| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Je aspartam nebezpečný?

 Celkem 61 názorů.
 MartaZ 


Děkuji 

(4.2.2004 11:39:41)
Upřímně řečeno jsem ráda, že se konečně o škodlivosti aspartamu začíná mluvit i u nás. Během léčby neplodnosti jsem se pídila po všech možných informacích, a aspartam patřil mezi rizikové faktory - může totiž narušit menstruační cyklus a tak v důsledku ovlidnit i ženskou plodnost.
 Věra. 


light potraviny.. 

(4.2.2004 13:15:55)
Děkuji za podrobný článek, doopravdy se o aspartamu již delší dobu vedou diskuse, přesně jak jste
popsali. Light potravinám se zdaleka vyhýbáme - ani já ani děti je nejíme, často totiž
demonstrované nízkotučné složení je vyváženo bohatou přísadou umělých sladidel a barviv..
Reklama je všemocná, ale mnohé z light výrobků mají mnohem nezdravější složení než jejích normální varianty.
Chce to občas studovat složení, i když je někdy těžko čitelné pro malé písmo..
p.s. Light jogurty nepovažuji za hodné nosit jméno potravina...spíše náhražka potraviny...
 Jana+kluk 8r.+Barunka 1,5 r. 


Snažím se tomu vyhýbat 

(4.2.2004 12:30:07)
Limonády naštěstí nekupujeme, jedině kofolu. Pokud vím, že to nejméně kalorická limonáda slazená cukrem, energetický obsah má jako pivo. Když kupuju sladké, tak jedině s přírodním cukrem, těm umělým sladidlům nevěřím. Lepší jednou za čas něco normálně sladkého, než často umělé náhražky.
 Jana 
  • 

Re: Snažím se tomu vyhýbat 

(4.2.2004 13:06:19)
Pokud ovsem nemas cukrovku, protoze potom je pro tebe prirodni cukr mnohem jedovatejsi nez vsechny umela sladidla dohromady ;-)
 Katka. 


Mám cukrovku... 

(4.2.2004 13:36:24)
Je to pár týdnů, co mi lékaři zdělili, že mám diabets.
Dietní sestra mi vysvětlila složení mého jídelníčku.
Nesmím cukr, tudíž nic sladkého, ale ani ovoce (max 1ks denně).
Také mi řekla, že nemám sladit čaj ani kávu cukrem ani umělým sladidlem (nikdy jsem naštěstí nesladila) a nemám si kupovat nic co je označeno DIA.
Na otázku proč, vždyť je to umělé sladidlo, mi odpověděla: "je to svinstvo..."
Také mi řekla, že až budu těhotná a budu kojit NESMÍM jíst ani light jogurty... , protože dítě do 3 let nesmí do sebe dostat umělé sladidlo.
Souhlasím s tím, že je to svinstvo, jak pronesla ona disetní sestra..
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Mám cukrovku... 

(4.2.2004 13:42:50)
Hm, to je zajímavé, moje babička má cukrovku už léta a potraviny DIA jí kupuju dost pravidelně. Tedy hlavně takové ty drahé, zahraniční, které by si sama nekoupila, protože na to z důchodu nemá. A nikdy mi nikdo neřekl - myslím doktory - že by to bylo špatně...
 Jana 
  • 

Re: Re: Mám cukrovku... 

(4.2.2004 15:23:22)
Mám cukrovku už desátý rok, diapotaviny i sladidla používám docela běžně. Pokud se neporušují pravidla diety - protože diabetik nesmí nejen cukr, ale sacharidy obecně, čili nesmí sníst tři rohlíky nebo celou tabulku čokolády, i když je dia - tak není asparatam škodlivější než ostatní potraviny. Jen se to sním nesmí přehánět. Nevím, jak je to s těhotenstvím, protože naštěstí se mi děti narodily ještě když jsem byla zdravá.
 Katka 
  • 

Re: Re: Re: Mám cukrovku... 

(9.2.2004 7:48:24)
Jano, ve světě už naštěstí zjistili, že dieta,která se obecně doporučovala a stále bohužel doporučuje u nás je chybná a právě ona může za to, že spousta diabetiků zemře na kardiovaskulární nemoci. Protože převládají živ. tuky a chybí kvalitní nezatěžující cukry a to ve formě polysacharidů - tzn. celozrnné obilniny, luštěniny apod.
Dokonce bylo zjištěno, že skupina lidí, která dostávala sacharozu, ale značně omezila či úplně vypustila živ. tuky měla cukr v krvi menší než skupina, která jedla klasickou diabetickou dietu. Jakmile došlo ve stravování k vypuštění nebo značnému omezení živ. produktů došlo k výraznému zlepšení všech výsledků, i když jedli spoustu cukrů v podobě polysacharidů.
Moje mamince jednou udělali test glukozové tolerance...ona absolutně nezvyklá na klasický cukr, protože ho nepoužívají (nepoužívají ani um. sladidla), výsledky nebyly uspokojivé a tak ji poslali do nemocncie s tím, že má diabetes. Když viděla stravu, kterou dávají diabetikům vůbec se nediví, že nedochází ke zlepšení, protože se již několik let zajímavá o makrobitiku a zdravý způspb života. V podstatě ten týden co tam byla, nejedla až na chleba nic...párky, taveňáky apod. odmítala, protože je nejí.
Cukr z ničehonic klesl na úplně běžnou úroveń a už nikdy nestoupl. Samozřejmě ji zařadili mezi diabetiky, doktorka ji napsala Metformin, také ho nebere. Jí stravu s minimem živ.tuků, občas maso, ml. výrobky vůbec, jí stravu s velkým podílem celých zrn a luštěnin, zeleniny a našeho ovoce.
Přestala jíst brambory, protože jejich škroby zatěžují slinivku.
Cukr v krvi má naprosto normální.

A umělá sladidla? Když se chce někdo trávit něčím, co je tělu absolutně neznámé a co je uměle vyrobené (vy jste někdy v přírodě narazily na aspartam nebo acesulfam K ?), nechť tak činí...já se jím vyhýbám obloukem, když nakupuju pro přítele, bohužel u běžných potravin to začíná být problém. A já jim stravu, jako moje maminka, proto sladidla "ano či ne" neřeším.
 Saša 
  • 

Re: Re: Re: Re: Mám cukrovku... 

(9.2.2004 10:18:21)
Katko,
v tvém příspěvku mě zaujala věta:
"Přestala jíst brambory, protože jejich škroby zatěžují slinivku."
Měla jsem v těhotenství a během kojení potíže s trávením škrobu (podrážděná slinivka a zánět dvanáctníku - prý to mohou způsobit hormonální změny .... pak po nějaké době se vše zase téměř srovnalo). A tehdy jsem se snažila zjistit, zda je nějaký rozdíl mezi škrobem z obilovin ( příp. různých druhů obilovin), brambor, luštěnin, atp. (resp. rostlin vůbec). Domnívala jsem se, že škrob je chemicky stále týž, ale z tvého příspěvku vyplývá, že v trávení škrobu z různých rostlin je rozdíl. Můžeš mi, prosím napsat podrobnosti ? Stačí na mail ... vidím, že je to mimo hlavní téma diskuze. Dík, Saša.
 Zuzana 


Re: Re: Re: Re: Mám cukrovku... -> pro Katku s maminkou-diabetičkou 

(9.2.2004 16:53:10)
Tvůj příspěvek mě zaujal. Doma se taky zajímáme o zdravý způsob života a usilujeme o zdravou stravu, takže bílý raf. cukr už vůbec nepoužíváme. Jako býv. zdravotní sestru mě problém tvé maminky vůbec nepřekvapuje, já jsem taky naprosto nechápala, proč se nemocní lidé živí v nemocnicích tím, čím se živí. Myslím si, že právě výživa stojí za mnoha současnými tzv. civilizačními onemocněními a tak přístup zdravotnických zařízení ke stravování nemocných prostě nechápu. Ačkoliv všichni teoretici a "odborníci" na výživu toho vědí poměrně mnoho a každá nemocnice si tyto odborníky platí, strava pacientů a její skladba je prostě nevhodná. Bílé pečivo, uzeniny, konzervované a instantní potraviny, velmi málo zeleniny a ovoce, naopak příliš mnoho cukru a syntetických aditiv... Odpovědnost za vlastní zdraví zůstává na každém z nás.

mailto:CrystalClear@seznam.cz
 Katka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Mám cukrovku... -> pro Katku s maminkou-diabetičkou 

(10.2.2004 7:08:14)
Jojo, máš pravdu, bohužel...
 sabrina 


Re: Re: Re: Mám cukrovku... 

(17.2.2004 17:54:01)
doporucuji jen naturalni potraviny.
 Zuzana 


Re: Re: Mám cukrovku... 

(4.2.2004 19:33:57)
Monty, sorry, ale u babičky je to už asi jedno ne? Pokud jsem článek dobře pochopila, tak aspartam neuškodí jednorázově, ale při dlouhodobém užívání. A pokud je babičce nějakých sedmdesát, asi do sebe už moc dlouho aspartam prát nebude...
 Irena, 1 Beruska+brisko 
  • 

Re: Re: Re: Mám cukrovku.../pro Crystal 

(4.2.2004 20:58:34)
Crystal, sorry, ale jsi dost nemozna, pokud si myslis, ze u babicky je to jedno. Tvuj vyrok je jen dalsim dukazem jedne z forem diskriminace, kterych mame v Cechach spoustu.

Prave i stari lide by si meli davat pozor na jidelnicek asi tak stejne jako se to hlida u deti.
 Corra 


Re: Re: Re: Mám cukrovku... 

(4.2.2004 20:58:47)
Crystal,promin,ale to cos napsala bylo vuči Monty dost hnusný.Moje babi(86 let)let má taky cukrovku.A na odpis mi nepřipadá.
 Viktor, zadne brisko 
  • 

Re: Re: Re: Re: Mám cukrovku... 

(16.12.2004 10:05:48)
NIkdo nerika, ze by neci babicka byla na odpis. Crystal jen zduraznila fakt, ze studie tvrdi, ze tyto latky skodi dlouhodobe. A pokud ony babicky maji pred sebou 10 (ci 5) let zivota, po zivote od 50. let dale uz jim to nic neudela. Tak prestan s tou utlocitnosti a premyslej hlavou.
 Irena, 1 Beruska+brisko 
  • 

Re: Re: Re: Mám cukrovku.../pro Crystal 

(4.2.2004 20:59:34)
Crystal, sorry, ale jsi dost nemozna, pokud si myslis, ze u babicky je to jedno. Tvuj vyrok je jen dalsim dukazem jedne z forem diskriminace, kterych mame v Cechach spoustu.

Prave i stari lide by si meli davat pozor na jidelnicek asi tak stejne jako se to hlida u deti.
 Jana 
  • 

Také mám cukrovku,je mi 50 a na odpis se necítím. 

(23.2.2004 16:29:59)
Před dvěma a půl roky jsem na tom byla zdravotně moc špatně.Až po roce různých vyšetření zjistili,že mám cukrovku.Měla jsem ve 20 tzv.těhotenskou cukrovku,později ji dostala moje maminka,no,a teď já.Podle příznaků mi došlo,že ji musím mít už tak 10 let.Prý to tak je,že to trvá hodně let,než se na to přijde.To,co mi řekla moje doktorka na cukrovku,je mi na nic.Léčí stylem,jak se to naučila kdysi ve škole.Sama jsem si zjistila informace přes net.Léky,co mi předepsala,jsem vůbec nebrala,ale totálně jsem změnila životní styl a stravu. A teď,po dvou a půl roce, mi sama řekla,ať ty léky neberu,že můj cukr je v normě.A hlavně mě štve s tím,jak mi pořád nabízí nějaký Q benzim,nebo tak nějak,bratru za 800 Kč.Za takový šmejdy bych nedala ani korunu.
 Irena, 1 Beruska+brisko 
  • 

Re: Re: Re: Mám cukrovku.../pro Crystal 

(4.2.2004 20:59:55)
Crystal, sorry, ale jsi dost nemozna, pokud si myslis, ze u babicky je to jedno. Tvuj vyrok je jen dalsim dukazem jedne z forem diskriminace, kterych mame v Cechach spoustu.

Prave i stari lide by si meli davat pozor na jidelnicek asi tak stejne jako se to hlida u deti.
 sabrina 


Re: Re: Mám cukrovku... 

(17.2.2004 17:51:07)
ja pochzim z Kanady a musim ti napsat ze vsechny krabicky co jsou krasne a ze zahranici nemusi byt zdrave. lidi se snazi vydelat penize jakymkoliv zpusobem a nedivaji se jesty ublizi lidstvu. proto kupuj jen naturalni bez chemikali- jako barva a podobne. moje dcera ma cukrovku a jak sni malicke mnozstvi cukru nebo neco z bile mouky tak jeji hladina cukru vyskoci nahoru. proto bud opatrny. kupuj ji organickou potravu bez chemikalii. ver mi . Alena
 Katka 
  • 

Re: Re: Re: Mám cukrovku... 

(27.3.2007 22:28:19)
Ahoj,

nevim zda jste slysela o perfektnim vyrobku pochazejici puvodem z Ameriky, a ktery je predevsim
i na cukrovku. Znam lidi, kteri bojovali s cukrovkou radu let a po uzivani tohoto ciste prirodniho, opakuji ciste prirodniho "leku"-potraviny jsou v soucasne dobe temer vyleceni. Nepotrebuji si nadale pichat inzulin a drzet ostrou dietu odvazovanim kazdeho sousta a podobe.
Je to produkt z mladeho jecmene, pokud by jste mela zajem rada poradim kde zakoupit.
Drzim palce. Katka
 Markéta 
  • 

Re: Mám cukrovku... 

(12.9.2007 12:45:19)
Ahoj, mám přírodní produkt, který účinně snižuje cukr! Bohužel kvůli reklamě nemůžu tady napsat, co to je, ale můžete se mi ozvat na mail marketabusy@centrum.cz a ráda Vám o tom řeknu. Jsem v kontaktu i s lékaři a mám paní, které se díky užívání snížil cukr z 12,8 na 4! Jestli máte zájem, kontaktujte mě.
 anděl 
  • 

Re: Re: Mám cukrovku... 

(29.10.2005 23:44:44)
Všem dobrosrdečným lidem je určitě líto, že máte onu nelítostivou nemoc cukrovku, snad se provás všechny časem najde přijatelnější látka nahrazující aspartam. Je třeba hledat přírodní látky a nevymýšlet umělé laboratorní paskvily, které vám defakto také ubližují.....
 Petr 
  • 

Re: Re: Re: Mám cukrovku... 

(29.10.2005 23:47:47)
Tak hledej anděli, hledej, žes na něco ještě nepřišel, co?
Třeba najdeš i něco supr přírodní a ekologický místo insulinu, a vůbec, tyhlety chytráky miluju.
 Pavel 
  • 

Re: Re: Re: Re: Mám cukrovku... 

(30.10.2005 22:24:19)
Třeba Steviu, sladidlo a zároveň zmírňuje cukrovku.
 Zuzana 


Díky za zajímavý článek 

(4.2.2004 19:36:05)
Díky za zajímavý článek
 Bubak 
  • 

Re: Díky za zajímavý článek 

(5.11.2006 11:37:25)
Jo me se taky libil
 HERMIONA* 


CO TED 

(13.7.2004 0:21:25)
TO JE SUPER, MAM NET DOMA PRIPOJENY TAK 3HOD A CTU JEN SAMY CHYBY CO DELAM. V 17LETECH JSEM SI VYMYSLELA MENTALNI ANOREXII TED JE MI 24 MAM NADHERNOU ZDRAVOU DCERU 6MES. HODNE JSEM ZMENILA ALE LIMO JOGURTY LGHT MI ZUSTALY A K TOMU PRIPOJIM OCHUCOVADLO DO POLEVKY, JINAK MI TO NECHUTNA. PORAD JESTE KOJIM A PRESTAT NECHCI. TAK TO MAM PRESTAT JIST VSECHNO? JIDLO PRO ME ZUSTANE HOROR SNAD DO KONCE ZIVOTA
 Libor, 2 synové 
  • 

Re: CO TED 

(16.12.2004 10:22:02)
Neberte to tak vážně, to byste opravdu nemohla nic jíst ani pít. Nemluví se běžně ani o škodlivosti přírodních produktů - taková rebarbora je jeden velký jed (kyselina šťavelová). V článku je několik klamů a nepřesností. Například to, že methanol ne kumulativní jed. Nechci se nijak zastávat Aspartamu, když mohu, tak se mu vyhnu, ale text mi připadá dost hysterický. Jak už jsem zmínil, lidé konzumují také spoustu nesyntetických jedů, ke kterým jsou daleko tolerantnější.
Ostatně, proč pít limonády? Čirá voda (nebalená), je vždy nejlepší. A diabetici si mohou najít také cestu. Střídmost je základem úspěchu.
 Jozko 
  • 

aspartam je jed ktory prinasa rozpravkove zisky 

(23.11.2004 16:46:24)
aj E123 je rakovinotvorny a malokomu to vadi. Jedine je ignorovat to a kto chce nech si nici telo sam.
 Pavel 
  • 

Re: aspartam je jed ktory prinasa rozpravkove zisky 

(30.10.2005 22:31:04)
E123 je Amarant, obilnina která se pěstuje snad už od starověku.
 Jakub 
  • 

Re: aspartam je jed ktory prinasa rozpravkove zisky 

(20.8.2008 1:41:27)
Rostlina amarant je za prvé spíše "pseudoobilnina", ale hlavně za druhé - E123 není rostlina amarant, nýbrž chemické barvivo amarant (amarantová barva je červeno-růžová), které nemá s rostlinou amarant nic společného. V USA je E123 zakázáno pro možné karcinogenní účinky.
 Pavel 
  • 

Re: aspartam je jed ktory prinasa rozpravkove zisky 

(30.10.2005 22:31:05)
E123 je Amarant, obilnina která se pěstuje snad už od starověku.
 Werca 
  • 

ochutnávka 

(27.2.2005 19:06:05)
V poslední době jsem dělala ochutnávku na jednu novou limonádu.O aspartamu jsem dosud nic nevěděla.Po několika ochutnávajicích,kteří tvrdili o karcinnogeních účincích jsem se začala zajímat o to, čím,vlastně tan aspartam je..A tak myslím,že je to velmi diskutabilní téma.Ale raději přírodní cukr,než chemii!!!
 Jabulan 
  • 

děkuju 

(3.3.2005 13:32:15)
Jsem cizinec a nepišu moc dobrý český. Jsem rad pro članku na aspartame. To je velmí nebespečny a z MSG nebo monosodium glutamate důvod na smrt.

460,000 people in the USA are falling down dead each year from sudden cardiac or heart failure caused by damage to the parts of the brain that control the heart. These people are often young athletes. The cause of the brain and heart damage is aspartame plus MSG. MSG we find in Kentucky Fried Chicken and all manner of other foods containing hydrolysed this and that. Help to spread the word. I cannot do it so well as my czech is not good enough.
 Michal 
  • 

Viac informácií 

(27.10.2005 13:13:09)
ohľadne škodlivosti Aspartamu sa dá nájsť aj tu:
http://www.mwm.cz/clanek1.php?id=1254&pjmeno=&kredit=&p1=
 Tomas 
  • 

Pořád ty samý nesmysly 

(27.2.2006 11:30:27)
Když si dáte vyhledat slovo ASPARTAM v google v českých stránkách, zjistíte že se prakticky všude jedná o modifikace jednoho a toho samého textu, který někdo přeložil a je publikovaný všude možně. Důležité je, že se v něm hemží jmény odborníků, doktorů a univerzit, které jsou docela možná vymyšlené. Ale hlavně zaráží fakta, která vypadají "logicky" a nikdo se nad nimi nepozastavuje. Třeba to, že aspartam se rozkládá při teplotách minimálně 4-5x vyšších než uváděných 40C (přibližně nad 190C), což je teplota, kterou běžně láhev Coly Light neprochází :) Stejně tak je to s tou toxicitou a karcinogenností aspartamu. Při jakém množství může být aspartam toxický? Při pár desítkách nebo stovkách miligramů nebo při pár kilogramech. To je dost rozdíl. Když vypijete během jednoho dne pět litrů octa, asi to bude něco jiného, než když vypijete pět litrů během 10 let ne? Účinky stejného množství aspartamu na krysu (která váží setinu váhy člověka a má jiné geny) je dost nesrovnatelné s vlivem na člověka a navíc se tyto studie zaměřovaly právě na stanovení množství, kdy je nějaká látka pro organismus toxická.
Jsou to prostě nesmysly a pokud nepijete 20l coly denně a nesladíte k tomu každých pět minut jedno kafe krabičkou NutraSweetu, tak na to klidně můžete zapomenout. Asi v případě těhotenství nebo nemocných je to něco jiného ale normálně zdravým lidem aspartam neškodí v malých množstvích víc než třeba cukr. Mimochodem rafinovaný cukr nemá s "přírodním cukrem" společného vůbec nic a obecně rafinované suroviny by měly být označované jako "zdraví škodlivé", protože se jich konzumuje mnohem víc než pár set miligramů.
Doporučuji třeba tento článek:
http://www.qmagazin.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=2246&Itemid=46
 Mara 
  • 

Re: Pořád ty samý nesmysly 

(24.5.2006 18:11:36)
No odkaz je to sice zajímavý, nicméně nevylučuje zas tak stoprocentně argumenty v primárním článku s MWM magazínu.Vždycky jsou to polemiky mezi několika skupinami a dobře si všimněte, že většinou při objevení "lepší" a novější náhrady, kterou je potřeba prodat teprve vycházejí najevo škodlivé vlivy předchozí náhražkové potraviny.Také jsem velice dalek toho zase až tak slepě věřit "slovům rádoby renomovaných serverů, že se něco neprokázalo". Rozhodně tato tvrzení neznamenají ani zdaleka, že to tak není. Je to asi podobné, jako když někomu "zatím" neprokážete např., trestný čin ani omylem neznamená, že ho nespáchal.
A že firma Monsanto(producent Aspartamu) je skutečně velmi kontraverzí společnost, se v médiích a na internetu přetřásá poměrně dlouho v poslední době zejména ohledně genetické úpravy potravin, převážně za účelem toho aby odolaly právě herbicidům, které samo Monsanto vyrábí.Pokud umíte číst mezi řádky, je to docela čitelné i na jejich vlastním webu v české versi . Nechci nic zlehčovat, ale přechod z ropných derivátů na potravinářské a zemědělské produkty považuji skutečně, za krkolomný obrat, což se uvádí na těchž stránkách.

Jinak s Vámi souhlasím, že v podstatě rafinované potraviny jsou na tom stejně, ne li dokonce hůře a proto si myslím, že jediná správná cesta je všechny tyto pochutiny výrazně omezovat a pokud možno nahrazovat přírodními látkami.
Samozřejmě to nejsou dle Vašeho "vědeckého pohledu" prokazatelné věci, ale přeci jen v přírodě vyskytující se látky jsou patrně lépe přizpůsobené lidskému organismu než čistá chemie.
Navíc Vás to možná překvapí, ale i když jsem "požvýkal" jen několik light žvýkaček a vypil cca 2 litry light limonády denně, tak jsem některé příznaky uváděné v článku: Sladký zabiják-Aspartam ve WM magazínu na sobě sám pozoroval a potvrdilo mi to i více lidí, kteří se stravovali podobně, od té doby co se snažím konzumaci umělých sladidel vyhýbat, se příznaky ztratili...
 John Sullivan 
  • 

Re: Re: Pořád ty samý nesmysly 

(4.9.2006 1:58:53)
Rovněž mohu potvrdit, že jsem míval popsané problémy (poruchy srdečního rytmu, přechodná ztráta paměti, zhoršený zrak, únava). Pak jsem sám zjistil, že mně to postihovalo, když jsem pil více soft drinků (zvláště DIETCOLA)denně. A tak jsem přestal ty přeslazené sajrajty pít. A už skoro rok nemám uvedené potíže. A to o Aspartamu jsem se dočetl až nedávno.Takže doporučuji každému, místo diskuzí, vyzkoušet na sobě.
 Jirka 
  • 

Re: Pořád ty samý nesmysly 

(15.1.2007 15:29:15)
Souhlasím, všude po internetu modifikace jednoho nesmyslného článku podobně jako "nebezpečná éčka". Lidé asi rádi čtou tyto senzace. Doporučuji najít si články podepsané nějakou autoritou v oboru. A je po senzaci.
 Jirka1 
  • 

Re: Re: Pořád ty samý nesmysly 

(29.6.2007 10:02:15)
Spíš Ty se zamysli nad sebou a nějaký takový článek si sám přečti. Uvaž ale, jestli to není skrytá reklama, i fundovaní odborníci si rádi přivydělají, moc peněz je ohromná. Jestliže chytře přispívají prestižní universitě finančními dary, mohou si zajisté přát, aby se o jejich výrobcích psalo vstřícně.
 Bivoj 
  • 

Re: Pořád ty samý nesmysly 

(6.10.2007 13:54:13)
Nechci se vyjadřovat k aspartamu. Jedno mě ale "nadzvedlo" a to tvrzení o cukru a rafinaci.

Rafinace je cizí slovo, které znamená čištění, odstraňování nežádoucích příměsí a nečistot. Takže výsledkem tohoto postupu je čistší cukr než je cukr nečištěný(přírodní). Ale pořád je to cukr. Myslím, že každý, kdo jen trochu umí s internetem, si je schopen najít, co vše se s cukrem v rafinerii děje. A tak strašení o škodlivosti čistého cukru a neškodnosti nerafinovaného jsou blud. Teda pokud se stále bavíme o cukru z cukrové řepy. Mějte se fajn a přemýšlejte občas vlastní hlavou. Nenechte si vnucovat vše, co vám kdo napíše.
 Nux 
  • 

cukr vs. aspartam 

(6.10.2007 14:26:05)
je dobře, že k aspartamu se vyjadřovat nechceš.

Co se týče "čištění" přírodního cukru, je to asi jako "čištění" pšenice a rýže a nakonec i u jablek (zbavení slupek, které jsou nositelem živin).

Ale je fakt, že pořád lepší cukr (byť bílý), než aspartam...
 Ivett a Rosalie Anna*31.12.06 


Re: Pořád ty samý nesmysly 

(9.11.2007 9:46:36)
Naprosto souhlasím. Ono taky, když si zadáte do toho samého vyhledavače nejen "aspartam", ale i "sacharin" např., vyjedou vám i chemické stránky složení umělých sladidel.
Článek a jeho modifikace, zase souhlásím, protože mi to taky tak přišlo. Je to stejné jako s "dietními" programy. Vyjma cukrovkářů sladidlo berete na přechodnou dobu, např. když potřebujete shodit a nechcete se zbavit "chuti na sladké", nebo to z nějakých důvodů nejde. Sladivost umělých sladidel je tak extrémní, že je to dobrá cesta k tomu časem nesladit téměř vůbec a tady se pak můžete vrátit zpět k běžnému cukru, naučíte se tak "vědomě omezovat sladkou chuť". Celé to je totiž o životním stylu. Mnohem více jedů do sebe dostáváte nevhodnou konzumací "povolených" a třeba i bio potravin. Stejně tak mi může někdo psát, jak nezdravé je jíst maso. Nojo, ale co když jste člověk jako já, s klinickým potvrzením na to, že nekonzumace masa u vás postupně způsobí něco jako toxikaci.
Kromě toho si vemte, co jedů do sebe dostáváte v běžných lécích a doplňcích výživy. A stejné je to i s dětmi. V průběhu těhotenství jsem nebyla zrovna vzorná matka, co se týče jídelníčku a "zakázaných potravin", dcerka se vyvíjela a narodila naprosto zdravá a zdravá je dál. Sama v průběhu života bude běžně používat umělá ochucovadla a přísady, protože prostě takový je trh. Není v mých silách ji obstarávat jen bio, snad kromě vlastně vypěstovaných plodin ze zahrádky. Zkrátka všechno dělám citem a malá si taky citem vybírá - jak mi jednou doporučil primář v nemocnici "jez to, na co máš chuť a nauč se svým chutím porozumět", ale mimoto, trochu se zajímejte taky o to, "odbroníci přes výživu a hltači podobných článků", jak funguje lidské tělo a jeho trávicí systém (a to biologicko chemicky). Zjistíte to, co už tu zaznělo v článku předchozím, na který reaguji.
A co se týče cukrovkářů, většina z těch mladých, co znám (a to opravdu mladinkých), co tuhle nemoc neblaze podědili má zcela jiné složení jídelníčku a i oni používají sladidla spíš jako doplněk výživy.
K pochybnosti članku taky dost vede jeho uvedení na stránkách jako www.osud.cz, nebo jiné "rádoby duchařské" weby. Z vlastní zkušenosti vím, kdo takové weby píše, pseudoléčitelé a pseudoduchovní osvícenci a pseudoodborníci na výživu, např v pouhé snaze se zviditelnit.
Kdo chce kam ...
 Eva  
  • 

Re: Pořád ty samý nesmysly 

(27.11.2009 11:25:29)
Ludia sú takí hlúpi. Ja pijem vodu, raz vodovodu, raz nesýtenú z flias, ale aj to menej, bylinkove caje, sem tam ovocnú stavu. Neviem preco ludia do seba vobec potrebuju liat rozne napoje ci im podhodi priemysel , vselijake ochutene. Ludia su ako male deti, nevedia byt bez vselijakým sutemínov , maskrtiek. A potom ich oblicky trpia, ked piju vselijake otravne coly a sladke otravne farebne vodicky, skoro vsetko uz pomaly sladene aspartamom. Dobra voda osviezujúca sa da pripravit aj z vody, citronu a cukru. A miesto bieleho cukru sa pouziva aj hnedy nerafinovany, ktory ma este lepsiu chut, alebo ovocny alebo hroznovy cukor. alebo med. Ako sladidlo med je vyborny a zdravy ako kadejake nahradne sladidla. A hlavne vsetky mnou spominane sladidla treba s mierou, tiez to netreba prehanat. Ja si davam s mierou ovocny cukor, hnedy cukor a med a nemam ziadne kazy na zuboch - lebo tie su hlavne z nedostatku vyzivnych latok.
Nechapem ludi, ktori napadaju tych ktori nam chcu dobre poradit o skodlivosti aspartamu, tych co sa zastavaju aspartamu. Neviem preco potrebuju riesit nejaku umelu latku a obranovat ju, ked sa mozu na nu uplne vykaslat. A diabetici tiez maju viac alternativ, ako pchat do seba umele sladidla. Vsak aspartam im nici pecen a tadialto cesta z vyliecenia nevedie. Prirodzeny cukor v potravinach s mierou by im urcite neuskodil, vobec by nezomreli, keby neuzivali aspartam a ine nahradne sladidla. Mam priatelku ktora ich neuziva a zije.
 Zdeněk 
  • 

Je 6.9 veliký hendikep? 

(6.8.2007 4:52:29)
Naměřili mi cukr6.9. je to vážné ? Jen se ptám .Děkuji za odpověď
 Majka 
  • 

Jsem v šoku 

(13.8.2007 18:50:50)
To, co jsem si přečetla o aspartamu, mě úplně šokovalo. POužívám limonády slazené aspartamem, light jogurty, nanuky,polévkové přísady...Fakt je, že se cítím víc unavená a trpím nespavostí. To jsem vypozorovala především po vypití většího množství limonád slazených Aspartamem. Tak jsem si limonády začala ředit vodou a bylo to lepší. Tak teď už je nebudu kupovat vůbec. A když, tak jen slazené normálním cukrem. Ale pít se dá docela dobře i voda.Nebo káva z melty, je dobrá i neslazená a vychlazená docelka dobře zažene žízeň
 Milan Němeček 
  • 

komentář k nebezpečnosti aspartamu 

(1.10.2007 15:11:42)
U kritiků aspartamu vesměs postrádám objektivnost pohledu a srovnatelnost čísel a měřítek.
V článku se píše .." když například dítě vážící 25 kg vypije za horkého dne po fotbale či vybíjené dvě třetiny dvoulitrové limonády slazené aspartamem...."atd. Je třeba si uvědomit, že dítěti vážícímu 25 kg jsou asi 4 roky a pokud dělá výše uvedené věci je to buď zvláštní dítě a nebo jsou zvláštní rodiče. Takto se nedá stanovit měřítko údajné nebezpečnosti aspartamu.


S pozdravem
ing. Milan Němeček
 Lída,3 kluci a holka 


Re: komentář k nebezpečnosti aspartamu 

(1.10.2007 15:17:29)
Pane Němečku,
moje dcera váží 26 kg, a to jí je skoro 10 let. Možná máte v těch číslech trošku zmatek vy...
 karel 
  • 

jak je to doopravdy s metanolem z aspartamu? 

(5.6.2008 18:33:01)
Aspartam
Jak posuzuje WHO jeho potenciální toxicitu?
Z toxikologického hlediska byl aspartam zhodnocen komisí JECFA/FAO/WHO jako sladidlo zdravotně nezávadné a tato komise také stanovila akceptovatelnou denní dávku (tzv. ADI) poměrně vysoko na 40 mg aspartamu na 1 kg tělesné hmotnosti denně. To znamená, že člověk o hmotnosti 80 kg může denně bez rizika zkonzumovat 3 200 mg aspartamu, což by v přepočtu na cukr odpovídalo 640 g cukru. Je prakticky vyloučené, aby byl člověk schopen denně zkonzumovat takovéto množství sladkostí a slazených nápojů.

Jaké je složení aspartamu?
V mnoha článcích je zavádějícím způsobem uváděna informace, která vyvolává ve čtenářích dojem, že aspartam se skládá ze tří samostatných složek – z kyseliny asparágové, fenylalaninu a methanolu. Ve skutečnosti se jedná o methylester kyseliny asparágové a fenylalaninu, jehož chemický název je N-L-aspartyl-L-fenylalanin-1-methylester. Vlastnosti této sloučeniny jsou zcela odlišné od vlastností kyseliny asparágové nebo fenylalaninu nebo methanolu jako samostatných látek.

Obsahuje molekula aspartamu methanol?
Tvrzení, že methanol je strukturální součástí aspartamu, je holým nesmyslem. Pokud to někdo tvrdí, je nutno pochybovat o jeho znalostech chemie nebo má toto tvrzení záměrně vyvolat ve čtenářích obavy z nebezpečnosti aspartamu. Pravda je taková, že součástí aspartamu je methylester, což je z hlediska chemického názvosloví i chemických vlastností úplně něco jiného.

Může z aspartamu methanol vzniknout?
Za určitých okolností ano. Aspartam zahříváním netaje jako jiné chemické sloučeniny, ale při dosažení teploty 196 °C se rozkládá na diketopiperazin a na methanol. Akceptovatelná denní dávka pro tento vedlejší cyklický dipeptidový derivát aspartamu diketopiperazin byla stanovena FDA na 7,5 mg/kg/den. Také při určité kombinaci vlhkosti, teploty a kyselosti potraviny může dojít k rozkladu aspartamu na aspartylfenylalanin a methanol. Jak diketopiperazin tak aspartylfenylalanin se mohou dále hydrolyzovat na jednotlivé aminokyseliny – kyselinu asparágovou a fenylalanin. Ani jedna z uvedených sloučenin, které vznikají rozkladem aspartamu, však nevykazují sladkost. Pokud tedy nedochází během skladování ke snižování sladkosti nebo dokonce k její ztrátě, nedochází ani k významnějšímu rozkladu aspartamu a tedy nevzniká ani methanol.

Může k tomuto procesu dojít v těle člověka až po zkonzumování potraviny nebo nápoje, které jsou slazené aspartamem?
Předně je nutné potvrdit, že aspartam podléhá v těle člověka metabolické přeměně a není tedy z těla vylučován beze změny. Zcela logicky byla snaha prokázat potenciální složky rozkladu aspartamu v tělních tekutinách nebo tkáních. Protože je však kyselina asparágová a fenylalanin obsažen ve všech bílkovinných složkách potravin v několikanásobném množství, než kolik může ze zkonzumovaného sladidla vzniknout, zaměřila se pozornost spíše na prokázání methanolu. Na základě získaných poznatků lze konstatovat, že obsah uvolněného methanolu je nižší než 10% možného obsahu. Zbylé množství prochází jinými metabolickými přeměnami. Poměrně značné množství přijatého aspartamu je rozkládáno bakteriemi, které jsou přítomny v trávicím traktu člověka a vzniklé rozkladné produkty jsou těmito bakteriemi využívány jako živiny.

Kolik může ve skutečnosti vzniknout z aspartamu methanolu?
Uvedu několik čísel a čtenář ať si udělá závěr sám. Pro názornost jsou údaje vztaženy na obsah aspartamu v 1 tabletě běžného stolního sladidla tj. přibližně 20 mg aspartamu, což sladivostí odpovídá 1 kostce cukru. Z 20 mg aspartamu může teoreticky vzniknout 2,1 mg methanolu. V těle člověka pak může vzniknout pouze 0,2 mg volného methanolu.
I kdyby se vycházelo ze spotřeby 3 200 mg aspartamu na 80 kg člověka/den (povolených 40 mg na 1 kg váhy - takové množství sladkostí však není prakticky možné zkonzumovat), může se teoreticky uvolnit asi 168 mg methanolu.Tento údaj však vychází z předpokladu, že rozklad v lidském těle probíhá zcela stejně, jako rozklad např.v chemické laboratoři. To samozřejmě není možné. Pokud vezmeme v úvahu spotřebu asi 3 šálků kávy nebo čaje denně, k tomu nějaký slazený nápoj, lze předpokládat spotřebu kolem 300 mg aspartamu denně. Z tohoto množství může teoreticky vzniknout asi 15 mg methanolu, ve skutečnosti se v těle uvolní mnohem méně, přibližně asi 2 mg. Jen pro názornost, v našem těle normálně denně vzniká 300 až 600 mg methanolu podle typu přijaté potravy. Z 1 kg jablek může vzniknou až 1 400 mg metanolu a konzumací 1 zralé meruňky, broskve nebo 3 švestek vznikne v našem těle tolik methanolu, jako po konzumaci 12 tablet stolního sladidla s aspartamem. Methanol je také normálně obsažen v řadě potravin a nápojů, např. v 1 litru šťávy z černého rybízu je to 230 mg methanolu, v rajčatové šťávě 214 mg, ve šťávě z červeného rybízu 127 mg methanolu a 1 kg banánů obsahuje 180 mg methanolu.
Nechci zbytečně polemizovat s uvedeným článkem, ale považuji za seriózní poskytnout čtenářům trošku přesnější udaje než jen konstatování, že z aspartamu vzniká metanol, který poškozuje zdraví.
 Lístek 
  • 

Re: jak je to doopravdy s metanolem z aspartamu? 

(8.7.2008 14:36:30)
Děkuji za erudovaný rozbor, konečně něco čitelného v té záplavě polopravd.

Jen by mě zajímalo, jak je to opravdu s tím rozkladem aspartamu při 30ti stupních celsia a formaldehydem a pak s jeho rychlostí další přeměny a případně z toho vyplývající toxicita?

Osobně se aspartamu i dalším sladidlům a zbytným potravinovým přídatkům vyhýbám. Mít vše sladké není smyslem života a otázku finančních zájmů v tomto "obchodu" radši rozebírat nebudu i když o etice a morálce výrobců těchto kontraverzních látek moc valné představy nemám...

Nejvíce mě však trápí představa, že člověk vypustil "chemického džina" z lahve a úplně vše od vody, vzduchu, zeminy přes rostliny, ovoce a zeleninu až po maso či mléko tutově obsahuje stopové množství člověkem vyprodukovaných umělých látek, které v dalekosáhlém ekosytému porůznu páchají nečekané nabourání či selhání řady chemických pochodů, až po člověkem zpětně vnímané výskyty rakoviny, metabolických nemocí, poškození DNA a podobně, protože si to doslova nakonec "vždycky sám sežere"...
Možná víte jak to bylo s DDT, ale podle mě je to jen špička ledovce...

Nelze mávnout rukou nad tím, že "se to nějak vsákne", tenhle "chemický džin" jen tak nezaleze (už asi nikdy) a jeho dosah je nepředstavitelný. Tzv. "civilizační nemoci" bych se nebál označit za "nemoci z chemického zamoření". Zdravý člověk bude brzy jen ikonou a nedosažitelným ideálem, protože nejen genová degenerace pod vlivem působení toho všeho čemu jsme vystaveni (rozuměj "jsme se vystavili";) jednoduše nemůže neprobíhat. Přičtěte si k tomu ještě vliv reklamy a lobby peněz, morálku, náboženský fanatismus či pohodlnost a co Vám vyjde? Diplomaticky řečeno - levá a pravá strana rovnice je v příkré nerovnováze... Všechny organismy, tj. rostliny, zvířata, člověk a snad i Země, to vše je "jemná a citlivá" chemie.

Imspiroval mě kdysi jeden moudrý citát a odvodil jsem si toto - "mé tělo je mým mým chrámem a zaslouží si jen ty nejčistší dary". Tak si vybírám co nechám vejít do svého chrámu. :)
 Magda 
  • 

Re: jak je to doopravdy s metanolem z aspartamu? 

(6.1.2011 0:43:35)
Musím přiznat, že tento článek se mi četl "mnohem lépe", nicméně nevím zda jste lékař či odborník, který má následující informace ověřené. Jelikož jsem poměrně velkým konzumentem potravin obsahujících tuto látku, smím se zeptat, do jaké míry těmto údajům mohu věřit (resp., mohu tento článek považovat za důvěryhodný?) Děkuji za odpověď.
 Roman 
  • 

chyba 

(10.7.2008 22:26:12)
možná už to tady někdo uváděl, ale E 953 je Isomalt, ne aspartam, ten má označení E951, ale to jen pro doplnění:) jinak je to trus, tj bez debat
 Ls.lucki 
  • 

Zde máte konečně fakta 

(9.7.2009 13:33:05)
http://tachyon-ostrava.webnode.cz/news/aspartam-sladky-zabijak/
 ben 
  • 

Re: Zde máte konečně fakta 

(12.10.2009 21:21:05)
Článek jsem si přečetl a ač nerad užívám podobná označení, musím konstatovat, že je to snůška blábolů a spekulací postavených na velice vratkých základech. Většina údajů a popisovaných příznaků se odvozuje od účinků metylalkoholu na lidský organismus. ALE POZOR, aspartam neobsahuje metylalkohol (metanol) ale metylester. Z chemického hlediska úplně něco jiného a metylester nemá vlastnosti metylalkoholu. Chtěl bych ještě podotknout jednu důležitou věc. Mnoho tvrzení o nebezpečnosti aspartamu vychází z nešťastně opublikované studie, kdy byly formulovány některé domněnky založené na předpokladech vycházejících z testů provedených na krysách a v mnohonásobně větším množství, než jsou povolené dávky. Jak bývá pravidlem, rádoby odborníci se chytili senzace a objevila se řada "zaručených" zpráv a odborných informací, které negativní účinky vygradovaly až k absurditě. Čím morbidnější článek, tím větší popularita. Strach je mocná zbraň, bohužel zaslepuje. Vědecký svět ale nezaspal, jak si možná mnozí myslí. Naopak, byly provedeny seriózní studie a testy na desítkách tisíc dobrovolníků. Nechci rozebírat celou anabázi, ale závěr byl dost překvapivý. Povolená bezpečná denní dávka aspartamu je 40 mg na 1 kg hmotnosti za den. Na základě získaných výsledků dospěli odborníci z různých pracovišť k závěru, že aspartam je natolik bezpečný, že by bylo možné tuto dávku zvýšit až na 60 mg. Přesto WHO nepovažuje za nutné dávky zvyšovat, protože zkonzumovat stávajících povolených 40 mg na 1 kg za den je prakticky nereálné (80 kg člověk může denně bezpečně zkonzumovat 3200 mg aspartamu, což odpovídá asi 640 g cukru z hlediska sladivosti). Ještě jednu malou poznámku. Každý člověk je jiný a je také jinak citlivý na různé látky. Při vysokých dávkách jakékoliv látky se mohou objevit příznaky, které mohou být i nežádoucí. Pokud někdo zkonzumuje 100 mg hořčíku, nic se neděje. Pokud ho však bude 1000 mg, doporučuji nechat volnou cestu ke dveřím záchodku. Aspartam je v současné době odborníky považován za nejbezpečnější sladidlo. Je jen na každém čtenáři, zda bude věřit senzacím nebo vědeckým faktům. Chtěl jsem jen tímto příspěvkem vnést trošku reality do problematiky aspartamu a jeho nutričního používání. Dovolím si odkázat na jeden věcně zpracovaný článek o aspartamu (www.galenus.cz v části farmaka).
 pozitiva 


Re: Zde máte konečně fakta 

(28.9.2010 11:34:03)
Mozna ze se malo zaklada na pravde!Ale proc USA se zajimalo koncem druhe svet.valky vyvojem aspartanu jako biologickou zbrani Ktera by zpusobovala dementni sytuace ktere by vedly k silenstvi ano i to dela aspartan. Napada zdrave bunky hypofizy PW
 Jano janovatý 
  • 

Re: Fakty k tým vašim faktom... 

(15.3.2011 11:17:38)
To sú štatistické čísla. Všetko sú teórie. Je smiešne, že niekto obháji aspartam ako bezpečnú látku, niekto obhajobu vyvráti (a dokonca sa preukáže na zdraví NA KONKRÉTNYCH ĽUĎOCH že to škodí), a tí naši "dobráci" znova a znova tými istými spochybnenými faktami vyvracajú spochybnenia ich argumentov. Nemám na mysli články, ktoré sa tradujú na internete. Tak kto je tu na hlavu? Tí obhajcovia alebo tí čo spochybňujú? To je ako bibliou dokazovať bibliu...

Viete, skúste si buchnúť každý deň ráno kladivom do prsta. Človek je schopný znášať do istej miery úder kladivom. Ale skúste robiť týždeň, mesiac, rok... To isté je aj s príjmom nervových jedov, medzi ktoré aspartam možno zaradiť. WHO je preukázateľne ovplyvňovaná lobistickými záujmami nadnárodných spoločností, tak sa prosím vás neodkazujte na to čo hovorí WHO, nemá to váhu. Alebo ste tak nesvojprávni, že potrebujete aby nadnárodné spoločnosti rozhodovali o tom, čo je a čo nieje pre vás dobré? To môžeme skončiť u toho, že tesc.o predáva zaručene zdravú mrkvu, to že sú prehnojené, v podstate nikomu neškodí. Že predáva hodnotne bezcennú zeleninu, tiež v podstate nikomu neškodí.

"Ale proc USA se zajimalo koncem druhe svet.valky vyvojem aspartanu jako biologickou zbrani.." Dobrá otázka.

To proste chemizovanej hlave nevysvetlíš :D...Rada vidí pár vzorčekov. Je vtipné, že aspartam má vedľajšie účinky, a tí naši chemici spochybňujú aj tieto vedľajšie účinky nejakými vlastnými štatistickými výpočtami hrajúcimi sa na objektívne čísla. V minulosti mal aspartam zabíjať, a stále má schopnosť likvidovať mravce.

Benzoan sodný preukázateľne narušuje mitochondrie, je to katastrofa na organizmus, a bohužiaľ tieto poškodenia sa budú dediť. Kde sú všetci tí odborníci, co sa mali zasadiť o zakázanie tejto látky? Zatiaľ to nikoho nebolí. Až ľudia začnú umierať, bude neskoro. Kde je to objektívne WHO? Informácia o katastrofálnom účinku na bunku o benzoane sodnom sa objavila len na pár dní na internete aj na mainstreamových médiách, ale články tak ako rýchlo sa obbjavili, rýchlo aj zmizli a nachádzajú sa už len na tzv. konšpiračných servroch. Kde ste všetci tí odborníci, čo vyvraciate škodlivosť aspartamu?
 Jano janovatý 
  • 

Re: Fakty k tým vašim faktom... 

(15.3.2011 11:30:03)
Na úvahu - je tajomstvom, že Ibuprofen poškodzuje očné nervy. Skrátka a jasne - človek z toho slepne. Lekári o tom vedia (tí lepší lekári). Zaujíma to niekoho? Môžete si odvodzovať vzorce a robiť tzv. "objektívne výpočty" koľko len chcete. Všetci sa tvária, že sa nič nedeje. Kto preukáže, že poškodenie očných nervov Ibuprofenom niekomu ublížilo? Nikto. Kto sa postaví a pôjde do sporu zo spoločnosťou, ktorá zarába rádovo v ... ?
 pozitiva 


Registrovana otrava 

(28.9.2010 11:16:57)
Travi nas jak krysi .kdo jsi uvedomuje prez jake prekazky dela spolecnost aby zbohatla na ukor lidstva.Jsou to zverstva a pripady ktere se staly nikdy se nedostaly na svetlo.Pilotum byl aspartan zakazan ,ale jinak ho sipaji do vseho /fenylalamin,irbis;spponfuel,nutrasweet,aceculfam K,E 951,E 953,E954,E955:jak v pilulkach tak v prasku dokud nemate zadne problemy se zdravim prectete si dobre obsah potravin hlavne jogurtu a kojenecke stravy aspartam je vsude je jed!!!Co se nedostane do medii ,ale tentokrat ma Amerika velky pruser V minulosti jsme poslouchali rusi ted nas ridi a prikazuje amerika.Vse je hola pravda co jse pise v clanku,a melo bytam byti jeste vice ohledne tohoto jedu PW
 Marek 
  • 

oprava 

(5.9.2011 15:01:45)
Aspartám je E951 nie E953 ! ... opravte si to :)
 Albibert 


Aspartam je bezpečný 

(3.3.2016 7:15:34)
Aspartam je bezpečný http://www.efsa.europa.eu/en/faqs/faqaspartame

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2020 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.