Denisa | •
|
(15.3.2005 0:45:44) Dekuji autorce za moc pekny clanek. Akorat veta "Tady v Americe je to s chutovym sentimentem horsi" me dostala. Neni to tady horsi, je to tady sileny. Ja o sobe vim, ze jsem pekne zmlsana a proto jsem, narozdil od jinych Evropanu co sem prijeli a paradne ztlousli po hamburgrech, prvni mesic shodila 5 kg. Hamburger jsem na zkousku koupila jednou a celou tu sladkou buchtu vyplnenou necim jako hodne dlouho pouzivana houbicka na nadobi, vyhodila. Stesk po ceske kuchyni je jednoznacne nejvetsi minus meho pobytu tady, protoze neni horsi kuchyne na svete. Je pravda, jak pise autorka, ze hodne veci se da sehnat, ale ja nemam ani cas ani trpelivost jezdit desitky mil daleko tu pro to, tam zas pro tohle. Varim skoro denne, ale porad dokola jedna a ta sama jidla. Moc mi take chybi zajit si do restaurace na veceri. Pokud jdete do cinske neni to cina jako u nas, ale takova cinsko-americka, mastna, hnusna a ve vsech restauracich totalne stejna, asi to vari nekde v tovarne a v restauraci to ohreji. Vzdy kdyz jsme navstivili cenove prumerny restaurant, dva dny mi bylo zle. Byli jsme obcas zvykli casovou nouzi resit dodavkou do domu. Tady to nedelam, protoze vam privezou odpornou pizzu, ktera plave v omastku. Pobyt v Americe me naucil milovat i takova ceska jidla nad kterymi jsem drive ohrnovala nos, jako tlacu, utopence atd. Takze pak se stane to, ze pri navsteve vlasti jdu do kramu, koupim uplne vse co tam vidim, pak sedim v kuchyni, cpu se tlacenkou s cibuli a octem, prikusuju k tomu Margotku, zapijim to soucasne Kefirem a Plzenskym a matka mi povida: "co to delas, vzdyt se pob... nebo pos.... jako amina. A ja na to "tak at, me to za to stoji!!"
|
Alicee |
|
(15.3.2005 1:47:49) No, ve Státech jsem sice nikdy nejedla, ale nemyslím si, že by to bylo tak odlišné od Kanady kde žiju. S jídlem mám zkušenost úplně opačnou. Chvilku mi sice trvalo než jsem si našla to, co mi tu chutná, ale po české kuchyni se mi nestýská ani náhodou. Pravda ale je, že mi typicky česká jídla nechutnala nikdy, takže když jsem byla naposledy v Čechách a dala si ze sentimentu tlačenku s cibulí, nic to se mnou nedělalo. Samozřejmě je velký rozdíl mezi jídlem někde v food courtu a v lepší restauraci, pokud na to jsou samozřejmě peníze...:))) Mě tady vyhovuje to, že je tu spousta autentických restaurací třeba s mexickým, italským a nebo třeba thajským jídlem...a když jsou peníze, zajdeme...po knedlíkách se mi fakt nestýská:)
|
Nadia@ | •
|
(15.3.2005 2:08:55) To ja jsem zcela bez nostalgie v Americe pribrala na pecenych kachnach a veprovych zebirkach se zlim a knedlich. Tu svickovou jsem si uzila az od tchana (kuchar v restauraci). hamburgery mam rada, ale ne ty od McDonald. Radeji zajdu do maleho fast food, kde je za pultem primo majitel a ktery uz dalsi provozovnu nevlastni. V hamburgeru musim mit kusy masa! Ted uz tu zadnou ceskou restauraci nemam, varime denne a kluk uz si stezuje :Mam too much bohemian food.
|
|
|
sally |
|
(15.3.2005 6:34:37) Deniso, no když neumíš nakoupit, uvařit a ani najít slušnou hospodu, tak to máš fakt těžký... musím říct, že mě se teda po české kuchyni nestýská... čínské restaurace - jsou každá jiná - je dost rozdíl, jestli jdeš do čínské taiwanské, čínské hongokgské, čínské muslimské, čínské mandarinské, čínské kantonské, čínské sečuánské... mě víc chutnají jihočínská jídla, ale to je o chuti. Do normální restaurace? Kalifornská kuchyně je plná ryb, artyčoků, zajímavých chutí. Špatně mi nebylo nikdy. Hamburger jsem měla za čtyři roky asi třikrát - z toho jednou v jedné prťavé jídelničce v jednom prťavém městečku uprostřed pouště - měl asi půl metru - houska, burger, salát, rajčata, půlka avokáda, sýr, cibule - servírují to na talíři, protože ukousnout se to nedá - člověk si to musí rozložit a nakrájet, aby to vůbec snědl. Nemluvím o dalších restauracích - malajských, thajských, vietnamských (hovězí polívka s nudličkama jak od maminky), etiopských, afgánských, korejských, japonských.... a pokud už jo člověk touží po koloritu knedlíků s pívem a dechovkou - tak tu máme jednu rakouskou :-))) Smažáka? Kupujeme v Costcu mozzarela sticks...
|
Nadia@ | •
|
(15.3.2005 6:41:47) Sally, do restaurace jsme kupovali munster cheese, ten se tolik nerozteka a smazak=cek byl nadherny. A vlastni tatarka ..... ja vas fakt obdivuju, jak jste se tem kulinarskym zmenam prizpusobily. Mam rada bufet, kde si muzu vsechn ochutnat a vybrat. Ve Wisconsin nas znami vzali do jednoho, kde byl i pult se syrovym sea food a vedle gril, kde to kuchar udelal, jak jsi chtela. Tam jsem se vyzivala, delali mi malinkaty kousky vseho a ja jsem hodnotila a nadherne jseem se nacpala. No a bylo to lehke jidlo, takze blbe mi nebylo. Clovek ty restaurace musi brat jako dobrodruzstvi, ze proste objevuje. A neni ten clanek nejaky pesimisticky a negativni? Prave proto jsem rada, ze nejsem v Cesku.
|
sally |
|
(15.3.2005 7:07:09) Nadio, ano, mongolský bar... to fakt můžu... nafasuješ mísu, vybereš si syrové maso, zeleninu, omáčky - a chlap ti to pak vyklopí a osmahne na takovém velkém plechu... ježiš, já jsem z toho dostala hlad... a chuť na pívo... (tu si bohužel musím nechat ještě pár měsíců zajít...)
|
|
|
sally |
|
(15.3.2005 7:04:08) ... jo a na výtečné pívo se dá zajít do místní microbrewery. Snad každé město (alespoň tady na Západě, který mám docela dost projetý) má pivovárek, který vaří jen pro lokální potřeby a často výtečné specialitky. Pivo, které je natočené rovnou "od zdroje", někým, kdo tomu rozumí je tisíckrát lepší, než sebeznámější značka, která si prošla konzervací, skladováním, transportem, dalším skladováním a neodborným zacházením v nějaké hospodě. O lahváčích snad raději ani nemluvit.
|
|
Denisa | •
|
(15.3.2005 17:43:07) No, docela by me zajimalo kde zijes, protoze US jsou velke a rozdily take, nejen v sortimentu ale i v cenach. Ja na vychode. Ono se to lehce kritizuje, ja mam do nejblizsi polske projdejny 4 hod cesty, nejblizsi "neco jako tvaroh" v ruske prodejne je 16 mil daleko. Jiz dva mesice nikde nemuzu sehnat Wondru, tudiz nepecu. V zadnem obchode jsem nevidela dlouhe nudle, koreni si musim nechat posilat z cech. A dobre uzene do sunkofleku maji obcas v Rodmans {25 min jizdy}. Smazak z mozzarely z Costca je oproti ceskemu hnusny. Muzu te ubezpecit, ze uvarit umim, kdyz je z ceho, ale to bych nedelala nic jinyho nez jezdila a shanela, bohuzel musim taky obcas pracovat. A co se restauraci tyce, jedina evropska hospoda ve meste ma uzasny sortiment jako madarsky gulas s bramborovym knedlikem a podobne voloviny. Nikdy jsem tam nevidela clovicka a 20 USD za jidlo se mi zda taky moc. Nemam asi tolik penez jako ty, tudiz do luxusnich restauraci nechodim a v prumernych je to hnus na jedno brdo. A kalifornske vino, pokud za nej nedas balik se neda pit. Mozna zijes na zapade, tam jsem nikdz nebyla, jenom vim, ze je tam daleko lepsi vyber a hlavne tak za tretinove ceny.
|
Lucie + 2 princezny |
|
(16.3.2005 15:07:36) Nevim, v Americe jsem nikdy nebyla, takze jsem mozna mimo, ale neverim, ze by to se surovinami pro vareni doma bylo tak zle, jak pise Denisa. V americkych kucharkach se bezne pouzivaji docela normalni suroviny - obycejna zelenina, ovoce, maso ze stejnych zvirat jako v Cechach, mleko, maslo, olej, brambory, ryze, cokolada, cukr, mouka - tak to asi bude bezne k dostani, ne? Jedine, co bych asi postradala, je obycejny tvaroh, ten doma delany nestoji za nic. A bulvovy celer, ale bez toho se da snadno obejit. Eidam bych spokojene nahradila chedarem. Jeste verim problemum s neexistenci hrube mouky; sama jsem ji sice nikdy nepouzila, ale stezuji si na to vsichni, tak to asi bude pravda, ze jim chybi. Ale jinak me uz nic nenapada.
Nevim, co jsou "dlouhe nudle". Myslis italske spaghetti, linguine, tagliatelle nebo ty cinske kudrnate nudle? Cekala bych, ze tohle vsechno v Americe bude a zadne typicky ceske testoviny neznam. Kalifornske vino, ktere je dobre a levne, se asi dovazi k nam do Cech a proto v USA asi zbyva uz jen to spatne nebo drahe :-) Koreni nevim, nevzpominam si, jestli v tech americkych kucharkach byva kmin nebo sladka paprika, ale taky bych dokazala varit bez toho.
Vubec je asi nelogicke pohorsovat se nad tim, ze v jine zemi odpovida sortiment potravin mistnim zvyklostem. Uz jsem se v Praze smirila s tim, ze kdyz chci koupit grenadinu nebo burskou pomazanku, musim pro to jet do Carrefouru a ze cerstve chobotnice 800 kilometru od nejblizsiho more za prijatelnou cenu dostat ani nemuzu, to je zcela prirozene. Chybel mi bily chleb, ale od te doby, co mam pekarnu, si ho pecu sama a je to OK. Jo, mistni specialitky, jako je treba recka taramosalata nebo francouzska matova zmrzlina s cokoladou, ty mi chybeji. Holt tyhle dobroty patri k prazdninam jednou za X let.
Spis mi vadi, ze se tu v restauracich, hlavne v tech levnejsich, cizi pokrmy "pocestuji". Testoviny jsou rozvarene, salat zality vodou, zelenina na oblohu slazena, drcena rajcata nebo rajsky protlak se nahrazuje kecupem, vsechno je presolene. Gulas zahustili jiskou uz nasi predkove, stejne tak nahradili teleci ve videnskem rizku veprovym, tak je to asi nase neblaha narodni tradice.
Vubec si myslim, ze jednotvarnost jidel v restauracich, skolnich jidelnach a podobne (bez ohledu na to, ve ktere zemi) je mnohem vetsi problem, nez mirne omezeny sortiment surovin. Sikovna kucharka dokaze ze zakladnich surovin vyrobit pokrmy mnoha ruznych stylu a chuti, ale kdyz si nevyberete v restauracich, musite bud jist, co vam nechutna, nebo si vsechno varit sami - coz v dnesni dobe, kdy se s tim moc nepocita, prinasi organizacni problemy a je to docela otrava.
Puvodni clanek se mi libil, byl to takovy nezny sentimentalni pohled na ceskou kuchyni, kterou tady v Cechach vidime spis z te horsi strany.
|
|
Jana | •
|
(21.3.2005 4:59:11) ja bych se chtela Denisy zastat, protoze si myslim, ze opravdu zalezi na tom kde zijes. Ja jsem zila v Memphisu TN a nyni jsme v Dallasu TX a rozdil byl a je dost velky, jak v restauracich, tak v sortimentu v obchodech. A musim se priznat ze dobry jogurt, nebo chleba, ktery by mi vylozene chutnal jsem nenasla. Samozdrejme zvykla jsem si, ale mam pocit, ze diky low-carb manii a jim podobnym, tezko najit neco co by chutnalo normalne. Vsechna ta ohromna a nijak nechutnajici zelenina a ovoce, organic produktu po malu, do Whole Foods nebo Central Market to mame prez hodinu cesty a prodrazi se . Na restaurace si nemuzu stezovat, ale take si je zrovna casto dovolit nemuzeme. Takze over all, da se tu uvarit i jist vcelku dobre, ale priznam se, ze ja i muj americky manzel mame radsi sortiment v Cesku,mlecne vyrobky, pecivo atd., asi zalezi na tom komu co vic vyhovuje. Restaurace, na to kdyz si chci pochutnat mam zase radsi tady.
P.S. ja zase uplne nemusim ten vecne hrany positivismus za kazdou cenu (neobhajuji opacny extrem, ale mam radsi, kdyz jsou lide o neco vic opravdovi)
|
Denisa | •
|
(2.4.2005 23:18:48) Díky, že se mě někdo zastal. Nechci být pravý opak vždyoptimistických amíků, na nic jiného, kromě jídla, si nestěžuji. A k výše uvedeným atakům můžu říct jen jedno - "sytý hladovému nevěří".
|
|
|
|
|
Petanda + Neo (10.9.05) |
|
(16.3.2005 1:20:30) No,musim rict,ze porad je Amerika lepsi nez Japonsko,alespon neco identickeho s Evropou,tady jsem vareni ceskych jidel vzdala,zvykam si na ta jejich jidla.Kdyz jsem prijela a zjistila jsem,ze maso je jiny,i blba mrkev a brambory maji jinou konzistenci kdyz se uvari,takze treba bramborova kase je peknej hnus.Rizky?Nebo muj neoblibenejsi segedinek?O tom si muzu nechat leda tak zdat.Haha a tlacenka,co to je?Takze hlavne nevzdavat se a vydrzet.Kdyby jste meli nejake dobre mezinarodni receptiky,rada si vymenim,hlavne jednoduche na ingredience a hlavne na koreni.Preji hezky den=D
|
|
|