouky, 400 g práškového cukru, 4 polévkové lžíce rozpuštěné Hery, 35 g mletého zázvoru, 20 g amonia (pekařské droždí)
Postup: Pracovat začneme ráno. Ve šlehači robotu s metlami našleháme do pěny celá vejce, cukr a mletý zázvor. Po lžicích přiléváme vychladlý, ale tekutý tuk. Postupně přisypeme mouky smíchané s amoniem. Pomocí háku robotu nebo rukama vypracujeme těsto na vále, aby se nelepilo. Vypracované těsto necháme nejméně 30 minut odpočinout.
Z těsta vyválíme placku, ze které vykrajujeme typické zázvorkové tvary. Syrové zázvorky klademe na pečící papír a necháme uschnout jen do večera. Tvary nesmí příliš okorat!
Večer vyložíme pečící plechy papírem, rozložíme zázvorky tak, abychom horní stranu zákusku položili opačně. (Pokud nenecháme tvary zaschnout a zázvorky před pečením nepoložíme spodní stranou nahoru, neudrží tvar a roztečou se! Přesušené tvary se při pečení unikající párou nehezky roztrhnou!)
Pečeme velmi pomalu v mírně vyhřáté troubě (170 °C) do nažloutlé barvy dětských piškotů. Po vychladnutí skládáme do dózy a necháme změknout. Uložíme v chladné spíži. Trvanlivost zázvorek je neomezená.
Suroviny: I. těsto
250 g tuhého másla, 100g hladké mouky
II. těsto
3 lžíce bílého vína, 3 lžíce vody, 150 g hladké mouky, na špičku nože sůl, 2 žloutky
Postup: Každé těsto zpracujeme zvlášť a postupně 3x složíme. Vždy mezi složením necháme odpočívat pod nahřátým hrncem nejméně 30 minut. Naposled těsto přeložíme, vložíme pod hrnec a necháme odpočinout do dalšího dne.
Těsto rozválíme na pomoučeném válu na placku o tloušťce 3 mm, vykrajujeme rádýlkem požadované tvary. Potřeme rozšlehaným vejcem, sypeme mákem se solí, sezamem, strouhaným parmazánem nebo mletou paprikou či kmínem. Nepečeme příliš dotmava, lámou se. Pokládáme na mřížku a po vychlazení ukládáme do dózy. Těsto můžeme použít na kremeše nebo na trubičky, slané tyčky, šátečky.
Suroviny: 100 g čokolády na vaření, 80 g másla, 100 g tekutého medu, 150 ml kondenzovaného slazeného mléka, 400 g cukru krupice, olej na potření plechu
Postup: Do větší nádoby vlijeme mléko, přidáme máslo, med a cukr. Ohříváme opatrně na mírném plameni tak dlouho, až se cukr rozpustí. Pomalu přisypáváme nastrouhanou čokoládu, dobře promícháme a vaříme 20 minut již bez míchání. Hustotu hmoty vyzkoušíme jednoduše tak, že lžičku směsi pomalu vléváme do studené vody. Okamžitě se musí tvořit tvrdé kuličky.
Pokud je karamel již hustý, odstavíme kastrol z plotny. Plech vymažeme olejem a vlijeme uvařenou hmotu. Povrch urovnáme špachtlí a jemně naznačíme kostičky. Necháme ztuhnout. Další den karamel rozlámeme na naznačené tvary. Ukládáme zabalené ve čtverečcích pergamenu.
Suroviny: 125 g nasekaných lískových jader, 125 g sušených sekaných fíků, 250 g hrozinek, 3 žloutky,
3 bílky na sníh, 125 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, rumová esence, špetka mleté skořice, 125 g hladké mouky, 50 g solamylu, 1 rovná lžička prášku do pečiva, 60 g loupaných mandlí, 125 g kandované pomerančové a citrónové kůry na kostky (Můžeme nahrazovat proslazeným mangem, ananasem, různou směsí dalšího kandovaného ovoce, ale hmotnost se musí dodržet, nesmí se změnit. Celková hmotnost ovocného a ořechového podílu je 685 g!)
Postup: Třeme nejprve žloutky s práškovým cukrem a vanilk. cukrem metlami v kuchyňském robotu. Smícháme mouku s práškem do pečiva a solamylem. Vyměníme metly za háky na kynuté těsto. Do hmoty pomalu vmícháváme odvážené nasekané ovoce, ořechy a mandle, hrozinky, nakrájené kůry, mletou skořici a esenci. (Aby ovoce neklesalo při pečení na dno těsta je lépe je jemně obalit v hrubé mouce.)
Vznikne velmi tuhá hmota, se kterou robot „má co dělat“. Z bílků našleháme tuhý sníh a velmi jemně vmícháme do těsta. Formu na biskupský chlebíček, raději vyšší, vyložíme alobalem a naplníme ovocným těstem. Pečeme velmi! pomalu v troubě při 175 °C nejméně 90 minut. Moc nenaskočí. Vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Povrch můžeme potřít čokoládovou polevou. Nekazí se ani za 3 měsíce, ale stejně nevydrží.
Suroviny: 3 celá vejce, 1 vanilkový cukr, 3 polévkové lžíce mletého cukru, vanilková a citrónová tresť, 1 tuk 100% (Iva, Lukana), 50 g kakaa, 50 g mléčné čokolády, papírové košíčky
Postup: V robotu s metlami šleháme na nejvyšší rychlost celá vejce, vanilkový cukr a tresti. Šleháme do pěny. Použijeme nejhustší metlu. V kastrolku rozpustíme tuk, kakao a čokolády, které předem rozlámeme na menší kousky. Nevaříme! Necháme zchladnout.
Do šlehače s našlehanými vejci a cukrem pomalu vmícháváme studený, ale tekutý tuk s kakaem a čokoládou. Dobře robotem rozšleháme na jemnou hladkou hmotu. Pomocí sáčku s malou hubičkou stříkáme přímo do papírových košíčků. (Do hotové hmoty můžeme přidat mleté mandle, oříšky, jemný kokos nebo malinko kandovaného ovoce.)
Těhotenství |
Dítě |
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.