Iva 27 | •
|
(15.11.2004 21:31:54) Děkuji za velmi zajímavý článek. Uvítala bych další, obsáhlejší, který by pojednával i o jinýh vitamínech, minerálních látkách a stopových prvcích. Jak nejvhodněji skladovat, ošetřovat, kombinovat a upravovat jídlo, aby zůstalo zachováno co nejvíce živin. Slyšela jsem např., že po mase a zelenině se nemají jíst mléčné výrobky. Mléko prý brání vstřebábání železa. Vápník se prý zase váže na vlákninu, takže by se mléko nemělo pít zároveň s pečivem. Nevíte co je na tom pravdy??? Děkuji.
|
Tulipka 22.8.03 + 9.8.05 |
|
(15.11.2004 22:55:01) Zjistuji,ze nesnime temer zadne vitaminy.Jidla vetsinou dost dlouho varim,abych znicila vsechny skodlive latky.Navic jidlo synovi ohrivam nekolikrat v mikrovlnce,protoze nekdy ji i pul hodiny a porad mu to stydne. Zajimalo by me jestli tedy opravdu neni nejlepsi konzumovat vitaminy v tabletach.
|
Misa,26 | •
|
(16.11.2004 11:13:15)
Ahoj,
s tou mikrovlnkou pozor!!! Nevim co je na tom pravdy, ale dost hodne lidi tvrdi, ze mikrovlnka nici vitaminy kompletne. Slysela jsem, ze to zahrivani jidla v mikrovlnce funguje na bazi rozpohybovani atomu v molekule, cimz se narusi atomova mrizka a znici se tedy kvalita nosne informace. Proste se znici vitaminy atd. Lide tomu rikaji, ze z mikrovlnky je to "mrtve"jidlo.Proste bez vitaminu[ ci jen s minimem]. Takze ja pouzivam mikrovlnku je velmi malo a pro deti vubec ne.No, ale co je na tom pravdy ve skutecnosti nevim. Takze to predkladam jen jako neco co "jedna pani povidala"
Ahoj Misa
|
Edna | •
|
(16.11.2004 13:13:54) Mikrovlnný ohřev funguje tak, že trouba vytváří kmitající (rychle se měnící) silné elektromagnetické pole. Díky tomu dojde k divokému rozpohybování struktury atomu (který se skládá z kladného jádra a záporných elektronů) a třením (srážkami elektronů) vzniká teplo.
Při tomto pohybu dochází u části atomů k roztrhání atomových vazeb a vznikají tak "potrhané" atomy. Co přesně se stane, když člověk sní (a dlouhodobě jí) jídlo s takto porušenými atomy, na to v současnosti nikdo nedokáže odpovědět.
Na jednou stranu samozřejmě existuje mnoho spekulací o tom, jak je to škodlivé, na druhou stranu také spousta "rozumprdů" kteří naprosto jistě vědí, že to nijak škodit nemůže.
Jisté je pouze to, že takovéto jídlo "přírodními" cestami nijak nepřipravíte a naše generace je první v celé historii lidstva, která takovou potravu přijímá. Zda to vadí či nevadí neví zatím nikdo.
|
Cockney | •
|
(16.11.2004 14:41:18) Promin jsem ve fyzice uplny laik, ale mikrovlne trouby nezpusobuji resonanci atomu! 1) resonanci je prece schopne zpusobit pouze opravdu silne elekromagn. energie - v radove gigahercech a mikrovlnky dosahuji asi 2450 MHz. 2) nejedna se o atomy, ale o molekuly – elektricke dipoly, ktere maji positivni naboj na jednom konci a negativni na druhem konci, naboje se snazi prizpusobit alternujicimu eletrickemu poli, stridaji se z jednoho konce na druhy a tim vznika teplo (jestli to chapu spravne, tak ne trenim nebo srazkama elektronu…???). Nejcasteji se jedna o molekuly vody, protoze organicke jidlo nejvice vodu obsahuje, ale elektricke dipoly jsou take tuky a cukry. Tedy tim chci rict, ze nekmita vsechno, ale jen molekuly vody, cukru a tuku jsou v jidle schopny dielektrickeho tepla. V kazdem pripade vazby mezi atomy jsou prilis male, aby je daleko vetsi vlny mohly ovlivnit (podobne jako kdyz na sirku vylejete kybl vody, tak ji nezlomite, ale kdyz ten samy objem vody namirite proti sirce nejakou tryskou, ktera bude mit stejny nebo mensi diametr jako ma sirka, tak ji pravdepodobne zlomite) Na veci nic nemeni, ze nikdo si neni jisty co se s jidlem skutecne deje a dalsim stupinkem je, jestli je jidlo ohrivane v MT zavadne. Na druhou stranu kazdy, kdo si prilozi k uchu mobilni telefon (nektri i svym detem) se vystavuje stejnemu typu signalu jako jsou mikrovlny. Vsichni vime, ze je to pro nas mozek spatny a presto pochybuju, ze krome me, tady nekdo jiny nema jednoho mobila a nepouziva ho. To je dobou.
|
Edna | •
|
(19.11.2004 13:36:19) Cockney, to co jsi napsal(a) nedává moc smysl, ale to nevadí, každý nemusí být fyzik. Když přitom nejsi útočná jako Olina tak je to v pohodě.
Jen opravím pár základních omylů (na podrobné vysvětlení nemám čas a asi by to ani nikoho nezajímalo):
Rezonance - o ní nepadlo ani slovo. Nejde o rezonanci ale o pohyb elektricky nabitých částic v poli. Podobně jako když na hladinu vody nahážeš kuličky polystyrénu a pak rukou ve vodě uděláš vlny. Kuličky se budou pohybovat podle síly a rytmu vln. Nikde není žádná rezonance.
Hertzy a megahertzy neudávájí sílu pole ale jeho frekvenci (počet kmitů za sekundu), laicky řečeno rychlost změn pole - u příkladu s vodou jak rychle rukou mácháš. Můžeš máchat málo ale rychle (hodně kmitů, malý výkyv, jako když se drbete na hlavě) nebo hodně ale pomalu (málo kmitů, velký výkyv, jako když na někoho ve veliké dálce máváte celou rukou) - převeď si tyhle pohyby do vody a snad to bude jasnější.
Hýbe se jen něco (voda, cukr, tuk) - ne, hýbe se všechno co má náboj (elektrony). Podobně jako všechno, co se udrží na hladině vody. Když na vodní hladinu naházíš kuličky polysterénu, dřívka, listy, vodoměrky apod. a uděláš vlny, bude se hýbat všechno. Něco o trošku míň a něco o trošku víc, ale všechno.
|
Cockney | •
|
(19.11.2004 14:34:12) Mirovl. trouby pouzivaji mikrovlnny generator, ktery produkuje mikrovlny s frekvenci 2450 MHz a nejedna se o atomy nybrz molekuly, nic vic a nic min jsem nemyslela. Mas pravdu, ze jsi o rezonanci nemluvila. “hýbe se všechno co má náboj (elektrony).” - Elekrony ma snad kazdy atom, ne ?, Ve stejnojadernych dvouatomovych molekulach jako napr. O2, pusobi obe jadra na elektrony noaprosto stejne, proto jsou tyto molekuly nepolarni (i kdyz maji elektrony). V molekule slozene ze dvou atomu (jako je voda) s ruznou elektronegativitou prevlada u atomu s vetsi elektronegativitou zaporny naboj, a u druheho atomu kladny – takova molekula tvori dipol, o kterem mluvim a ktery je nasledne zodpovedny za ohrev v MT. To, ze se hybou molekuly, proc jen molekuly a ne castice atomu a to ze se hybe jen neco, tak to mam jednak z vlastni hlavy, protoze mi to prijde hodne zname, ale take z encyklopedie. Tak bud jsem to spatne pochopila a nebo se neshodnete. A to, ze se hybaji nejake castice atomu jsem opravdu slysela poprve v zivote. Jestli je ted teorie jina, tak potom nemam nejcerstvejsi zpravy. Ty tvrdis, ze informace v: http://en.wikipedia.org/wiki/Microwave_oven , nejsou spravne?
|
Cockney | •
|
(19.11.2004 15:37:46) H2O nema dva atomy..., pardon, psala jsem ve spechu...to nemeni nic na tom, ze tvori dipol
|
|
Edna | •
|
(19.11.2004 16:07:45) Mluvíme o tom samém jen jinými slovy.
Jestliže se hýbou molekuly, hýbou se i atomy. Třeba taková molekula vody H2O jsou dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Když se natočí molekula, natočí se i ty tři atomy ze kterých se skládá. A když se natočí atomy, natočí se i elektrony a jádra (protony+neutrony). A i elektrony atd. se skládají z dalších částic, které se taky natáčí, ty se skládají z dalších částic a tak (pravděpodobně) až do nekonečna.
Jinak i v klidu se elektrony v atomu neustále pohybují - obíhají kolem jádra podobně jako planety kolem slunce. V elektrickém poli se pak jejich dráhy posunou blíž směrem ke kladné části pole, zatímco kladně nabité jádro se posune blíž k záporné části pole. Z původně celkově elektricky neutrálního atomu se pak stane dipól (na jedné straně je víc záporný, na druhé straně víc kladný).
|
|
|
Ivo | •
|
(26.11.2004 8:30:52) Ach jo, Edno, Edno, rezonance je mj. "silný vzrůst amplitudy kmitů (machanických, zvukových, elektrických atd.)". Jde tedy jen o odbornější výraz, než "divoké rozpohybování struktury atomů".
|
Cockney | •
|
(26.11.2004 9:29:10) Mily Ivo, uz jsem tuto diskusi vzdala, protoze proste mi neni dano, abych pochopila slovo, ktere popisuje pohyb znazorneny: http://www.colorado.edu/physics/2000/applets/h2o.html a vyjadrujici reorientaci molekuly vody v mikrovlnnem poli. Stravila jsem nad tim nekolik hodin a porad mi neni jasne pojmenovani pohybu "wait-and-switch". V kazdem pripade se autori stranek http://www.lsbu.ac.uk/water/microwave.html obesli bez slova "resonance". Mozna, ze na techto strankach neni spravne vysvetleni, ja nevim, na internetu je mozne leccos. Moje otazka je: Je model znazorneny na strance: http://www.colorado.edu/physics/2000/applets/h2o.html platny nebo ne? V pripade, ze ano, jak se tento pohyb nazyva? (musim podotknout, ze mam nutkani verit, ze universita v Coloredu by mela mit dobre stranky na fyziku, kdyz tam vyucuje nositel Nobelovy ceny za fyziku - prof.C. Wieman) Diky za odpoved. C
|
|
|
|
LuckaP |
|
(21.11.2004 0:47:41) Ja bych tu resonanci zase tak moc nezavrhovala. Frekvence zareni v mikrovlne troube je 2,54 GHz a ma to svuj duvod.
Ted cituji od vetsich odborniku nez jsem ja ke kterym mam duveru: (J. Dolejší, J. Obdržálek z MFF UK)
Na frekvenci 2,45 GHz resonují molekuly vody H2O. Voda je ale obvykle ve tvaru "nadmolekul" typu (H2O)5 nebo (H2O)6, protože je to energeticky výhodnější. Když molekula rezonuje a rozkmitá se, vytrhne se tím z nadmolekuly (na to je potřeba jistá energie E). Zpětnou tvorbou nadmolekul se tato energie zpětně uvolní, což se projeví tím, že se voda zahřeje. Proto se vám za 12 s rozpeče rohlík (díky vodě v něm), zatímco mikrotenový pytlík zůstane studený, a ohřívá se spíš kontaktem s teplým rohlíkem.
|
|
|
Olina | •
|
(16.11.2004 14:56:47) Ty štěpíš atomy v mikrovlnce? Ty jsi fakt dobrá!
|
Konstanta & 3 raraši |
|
(16.11.2004 15:25:44) Olino, stepeni atomu==stepeni jadra, Edna psala o odtrzeni elektronu z obalu atomu, takze o stepeni atomu se nezminovala. Stepi pouze molekuly.
Nicmene to nic nemeni na tom, ze jeji prispevek je podivny. Jakekoli teplo vznika kmitanim atomu. Ale nechci tu psat bludy, zkusim nastudovat (kdyz mi zbyde cas) jak se presne lisi na atomarni urovni klasicky ohrev a ohrev mikrovlnami. Pak muzu poreferovat.
Kazdopadne, pokud vim, tak zatim zadna studie neprokazala, ze by jidlo z mikrovlnek bylo zivotu nebezpecne (ale nikdo nemluvi ani o zaruce bezpecnosti). Proste se to zatim nevi.
|
|
|
|
|
Cockney | •
|
(16.11.2004 13:44:42) Tulipko, ktere skodlive latky teplem nicis? Jestli napr. dusicnany, tak ty teplem neznicis, ani kdybys je varila dva dny. Maximalne je, umerne dobe, vylouhujes, ale to ty vitaminy a mineraly spolecne s nima. Nekolikanasobnym ohrivanim nicis vetsinu, je lepsi jidlo pro deti udrzovat na ohrivacich talirich. Kdyz i ty vychladnou, tak uz to nech, v zaludku se mu to ohreje :(.
|
|
Cockney | •
|
(16.11.2004 13:45:28) Tulipko, ktere skodlive latky teplem nicis? Jestli napr. dusicnany, tak ty teplem neznicis, ani kdybys je varila dva dny. Maximalne je, umerne dobe, vylouhujes, ale to ty vitaminy a mineraly spolecne s nima. Nekolikanasobnym ohrivanim nicis vetsinu, je lepsi jidlo pro deti udrzovat na ohrivacich talirich. Kdyz i ty vychladnou, tak uz to nech, v zaludku se mu to ohreje :(.
|
|
|
|