tisk-hlavicka

Elektroakupunkturní testování alergií na potraviny

20.8.2015 Ing. Ludmila Pszczolková 1 názor

Popis metody je velmi jednoduchý a vychází z tradiční čínské medicíny.

Jako nutriční poradce pracuji 5 let, v ordinaci lékaře-homeopata o deset let déle. Tam jsem se setkala s elektroakupunkturní diagnostickou metodou a i s testováním alergií na konkrétní potraviny.

Popis metody je velmi jednoduchý a vychází z tradiční čínské medicíny. Každý orgán má na těle svou akupunkturní dráhu – meridián. Na koncových bodech těchto drah – jsou na dlaních rukou a ploskách nohou – se měří kožní odpor, který má mít standardní hodnotu v určitém rozmezí. Pokud je naměřená hodnota jiná, ať už vyšší nebo nižší, znamená to energetickou nerovnováhu dráhy a tím i příslušného orgánu. Je to metoda, kterou v polovině minulého století zavedl dr. Voll, proto se jí někdy říká metoda dr. Volla. Odtud také pramení její zkratka, EAV – elektroakupunkturní meření podle dr. Volla.

Měření je nebolestivé. Proud, který se používá, je minimální (v přístroji jsou 4 tužkové baterie). Někteří citliví pacienti popisují velmi jemné mravenčení na některých drahách, ale to jsou ojedinělé případy a většinou souvisí s oslabením energie právě na té dráze, na které mravenčení pociťují. Děti do 3 let věku se měří přes maminku (maminka drží dítě na klíně a terapeut provádí měření u ní).

První krokem při samotném testování je diagnostické měření „bez zátěže”, tedy bez vlivu jednotlivých potravin – získají se hodnoty momentálního stavu. Ty se pak srovnávají s hodnotami, které se naměří na jednotlivých bodech po té, co je do okruhu zapojen vnější stimul – potraviny, krém, potravinový doplněk, zvířecí srst, apod.

U testování potravinových alergií se měření provádí na dráze tlustého a tenkého střeva a na dráze imunitního systému (tyto dráhy jsou pouze na rukou), někdy i na dráze jater nebo slinivky (to jsou dráhy na nohou). U krémů se testuje na dráze jater a kůže, u dýchacích alergií se testuje i vliv na dráze plic. Hodnocení pak spočívá ve srovnání naměřených hodnot „bez potraviny” a „s potravinou”. Výsledkem je eliminace potravin, které způsobují zhoršení energetických drah. Je možné určit potraviny, které způsobují okamžitou, akutní alergii a pak potraviny, které alergizují mírně, ve větším množství nebo při častém používání.

Na první pohled je to metoda zdlouhavá, ale při dobré spolupráci je možné „natestovat” během hodiny až 80 různých potravin, což je plně dostačující. V některých případech závažných forem alergií je nutné testování opakovat, většinou po 2-3 měsících, a to zejména v případech, kdy při testování vyjde málo vhodných potravin a pacient tak musí potraviny často střídat. V těchto případech se bohužel stává, že se některou potravinou organizmus přesytí a začne na ni reagovat alergicky. Podobnou zkušenost mají i pacienti s atopickým ekzémem. Masti a krémy musí často střídat, protože dlouhodobé používání jednoho krému po určité době kůži alergizuje.

Má zkušenost s testováním potravin je dobrá, zvláště pokud je testování kombinováno s homeopatickou terapií a celkovou úpravou životního stylu.

Autorka je nutriční poradkyně.

Názory k článku (1 názorů)
potravinové alergie Šárka Glombíčková 17.9.2015 0:3





Zajimavé odkazy:
Předporodní kurzy   |   Najděte rýmy na slovo a napište báseň.