| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

hovězí maso ve školní jídelně

 Celkem 16 názorů.
 Lenka, Honzík, 6 let 
  • 

hovězí maso ve školní jídelně 

(8.5.2001 18:36:18)
V době, kdy úzkostlivě dbám, abychom doma nejedli žádné výrobky z hovězího masa (kvůli BSE), a především se snažím chránit zdraví svého syna, jsem zjistila, že ve školní jídelně běžně min. 1x - 2x týdně vaří z hovězího masa. Nelíbí se mi to, ale nemám odvahu nějak zasáhnout, neboť jsme na malé vesnici a malé škole. Nerada bych tam byla za hysterku. Jak se zdá ostatním rodičům to nijak nevadí. Máte někdo podobnou zkušenost a nějaké řešení?
 Zuzka, Klára 8 
  • 

Re: hovězí maso ve školní jídelně 

(10.5.2001 0:09:00)
Nezlobte se na mě ale mě za hystrku opravde připadáte.
Já si myslím, že ve školní jídeně, kde dbají ma max. hygienu a též odevzdávají na hyg. stanici vzorky pokrmů, nějaké šílené krávy nehrozí!!!
My máme hov. maso doma téměř neustále. Hov. vývary, omáčky, ptáčky, guláš.
Nevím, co vám mám poradit, snad jen poraďte se s ostatními rodiči, ci oni na to říkají a pak třeba zajděte za vedoucí jídelny popř. za ředitelem školy.
Přeji mnoho úspěchů
 Lucie 
  • 

Re: Re: hovězí maso ve školní jídelně 

(10.5.2001 9:41:04)
Hovedzie je aj v parkoch, dokonca aj v hydinovych, salamach, sunkach, pastetach, Vase dieta urcite pije mlieko, jedava syry z kravskeho mlieka, doma pouzivate zelatinu alebo kolagen (opat z hovadzieho dobytka)... Myslim, ze ho neuchranite pred absolutne vsetkym... A navyse tato choroba je v Europe uz viac ako 10 rokov, len teraz je okolo toho medialne halo. Treba verit, ze sa nic zle nestane ale ak Vas to ukludni, porozpravajte sa s veducou jedalne.
 Ivana 
  • 

Re: Re: Re: hovězí maso ve školní jídelně 

(10.5.2001 15:30:53)
Souhlasím s Luckou. Je to naprostý mediální humbuk. Porovnejte si procento, že Vaše dítě onemocní touto nemocí a procento toho, že jej může zajet auto. Toto riziko je mnohonásobně vyšší. Chcete říct, že kvůli tomuto riziku Vaše dítě sedí jenom doma? Možná budete mít pocit, že to zlehčuju, ale zdá se mi, že spousta lidí propadla hysterii, podpořené médiama typu Blesk, Nova... /U nás vyráběná masokostní moučka je vyráběna při mnohem vyšších teplotách, než tomu bylo v Anglii a tato teplota je naprosto postačující k usmrcení těchto "potvůrek". Takže holky, nepřehánějme to s tou starostlivostí...
 Zdenka, kluk5, holka2 
  • 

Re: Re: Re: Re: hovězí maso ve školní jídelně 

(10.5.2001 21:00:46)
Jsem ráda, že se na toto téma lidé dívají s rozumem. Já osobně se řídím zlatou střední cestou. Jíme vše, ale v rozumné míře.
 Olina, syn, 6 let 
  • 

Re: hovězí maso ve školní jídelně 

(10.5.2001 9:05:00)
Mně nepřipadáte jako hysterka, mám sama podobné obavy a ve školní jídelně také vaří hovězí, a jen doufám, že zrovna v tý flákotě, co jim vaří, žádné BSE nebude.
Jako řešení mi připadá buď synovi říct, aby maso nejedl (pokud může odmítnout nebo nechat na talíři, tj. pokud kuchařky, příp. vyučující nenutí děti všechno sníst) nebo zjistit, kdy mají na jídelníčku hovězí a v ty dny obědy odhlásit (opět - pokud je to možné, tj. pokud můžete synovi zajistit oběd jinak).
Podobně jako vy si myslím, že bych s námitkami proti hovězímu příliš neuspěla, lidi to hodně zlehčují, samozřejmě, riziko je malé, ale je, na BSE už lidi zemřeli, tak proč riskovat, navíc hovězí ani jinak není nijak zvlášť vhodné pro zdravou výživu a děti by se bez něj dobře obešly.
 Marie, 1dítě 
  • 

Nechápu! 

(10.5.2001 21:01:52)
Nechápu!!! Dodnes se přenos BSE z hovězího na člověka nepotvrdil, u lidí jde jen o obdobu této nemoci, ne o tuto nemoc samotnou. Navíc na tuto nemoc zemřelo několik ortodoxních vegetariánů. Celý humbuk s BSE je prostě jen blbnutí lidí. Máme se snad cpát jen kuřecím masem? A není tam salmonela? Ta je přece v některých případech smrtelná. Neznám v okolí nikoho, kdo by nejedl hovězí maso z obavy, že se nakazí nemocí šílených krav. Hovězí maso se podává i v nemocnicích. Kdyby to bylo tak vážné, asi by hovězí maso bylo momentálně zcela zakázané, nebo ne?
 Katka 
  • 

Re: Nechápu! 

(10.5.2001 23:45:19)
Paní Maie, díky, přesně má slova. Zrovna dnes jsem koupila hov. maso na guláš a už se na něj moc těším.
Mňam!!!
 Zuzana,32 let,syn 8 let 
  • 

Re: hovězí maso ve školní jídelně 

(11.5.2001 9:51:23)
Myslím,že to zbytečně dramatizujete.My jíme hovězí maso stejně jako před aférou s nim.Ostatně ve světě je nemoc šílených krav už asi 10 let,pouze teď se z toho dělá kovbojka.To by jsme pomalu nemohli jíst vůbec nic.Není nad dobrý pivní hovězí guláš s knedlikem a cibulí.
 Kateřina (Markétka 3,5 roku) 
  • 

Re: Re: hovězí maso ve školní jídelně 

(11.5.2001 10:02:48)
Ahoj Zuzko, tentokrát se opět bezvýhradně shodneme. Sleduju tu diskusi o hovězím už několik dní a musím říct, že z BSE taky nešílím. Několikrát se tu objevil názor, že nejlepší je zlatá střední cesta, stejně jako se sladkostmi... Co říkáš? Měj se.
 Zuzana,32 let,syn 8 let 
  • 

Re: Re: Re: hovězí maso ve školní jídelně 

(11.5.2001 12:35:58)
Ahoj Katko,
jasně že se zase schodnem.Žijeme jen jednou,tak proč se v něčem tak moc omezovat.Škoda,že nejsem z Prahy,pozvala bych tě na výborné pikantní hovězí plátky na roštu - dělá je můj muž.
 Mirka, syn - 10 let 
  • 

Re: hovězí maso ve školní jídelně 

(11.5.2001 15:23:23)
Kdysi jsme byli pozváni na konferenci o mléčném průmyslu a tam se projednávalo bezva téma - aby se mléko pro trvanlivé výrobky během zpracování nesráželo, leje se do něj - JAR! Tedy, ne moc, jen trošku...No a hledalo se, co tam lít jiného. Vypadla jsem s představou, že nejlépe umeju nádobí v několika lžicích plnotučného mléka...nebo jogurtu? Myslím, že s hovězím je to obdobné. Když člověk kouká na televizi, je mu z těch nemocí nanic a tak jde a dá si biftek, aby ho to neporazilo. Dítěti zkus koupit mikrovlnku (s časovým spínačem na ohřívání - dělala jsem to taky tak) a vařit mu doma, ale, upřímně, za pár let vyrazí s partou na čundr, vyloví lžíci z kanady a sní cokoliv, co bude zrovna v kotlíku...Nemyslím, že by v 15 letech koumal nad BSA. Takže: ochránit ho doma určitě lze, ale co jinde? Kdo se neotuží, bude mít smůlu.
 Anna 
  • 

Re: hovězí maso ve školní jídelně 

(13.5.2001 17:05:14)
Ahoj Lenko,
já si na rozdíl od ostatních diskutujících nemyslím, že přeháníš. O výživu se hodně zajímám a nedělám si iluze, že zdraví spotřebitelů má prioritu před ziskem. O problému rezistence na antibiotika, riziku geneticky manipulovaných potravin, zbytcích hormonů, herbicidů, pesticidů a jiných látek v potravě se ví hodně, ale opatření se dělají spíš symbolická. Co se týče BSE - vrchol epidemie onemocnění u lidí se očekává za 10 až 20 let.
Moje děti v poledne ve škole jedí donesený sendvič, nebo doma velmi lehký oběd a večer jíme společnou teplou večeři. Poslední dobou se snažíme nakupovat potraviny z ekologického zemědělství a jsem příjemně překvapena, že to není ani drahé ani tak složité, jak jsem si dřív myslela.
Přeji ti hodně úspěchů Anna
 Petr, 36 
  • 

Re: hovězí maso ve školní jídelně 

(26.5.2001 23:43:39)
Tohle se sice netýká přímo hovězího masa, ale i párky hodně lidí jí. A chutnají vám? A víte, jak se vyrábějí? Nedá mi to, abych zde neuvedl následující:


Malá chuťovka pro milovníky "obyčejných" párků

Následující receptura na obyčejné párky byla získána od nejmenovaného pracovníka jedné rakouské firmy, která vyrábí uzeniny na objednávku a podle cenových požadavků supermarketů a hypermarketů v ČR. Pokud byste v receptu marně hledali maso, nespletli jste se, skutečně tam žádné není.

Receptura na 100 kg výsledného produktu:
15 kg SEPARAT (kostní moučka - byla zvířátka před zpracováním kontrolovaná na BSE? MVČR a STS jistě rádi doloží odpovídající certifikáty ;-)
26 kg SÁDLO
10 kg KŮŽOVÁ EMULZE
6 kg A-GEL (chemie)
6 kg ŠKROB
22 kg LED (strouhaný pro spojení směsi)
1,9 kg SOLI
2 kg SÓJA
1 kg EMULGÁTOR
1,1 kg KOŘENÍ a BARVIVO

Výsledkem je 100 kg růžovoučkých párečků.
Dobrou chuť Vám přejí "SPOJENÉ KAFILERIE, a. s."
Zaslal J. D., člen ohz. Děkujeme.

Zdroj www.ohz.cz (Stránka Ochránců hospodářských zvířat), 5.4.2001


Já už několik let párky ani salámy nekupuji (snažím se jíst zdravě), ale po přečtení této receptury se mi chtělo zvracet. A upozorňuji, že to není žádný vtip!

Paní Marie a některé další, máte poněkud naivní názory, když píšete: „Kdyby to bylo tak vážné, asi by hovězí maso bylo momentálně zcela zakázané, nebo ne?“ Kde to žijete, myslíte si, že je u nás nebo v Evropské unii demokracie? Víte o tom, že ta slintavka a kulhavka byl od Evropské unie kolosální podvod? Prostě potřebovali zvednout cenu masa a přímo je vybít, to by jim u veřejného mínění neprošlo, takže je úmyslně nakazili slintavkou, aby měli ten důvod. Na stránce Ochránců hospodářských zvířat bylo uvedeno, že nakažených zvířat bylo asi 6000, ale povraždili jich skoro dva milióny! Doporučuji taky všem internetové stránky Spirála (www.spirala.cz). Tam se dozvíte velice zajímavé a taky šokující věci o celosvětové cenzuře, lhaní, ovládání lidské mysli apod. Argumentovat tím, že když se něco řekne ve sdělovacích prostředcích, tak to musí být pravda, je opravdu naivní (mírně řečeno, nerad bych tady někoho urazil).
 Marcela 
  • 

Re: Re: hovězí maso ve školní jídelně 

(28.5.2001 7:48:37)
Milý Petře!
Svůj asi největší problém, suroviny pro výrobu párků, jsi tu už uveřejnil nespočetněkrát. Každý měl možnost si počíst a udělat si názor. Myslím, že nám to už nemusíš stále opakovat.
A k tvému dalšímu problému celoevropského komplotu za zvýšení cen masa: Podle mě, jsou tvoje zdroje možná ještě krapet "důvěryhodnější" než ty tebou zatracované média. Ale je to samozřejmě můj názor můžeš mě označit "mírně" nebo i jinak.
 Stáňa(40)+Ondra(7) 
  • 

Re: Re: hovězí maso ve školní jídelně 

(28.5.2001 12:07:24)
Milý Petře,
jsem v oblasti výživy laik, nicméně troufám si říci, že alespoň trochu poučený laik. Od té doby, co odpovídám nejen za obsah svého talíře, ale i za obsah talíře svého dítěte, se snažím z tohoto oboru přečíst vše, co se mi nějakým způsobem dostane do ruky, a snažím se nehledat jen informace z jedné strany.
Kdybych to, co jsem se dozvěděla, shrnula s trochou nadsázky, vyplynulo by z toho pro mne, že asi nejlepší by bylo buď rovnou umřít hlady nebo stát se veganem, odstěhovat se někam na venkov a všechno si vypěstovat sama. Při konzumaci hovězího masa jsem ohrožena BSE, vepřové je tučné (takže cholesterol a zvýšené riziko infarktu), kuřecí může být zdrojem salmonelózy, rybí může alergizovat (a mohou v něm být těžké kovy), mléko zahleňuje, v zelenině jsou dusičnany (a některá může alergizovat), ořechy a sója při nekvalitním skladování snadno žluknou a podléhají plísním (a mohou tedy být zdrojem rakovinotvorných alfatoxinů), některé druhy ovoce mohou rovněž alergizovat… Pro mne ani jedno z uvedených řešení nepřipadá v úvahu ….
Ale vážně. Sice si nemyslím, že by se člověk neobešel bez masa (jen musí podle mého názoru víc přemýšlet, jak dodat tělu dostatek bílkovin, které organismus potřebuje), nicméně pro sebe vidím řešení v rozumné pestré stravě, kde budou jednotlivé složky zastoupeny na základě výživové pyramidy s důrazem na zeleninu, ovoce a obilniny. S tím, že se v mezích možností soustředím na výběr kvalitních potravin i za cenu, že za ně možná zaplatím o něco více.
A na okraj k těm párkům – u uzenin, kde se jejich cena za kg pohybuje v podstatě jen málo nad úrovní ceny za kg masa při výkupu od chovatelů, soudný člověk nemůže očekávat, že by v nich toho masa bylo nějak mnoho (pokud vůbec nějaké) – charitu od výrobců potravin a obchodních řetězců lze jen těžko očekávat (a pokud by v těch párcích bylo převážně maso, musel by na ně někdo těžce doplácet).

P.S. S tím, že ne všechno, co proběhne médii, musí být nutně pravda (nebo alespoň 100% pravda), se dá do jisté míry souhlasit (oni si někteří novináři někdy ověřování informací „neberou moc do hlavy“, už jsem měla možnost se v pár případech, kdy nějakou věc znám trochu do hloubky, o tom přesvědčit). Ale na druhou stranu, předpokládat, že v případě internetových stránek (kde je navíc - alespoň podle mého naprosto laického domnění daleko větší anonymita) je pravda vše, co si na nich přečtu, hraničí podle mého názoru taky s naivitou.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2020 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.