| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Můžeme vitaminům uškodit? I

 Celkem 40 názorů.
 misa,26 let 
  • 

pomalovarne hrnce 

(15.11.2004 11:04:17)
Dekuji moc za poucny clanek. Snazime se s manzelem jist zdrave a spoustu techto informaci jsem vubec nevedela. Chtela bych se Vas zeptat na vas nazor na pomalovarne hrnce. Vse se zahriva velice pomalu a vari se mezi 6-12 hodin. Vse je pak mekoucke, ale jak se ted docetla tak asi s minimem vitaminu ze???
Diky Misa
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Re: pomalovarne hrnce 

(16.11.2004 2:30:43)
Probůh - kdo má čas vařit 6 - 12 hodin? Já začínám v 11, mezi 12 - 12:30 sedáme k jídlu a do 13:30 je vše snězeno, umyto, uklizeno, abych se mohla věnovat něčemu smysluplnějšímu. Představa delšího vaření mne děsí. Razím heslo, že nechci jídlo vařit delší dobu, než trváí jeho snězení...
S.
 Sylvie 


Re: Re: pomalovarne hrnce 

(16.11.2004 8:28:48)
Ahoj Simčo, nemám s pomalým hrncem zkušenost, jenom jsem na něj narazila díky jedněm americkým stránkám. Zdá se, že vaření s ním funguje tak, že ráno se nahází jídlo do hrnce, odejde se do práce a po návratu je uvařeno :oO Taky mě teda jeho představa neláká :o)

S.
 misa,26 
  • 

Re: Re: Re: pomalovarne hrnce 

(16.11.2004 11:03:45)


Ahoj holky,

presne tak. Tyhle hrnce jsou fantazie! Rano [ci vecer] si to vse pripravim a pak kdyz prijdu z prace [ci kdyz se probudim] je vse hotove, takze jen zahustim omacku a je to. Vyhodou je, ze spolecne muzete uvarit i ryzi, cocku, ci brambory.No a maso je tak mekoucke, ze se rozpada jen pri dotyku vidlicky. Vse probiha na bazi pomaleho zahrivani, takze se nic nepripali. Otazkou vsak je, jak je to s temi vitaminy!!
No, moc vam je doporucuju!

Misa
 dulca 
  • 

Re: Re: Re: Re: pomalovarne hrnce 

(16.11.2004 15:01:13)
Miso mohla by jsi napsat, kde se dá takový hrnec koupit, myslim, že pro upravu masa je to idealni. Dik
 Misa,26 
  • 

pomalovarne hrnce 

(17.11.2004 2:05:26)


Ahoj, nevim, odkud presne jsi, protoze ja jsem si ten hrnec koupila ve Statech[ rikaji tomu SLOWER COOKER]. Nevim, jestli je uz maji u nas v Cechach ci ne, ale myslim, ze by se dali sehnat pres internet. Vypadaji neco jako papinak, ale vnitrek je keramicky a poklicka sklenena maji dve teploty-vysoka[4-6hodin] a nizka[8-12hodin] .Mrkni okolo a pokud budes mit problem je sehnat pokusim se ti tu najit internetovou adresu. Hodne stesti s hledanim, fakt se to vyplati! Misa
 Monika 
  • 

Re: pomalovarne hrnce 

(18.11.2004 9:07:45)
Při jaké teplotě se jídlo vaří? Pokud se vaří jídlo při dostatečně malé teplotě, mohou se v něm množit různé breberky a vy uvaříte již zkažené jídlo. Nebo se skutečně vaří jídlo při 100 °C 12 hodin? A co úspora energie?
Jinak vařená zelenina se kvůli vitamínům nejí, ale hlavně kvůli vláknině. Jinak pokud nechcete přijít o vitamíny nekrájejte, ani nestrouhejte zeleninu ani ovoce kovovým nožem, či struhadlem (plastovým toho ale moc nenekrájíte).
 Cockney 
  • 

Re: Re: pomalovarne hrnce 

(18.11.2004 9:46:14)
Ale vetsina lidi pouziva noze "nerez" - pochromovane nebo z uslechtile ocele, ktere taky netrpi rzi - tedy procesem, ktery ma co spolecneho s oxidaci. Takze se pri krajeni nozi vitaminy neztraceji, ne?
 lila 
  • 

Re: Re: Re: Re: pomalovarne hrnce 

(19.11.2004 13:32:00)
no myslim ze maso bude meke i v obycajnom hrnci, keby som ho dusila, ci varila tak dlho. :-)
 Iva 27 
  • 

Prosím další info 

(15.11.2004 21:31:54)
Děkuji za velmi zajímavý článek. Uvítala bych další, obsáhlejší, který by pojednával i o jinýh vitamínech, minerálních látkách a stopových prvcích. Jak nejvhodněji skladovat, ošetřovat, kombinovat a upravovat jídlo, aby zůstalo zachováno co nejvíce živin. Slyšela jsem např., že po mase a zelenině se nemají jíst mléčné výrobky. Mléko prý brání vstřebábání železa. Vápník se prý zase váže na vlákninu, takže by se mléko nemělo pít zároveň s pečivem. Nevíte co je na tom pravdy??? Děkuji.
 Tulipka 22.8.03 + 9.8.05 


Re: Prosím další info 

(15.11.2004 22:55:01)
Zjistuji,ze nesnime temer zadne vitaminy.Jidla vetsinou dost dlouho varim,abych znicila vsechny skodlive latky.Navic jidlo synovi ohrivam nekolikrat v mikrovlnce,protoze nekdy ji i pul hodiny a porad mu to stydne.
Zajimalo by me jestli tedy opravdu neni nejlepsi konzumovat vitaminy v tabletach.
 Misa,26 
  • 

Re: Re: Prosím další info 

(16.11.2004 11:13:15)


Ahoj,

s tou mikrovlnkou pozor!!! Nevim co je na tom pravdy, ale dost hodne lidi tvrdi, ze mikrovlnka nici vitaminy kompletne. Slysela jsem, ze to zahrivani jidla v mikrovlnce funguje na bazi rozpohybovani atomu v molekule, cimz se narusi atomova mrizka a znici se tedy kvalita nosne informace. Proste se znici vitaminy atd. Lide tomu rikaji, ze z mikrovlnky je to "mrtve"jidlo.Proste bez vitaminu[ ci jen s minimem]. Takze ja pouzivam mikrovlnku je velmi malo a pro deti vubec ne.No, ale co je na tom pravdy ve skutecnosti nevim. Takze to predkladam jen jako neco co "jedna pani povidala"

Ahoj Misa
 Edna 
  • 

Mikrovlnka 

(16.11.2004 13:13:54)
Mikrovlnný ohřev funguje tak, že trouba vytváří kmitající (rychle se měnící) silné elektromagnetické pole. Díky tomu dojde k divokému rozpohybování struktury atomu (který se skládá z kladného jádra a záporných elektronů) a třením (srážkami elektronů) vzniká teplo.

Při tomto pohybu dochází u části atomů k roztrhání atomových vazeb a vznikají tak "potrhané" atomy. Co přesně se stane, když člověk sní (a dlouhodobě jí) jídlo s takto porušenými atomy, na to v současnosti nikdo nedokáže odpovědět.

Na jednou stranu samozřejmě existuje mnoho spekulací o tom, jak je to škodlivé, na druhou stranu také spousta "rozumprdů" kteří naprosto jistě vědí, že to nijak škodit nemůže.

Jisté je pouze to, že takovéto jídlo "přírodními" cestami nijak nepřipravíte a naše generace je první v celé historii lidstva, která takovou potravu přijímá. Zda to vadí či nevadí neví zatím nikdo.
 Cockney 
  • 

Re: Mikrovlnka 

(16.11.2004 14:41:18)
Promin jsem ve fyzice uplny laik, ale mikrovlne trouby nezpusobuji resonanci atomu! 1) resonanci je prece schopne zpusobit pouze opravdu silne elekromagn. energie - v radove gigahercech a mikrovlnky dosahuji asi 2450 MHz.
2) nejedna se o atomy, ale o molekuly – elektricke dipoly, ktere maji positivni naboj na jednom konci a negativni na druhem konci, naboje se snazi prizpusobit alternujicimu eletrickemu poli, stridaji se z jednoho konce na druhy a tim vznika teplo (jestli to chapu spravne, tak ne trenim nebo srazkama elektronu…???). Nejcasteji se jedna o molekuly vody, protoze organicke jidlo nejvice vodu obsahuje, ale elektricke dipoly jsou take tuky a cukry. Tedy tim chci rict, ze nekmita vsechno, ale jen molekuly vody, cukru a tuku jsou v jidle schopny dielektrickeho tepla. V kazdem pripade vazby mezi atomy jsou prilis male, aby je daleko vetsi vlny mohly ovlivnit (podobne jako kdyz na sirku vylejete kybl vody, tak ji nezlomite, ale kdyz ten samy objem vody namirite proti sirce nejakou tryskou, ktera bude mit stejny nebo mensi diametr jako ma sirka, tak ji pravdepodobne zlomite)
Na veci nic nemeni, ze nikdo si neni jisty co se s jidlem skutecne deje a dalsim stupinkem je, jestli je jidlo ohrivane v MT zavadne. Na druhou stranu kazdy, kdo si prilozi k uchu mobilni telefon (nektri i svym detem) se vystavuje stejnemu typu signalu jako jsou mikrovlny. Vsichni vime, ze je to pro nas mozek spatny a presto pochybuju, ze krome me, tady nekdo jiny nema jednoho mobila a nepouziva ho. To je dobou.
 Edna 
  • 

Re: Re: Mikrovlnka 

(19.11.2004 13:36:19)
Cockney, to co jsi napsal(a) nedává moc smysl, ale to nevadí, každý nemusí být fyzik. Když přitom nejsi útočná jako Olina tak je to v pohodě.

Jen opravím pár základních omylů (na podrobné vysvětlení nemám čas a asi by to ani nikoho nezajímalo):

Rezonance - o ní nepadlo ani slovo. Nejde o rezonanci ale o pohyb elektricky nabitých částic v poli. Podobně jako když na hladinu vody nahážeš kuličky polystyrénu a pak rukou ve vodě uděláš vlny. Kuličky se budou pohybovat podle síly a rytmu vln. Nikde není žádná rezonance.

Hertzy a megahertzy neudávájí sílu pole ale jeho frekvenci (počet kmitů za sekundu), laicky řečeno rychlost změn pole - u příkladu s vodou jak rychle rukou mácháš. Můžeš máchat málo ale rychle (hodně kmitů, malý výkyv, jako když se drbete na hlavě) nebo hodně ale pomalu (málo kmitů, velký výkyv, jako když na někoho ve veliké dálce máváte celou rukou) - převeď si tyhle pohyby do vody a snad to bude jasnější.

Hýbe se jen něco (voda, cukr, tuk) - ne, hýbe se všechno co má náboj (elektrony). Podobně jako všechno, co se udrží na hladině vody. Když na vodní hladinu naházíš kuličky polysterénu, dřívka, listy, vodoměrky apod. a uděláš vlny, bude se hýbat všechno. Něco o trošku míň a něco o trošku víc, ale všechno.
 Cockney 
  • 

Re: Re: Re: Mikrovlnka 

(19.11.2004 14:34:12)
Mirovl. trouby pouzivaji mikrovlnny generator, ktery produkuje mikrovlny s frekvenci 2450 MHz a nejedna se o atomy nybrz molekuly, nic vic a nic min jsem nemyslela. Mas pravdu, ze jsi o rezonanci nemluvila.
“hýbe se všechno co má náboj (elektrony).” - Elekrony ma snad kazdy atom, ne ?, Ve stejnojadernych dvouatomovych molekulach jako napr. O2, pusobi obe jadra na elektrony noaprosto stejne, proto jsou tyto molekuly nepolarni (i kdyz maji elektrony). V molekule slozene ze dvou atomu (jako je voda) s ruznou elektronegativitou prevlada u atomu s vetsi elektronegativitou zaporny naboj, a u druheho atomu kladny – takova molekula tvori dipol, o kterem mluvim a ktery je nasledne zodpovedny za ohrev v MT.
To, ze se hybou molekuly, proc jen molekuly a ne castice atomu a to ze se hybe jen neco, tak to mam jednak z vlastni hlavy, protoze mi to prijde hodne zname, ale take z encyklopedie. Tak bud jsem to spatne pochopila a nebo se neshodnete. A to, ze se hybaji nejake castice atomu jsem opravdu slysela poprve v zivote. Jestli je ted teorie jina, tak potom nemam nejcerstvejsi zpravy. Ty tvrdis, ze informace v: http://en.wikipedia.org/wiki/Microwave_oven , nejsou spravne?
 Cockney 
  • 

Re: Re: Re: Re: Mikrovlnka 

(19.11.2004 15:37:46)
H2O nema dva atomy..., pardon, psala jsem ve spechu...to nemeni nic na tom, ze tvori dipol
 Edna 
  • 

Re: Re: Re: Re: Mikrovlnka 

(19.11.2004 16:07:45)
Mluvíme o tom samém jen jinými slovy.

Jestliže se hýbou molekuly, hýbou se i atomy. Třeba taková molekula vody H2O jsou dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Když se natočí molekula, natočí se i ty tři atomy ze kterých se skládá. A když se natočí atomy, natočí se i elektrony a jádra (protony+neutrony). A i elektrony atd. se skládají z dalších částic, které se taky natáčí, ty se skládají z dalších částic a tak (pravděpodobně) až do nekonečna.

Jinak i v klidu se elektrony v atomu neustále pohybují - obíhají kolem jádra podobně jako planety kolem slunce. V elektrickém poli se pak jejich dráhy posunou blíž směrem ke kladné části pole, zatímco kladně nabité jádro se posune blíž k záporné části pole. Z původně celkově elektricky neutrálního atomu se pak stane dipól (na jedné straně je víc záporný, na druhé straně víc kladný).
 Ivo 
  • 

Re: Re: Re: Mikrovlnka 

(26.11.2004 8:30:52)
Ach jo, Edno, Edno, rezonance je mj. "silný vzrůst amplitudy kmitů (machanických, zvukových, elektrických atd.)". Jde tedy jen o odbornější výraz, než "divoké rozpohybování struktury atomů".
 Cockney 
  • 

Re: Re: Re: Re: Mikrovlnka 

(26.11.2004 9:29:10)
Mily Ivo,
uz jsem tuto diskusi vzdala, protoze proste mi neni dano, abych pochopila slovo, ktere popisuje pohyb znazorneny: http://www.colorado.edu/physics/2000/applets/h2o.html a vyjadrujici reorientaci molekuly vody v mikrovlnnem poli. Stravila jsem nad tim nekolik hodin a porad mi neni jasne pojmenovani pohybu "wait-and-switch". V kazdem pripade se autori stranek http://www.lsbu.ac.uk/water/microwave.html obesli bez slova "resonance". Mozna, ze na techto strankach neni spravne vysvetleni, ja nevim, na internetu je mozne leccos.
Moje otazka je: Je model znazorneny na strance: http://www.colorado.edu/physics/2000/applets/h2o.html platny nebo ne?
V pripade, ze ano, jak se tento pohyb nazyva? (musim podotknout, ze mam nutkani verit, ze universita v Coloredu by mela mit dobre stranky na fyziku, kdyz tam vyucuje nositel Nobelovy ceny za fyziku - prof.C. Wieman)
Diky za odpoved.
C
 LuckaP 


Mikrovlnka 

(21.11.2004 0:47:41)
Ja bych tu resonanci zase tak moc nezavrhovala.
Frekvence zareni v mikrovlne troube je 2,54 GHz a ma to svuj duvod.

Ted cituji od vetsich odborniku nez jsem ja ke kterym mam duveru:
(J. Dolejší, J. Obdržálek z MFF UK)

Na frekvenci 2,45 GHz resonují molekuly vody H2O. Voda je ale obvykle ve tvaru "nadmolekul" typu (H2O)5 nebo (H2O)6, protože je to energeticky výhodnější. Když molekula rezonuje a rozkmitá se, vytrhne se tím z nadmolekuly (na to je potřeba jistá energie E). Zpětnou tvorbou nadmolekul se tato energie zpětně uvolní, což se projeví tím, že se voda zahřeje. Proto se vám za 12 s rozpeče rohlík (díky vodě v něm), zatímco mikrotenový pytlík zůstane studený, a ohřívá se spíš kontaktem s teplým rohlíkem.
 Olina 
  • 

Re: Mikrovlnka 

(16.11.2004 14:56:47)
Ty štěpíš atomy v mikrovlnce? Ty jsi fakt dobrá!
 Konstanta & 3 raraši 


Re: Re: Mikrovlnka 

(16.11.2004 15:25:44)
Olino,
stepeni atomu==stepeni jadra, Edna psala o odtrzeni elektronu z obalu atomu, takze o stepeni atomu se nezminovala. Stepi pouze molekuly.

Nicmene to nic nemeni na tom, ze jeji prispevek je podivny. Jakekoli teplo vznika kmitanim atomu. Ale nechci tu psat bludy, zkusim nastudovat (kdyz mi zbyde cas) jak se presne lisi na atomarni urovni klasicky ohrev a ohrev mikrovlnami. Pak muzu poreferovat.

Kazdopadne, pokud vim, tak zatim zadna studie neprokazala, ze by jidlo z mikrovlnek bylo zivotu nebezpecne (ale nikdo nemluvi ani o zaruce bezpecnosti). Proste se to zatim nevi.
 Cockney 
  • 

Re: Re: Prosím další info 

(16.11.2004 13:44:42)
Tulipko, ktere skodlive latky teplem nicis? Jestli napr. dusicnany, tak ty teplem neznicis, ani kdybys je varila dva dny. Maximalne je, umerne dobe, vylouhujes, ale to ty vitaminy a mineraly spolecne s nima.
Nekolikanasobnym ohrivanim nicis vetsinu, je lepsi jidlo pro deti udrzovat na ohrivacich talirich. Kdyz i ty vychladnou, tak uz to nech, v zaludku se mu to ohreje :(.
 Cockney 
  • 

Re: Re: Prosím další info 

(16.11.2004 13:45:28)
Tulipko, ktere skodlive latky teplem nicis? Jestli napr. dusicnany, tak ty teplem neznicis, ani kdybys je varila dva dny. Maximalne je, umerne dobe, vylouhujes, ale to ty vitaminy a mineraly spolecne s nima.
Nekolikanasobnym ohrivanim nicis vetsinu, je lepsi jidlo pro deti udrzovat na ohrivacich talirich. Kdyz i ty vychladnou, tak uz to nech, v zaludku se mu to ohreje :(.
 Olina 
  • 

Milé dámy. 

(16.11.2004 15:12:55)
Než někoho obdaříte plody svého ducha, tak si o tom něco nastudujte. My nejsme vaše rodina, abychom museli poslouchat všechno co vás napadne. Stejně je nejzdravější tepelně neupravená strava, ale co zase ty škodlivé mikroorganizmy, že? Je to hrůza, že by se z toho jednomu postavila trvalá. Jedna vaří jídlo déle než šoulet a libuje si kolik spotřebovala energie, jak to má všechno krásně rozvařené, další si myslí, že mikrovlnka je jaderný reaktor, další všechno sterilizuje, čímž brání tělu strávníků trénovat imunitu. Je mi z vás smutno matky národa. Musíte myslet, ne jen pracovat.
 Janča 
  • 

Tvůj příspěvek je hloupý, milá Olino, 

(17.11.2004 0:17:37)
bez ohledu na obsah předchozích příspěvků. Diskuse na "www.rodina.cz" je totiž o tom, že sem píšeme, co nás napadne. Pokud stojíš o fundované názory odborníků, musíš, holka, vyhledat jiné stránky.

Předpokládám, že jsi na rodinu zabrousila poprvé a jen omylem. Pokud bys chtěla přispívat častěji, urážky raději příště vynech.

P.S.: A než nás příště blahosklonně oblažíš další poučkou, abychom procitly a uvědomily si, jak jsme hloupé, tak si ve svém příspěvku alespoň oprav pravopisné chyby, zlato, ano?
 Misa 
  • 

Re: Tvůj příspěvek je hloupý, milá Olino, 

(17.11.2004 2:52:28)


Ahoj,diky moc,vzala jsi mi slova z ust. Je smutne, ze nekdo kdo se poklada za takoveho vseznalka jako Olina nezna vyznam slova DISKUSE.Nikdo z nas nevi vsechno a me je napriklad moc mile si precist vsechny nazory, i kdyz s nimi nemusim vzdy souhlasit.
Co se toho "SKODLIVE-NESKODLIVE" tyce, tak je to skutecne nocni mura.Jedna moje kamaradka je vedkyne a co se od ni obcas dozvidam mi mrazi v zadech. Tak treba pokud jste damy [jako ja] milovnice horkych sprch tak pri nich se "pry" do vzdychu uvolnuje ve vode obsazeny chlor a jak se o chloru vi, je jedovaty. [pro Olinu-nepisu ze se otravime!!!!Ale jak pusobi dlouhodobe vdechovani chloru na nas organismus je otazkou]No, je toho hodne o cem se vi, ze je pro nas spatne,ale kvuli komercnim ucelum se o tom moc nemluvi.Co treba alkohol ci cigarety. Kazdy vi, ze je to nezdrave a pomalu nas to nici,ale proste to je pohodlnejsi na to nemyslet a zit pro ted a tady. Dal kacime pralesy i kdyz vsechni vime, ze je to katastrofa... proste tem nahore je to jedno a maji z toho penize a ty potrebne informace mezi nas lidi nepusti. No, ale nechci tu znit jako nejaky ekologicky aktivista. Proste jen muj nazor a polinko do DISKUSE!!!Takze me omluvte pokud vas moje nazory popuzuji a uprimne se tesim na vase poznatky. Hezky den Misa
 julie 
  • 

Re: Re: Tvůj příspěvek je hloupý, milá Olino, 

(18.11.2004 5:33:36)
Miso,souhlasim s tebou ve vetsine veci... co se ale tyce tech pralesu:
to je uplna blbost jaka je to kaceni katastrofa...ve statech tu vsichni ti blaznivi ekologove plasi a pak tu nic nekaci....a co se stane...maji pak potize na zapade, kdyz v lete zafouka trochu vitr a k tomu vznikne pozar...je z toho takovej blazinec, ze maji s tim hasenim potize...kdyby tech stromu obcas trochu "procistili" o haseni pozaru by nikdo neslysel....
 Bettyna+P 09/05+M 09/09 


Ahoj Olinko! 

(17.11.2004 12:06:34)
Teda protivná dokážeš být, jen co je pravda... Asi už Tě moc kamarádek nedokáže poslouchat, že sis přišla vylívat špatnou náladu sem, že!
Nikdo Tě nenutí číst tyto diskuse, tak se netvař, že nám tím děláš nějakou milost, když naše "chabé mozky" poučíš.
Čau
 Tulipka 22.8.03 + 9.8.05 


Re: Ahoj Olinko! 

(17.11.2004 22:21:42)
Ja teda stojim za Olinkou,protoze je to velice poucne i pro blba a z chyb se clovek uci.Myslim,ze je lepsi mlcet nez rikat nejakej "blud oblud".
A napr.inteligent na matiku nemusi zase zvladat gramatiku,mile damy.

 Matula 
  • 

Re: Tip pre Olinkinu trvalu 

(19.11.2004 0:07:46)
Ahoj Oli, tvoj prispevok bol milym ozivenim tejto "nudnej chemicko-scientifickej" diskusie. Verim, ze ti musela nadskocit trvala a myslim si, ze by ti len prospelo, keby si si tu hlavu trosku oplachla prudom studenej vody, nech ti to trochu klesne.
Este k tym mikrovlnkam, ja som skutocny laik a 1/2 tomu, o com sa tu hovorilo, som ani zbla nerozumela, ale idem na to takym sedliackym rozumom. Verim, ze vsetky taketo vlnove ziarenia do poli (vyjadrujem sa fakt ako taky sedliak :-) ), ci uz mobilov alebo mikrovlniek musia narusat, mozno jednorazovo velmi malo az zanedbatelne, strukturu a kvalitu "ozarovaneho". Ale ked je to opakovane, tak sa to moze pekne nazbierat. Pri tom jedle by som to brala, ze predsa rovnake jedlo sa neozaruje az tak dlho, takze tie straty tam asi nebudu az take, ale napr. tie mobily, ktore nam stale ozaruju to jedno ucho a hlavu a nas, to sa na nas mozno uz podpise. Pri mikrovlnkach by som skor videla ten problem, ze ked jedlo zohrievame, casto stojime pri tej mikrovlnke, ktora podla mna ciastocne posobi aj na nas. A ked je to opakovane a casto...
 Edna 
  • 

Ještě k mikrovlnce 

(19.11.2004 13:04:16)
Máš pravdu s tím zářením z mikrovlnky. Správně konstruovaná mikrovlnná trouba by neměla zářit ven, praxe je ale jiná, a to hlavně u levných trub za pár šupů ze supermarketu. Intenzita vyšší než česká norma bývá až do vzdálenosti jednoho metru. Nejvíc záření jde ven skrz sklo s mřížkou, takže všechny holky varuju - nekoukejte zblízka do mikrovlnky jestli už je jídlo hotové, a už vůbec ať tam nekouká vaše dítě!!!

Jinak k Olině: Odtržení elektronu z atomu není jaderná reakce - copak je elektron v jádru??? Pokud jsi vychodila aspoň základku, tak bys mohla vědět, že elektrony jsou v obalu a v jádru jsou protony a neutrony. Hele, mě nevadí, když je někdo hloupý nebo něčemu nerozumí, ale pokud se ten hlupák, který ví, že neví, svými žvásty snaží napadat a zesměšňovat toho, kdo má pravdu, tak to už není jenom hloupý člověk ale hlavně BLBEC!

 Anouk 


Zmrazené potraviny dětem & jak přežít zimu ? 

(19.11.2004 8:49:25)
Ahoj holky (i kluci),
máte nějakou fundovanou radu, případně odkaz na zdroj kde bych se konečně dopátrala pravdy... :-(
Někdo mraženou zeleninu nedoporučuje z důvodu velkého obsahu dusíku.
Někdo tvrdí, že mražená (ihned po sklizni) je lepší než ta "čerstvá" kdoví odkud dovezená a kdoví kdy sklizená.
Mám v mrazáku jak syrovou tak v pyré proměněnou a do kostiček namraženou. Jak dlouho se to dá pro mimiňáky takhle uchovávat? Ta čerstvá asi dýl než ta uvařená co? Někdo dokonce zmražování hotových jídel pro děti nedoporučuje vůbec. Ach jo, mám z toho hlavu v pejru.
Já vím, že čerstvý je nejlepší, někdy mi to ale připadá jako nedosažitelný ideál – jen ať si to páni výživáři pár dní za sebou zkusí - speciálně v zimě...

Pátrala jsem, pátrala a uspokojivého (jednotného) výsledku jsem se nedopátrala. Předem díky moc za pomoc.

 Mersi, Miška a Lea 


Re: Zmrazené potraviny dětem & jak přežít zimu ? 

(19.11.2004 23:41:51)
Pre deti uvarené a rýchlo schladené a následne hneď zmrazené jedlo max. 1 mesiac.
 Lucie + 2 princezny 


Re: Zmrazené potraviny dětem & jak přežít zimu ? 

(24.11.2004 12:08:18)
Dusik v jidle je neskodny, bilkoviny jsou ho plne. Skodi dusicnany, resp. dusitany, ktere z nich vznikaji. Dusicnany se do zeleniny nedostanou zmrazovanim, ale zpusobem pestovani. Mohou byt jak ve zmrazene zelenine, tak v cerstve, a nepoznas to.

Hlavni problem pri zmrazovani a uchovavani zeleniny je ztrata vitaminu. Myslim, ze se udava, ze mit jidlo mesic v mraznicce je stejne, jako den v lednicce nebo hodinu v pokojove teplote.

A pozor: zeleninu (krome rajcat a pod.) je lepe zmrazovat mirne predvarenou, nikoliv syrovou! Predvarenim se inaktivuji enzymy, ktere by jinak urychlovaly ztratu vitaminu, vadnuti a vubec "starnuti" zeleniny. Samozrejme rychle zchladit, rychle zmrazit, rychle rozmrazit.
 Cockney 
  • 

Re: Re: Zmrazené potraviny dětem & jak přežít zimu ? 

(24.11.2004 13:36:34)
No, dusicnany jsou taky primo toxicke, a dusitany se meni na karcinogenni N-nitrosoaminy, ale jinak mas v ostatnim pravdu (a taky to neni moc podstatne). Obsah dusicnanu take silne zavisi na terminu sklizne - nejnizsi je napr. v zime a brzy zjara a nejvyssi v lete. Obsah NO3 v zelenine neni rovnomerny a lisi se v listech starsich a mladsich nebo ve slupce a hlize.

jak prezit zimu? Ja si myslim, ze po cely rok je zelenina v obycejnych obchodech pro male deti, zvlast ty nejmensi, nevhodna. Bud pestovat svoje bez "chemie", kupovat BIO a nebo vyzivy.
C
 Anouk 


Re: Re: Zmrazené potraviny dětem & jak přežít zimu ? 

(25.11.2004 18:19:49)
Moc díky za rady.
Ten dusík mám z knížek od Gregory. Z "něho" vyplývá, že v zelenině je dusík a čím víc ho tam je, tím víc dusičnanů se z něj pak vytvoří... A konkrétně varuje (on i Fořt) před mraženým špenátem, ale jak jsem od minule pokročila ve svém pátrání, problém fakt není v mražení, ale v znovuohřívání.
Nově jsem taky objevila, že pomůže přistrouhat třeba syrový jablko, protože vitamín C PRÝ zpomaluje právě přeměnu dusíku v ty jedovatý potvory. Ale někdo zas tvrdí, že zeleninu a ovoce nekombinovat. Ah jó.
 Cockney 
  • 

Re: Re: Re: Zmrazené potraviny dětem & jak přežít zimu ? 

(25.11.2004 23:22:01)
Anouk,
rostlina muze vyuzit dusik pouze ve forme dusicnanovych (NO3-) nebo amonnych iontu (NH3 nebo NH4+), v jakekoliv jine forme je ji dusik na nic. Dusik, jako takovy, rostlina neumi premenit na nic, ani na dusicnany nebo dusitany, na nic. To umeji jen diazotrofni mikroorganismy, ktere jsou schopne vazat vzdusny dusik a premenovat ho na NH3. Nektere (predevsim Rhizobium) tvori symbiozu s rostlinami, ktere jim dodavaji cukry k vyzive a bakterie jim dodavaji NH3 jako hnojivo.
Jestli ti nekdy, nekdo bude vykladat, ze rostliny neco umeji delat s plynnym dusikem, tak mu prosim never.
 Anouk 


Re: Re: Re: Re: Zmrazené potraviny dětem & jak přežít zimu ? 

(26.11.2004 10:16:37)
Díky za skutečně vyčerpávající vysvětlení. Asi je přepošlu panu doktorovi, vlastně už vůbec nevím jak to s tím dusíkem původně vůbec myslel:-)
Mějte se krásně, jdu zamražovat:-)

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.